Bil & Elfordon Datorer Fitness Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Porsche K1 blir en lyx-SUV

2027 kommer Porsches nya el-SUV.

Skrivet av / 2023-03-14 - 13:54
Porsche K1 blir en lyx-SUV

Ännu så länge är K1 på projektstadiet, men Porsches VD Oliver Blume har bekräftat att elektriska SUven ska sättas i produktion. Den hamnar ovanför den kommande elektriska Cayenne och är enligt Blume främst avsedd för marknader som USA och Kina.

– Vi planerar att skala upp vår portfölj med en ny elektrisk SUV, med en prestandabaserad karaktär, placerad ovanför Cayenne, sa Oliver Blume nyligen på Porsches årliga presskonferens.

K1 blir en stor, fem meter lång, sjusitsig SUV med den senaste batteritekniken.

Den kommer att byggas på Volkswagen-koncernens SSP-plattform, men just den här modellen får en egen version av SSP, kallad ”SSP Sport”. Vi kan räkna med prestanda på Teslas Plaid-nivå, fyrhjulsstyrning, två eller tre elmotorer och tvåstegs ”växellåda” som vi känner igen från Taycan.

Den elektriska Porsche Macan som ska lanseras mot slutet av året kommer att berätta mer om vad vi kan förvänta oss av K1, som blir Porsches fjärde batterielbil på fem år.

Men ambitionerna stannar inte där.

– Vi har en tydlig strategi för elektrifiering de kommande fem åren, och en målsättning att 80 procent av våra bilar ska vara elektriska 2030, sa Blume.

 1. Porsche Taycan GTS Sport Turismo

  Körmaskin med plats för hela familjen

  Pris och prestanda gör GTS till Porsches kanske bästa Taycan-version.

  Enorma hastighetsresurser och köregenskaper som de flesta konkurrenter inte kommer i närheten av. Relativt bra plats för fyra med bagage för en hel helg. Mycket hög byggkvalitet. Galet bra ljud i Burmester-systemet.
  Kostsam extrautrustning kan göra att priset blir avskräckande. Burmester-systemet kostar en hel del.
  Läs hela testet
Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Erbjudande i samarbete med vår kommersiella partner Prisjakt.se

Mycket bild för pengarna

Vilken TV är bäst för gaming?

Bild av studiokvalitet

Rulla till toppen