Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Zero Dark Thirty

Blu-ray-recension

"We're going to hunt them down one at a time. It doesn't matter where they hide, as we work with our friends we will find them and bring them to justice". Så sa president George W Bush i ett tal 22 november 2001. Nu har Kathryn Bigelow gjort en film om jakten.

Publicerad 2013-06-12 - 06:00
Zero Dark Thirty
Tor Aavatsmark

Bigelow hade jobbat med ett projekt om den misslyckade jakten på Usama bin Laden i flera år när president Obama    2 maj 2011 helt överraskande meddelade världen att den jagade terroristen hade dödats av specialstyrkor i den pakistanska staden Abbottabad. Stora delar av manus måste skrotas och skrivas om, men av två och en halv timmes film fokuserar de första timmarna på det mödosamma spaningsarbetet och på tortyr av fångar. Sista halvtimmen är en adrenalinkick som få kan göra bättre än Bigelow!

Just torterande av fångar och misstänkta har satt igång en våldsam debatt kring filmen i USA. Många anser att Bigelow försvarar användandet av tortyr så länge ändamålet helgar medlen, och att det var förhörsmetoderna som till sist var vad som avgjorde att amerikanerna fick tag på bin Laden. Bigelow har också beskyllts för att ha nära band till CIA (för filmen är verkligen autentisk) och påstås vara subjektiv.

Vi försvarar absolut inte tortyr och anser inte heller att Bigelow tar någon ståndpunkt i debatten, hon presenterar bara fakta på ett sakligt sätt – det bör dock påpekas att efter Obama flyttade in i Vita huset och effektivt satte stopp för bland annat förhörsmetoden ”water-boarding” så minskade informationsflödet till CIA markant …

Bigelow har gjort film om 9/11 förut. 2008 kom hennes ”The Hurt Locker” som handlade om desillusionerade bombdesarmeringsgrupper i Irak, ett land som ju USA ockuperade som en direkt konsekvens av elfte september. USA:s främsta kvinnliga actionregissör vann en Oscar för bästa film och snodde statyetten framför näsan på exmaken James Camerons ”Avatar”. Bigelow kan dock mer än regissera actionscener, hon behärskar den subtila konsten, vilket också märks i ”Zero Dark Thirty”.

Kontroversiell eller inte, Bigelow har gjort en ovanligt lyckad thriller om jakten på världens mest jagade person. Filmen är nästan som en dokumentär, publiken är en fluga på väggen när männen och kvinnorna i CIA sätter hårt mot hårt för att pressa fram information om var Al-Qaida-ledarna gömmer sig.

Handlingen börjar två år efter World Trade Center kollapsade på Manhattan och närmare

3 000 människor förlorade livet. CIA kom ingen vart med alla fängslade Al-Qaida-medlemmar men efter order från högsta ort ges det tillstånd att ta i hårdare för att ”uppmana” fångarna att prata. In på scenen träder den (tillsynes) känslokalla Dan (Jason Clarke) och gröngölingen Maya (Jessica Chastain).

Under alla år (den fiktiva) Maya arbetar med jakten på bin Laden förändras hon sakta men säkert, från en ängslig och obeslutsam nykomling till en handlingskraftig och iskall agent – jakten på bin Laden blir nästan en besatthet och en personlig vendetta. Chastain bemästrar den komplexa karaktären och spelar henne med tyngd och trovärdighet – hon gör sitt livs roll!

Allt berättas i ett lugnt tempo, med fokus på arbetsmetoder och tidskrävande arbete, kryddat med autentiska inslag av motgångar och terrordåd i bland annat London och Barcelona.

Filmen är en bra bit över två och en halv timme lång och kunde säkert ha klippts ned en hel del, men är absolut inte långtråkig och allt byggs upp till en fantastisk final som inte alls bara handlar om massor av actionsoldater som stormar in och skjuter vilt omkring sig (à la Stallone och gänget). I stället får publiken skrämmande bra scener, mycket i mörker och med nattkamera, och ett slut som är en riktig rysare.

”Zero Dark Thirty” är mycket välgjord film som berättar ett viktigt kapitel i vår nutidshistoria på ett nedtonat och realistiskt sätt. Fem starka stjärnor!

Både bild- och ljudkvaliteten (DTS-HD MA 5.1) får maxpoäng. Bilden är fantastiskt skarp både utomhus i dagsljus och inomhus i mörka fängelsehålor. Ljudspåret är detaljerat, precist och osedvanligt rikt. När det gäller bonusmaterial får vi klara oss med fyra minidokumentärer på sammanlagt 25 minuter som främst handlar om svårigheterna med att återskapa bin Ladens hus och om hur autentiska filmens är elitsoldater är. BD-skivan formligen skriker efter ett mer historiskt bakgrundsmaterial.

http://www.youtube.com/watch?v=YxC_JNz5Vbg

Karakter
Zero Dark Thirty

Fakta:

  • Release: 16 juni 2013
  • Regi: Kathryn Bigelow
  • Med: Jessica Chastain, Jason Clarke, Reda Kateb, Kyle Chandler, Jennifer Ehle, Harold Perrineau
  • Genre: Thriller
  • Land: USA År: 2012 Längd: 2:37

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ljud & Bild
Rulla till toppen