TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Recension True Detective, säsong 2

Blu-ray-recension

Förväntningarna var enorma på uppföljaren till förra årets bästa TV-serie, True Detective. Efter att ha sett tre avsnitt av andra säsongen är vi lugnade och imponerade.

forfatter
Publicerad 2016-01-27 - 09:00
Karakter
Thriller
True Detective, säsong 2

Den oerhört fängslande dramathriller-serien True Detective blåste oss över ända när den kom 2014. Den var intensiv, krävande, nydanande, mörk, obehaglig, nervpirrande, överraskande och hade skådespeleri av världsklass av Matthew McConaughey och Woody Harrelson, när vi fick bevittna kriminalmagi i kvalmigt heta och ockulta Louisiana. Manusförfattare och producent Nic Pizzolatto skrev ett manus som nästan saknar motstycke bland TV-serier och överraskade oss tittare med ständiga nya vändningar och dystra öden på samhällets baksida.

youtu.be/zI2pqSYGNso

Med tårar och tandgnissel tvingades vi säga farväl till McConaughey och Harrelson och skepsisen var påtaglig när komikern Vince Vaughn dök upp på andrasäsongens rollista. Efter streaming-premiären i somras (när vi bara hade sett tre av de åtta avsnitten) delade vi ut 5 stjärnor, vilket är ett bra exempel på hur svårt det kan vara att sätta betyg på en serie som består av 10–12 avsnitt när man bara får se 1–3 stycken.

True Detective - sesong 2_11

Den här gången utspelas händelserna i soliga Kalifornien, men det är inte solskenssidan av The Golden State vi får se. Människorna, både de ”snälla” poliserna och de ”elaka” skurkarna har problem med sina inre demoner och är märkta av sina förflutna.

Vi befinner oss i den ”lilla” LA-förorten Vinci, där Ray Velcoro (Colin Farrell) lever sitt slitna liv som kriminalare.

True Detective - sesong 2_1
Ray är den mest desillusionerade och nedtryckta av dem alla, en man som verkligen har tappat livsgnistan och tron på det goda.

Fastighetsmagnaten Frank Seymon (Vince Vaughn) har fixaren Ben Caspar som medhjälpare för att garantera inflytande och få sin del av kakan, något som går åt skogen när Caspar mördas på ett bestialiskt sätt. Ray måste samarbeta med delstatspolisens Ani Bezzerides (Rachel McAdams) för att lösa mordet, men som Ray säger till sin överordnade: ”Jag är inte säker på att ni vill att det här fallet ska lösas …” In på banan kommer också polisen som hittade liket, Paul Woodrugh (Taylor Kitsch).

True Detective - sesong 2_12

Pizzolatto är minsann inte rädd att utmana sin publik. Precis som i första säsongen ägnar han lång tid åt att etablera handlingen och karaktärerna och vi får bland annat se drömscener som kunde ha kommit från självaste Twin Peaks. Säsongen toppas av fyra huvudpersoner (Farrell, Vaughn, McAdams, Kitsch) som alla har egna bihandlingar, vilket gör historien onödigt komplicerad.

Även om vi har förflyttat oss långt västerut jämfört med den första säsongen så är den dystra och intensivt tryckande stämningen densamma, fast inte fullt lika becksvart som i första omgången. Foto och effektiv klippning håller fortfarande toppkvalitet, när vi (lite väl ofta) sveper över landskapet är Louisianas slingrande floder utbytta mot Los Angeles slingrande motorvägar och starka neonljus. När man förflyttar handlingen från exotiska och udda småstäder i Louisiana till den ”vanliga” storstaden LA löper man risken att sluta som ännu en deckare från storstadsamerika och att en del av seriens charm och säregenhet försvinner på vägen. Och när säsongen fortskrider händer precis det vi var rädda för efter tre avsnitt, allting tippar över i klyschor och ”alla” har det jobbigt med spriten, ångest och ett brokigt förflutet.

Colin Farrell filming 'True Detective'

Balansgången mellan dyster, deprimerad och druckna karaktärer går från fascinerande till bitvis parodisk. Trots detta är andra säsongen av True Detective fortfarande en bra deckarberättelse, vilket gör att vi delar ut 4 svaga stjärnor.

True Detective - sesong 2_21

Bild- och ljudkvaliteten går inte att klaga på. Som bonusmaterial finns ett intressant kommentatorsspår, en dokumentär om den intensiva skottlossningsscenen samt en ytlig tiominuters bakomfilm.

True Detective_990_sesong 2

True Detective - sesong 2_20 True Detective - sesong 2_19 True Detective - sesong 2_18 True Detective - sesong 2_17 True Detective - sesong 2_16
<
>

 

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

Fakta
 • Release: 4 januari 2016
 • Regi: Justin Lin
 • Med: Colin Farrell, Vince Vaughn, Rachel McAdams, Taylor Kitsch, W. Earl Brown, Chris Kerson
 • Genre: Thriller
 • Land: USA
 • År: 2015
 • Längd: 7:20
IMDB Rating
forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of

1 Kommentar
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Drakens tidsålder HBO Max satser stort på att prequel-serien till Game of Thrones ska lyfta streamingtjänsten till gamla höjder. Det tror vi att den gör!
En kvinnlig Hulk kan väl omöjligen vara bra? Det finns många droppar i havet – och uppenbarligen ännu fler i Marvel-universumet. Men She-Hulk är faktiskt en frisk fläkt i genren.
Se Karpe på Viaplay Från och med idag kan du se den kritikerrosade Karpe-dokumentären på Viaplay.
Vi vill hellre se Durek som norsk kung! Netflix kokar pinsam, bitvis amatörmässig, såpopera-soppa av historien om det norska kronprinsparet.
HBO rasar över jätteläcka Handlingen i alla avsnitt av den nya HBO-serien House of the Dragon har läckt ut på Reddit.
Marvel lanserar kvinnlig version av Hulken! Marvel-universumet är uppenbarligen inkomplett utan en kvinnlig version av den arga gröna mannen känd som Hulken.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend