Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Smart Home-stöd kommer till Android Auto

Google kommer att göra det möjligt att styra smarta hemenheter direkt från bilen.

Av / 2023-04-23 - 14:53
Smart Home-stöd kommer till Android Auto

Du har kört hemifrån men glömt att släcka lamporna eller aktivera larmet. I skrivande stund måste du ta upp mobilen ur fickan för att fjärrstyra enheter och funktioner i ditt smarta hem. Och som du vet får du inte göra det om du sitter bakom ratten i din bil.

(Foto: Google)

Men om det är upp till Google ska du snart kunna hantera alla hemmets IoT-enheter från skärmen i bilen. Åtminstone om fordonet är baserat på Googles plattformar Android Auto eller Android Automotive OS. I ett blogginlägg har företaget bjudit in utvecklare att konvertera sina Smart Home-appar till båda Googles bilplattformar.

I praktiken innebär detta att ägare av bilar med Android Auto-stöd – eller baserade på Android Automotive OS – snart kommer att kunna ladda ner Smart Home-appar till sin bil från Google Play. Hittills har Smart Home-appar för bilen annars bara funnits i betaversioner, men samtidigt som ovanstående blogginlägg har Google även öppnat upp för att Smart Home-appar för bilen publiceras i företagets appbutik.

(Foto: Google)

Och för att undvika förvirring:

Android Auto är en app som körs på din telefon. Precis som Apples CarPlay ansluter du din telefon till bilens instrumentbräda (eller så ansluts den trådlöst) och telefonens programvara tar över bilens skärm på instrumentbrädan och använder den som en extern skärm. I stället för att se bilens inbyggda infotainmentsystem ser du ett Google-tillverkat användargränssnitt tillsammans med alla kompatibla Android Auto-appar installerade på din telefon.

Android Automotive OS (AAOS), å andra sidan, är bilens infotainmentsystem. Google samarbetar med biltillverkare för att få bilen att köra Android i stället för, säg, ett Linux- eller QNX-system, och det inkluderar appar som Google Maps och Google Assistant. Idag kan du hitta Android Automotive OS i till exempel Polestar 2.

Läs också Snart ingen CarPlay i GM-bilar General Motors integrerar infotainment i bilen och stänger ute mobilerna från sina kommande elbilar.

Med Android Auto, installerar du appen från Google Play på din mobil, medan du i fallet med AAOS använder bilens inbyggda Play Store för att installera appen direkt i bilens inbyggda lagring.

Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mäktigt imponerande debut

Nytt infotainmentsystem och upp till 600 km räckvidd

Skulle hämta sin Cybertruck – fick åka till akuten

Batteridriven trädgårdstraktor från Husqvarna

Hybrid-elcykel gjord för Norden

”Ingen” vill ha Tesla Full Self Driving

Första titten på Audi Q6 e-tron

Tesla Cybertruck är i Sverige

Beijing Auto Show 2024: Nya elbilar på löpande band

Billigare Tesla kan komma redan i år

Nyast med en ansiktslyftning: Tesla Model 3 Performance

Toyota Mirai: En riktig mardröm

Rulla till toppen