SUPERERBJUDANDE PÅ LJUD & BILD. 30% DENNA VECKA! SE ERBJUDANDET HÄR!

Småläcker systemkamera

Olympus stiliga PEN E-PL9 filmar 4K-video och är ansluten till mobiltelefonen via Bluetooth.

För alla som älskar att ta bilder är mobiltelefonen inte alltid det bästa redskapet. Det är enklare att ta bättre bilder och släppa lös kreativiteten om man har en riktig kamera.

Den lilla – och, måste vi erkänna, ganska så piffiga – PEN E-PL9 är en sådan kamera. Som nästan tigger om att få följa med ut och är smidig att ha med sig. Den är så liten att den enkelt får plats i väskan eller jackfickan, men är fullproppad av funktioner.

Läs vårt test av Olympus PEN-F

Bluetooth

Den har inte många knappar, och många av funktionerna ställs in på den vridbara pekskärmen. Precis som på mobilen. Kameran kan vara uppkopplad till mobilen via Bluetooth, så att man kan överföra bilder och dela med sig dem på nätet. Även om kameran är avstängd.

PEN E-PL9 har flera filtereffekter för kreativa bilder. Och automatiska scenval så att kameran ständigt anpassar sig efter motivet. Då behöver man inte göra andra inställningar än att välja utsnitt med den kompakta 14-42 mm-zoomen.

Om man känner sig extra inspirerad kan man göra djupdykningar i tekniska inställningar med Advanced Photo-läget. Och så kan man filma 4K-video och visa resultatet på TV:n i vardagsrummet. Flera klipp går att sätta ihop till korta filmer.

Med Live Composite-funktionen kan man föreviga stjärnhimlen utan att kameran överexponerar och ger alltför ljusa bilder.

 

Välkänd teknik

PEN E-PL9 bygger på Olympus OM-D E-M10 III, fast utan sökare och inpackat i ett tunnare och mer kompakt hus. Den saknar den femaxliga bildstabilisatorn, någon sådan lyckades inte Olympus få plats med. I stället har den en stabilisator med tre axlar som hjälper fotografen att ta skarpare bilder med längre slutartider.

Inbyggd blixt finns också. Och en 121-punkters autofokus, en välbeprövad 16-megapixlars bildsensor och Olympus nya Truepic VIII-bildprocessor.

Läs vårt test av perfekta resekameror.

 

Pris

PEN-kameran finns i silver, överdragen med svart, vit eller brunt konstläder. Den kommer i mars och kostar 6 000 kronor, eller 7 500 kronor ihop med det fina M.Zuiko Digital ED 14-42mm F3.5-5.6 EZ Pancake-objektivet som syns på bilden nedan.

 

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Risken att bli lurad är större än chansen att göra ett klipp.
  Pop-prinsessan går i helt nya vägar – nu på Disney+.
  Nu är det bara tre veckor kvar tills vi ännu en gång kan skratta och mysa med charmiga Johanne & Co.
  Fujifilm GFX100 får 400 megapixlar.
  Light Speaker från svenska Transparent är inte som andra trådlösa högtalare.
  Enligt flera källor har Samsung inga planer på en Galaxy Note 21. Note-serien ska ersättas av Galaxy Z Fold 3.
  Undvik felköp på Black Friday – satsa på testvinnarna!
  HBO Nordic satsar lokalt och lanserar snart sin första danska serie.

  Aktuella erbjudanden

  Annons
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.