Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

CES 2021: Asus-laptop med sidovagn

Externt grafikkort ger den kompakta bärbara datorn extra muskler för spel både hemma och borta.

Av / 2021-01-14 - 09:00
CES 2021: Asus-laptop med sidovagn

Det presenteras datorer i oändliga mängder på CES-mässan. En av de mer annorlunda är Asus ROG Flow X13 och dess side kick, Asus XG Mobile.

Asus ROG Flow X13 är en 13-tums lättviktsdator som väger 1,3 kg och är 16 mm tjock. I normala fall är det inget recept på häftig gaming-grafik.

13,4-tums tungvikts-gaming som väger 1,3 kilo från Asus. Det låter spännande – och dyrt! (Foto: Asus)

Men det är här ”sidovagnen” XG Mobile kommer in i bilden. Det är en grafikaccelerator med Nvidia GeForce RTX 3080-grafikort. Anslutningen mellan grafikprocessorn och datorn är ett speciellt PCIe 3.0-gränssnitt som är snabbare än Thunderbolt 4. En integrerad 280-watts nätdel förser både XG Mobile och Flow X13 med ström, så man behöver inte ta med sig någon en extern laddare.

Externa grafikacceleratorer har vi sett förut, men enligt Asus är XG Mobile så kompakt och lätt (1 kg) att man kan ha den sig överallt och inte bara ha kul med den hemma.

”Sidovagnen” XG Mobile rymmer ett GeForce RTX 3080-grafikkort. (Foto: Asus)

På egen hand har ROG Flow X13-datorn en åttakärnig AMD Ryzen 5980HS-processor, Nvidia GTX 1650-grafikkort och 360-graders pekskärm. Man kan välja mellan en 120 Hz-skärm eller en 60 Hz 4K-skärm.

Något svenskt pris har vi inte lyckats snoka reda på men det amerikanska är 2 999 dollar, så vi hamnar i trakterna av 30 000 kronor.

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Chromebooks med mer kraft

Möblera hemmet med IKEA-AI

Många skärmfunktioner för få kronor

Logitech-kitet överbryggar klyftan mellan arbete och hem

AI flyttar in i ThinkPad

Dells bärbara datorer med AI

HP:s bärbara datorer har blivit smartare

Apple uppgraderar Macbook Air

Kristallklar datorskärm med AI

Det är en ny AI i stan

Arbetsro på kontoret

Världens första stationära PC hittad i ett gammalt hus

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen