TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Zero Dark Thirty

Blu-ray-recension

"We're going to hunt them down one at a time. It doesn't matter where they hide, as we work with our friends we will find them and bring them to justice". Så sa president George W Bush i ett tal 22 november 2001. Nu har Kathryn Bigelow gjort en film om jakten.

forfatter
Publicerad 2013-06-12 - 06:00
Karakter
Thriller
Zero Dark Thirty

Bigelow hade jobbat med ett projekt om den misslyckade jakten på Usama bin Laden i flera år när president Obama    2 maj 2011 helt överraskande meddelade världen att den jagade terroristen hade dödats av specialstyrkor i den pakistanska staden Abbottabad. Stora delar av manus måste skrotas och skrivas om, men av två och en halv timmes film fokuserar de första timmarna på det mödosamma spaningsarbetet och på tortyr av fångar. Sista halvtimmen är en adrenalinkick som få kan göra bättre än Bigelow!

Just torterande av fångar och misstänkta har satt igång en våldsam debatt kring filmen i USA. Många anser att Bigelow försvarar användandet av tortyr så länge ändamålet helgar medlen, och att det var förhörsmetoderna som till sist var vad som avgjorde att amerikanerna fick tag på bin Laden. Bigelow har också beskyllts för att ha nära band till CIA (för filmen är verkligen autentisk) och påstås vara subjektiv.

Vi försvarar absolut inte tortyr och anser inte heller att Bigelow tar någon ståndpunkt i debatten, hon presenterar bara fakta på ett sakligt sätt – det bör dock påpekas att efter Obama flyttade in i Vita huset och effektivt satte stopp för bland annat förhörsmetoden ”water-boarding” så minskade informationsflödet till CIA markant …

Bigelow har gjort film om 9/11 förut. 2008 kom hennes ”The Hurt Locker” som handlade om desillusionerade bombdesarmeringsgrupper i Irak, ett land som ju USA ockuperade som en direkt konsekvens av elfte september. USA:s främsta kvinnliga actionregissör vann en Oscar för bästa film och snodde statyetten framför näsan på exmaken James Camerons ”Avatar”. Bigelow kan dock mer än regissera actionscener, hon behärskar den subtila konsten, vilket också märks i ”Zero Dark Thirty”.

Kontroversiell eller inte, Bigelow har gjort en ovanligt lyckad thriller om jakten på världens mest jagade person. Filmen är nästan som en dokumentär, publiken är en fluga på väggen när männen och kvinnorna i CIA sätter hårt mot hårt för att pressa fram information om var Al-Qaida-ledarna gömmer sig.

Handlingen börjar två år efter World Trade Center kollapsade på Manhattan och närmare

3 000 människor förlorade livet. CIA kom ingen vart med alla fängslade Al-Qaida-medlemmar men efter order från högsta ort ges det tillstånd att ta i hårdare för att ”uppmana” fångarna att prata. In på scenen träder den (tillsynes) känslokalla Dan (Jason Clarke) och gröngölingen Maya (Jessica Chastain).

Under alla år (den fiktiva) Maya arbetar med jakten på bin Laden förändras hon sakta men säkert, från en ängslig och obeslutsam nykomling till en handlingskraftig och iskall agent – jakten på bin Laden blir nästan en besatthet och en personlig vendetta. Chastain bemästrar den komplexa karaktären och spelar henne med tyngd och trovärdighet – hon gör sitt livs roll!

Allt berättas i ett lugnt tempo, med fokus på arbetsmetoder och tidskrävande arbete, kryddat med autentiska inslag av motgångar och terrordåd i bland annat London och Barcelona.

Filmen är en bra bit över två och en halv timme lång och kunde säkert ha klippts ned en hel del, men är absolut inte långtråkig och allt byggs upp till en fantastisk final som inte alls bara handlar om massor av actionsoldater som stormar in och skjuter vilt omkring sig (à la Stallone och gänget). I stället får publiken skrämmande bra scener, mycket i mörker och med nattkamera, och ett slut som är en riktig rysare.

”Zero Dark Thirty” är mycket välgjord film som berättar ett viktigt kapitel i vår nutidshistoria på ett nedtonat och realistiskt sätt. Fem starka stjärnor!

Både bild- och ljudkvaliteten (DTS-HD MA 5.1) får maxpoäng. Bilden är fantastiskt skarp både utomhus i dagsljus och inomhus i mörka fängelsehålor. Ljudspåret är detaljerat, precist och osedvanligt rikt. När det gäller bonusmaterial får vi klara oss med fyra minidokumentärer på sammanlagt 25 minuter som främst handlar om svårigheterna med att återskapa bin Ladens hus och om hur autentiska filmens är elitsoldater är. BD-skivan formligen skriker efter ett mer historiskt bakgrundsmaterial.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

Fakta
 • Release: 16 juni 2013
 • Regi: Kathryn Bigelow
 • Med: Jessica Chastain, Jason Clarke, Reda Kateb, Kyle Chandler, Jennifer Ehle, Harold Perrineau
 • Genre: Thriller
 • Land: USA År: 2012 Längd: 2:37
IMDB Rating
forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
HBO rasar över jätteläcka Handlingen i alla avsnitt av den nya HBO-serien House of the Dragon har läckt ut på Reddit.
Marvel lanserar kvinnlig version av Hulken! Marvel-universumet är uppenbarligen inkomplett utan en kvinnlig version av den arga gröna mannen känd som Hulken.
Nu är musen störst av dem alla! Det tog bara Musse Pigg två och ett halvt år att putta ner Netflix från strömningstronen.
Vinner hon kronprinsens hjärta? Netflix släpper nu en trailer för ännu en norsk långfilm.
Dramat som fängslade en hel värld En dramatisk historia från verkligheten – men Howard lyckas aldrig höja temperaturen till kokpunkten.
Gosling vs. Evans! Bröderna Russo levererar sin version av halsbrytande spionfilm, men glömmer den mänskliga aspekten.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend