Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Snart visar Xpeng G9 video under körturen

Xpeng uppdaterar sina bilar för att inkludera strömmande videotjänster och Teams-möten. Dessutom kan nya G9 göra allt medan du kör!

Av / 2023-06-25 - 14:23
Snart visar Xpeng G9 video under körturen

Det är tack vare ett avtal med Access och deras Twine4Car-tjänst som Xpeng snart kommer att ha många fler appar i sina bilar, inklusive flera för videoströmning.

Eftersom flera av Xpeng-bilarna, inklusive den nya SUV:en G9 och den senaste versionen av P7 sedanen, har ljudsystem med Dolby Atmos kommer de nya tjänsterna förhoppningsvis att passa som handen i handsken.

Xpeng G9 screens
Xpeng G9 har två skärmar, där innehållet på passagerarsidan är osynligt för föraren. Foto: Geir Gråbein Nordby

Titta på film i farten!

Att kunna strömma film- och TV-innehåll i bilar är inget nytt, men det är fortfarande inte särskilt utbrett. Bortsett från Tesla, som har Disney, YouTube och Neflix i sina bilar. Men det som är unikt för Xpeng G9 är att den kommer att kunna visa sådant innehåll medan fordonet kör.

Läs också Xpeng P9: På väg till Sverige Gott om plats, bra komfort och "byggd som en konsertsal".

Anledningen är att passageraren har sin egen skärm, som är dold för föraren. Med andra ord ser föraren bara en svart skärm när den tittar över till passagerarsidan. Således kan passageraren lagligt njuta av de senaste filmerna och TV-serierna utan att störa föraren. Tja, förutom ljudet, då.

Dolby Atmos och många högtalare. Illustration: Xpeng

Anläggningen i Xpeng G9

Vi pratar 18 högtalarelement runt kupén, 2 250 watt total förstärkareffekt samt ”5D-ljud”. Det innebär bland annat att sätenas massagesystem kan vibrera i takt med ljudeffekter i musik och film. Samtidigt kan luftkonditioneringssystemet blåsa vind i ansiktet under intensiva scener. Till exempel i en berg-och dalbanesimulator, som borde vara ännu mer realistisk i Xpeng G9.

Vi antar att detta bara fungerar om materialet du tittar på är kodat med metadata som 5D-anläggningen kan tolka, och att du inte kommer att ha den upplevelsen med valfritt serieavsnitt på Disney Plus eller Apple TV. Det återstår att se.

Det vi kan säga något om är ljudet i anläggningen. Vi provkörde G9 tidigare i våras, och vi måste säga att ljudet från systemet var både klart och kraftfullt. Kanske inte riktigt lika muskulöst som i en Tesla Model Y, men renare och bättre.

Xpeng G9 rear angle
Xpeng G9 är en fullvuxen familje-SUV. Foto: Geir Gråbein Nordby

Alla Xpeng-bilar får tjänsterna

En viktig del av uppdateringen är att den också kommer att vara tillgänglig för befintliga Xpeng-ägare genom en OTA-uppgradering. Alla som har en Xpeng P7 (och vi tror också G3) kan uppdatera till den nya plattformen.

”Navigering, underhållning i bilen och sömlös teknik är en viktig del av lyxkänslan i moderna bilar. Därför är vi stolta över att kunna ge våra bilar ett lyft som väsentligt ökar känslan av lyx, säger Claes Persson, vd på Xpeng Norge.

Twine4Car-enhanced
Foto: Twine4Car

Tillgängliga appar

För tillfället saknar vi Netflix i Twine4Car, men många andra roliga saker står på menyn:

  • YouTube
  • Disney Plus
  • Prime Video
  • Apple TV
  • Apple Music
  • Microsoft Teams
  • Instagram Player
  • Audible
  • Game Center

Många använder det

Xpeng är inte de första att använda Twine4Car, som redan finns i bilar från Jaguar, Land Rover och Mercedes-Benz. Men så vitt vi vet kommer Xpeng G9 att vara den första som kan visa video medan bilen kör.

Twine4Car i Xpeng: Tillgänglighet

Xpeng-bilarna kommer att få Twine4Car i en kommande uppdatering. Vi har inte fått den exakta tiden ännu, men under sommaren är vad vi har hört. Vi kan inte vänta med att testa!

Mer info: heyxpeng.com

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Polestars snabbaste bil är en dröm på långa resor

Tesla-batterier: - Degraderas knappt

Ammoniakmotor hotar elbilarna

Fisker är nära avgrunden

Fyrkantig charmklump

Familje-lyxbilen snabb som en raket

Mäktigt imponerande debut

Nytt infotainmentsystem och upp till 600 km räckvidd

Skulle hämta sin Cybertruck – fick åka till akuten

Batteridriven trädgårdstraktor från Husqvarna

Hybrid-elcykel gjord för Norden

”Ingen” vill ha Tesla Full Self Driving

Rulla till toppen