Recension: True Detective, säsong 2

Blu-ray-recension

Förväntningarna var enorma på uppföljaren till förra årets bästa TV-serie, True Detective. Efter att ha sett tre avsnitt av andra säsongen är vi lugnade och imponerade.

Den oerhört fängslande dramathriller-serien True Detective blåste oss över ända när den kom 2014. Den var intensiv, krävande, nydanande, mörk, obehaglig, nervpirrande, överraskande och hade skådespeleri av världsklass av Matthew McConaughey och Woody Harrelson, när vi fick bevittna kriminalmagi i kvalmigt heta och ockulta Louisiana. Manusförfattare och producent Nic Pizzolatto skrev ett manus som nästan saknar motstycke bland TV-serier och överraskade oss tittare med ständiga nya vändningar och dystra öden på samhällets baksida.

Med tårar och tandgnissel tvingades vi säga farväl till McConaughey och Harrelson och skepsisen var påtaglig när komikern Vince Vaughn dök upp på andrasäsongens rollista. Efter streaming-premiären i somras (när vi bara hade sett tre av de åtta avsnitten) delade vi ut 5 stjärnor, vilket är ett bra exempel på hur svårt det kan vara att sätta betyg på en serie som består av 10–12 avsnitt när man bara får se 1–3 stycken.

True Detective - sesong 2_11

Den här gången utspelas händelserna i soliga Kalifornien, men det är inte solskenssidan av The Golden State vi får se. Människorna, både de ”snälla” poliserna och de ”elaka” skurkarna har problem med sina inre demoner och är märkta av sina förflutna.

Vi befinner oss i den ”lilla” LA-förorten Vinci, där Ray Velcoro (Colin Farrell) lever sitt slitna liv som kriminalare.

True Detective - sesong 2_1
Ray är den mest desillusionerade och nedtryckta av dem alla, en man som verkligen har tappat livsgnistan och tron på det goda.

Annons: Artikeln fortsätter nedan

Fastighetsmagnaten Frank Seymon (Vince Vaughn) har fixaren Ben Caspar som medhjälpare för att garantera inflytande och få sin del av kakan, något som går åt skogen när Caspar mördas på ett bestialiskt sätt. Ray måste samarbeta med delstatspolisens Ani Bezzerides (Rachel McAdams) för att lösa mordet, men som Ray säger till sin överordnade: ”Jag är inte säker på att ni vill att det här fallet ska lösas …” In på banan kommer också polisen som hittade liket, Paul Woodrugh (Taylor Kitsch).

True Detective - sesong 2_12

Pizzolatto är minsann inte rädd att utmana sin publik. Precis som i första säsongen ägnar han lång tid åt att etablera handlingen och karaktärerna och vi får bland annat se drömscener som kunde ha kommit från självaste Twin Peaks. Säsongen toppas av fyra huvudpersoner (Farrell, Vaughn, McAdams, Kitsch) som alla har egna bihandlingar, vilket gör historien onödigt komplicerad.

Även om vi har förflyttat oss långt västerut jämfört med den första säsongen så är den dystra och intensivt tryckande stämningen densamma, fast inte fullt lika becksvart som i första omgången. Foto och effektiv klippning håller fortfarande toppkvalitet, när vi (lite väl ofta) sveper över landskapet är Louisianas slingrande floder utbytta mot Los Angeles slingrande motorvägar och starka neonljus. När man förflyttar handlingen från exotiska och udda småstäder i Louisiana till den ”vanliga” storstaden LA löper man risken att sluta som ännu en deckare från storstadsamerika och att en del av seriens charm och säregenhet försvinner på vägen. Och när säsongen fortskrider händer precis det vi var rädda för efter tre avsnitt, allting tippar över i klyschor och ”alla” har det jobbigt med spriten, ångest och ett brokigt förflutet.

