Recension: True Detective, säsong 2

Blu-ray-recension

Förväntningarna var enorma på uppföljaren till förra årets bästa TV-serie, True Detective. Efter att ha sett tre avsnitt av andra säsongen är vi lugnade och imponerade.
Karakter
Thriller
True Detective, säsong 2
Annons
Annons
forfatter

Den oerhört fängslande dramathriller-serien True Detective blåste oss över ända när den kom 2014. Den var intensiv, krävande, nydanande, mörk, obehaglig, nervpirrande, överraskande och hade skådespeleri av världsklass av Matthew McConaughey och Woody Harrelson, när vi fick bevittna kriminalmagi i kvalmigt heta och ockulta Louisiana. Manusförfattare och producent Nic Pizzolatto skrev ett manus som nästan saknar motstycke bland TV-serier och överraskade oss tittare med ständiga nya vändningar och dystra öden på samhällets baksida.

Med tårar och tandgnissel tvingades vi säga farväl till McConaughey och Harrelson och skepsisen var påtaglig när komikern Vince Vaughn dök upp på andrasäsongens rollista. Efter streaming-premiären i somras (när vi bara hade sett tre av de åtta avsnitten) delade vi ut 5 stjärnor, vilket är ett bra exempel på hur svårt det kan vara att sätta betyg på en serie som består av 10–12 avsnitt när man bara får se 1–3 stycken.

True Detective - sesong 2_11

Annons

Den här gången utspelas händelserna i soliga Kalifornien, men det är inte solskenssidan av The Golden State vi får se. Människorna, både de ”snälla” poliserna och de ”elaka” skurkarna har problem med sina inre demoner och är märkta av sina förflutna.

Vi befinner oss i den ”lilla” LA-förorten Vinci, där Ray Velcoro (Colin Farrell) lever sitt slitna liv som kriminalare.

True Detective - sesong 2_1
Ray är den mest desillusionerade och nedtryckta av dem alla, en man som verkligen har tappat livsgnistan och tron på det goda.

Fastighetsmagnaten Frank Seymon (Vince Vaughn) har fixaren Ben Caspar som medhjälpare för att garantera inflytande och få sin del av kakan, något som går åt skogen när Caspar mördas på ett bestialiskt sätt. Ray måste samarbeta med delstatspolisens Ani Bezzerides (Rachel McAdams) för att lösa mordet, men som Ray säger till sin överordnade: ”Jag är inte säker på att ni vill att det här fallet ska lösas …” In på banan kommer också polisen som hittade liket, Paul Woodrugh (Taylor Kitsch).

True Detective - sesong 2_12

Annons

Pizzolatto är minsann inte rädd att utmana sin publik. Precis som i första säsongen ägnar han lång tid åt att etablera handlingen och karaktärerna och vi får bland annat se drömscener som kunde ha kommit från självaste Twin Peaks. Säsongen toppas av fyra huvudpersoner (Farrell, Vaughn, McAdams, Kitsch) som alla har egna bihandlingar, vilket gör historien onödigt komplicerad.

Även om vi har förflyttat oss långt västerut jämfört med den första säsongen så är den dystra och intensivt tryckande stämningen densamma, fast inte fullt lika becksvart som i första omgången. Foto och effektiv klippning håller fortfarande toppkvalitet, när vi (lite väl ofta) sveper över landskapet är Louisianas slingrande floder utbytta mot Los Angeles slingrande motorvägar och starka neonljus. När man förflyttar handlingen från exotiska och udda småstäder i Louisiana till den ”vanliga” storstaden LA löper man risken att sluta som ännu en deckare från storstadsamerika och att en del av seriens charm och säregenhet försvinner på vägen. Och när säsongen fortskrider händer precis det vi var rädda för efter tre avsnitt, allting tippar över i klyschor och ”alla” har det jobbigt med spriten, ångest och ett brokigt förflutet.

Colin Farrell filming 'True Detective'

Balansgången mellan dyster, deprimerad och druckna karaktärer går från fascinerande till bitvis parodisk. Trots detta är andra säsongen av True Detective fortfarande en bra deckarberättelse, vilket gör att vi delar ut 4 svaga stjärnor.

True Detective - sesong 2_21

Annons

Bild- och ljudkvaliteten går inte att klaga på. Som bonusmaterial finns ett intressant kommentatorsspår, en dokumentär om den intensiva skottlossningsscenen samt en ytlig tiominuters bakomfilm.

True Detective_990_sesong 2

True Detective - sesong 2_20 True Detective - sesong 2_19 True Detective - sesong 2_18 True Detective - sesong 2_17 True Detective - sesong 2_16
<
>

 

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 39 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
Fakta
  • Release: 4 januari 2016
  • Regi: Justin Lin
  • Med: Colin Farrell, Vince Vaughn, Rachel McAdams, Taylor Kitsch, W. Earl Brown, Chris Kerson
  • Genre: Thriller
  • Land: USA
  • År: 2015
  • Längd: 7:20
IMDB Rating

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.
Annons
Annons

Läs också

Den danska storstjärnan har fått ytterligare en internationell mega-roll.
Strömningsjätten har tecknat ett stort avtal om innehåll med Sony Pictures.
Ännu en gång flyttas premiärerna för stora filmtitlar fram.
Harrison Ford-filmen från 1986 gör comeback som TV-serie.
Att 40 % av de spanska männen går på bordeller var en chockerande nyhet för oss – men bannemej om inte Álex Pina lyckas göra hejdundrande underhållning av tragedin.
April bjuder på mycket godis från strömningstjänsterna, nu kan du också titta på innehåll från nykomlingen Paramount+.
Påsken blir definitivt bättre med en riktigt bra thriller eller deckare!
Nykomlingen Paramount+ lanseras med Maisie Williams som snabbkäftad eremit som plötsligt släpps lös i det fria. Roligt, men lite oförlöst.
Disney+ bevisar att det fortfarande finns mer spännande material att förmedla från Marvels rikliga universum.
Många filmer har ”finputsats” i efterhand av missnöjda regissörer – men ingen lika omfattande som Justice League.
Den efterlängtade uppföljaren till fräscha Wonder Woman är årets största besvikelse.
En av 1980-talets stora komiker, Eddie Murphy, försöker stenhårt att återuppliva sin klassiska komedi – men åstadkommer bara en mycket mindre charmig kopia.
Uppföljaren går i samma fascinerande fotspår som första säsongen – och det är inte negativt.
New Orleans mest respekterade domare hamnar i klammeri med rättvisan.
Under årets första vårmånad får vi ljusare dagar, mindre snö och massor av spännande innehåll från strömningstjänsterna.
Tänk om det om var Sovjetunionen som hann först till månen?
Big Sky ett levande bevis på att även en av branschens mest erfarna och välrenommerade kan misslyckas.
Två personer ägnar en hel natt åt att göra sitt yttersta för att såra och förnedra sin partner. Sådant blir det filmkonst av.
Tom Hanks briljerar i sobert western-epos som har hjärtat på rätta stället.
Starka kvinnor med högst personliga problem är den drivande kraften i detta starka Netflix-drama.