Search
Generic filters
 itemprop

Volvos nya bilar får LiDAR och kör själva

Först ut blir XC90 2022. Tekniken kommer även till Volvos elbilar.

Snart kan du ta en tupplur under tiden din Volvo kör på motorvägen. Om inte annat så i överförd bemärkelse, för från och med 2022 kommer Volvo tillsammans med amerikanska Luminar att vara färdiga med så kallad LiDAR-teknik som utvalda bilmodeller kan få som extrautrustning.

LiDAR är en förkortning för Light Detection and Ranging och är en teknik för avståndsmätning med hög precision. Detta görs med hjälp av laserpulser som skickas ut med hög frekvens. Tiden det tar för ljuset att träffa ett föremål och sedan studsa tillbaka kan användas för att beräkna avståndet. Resultatet blir en 3D-karta som skapas i realtid, som sedan den självkörande bilen använder för att navigera efter.

Självkörande bilar är alltså beroende av tekniken för att kunna köra runt i trafiken. Hittills har dock LiDAR inte varit kommersiellt tillgänglig för vanliga konsumenter i någon större utsträckning eftersom tekniken har varit extremt dyr.

I den här videon förklarar Volvo hur LiDAR-tekniken kommer att förändra hur bilister kör sina bilar i framtiden:

 

För några år sedan ingick Volvo ett partnerskap med företaget Luminar, som enligt TechCrunch kan tillverka sin Iris LiDAR för mindre än 1 000 dollar.

Nu har tekniken kommit så långt att Volvo officiellt har meddelat att nästa generation av Volvos så kallade Scalable Product Architecture (SPA2) kommer att utrustas med LiDAR från och med 2022.

annons

Detta är en gemensam plattform som är grunden för Volvos kommande bilmodeller, enligt TechCrunch kommer den första modellen som bygger på den nya plattformen att vara stadsjeepen XC90.

annons

Volvo XC90 blir alltså utrustad med vad Volvo kallar för Highway Pilot, som förutom LiDAR också består av kameror, radar och programvara som uppdateras i realtid ”over the air”.

Med andra ord blir bilen hundra procent självkörande på exempelvis motorvägar och landsvägar.

LiDAR-systemet integreras diskret i bilens tak, ovanför vindrutan, som syns på artikelbilden överst.

LiDAR även i Volvos elbilar

Eftersom SPA2 även kommer att ligga till grund för Volvos kommande Polestar 3, som också gör debut 2022, finns det all anledning att anta att Volvos sportiga elbil också kommer att bli självkörande.

annons

Detsamma gäller förmodligen kommande versioner av Volvo XC40 Recharge.

(Foto: Polestar)

 

 

 


Subscribe
Notify of
7 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Nizze
1 month ago

Något Tesla gjort flera år redan…
Utan dyra lasersystem dessutom..

J.R.
1 month ago
Reply to  Nizze

Nja, det var väl att ta i…

Jan Sjöberg
1 month ago

Fruktansvärt tråkigt när utvecklingen sakta men säkert tar bort glädjen med själva bilkörningen. Tjusningen försvinner.

Xtux
1 month ago
Reply to  Jan Sjöberg

Har svårt och se någon tjusning när jag ska åka 3 mil till jobbet efter att ha sovit dåligt.
Eller sträckköra 6h till Göteborg, eller kököra i en större stad

Jan Andersson
1 month ago

Jag undrar om en självkörande bil kommer att ha någon tydlig markering så alla förstår att det är en robot som kör och inte en levande människa med körkort och självbevarelsedrift. Kanske en isket blinkande saftblandare på taket? Möter jag en sdan bil så kommer jag att tvärnita och springa in i skogen. Att trafiken ändå är så säker i Sverige som den är, beror på ingen av förarna i mötande bilar har lust att frontalkrocka. Nu blir det bara en förare med självbevarelsedrift som ensam måste försöka undvika en krock. Lika smart som fjärrstyrda flygplan. Jag har en modern… Read more »

Xtux
1 month ago
Reply to  Jan Andersson

Det finns ingen AI?
Det en AI kan göra kommer ingen människa att kunna göra, nämligen att bygga erfarenhet och dela med sig av den blixtsnabbt till andra fordon med AI.

P-O Jakobsson
1 month ago

Hur mycket nederbörd behövs för att störa ut den? Radar är väl betydligt tåligare än ljus?

Läs också

 data-srcset

Kommer i sommar

TCL 75X915 får specifikationer som man verkligen kan börja dregla över. [Uppdaterad artikel med svenskt pris.]