Colin Farrell filming 'True Detective'

Balansgången mellan dyster, deprimerad och druckna karaktärer går från fascinerande till bitvis parodisk. Trots detta är andra säsongen av True Detective fortfarande en bra deckarberättelse, vilket gör att vi delar ut 4 svaga stjärnor.

True Detective - sesong 2_21

Bild- och ljudkvaliteten går inte att klaga på. Som bonusmaterial finns ett intressant kommentatorsspår, en dokumentär om den intensiva skottlossningsscenen samt en ytlig tiominuters bakomfilm.

True Detective_990_sesong 2

<
>

 

Betyg

  • Release: 4 januari 2016
  • Regi: Justin Lin
  • Med: Colin Farrell, Vince Vaughn, Rachel McAdams, Taylor Kitsch, W. Earl Brown, Chris Kerson
  • Genre: Thriller
  • Land: USA
  • År: 2015
  • Längd: 7:20

Film

Extra

Ljud

Bild

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Stranger Things, säsong 3 – första trailern!

4 juli återvänder Netflix till Hawkins och Stranger Things.

test
Panasonic Lumix S 24-105mm F4 Macro OIS

Superb allround-zoom

Panasonics första standardzoom i fullformat lever upp till förväntningarna.

Philips OLED934: Ny toppmodell avslöjad

Här är de första bilderna på Philips nya OLED-toppmodell!

Apple turbotrimmar iMac

De nya iMacarna klarar tuffa jobb dubbelt så snabbt.

test
Panasonic Lumix DC-S1R

Bästa kameran

Lumix S1R är rena rama ymnighetshornet – och en av de bästa kamerorna vi har testat.

Ljusstarkt porträttobjektiv till Sony alpha

Tyst, snabbt och med snygg boheh är några av egenskaperna man får med Samyangs 85mm f1.4.

test
Canon EOS RP

Klipp från Canon

EOS RP saknar inte helt kompromisser men har en aggressiv prislapp och är mycket tillfredsställande att fotografera med.

Allt om Samsungs QLED-TV 2019

Samsungs kommande 2019-modeller får ett markant lyft i bildkvalitet, och den här gången gäller det inte bara toppmodellerna.

test
Samsung QE65Q900R

8K mot 4K: ­Teknisk knockout

Är Samsungs minsta och billigaste 8K-skärm bättre än en vanlig, bra 4K-TV? Vi testar!

Mässbilder från Sound Society 2019

Även i vårt grannland Danmark finns det naturligtvis hifi-mässor. Här är bilder från en av dem!

Tidal ger studioljud i iPhone

Tidal-användare kan glädja sig åt att iPhone har fått MQA-stöd, och alltså kommer närmare ljudet från inspelningsstudion.

grupptest
5 trådlösa brusreducerande hörlurar

Tyst och skönt på flyget

Brusreducerande hörlurar motverkar trötthet och skonar hörseln på långa flygresor.

test
Line Magnetic Audio 805iA

Glödande klangmästare

En av de bästa rörförstärkare vi har testat raserar alla fördomar.

Sonos One får nytt innehåll

Sonos One Gen 2 är lika enkel att använda som tidigare. Så vad är det egentligen som är nytt?

Vår favoritkamera blir bättre

Leica Q2 är kanske den perfekta resekameran.

Recension
Triple Frontier

Greed is good…

Före detta amerikanska elitsoldater bestämmer sig för att råna en sydamerikansk knarkbaron. Det går inte riktigt som planerat.

test
RME ADI-2 DAC

Bästa ljudet vi har hört

Du hittar knappast en bättre DAC för pengarna än RME ADI-2 DAC.

test
Stax SR-009s

Detta är inte ljud – det är magi

Nu vet jag hur det känns att ha ett helt universum inklämt mellan öronen.

Recension
A star is Born

Gnistrande personkemi

Cooper och Gaga sjunger sig in i filmhistorien med en fängslande remake av motgångar-gör-dig-stark-klassikern.

Recension
Venom

Fisk på torra land!

Tom Hardy korsad med vrålande och gläfsande alien blir varken fågel eller fisk.