TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik
L&B:s Julkalender 2024 Delta här!

Guide

Så gör du ditt kök riktigt smart

Allt du behöver veta om det smarta köket innan du byter ut dina gamla prylar mot den allra senaste.

Av / 2023-03-25 - 12:08
Så gör du ditt kök riktigt smart

Allt kan göras smartare (och dyrare), så när är det vettigt att byta ut kökets analoga reliker?

Om köksapparater ska automatiseras eller utrustas med Wi-Fi, måste det tjäna ett av två syften: antingen ska maten smaka bättre eller matlagningen göras enklare.

Vi tittar på 5 områden i köket och om det är vettigt att göra dem lite smartare. Här är matnördens guide till det smarta köket.

Filterkaffe är smartare än espresso på morgonen

Vi börjar tidigast på dagen. Där du är mest hjälplös. Här är tidsbesparing viktigare än att pressa ut varje droppe smak ur dina bönor.

Tanken om att vakna till nybryggt kaffe är frestande, så en smart kaffemaskin verkar vara en bra investering för den morgontrötta. Men om det är snabbare och bättre beror mycket på vilken typ av kaffe du dricker.

Om du dricker espresso eller americano är det inga problem med att få maskinen att brygga ditt kaffe så att det är klart när du vaknar. Men du sparar förmodligen bara 30 sekunder varje morgon, och du bör komma ihåg att särskilt espresso snabbt blir kallt.

Om du hoppas på en morgon-cappuccino måste du tyvärr arbeta lite för det, eftersom du inte kan lämna mjölkbehållaren framme över natten.

Dricker man däremot bryggkaffe på morgonen finns både hjälp och smak att få. Med ett allt-i-ett-system som Aiviq Grind ”N” Brew eller Melitta AromaFresh kan du njuta av smakfördelarna med nymalda bönor och få ett helt badkar kaffe serverat på morgonen. Du kan fortfarande inte värma mjölk, men en stor kopp kaffe tål lätt en skvätt kall mjölk. En kanna blir inte heller kall om morgonbadet drar ut på tiden.

Automatisk morgenkaffe

En billigare lösning än att skaffa sig en butler. Kom bara ihåg att kasta ut kaffesumpen varje dag. (Foto: Gastroback)Det finns även maskiner utan inbyggd kvarn med automatisk bryggning, som Sage The Precision Brewer, men kom ihåg att hälla kaffe i filtret kvällen innan.

Om du älskar att experimentera med inställningarna kan maskiner som Siemens EQ.9 plus styras via en app. Det är en smaksak om du tycker att det är mer användbart än en bra pekskärm.

Så länge du kan programmera kaffet som du vill ha det, så behöver inte kaffemaskinen vara mer komplicerad än så.

Om du vill optimera smaken är det värt att leta efter en maskin med programmerbar temperatur.  Detta säkerställer att dina ljusrostade bönor inte blir för sura och att dina mörkrostade inte blir för bittra. Det kan till exempel vara de tidigare nämnda maskinerna från Sage och Siemens.

Tekniken för att bli en bättre kock

Spisen ska helst inte lämnas åt sig själv, och det är svårt att se behovet av en smart spishäll.

Men om du älskar att experimentera och hatar att bränna maten, så finns det en teknik som är särskilt intressant på hällfronten.

Produkter som Ztove-hällar gör det möjligt att ställa in temperaturen till specifika grader så länge du har deras kokkärl och pannor.

Det låter kanske som en måttligt imponerande egenskap, men det kan göra mycket annan matlagningsutrustning överflödig. Det enda en sous vide, fritös eller slow cooker gör är att värma en behållare till en mycket stabil och specifik temperatur under en viss tidsperiod.

Ztove smart kogeplade
Hällen fungerar med normal utrustning, men kan mäta och styra temperaturen precist om du köper in kokkärl med inbyggd termometer. (Foto: Ztove)

Det finns också något att vinna smakmässigt.

Om du gillar matlagning blir du snabbt bra på att intuitivt känna om pannan är tillräckligt varm för att skapa en perfekt stekyta. Men du vet inte om pannan har nått sin topptemperatur, och ibland missbedömer man allt, vilket kan leda till genomstekt kött eller överkokt fisk.

En precis temperaturmätning gör det möjligt att experimentera med den perfekta temperaturen för fisk, grönsaker eller kött. Det bör också resultera i färre misstag, eftersom du kan googla vid vilken temperatur en bearnaise separerar.

Vi har inte testat en temperaturkontrollerad spishäll, men tekniken har stor potential.

Drömmen om det smarta kylskåpet dör aldrig

Oj vad länge vi har hört om det smarta kylskåpet, även om det aldrig riktigt har kunnat försvara sin existens och pris.

Samsung Family Hub är ett bra exempel på en smart lösning. Den integrerade skärmen kan användas för att visa recept eller kopplas till exempelvis en smart dörrklocka. Den smartaste funktionen är kamerorna inne i kylen som låter dig titta in medan du är ute och handlar. Det är en kul men blygsam uppgradering för hela kylskåpsupplevelsen.

Smartkøleskab fra samsung
Om ditt kylskåp står väl placerat är det en perfekt plats för en stor skärm, även om det stjäl utrymme från barnteckningar och magneter. Foto: LG

Det är lätt att hitta ett kylskåp som kan berätta om dörren står på glänt eller kan ändra temperaturen, men du behöver verkligen ingen internetanslutning för att göra det. Det är praktiskt att ha en skärm på kylskåpet, men du har med 100 procents sannolikhet en skärm inom räckhåll alla timmar på dygnet, så det påverkar knappast ditt dagliga liv.

Ingen har riktigt knäckt koden för det smarta kylskåpet ännu, men vem vet vad framtiden har att erbjuda.

Den enklaste lösningen är ofta den bästa

Om du bara vill göra ditt liv enklare och inte har någon anledning att ersätta allt du äger med det senaste, kan du göra många saker smarta med något så enkelt som en smart kontakt. På marknaden finns bland annat Wiz och Philips Hue, som inte kostar skjortan.

Idén ganska binär. Du kan antingen slå på eller stänga av det du har anslutit till din smarta kontakt.

De kan styras från din mobil och kan enkelt anslutas till andra appar och utrustning från andra tillverkare.

Det är särskilt praktiskt för gammaldags utrustning. Det kan vara en klassisk manuell espressomaskin. En sådan bör helst värmas upp i 30–40 minuter. Med en smart plugg kan du programmera den att slå på innan du lämnar jobbet, eller kanske varje lördag klockan 9. Om du fyller din Moccamaster med kaffe och trycker på start innan du går och lägger dig, kan du också vakna till nybryggt kaffe.

Philips hue smart plug
Philips Hue och Wiz stöder Matter-standarden, vilket gör dem enkla att använda med mycket annan Smart Home-utrustning av andra märken.  (Foto: Signify)

Muskler > hjärna

Ugnen är en arbetshäst som ger dig allt från surdegsbröd till julskinka. Eftersom ugnen används för så vitt skilda saker är det verkligen en plats där man behöver veta exakt vilka egenskaper man är ute efter.

Om du är obekväm med att ha en pulled pork i ugnen i 10 timmar medan du är på jobbet är en inbyggd kamera och Wi-Fi-styrning en lösning. Om inte, hur ofta skulle det vara värdefullt att kunna titta in i ugnen medan du är ute?

Detsamma gäller för inbyggd ångfunktion. När det gäller bakning är precision och timing a och o, och sådant är appar bra på.

Ugnar som Bosch Series 8 fokuserar på de klassiska funktionerna som inbyggd ånga, självrengöring och varmluftsugn, där de smarta funktionerna förnuftigt nog spelar andrafiolen.  

Det finns inget behov av att tvinga fram en utveckling, och därför ingen anledning att leta efter ugnar som främst är smarta.

Smart ovn fra Bosch
En bra skärm kan ofta vara lika värdefull som en bra app. (Foto: Bosch)

Det är ingen ände på vilken utrustning du kan göra smartare. Men när du ser en smart mixer, smart mikrovågsugn, smart diskmaskin eller smart gryta, kom ihåg att fråga dig själv om den faktiskt gör livet enklare eller maten bättre.

Lasse Torp Hansen
(f. 1996): Journalist på L&B Home. Lasse har bland annat publicerats i Bil Magasinet, Børsen Pleasure, Brugte Drømmebiler och Filmmagasinet Ekko. Lasse visade sig tyvärr vara en ganska usel akademiker, men å andra sidan väldigt bra på att formulera de universella sanningar som håller honom vaken om nätterna: som att elbilar ofta delar designfilosofi med gaming-utrustning och att filmen ”Erna i krig” har samma handling som ”Hitta Nemo”. Hans främsta besattheter är bilar, kaffe, teknik, design och film.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

50%

Julerbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

LB+ Total 12 månader / 156 kr

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

925 kr
79 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

Slå en järnring runt ditt smarta hem

Få ut mesta möjliga av din espressomaskin

Sov gott tack vare tekniken

Ljud & Bild