Search
Generic filters

Småläcker systemkamera

Olympus stiliga PEN E-PL9 filmar 4K-video och är ansluten till mobiltelefonen via Bluetooth.

För alla som älskar att ta bilder är mobiltelefonen inte alltid det bästa redskapet. Det är enklare att ta bättre bilder och släppa lös kreativiteten om man har en riktig kamera.

Den lilla – och, måste vi erkänna, ganska så piffiga – PEN E-PL9 är en sådan kamera. Som nästan tigger om att få följa med ut och är smidig att ha med sig. Den är så liten att den enkelt får plats i väskan eller jackfickan, men är fullproppad av funktioner.

Läs vårt test av Olympus PEN-F

Bluetooth

Den har inte många knappar, och många av funktionerna ställs in på den vridbara pekskärmen. Precis som på mobilen. Kameran kan vara uppkopplad till mobilen via Bluetooth, så att man kan överföra bilder och dela med sig dem på nätet. Även om kameran är avstängd.

PEN E-PL9 har flera filtereffekter för kreativa bilder. Och automatiska scenval så att kameran ständigt anpassar sig efter motivet. Då behöver man inte göra andra inställningar än att välja utsnitt med den kompakta 14-42 mm-zoomen.

Om man känner sig extra inspirerad kan man göra djupdykningar i tekniska inställningar med Advanced Photo-läget. Och så kan man filma 4K-video och visa resultatet på TV:n i vardagsrummet. Flera klipp går att sätta ihop till korta filmer.

Med Live Composite-funktionen kan man föreviga stjärnhimlen utan att kameran överexponerar och ger alltför ljusa bilder.

 

Välkänd teknik

PEN E-PL9 bygger på Olympus OM-D E-M10 III, fast utan sökare och inpackat i ett tunnare och mer kompakt hus. Den saknar den femaxliga bildstabilisatorn, någon sådan lyckades inte Olympus få plats med. I stället har den en stabilisator med tre axlar som hjälper fotografen att ta skarpare bilder med längre slutartider.

Inbyggd blixt finns också. Och en 121-punkters autofokus, en välbeprövad 16-megapixlars bildsensor och Olympus nya Truepic VIII-bildprocessor.

Läs vårt test av perfekta resekameror.

 

Pris

PEN-kameran finns i silver, överdragen med svart, vit eller brunt konstläder. Den kommer i mars och kostar 6 000 kronor, eller 7 500 kronor ihop med det fina M.Zuiko Digital ED 14-42mm F3.5-5.6 EZ Pancake-objektivet som syns på bilden nedan.

 

Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Snart får svenskarna ännu en strömningstjänst att välja mellan.
  SteelSeries Arctis 9 är ett trådlöst headset med surroundljud som fungerar till både PC och PlayStation.
  GoPro Hero9 Black har 5K-video, ännu bättre videostabilisering – och äntligen en selfieskärm.
  Kompakt highend med gott om muskler.
  En närmare titt på både utsidan och insidan av Microsofts nya spelkonsoler.
  30 oktober släpper Disney+ den andra säsongen av serien The Mandalorian.
  En kompaktare och billigare modell av Sony Xperia 1 II. Med nästan samma specifikationer.
  Och priserna blir överkomliga.

  Aktuella erbjudanden

  Annons
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.