Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik
L&B Home:s Julkalender: Lucka 06Delta

Nyhet

Tesla Roadster: 0-100 på 1,1 sekund?

Tesla Roadster får accelerationspaket från rymdfartsföretaget SpaceX. Kan bli världens snabbaste bil.

Skrivet av / 2020-06-23 - 13:51
Tesla Roadster: 0-100 på 1,1 sekund?

Att montera en raketaccelerator på en bil verkar vara vansinne och bara något man ser på film. Mitt i prick för Elon Musk, med andra ord!

Det var vid den här tiden förra året som Elon Musk avslöjade att kommande Roadster-bilmodellen skulle få en speciell funktion som heter SpaceX-paketet.

Så här föreställer sig ett Tesla-fan att det skulle kunna se ut:

Konsept: CharlieAutomotive/Instagram
Visualisering av Tesla Roadster med SpaceX-accelerator. Konceptbild: CharlieAutomotive/Instagram

Musk hävdar däremot att den kommer att bli diskret, dold bakom registreringsskylten:

https://twitter.com/MemesOfMars/status/1150122804580425739

Tesla Roadster 2020
Så här kan Roadstern se ut, enligt Teslas illustrationer.

Tesla Roadster kan bli världens snabbaste

Huruvida Roadstern faktiskt får ett SpaceX-paket kan vi bara gissa oss till, men när det gäller Elon Musk så vet vi att det vore dumt att förkasta idén helt.

Om det stämmer att Tesla Roadster faktiskt får SpaceX-teknik så kan resultatet bli en helt galen acceleration!

YouTube-kanalen Engineering Explained har använt Newtons fysiklagar för att räkna ut hur snabb Roadstern kan bli. Och kommit fram till att detta enkelt kan bli världens snabbaste serietillverkade bil!


Forskaren bakom kanalen, Jason Fenske, har använt sig av befintlig information som Elon Musk har avslöjat om nästa generations Roadster och beräknat att bilen kommer att väga cirka 2 ton och ha en standardacceleration från 0–60 mph (0–97 km/h) på redan galna 1,9 sekunder – då snackar vi g-krafter på ungefär 1,44!

2,5 G

Lägger man sedan till SpaceX-acceleratorerna, som fungerar genom att flytande gas utvidgar sig, hamnar man plötsligt på 2,5 G. Enligt Newtons lagar är kraften acceleration multiplicerat med tid, så då får vi att Tesla Roadster kan accelerera till 60 mph på svindlande 1,1 sekunder.

I så fall kommer Roadster att vara den snabbast accelererande serietillverkade bilen någonsin. Mycket snabbare än Ultima Evolution och Dodge Challenger SRT Demon, som båda kommer upp i samma hastighet på 2,3 sekunder. Roadstern slår dem båda, även utan SpaceX-utrustningen bak.

Ska Tesla däremot slå den japanska el-superbilen Aspark Owl behöver den lite hjälp på traven. Den japanska bilen ska nämligen bara behöva 1,69 sekunder på sig att komma upp i 60 mph. Å andra sidan befinner sig den, precis som Tesla Roadster, fortfarande under utveckling, så framtiden får utvisa vilken bil som faktiskt blir den snabbaste.

Verdens raskeste bil = Aspark Owl?
Prototyp av Aspark Owl på bilutställningen i Paris, 2018. Foto: Alexander Migl

Vad ska man ha det till?

Vi kan inte se några praktiska skäl till att en bil behöver en acceleration på 2,5 G. Man blir ju yr i huvudet redan när 0–100 km/h försvinner på mindre än tre sekunder. Å andra sidan finns det ju inte heller något praktiskt skäl till att ha en bil som har en topphastighet på över 300 km/h och sådana finns det ju gott om.

Det handlar om något mer. För en biltillverkare handlar det om att visa hur långt man har kommit rent tekniskt, om att bryta barriärer som konkurrenterna fortfarande inte klarar av. När man bevisar att man har kunskaperna som behövs för att bygga världens snabbaste bil så tror folk genast att samma kunskaper kan användas för att göra världens bästa bil. Och det är vad allt handlar om.

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Snart behöver du inte ladda din elbil

Tesla Cybertruck äntligen ute på vägarna

Mercedes redo med första snabbladdningsstationen i Europa

Se den elektriska hojen i Göteborg

Världens första i sitt slag

Elbil från... Xiaomi.

Blir väldigt billig

Ny Segway elsparkcykel

Här är Volkswagens första eldrivna kombi

Rivians "bus eller godis"

Honda, Lexus och Toyota visar upp framtidens elbilar

Dynaudio i prisvärd elbil

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen