: Trassel

Blu-ray anmeldelse

Trassel (”Tangled”) är Disneys 50:e långfilm och den gör minsann inte skam på Walt Disneys fantastiska arv.
Karakter
Trassel
Annons
Annons
forfatter

Ursprunglig titel var Rapunzel och det första manusutkastet var betydligt närmare knuten historien om den långhåriga prinsessan Rapunzel som satt instängd i tornet. I stället har Dan Fogelman (som även skrev Bilar och Bolt) författat ett mer modernt manus om den starka kvinnan Rapunzel, som utspelas i en svunnen tid med en storcharmör (och tjuv) som följeslagare när hon upptäcker världen utanför sitt torn där hon suttit instängd sedan barnsben. Det blir ingen disneyfilm utan en skurk, och häxan i den här är av slemmigaste sort, som en veritabel Dr Jekyll och Mr Hyde växlar hon mellan att vara älskvärd mor och en furie av oförutsägbar ondska.

Trollpackan Gothel har kidnappat Rapunzel (Mandy Moore) på grund av hennes hår, som är rena ungdomskällan. Därför hålls hon instängd i det höga tornet – ända tills svindlaren Flynn Rider (Zachari Levi) tar sin tillflykt i tornet och hittar henne. Tillsammans ger de sig ut för att upptäcka världen. Men i buskarna lurar häxan – och en häst med dålig attityd!

Filmen dryper av charm, äventyrslust, klassiskt historieberättande, bländande vacker animering och praktfulla sångnummer. Den är mörk, kul och har tillräckligt med action och glimten i ögat för att räcka till flera stycken tecknade filmer. Till skillnad från förra disneyfilmen (Prinsessan och grodan) är Trassel dator­animerad, fast sällan har vi sett animering se så handritad ut! Det svänger inte lika mycket om alla sånger, och historien hade kunnat vara mer koncentrerad, men vi delar med glädje ut sex stjärnor till ännu en familjefest från Disney!

Som förväntat är filmen felfri när det handlar om ljud (DTS-HD) och bild. