Zero Dark Thirty

Blu-ray-recension

"We're going to hunt them down one at a time. It doesn't matter where they hide, as we work with our friends we will find them and bring them to justice". Så sa president George W Bush i ett tal 22 november 2001. Nu har Kathryn Bigelow gjort en film om jakten.

Bigelow hade jobbat med ett projekt om den misslyckade jakten på Usama bin Laden i flera år när president Obama    2 maj 2011 helt överraskande meddelade världen att den jagade terroristen hade dödats av specialstyrkor i den pakistanska staden Abbottabad. Stora delar av manus måste skrotas och skrivas om, men av två och en halv timmes film fokuserar de första timmarna på det mödosamma spaningsarbetet och på tortyr av fångar. Sista halvtimmen är en adrenalinkick som få kan göra bättre än Bigelow!

Just torterande av fångar och misstänkta har satt igång en våldsam debatt kring filmen i USA. Många anser att Bigelow försvarar användandet av tortyr så länge ändamålet helgar medlen, och att det var förhörsmetoderna som till sist var vad som avgjorde att amerikanerna fick tag på bin Laden. Bigelow har också beskyllts för att ha nära band till CIA (för filmen är verkligen autentisk) och påstås vara subjektiv.

Vi försvarar absolut inte tortyr och anser inte heller att Bigelow tar någon ståndpunkt i debatten, hon presenterar bara fakta på ett sakligt sätt – det bör dock påpekas att efter Obama flyttade in i Vita huset och effektivt satte stopp för bland annat förhörsmetoden ”water-boarding” så minskade informationsflödet till CIA markant …

Bigelow har gjort film om 9/11 förut. 2008 kom hennes ”The Hurt Locker” som handlade om desillusionerade bombdesarmeringsgrupper i Irak, ett land som ju USA ockuperade som en direkt konsekvens av elfte september. USA:s främsta kvinnliga actionregissör vann en Oscar för bästa film och snodde statyetten framför näsan på exmaken James Camerons ”Avatar”. Bigelow kan dock mer än regissera actionscener, hon behärskar den subtila konsten, vilket också märks i ”Zero Dark Thirty”.

Kontroversiell eller inte, Bigelow har gjort en ovanligt lyckad thriller om jakten på världens mest jagade person. Filmen är nästan som en dokumentär, publiken är en fluga på väggen när männen och kvinnorna i CIA sätter hårt mot hårt för att pressa fram information om var Al-Qaida-ledarna gömmer sig.

Handlingen börjar två år efter World Trade Center kollapsade på Manhattan och närmare

Annons: Artikeln fortsätter nedan

3 000 människor förlorade livet. CIA kom ingen vart med alla fängslade Al-Qaida-medlemmar men efter order från högsta ort ges det tillstånd att ta i hårdare för att ”uppmana” fångarna att prata. In på scenen träder den (tillsynes) känslokalla Dan (Jason Clarke) och gröngölingen Maya (Jessica Chastain).

Under alla år (den fiktiva) Maya arbetar med jakten på bin Laden förändras hon sakta men säkert, från en ängslig och obeslutsam nykomling till en handlingskraftig och iskall agent – jakten på bin Laden blir nästan en besatthet och en personlig vendetta. Chastain bemästrar den komplexa karaktären och spelar henne med tyngd och trovärdighet – hon gör sitt livs roll!

Allt berättas i ett lugnt tempo, med fokus på arbetsmetoder och tidskrävande arbete, kryddat med autentiska inslag av motgångar och terrordåd i bland annat London och Barcelona.

Filmen är en bra bit över två och en halv timme lång och kunde säkert ha klippts ned en hel del, men är absolut inte långtråkig och allt byggs upp till en fantastisk final som inte alls bara handlar om massor av actionsoldater som stormar in och skjuter vilt omkring sig (à la Stallone och gänget). I stället får publiken skrämmande bra scener, mycket i mörker och med nattkamera, och ett slut som är en riktig rysare.

”Zero Dark Thirty” är mycket välgjord film som berättar ett viktigt kapitel i vår nutidshistoria på ett nedtonat och realistiskt sätt. Fem starka stjärnor!

Både bild- och ljudkvaliteten (DTS-HD MA 5.1) får maxpoäng. Bilden är fantastiskt skarp både utomhus i dagsljus och inomhus i mörka fängelsehålor. Ljudspåret är detaljerat, precist och osedvanligt rikt. När det gäller bonusmaterial får vi klara oss med fyra minidokumentärer på sammanlagt 25 minuter som främst handlar om svårigheterna med att återskapa bin Ladens hus och om hur autentiska filmens är elitsoldater är. BD-skivan formligen skriker efter ett mer historiskt bakgrundsmaterial.

Betyg

  • Release: 16 juni 2013
  • Regi: Kathryn Bigelow
  • Med: Jessica Chastain, Jason Clarke, Reda Kateb, Kyle Chandler, Jennifer Ehle, Harold Perrineau
  • Genre: Thriller
  • Land: USA År: 2012 Längd: 2:37

Film

Extra

Ljud

Bild

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
test
Panasonic Lumix S 24-105mm F4 Macro OIS

Superb allround-zoom

Panasonics första standardzoom i fullformat lever upp till förväntningarna.

Philips OLED934: Ny toppmodell avslöjad

Här är de första bilderna på Philips nya OLED-toppmodell!

Apple turbotrimmar iMac

De nya iMacarna klarar tuffa jobb dubbelt så snabbt.

test
Panasonic Lumix DC-S1R

Bästa kameran

Lumix S1R är rena rama ymnighetshornet – och en av de bästa kamerorna vi har testat.

grupptest
6 stativhögtalare

Galet bra ljud på liten plats

Du anar inte hur bra ljud du kan få från en kompakt högtalare om du är villig att gå upp en del i pris.

test
Canon EOS RP

Klipp från Canon

EOS RP saknar inte helt kompromisser men har en aggressiv prislapp och är mycket tillfredsställande att fotografera med.

Allt om Samsungs QLED-TV 2019

Samsungs kommande 2019-modeller får ett markant lyft i bildkvalitet, och den här gången gäller det inte bara toppmodellerna.

test
Samsung QE65Q900R

8K mot 4K: ­Teknisk knockout

Är Samsungs minsta och billigaste 8K-skärm bättre än en vanlig, bra 4K-TV? Vi testar!

Mässbilder från Sound Society 2019

Även i vårt grannland Danmark finns det naturligtvis hifi-mässor. Här är bilder från en av dem!

Tidal ger studioljud i iPhone

Tidal-användare kan glädja sig åt att iPhone har fått MQA-stöd, och alltså kommer närmare ljudet från inspelningsstudion.

grupptest
5 trådlösa brusreducerande hörlurar

Tyst och skönt på flyget

Brusreducerande hörlurar motverkar trötthet och skonar hörseln på långa flygresor.

test
Line Magnetic Audio 805iA

Glödande klangmästare

En av de bästa rörförstärkare vi har testat raserar alla fördomar.

Sonos One får nytt innehåll

Sonos One Gen 2 är lika enkel att använda som tidigare. Så vad är det egentligen som är nytt?

Vår favoritkamera blir bättre

Leica Q2 är kanske den perfekta resekameran.

test
Acer Swift 5 SF515-51T-58UX

Nedbantad Acer

Acer Swift 5 är den lättaste ultrabärbara datorn i sin kategori. Men den är ingen lättviktare för det!

test
RME ADI-2 DAC

Bästa ljudet vi har hört

Du hittar knappast en bättre DAC för pengarna än RME ADI-2 DAC.

test
Stax SR-009s

Detta är inte ljud – det är magi

Nu vet jag hur det känns att ha ett helt universum inklämt mellan öronen.

Recension
A star is Born

Gnistrande personkemi

Cooper och Gaga sjunger sig in i filmhistorien med en fängslande remake av motgångar-gör-dig-stark-klassikern.

test
IKEA Trådfri Set med uttag

På och av och mer

Gör dum elektronik lite smartare. Särskilt med Trådfri Gateway

test
IKEA Trådfri Gateway

IKEAs port till det smarta hemmet

Om du vill få ut det mesta ur dina Trådfri-enheter så klarar du dig inte utan en Trådfri Gateway.