Search
Generic filters

Ljud & Bild besöker …

När alla andra var påsklediga besökte vi Asus huvudkontor i Taipei och fick en chans att se oss omkring i staden.

Det tar 15–16 timmar att komma från Skandinavien till Taiwan. Och när man går ut ur flygplatsen i huvudstaden Taipei och möts av 35 grader fuktig värme (det snöade hemma när vi åkte) är det uppenbart att man är långt hemifrån. Tempel med pagod-tak sida vid sida med skyskrapor av glas stål, exotiska dofter från gatukök – och hundratusentals skotrar.

Trots sin ringa storlek (ytan är mindre än Danmark) är Taiwan världens 21:e största ekonomi. Det beror främst på hightech-industrin, där ”Made in Taiwan” sedan ett bra tag har varit en kvalitetsstämpel. Listan över teknikföretag baserade i Taiwan är lång, där finns bland annat Acer, MSi, D-Link, BenQ och Asus. Och det var den sistnämnda som var skälet till vårt besök. Asus hade nämligen bett oss att ta en tripp till Taipei för att titta på en nyhet som de var mycket hemlighetsfulla om.

Asus huvudkontor ligger i en kontorsbyggnad ungefär 20 kilometer utanför centrala Taipei. I entrén möts man bland annat av hedersbetygelser och utmärkelser. Vi letade förgäves efter Ljud & Bilds egna ”Årets bästa”-statyetter, men det fanns begränsat med plats i hyllorna och bara 2017 fick Asus 4 511 priser!

Det bor 23 miljoner människor i Taiwan, varav 2,7 miljoner i Taipei (och ytterligare fem miljoner i grannkommunerna New Taipei och Keelung). Språket och skrivspråket är mandarin och den enorma grannen Kina 180 kilometer bort, på andra sidan Taiwansundet, erkänner inte Taiwan som en självständig nation utan hävdar att landet är en del av Kina.

Som turist – även som utskickad journalist – känner man sig mer än välkommen. Taiwaneserna är hjälpsamma och tillmötesgående. Men räkna inte med att dina engelskakunskaper räcker långt. De flesta i huvudstaden talar uteslutande kinesiska. Speciellt när man lämnar hotellens luftkonditionerade komfortzoner. Fast det är då resan blir spännande!

picture2 picture3 picture4 picture5 picture6 picture7 picture8 picture9
<
>
Försäljningen av kassettband har fördubblats från 2017 till 2018. Den här gatuförsäljaren är förberedd för den nya retro-vågen.
PS. Du läser nu en öppen artikel. Om du vill få tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild,
så kan du läsa om våra prenumerationserbjudanden här .
Ljud & Bild specificerar att reseomkostnaderna för detta reportage betalades av tillverkaren.
forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Chatt-funktionen som fungerar mellan de två apparna blir nu officiellt tillgänglig för alla användare.
  Här är en mus som sätter både fart och färg på spelen.
  Lenovo X1 Fold går redan att beställa.
  Fritt val av ljuseffekter och inspelningskaraktäristik.
  Bang & Olufsen i gaming-samarbete med e-sportmästarna i Astralis. Första gaming-headsetet kommer i vår.
  Nya Omen-tillbehör med Warp Wireless-teknik.
  Amazon-ägda Ring har lanserat Always Home Cam som har en helt unik funktion: Den är en flygande minidrönare som flyger runt och håller koll på ditt hem.
  Efter att ha dragit tillbaka de första Sleepbuds på grund av batteriproblem är nya proppar på väg.

  Aktuella erbjudanden

  Annons
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.