Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Nissan har passerat 1 miljon elbilar

Ännu en tillverkare kan skryta med att ha sålt elbilar i miljontal.

Av / 2023-07-25 - 15:59
Nissan har passerat 1 miljon elbilar

Nissan kan idag rapportera att de har passerat milstolpen 1 miljon elbilar globalt. Hittills – så vitt vi kan komma på – är det bara Tesla, BYD och Volkswagen-koncernens kombinerade bilmärken som kan säga detsamma.

Det bör noteras att Tesla uppnådde samma bedrift redan i mars 2020, och bara under 2022 sålde över 1,3 miljoner elbilar. Idag finns det över 4 miljoner Tesla på vägarna runt om i världen, så det kommer att ta lite tid att komma i kapp.

Läs också Teslas prissänkning: Har de förändrat bilmarknaden? Nu får du plötsligt en rymlig Model Y familjebil till priset av en småbil. Det borde få konkurrenterna att darra.

Nissan Leaf visar vägen

Föga förvånande står Leaf för lejonparten av Nissans försäljning. Sedan lanseringen i december 2010 har Nissan Leaf sålts i över 650 000 exemplar världen över.

nissan leaf
Foto: Nissan

 

Leaf har med andra ord några år på nacken, med sin senaste facelift så långt tillbaka som 2018. Vi tyckte också att 2018 var där den hörde hemma när vi testade 2021 års upplaga.

Ariya tar över stafettpinnen

År 2022 började försäljningen av Nissan Ariya, en mellanstor SUV. Med Nissans senaste designspråk och teknik, som e-4ORCE fyrhjulsstyrning och ProPILOT 2.0 förarassistans.

Och Ariya var mycket mer i recensentens smak:

Läs också Äntligen testad: Ariya lever upp till det mesta Nu när Ariya äntligen finns på marknaden kan Nissan mycket väl pensionera Leaf för gott. Det här är det mest förnuftiga bilen för många.

Världen köper elektriskt

Elbilarna tar allt större marknadsandelar från de fossildrivna dinosaurierna. Även om det inte går lika snabbt globalt som i Norge förväntas andelen elbilar i Europa, USA och Kina öka till 60 procent före 2030.

Läs pressmeddelandet från Nissan här

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Polestars snabbaste bil är en dröm på långa resor

Tesla-batterier: - Degraderas knappt

Ammoniakmotor hotar elbilarna

Fisker är nära avgrunden

Fyrkantig charmklump

Familje-lyxbilen snabb som en raket

Mäktigt imponerande debut

Nytt infotainmentsystem och upp till 600 km räckvidd

Skulle hämta sin Cybertruck – fick åka till akuten

Batteridriven trädgårdstraktor från Husqvarna

Hybrid-elcykel gjord för Norden

”Ingen” vill ha Tesla Full Self Driving

Rulla till toppen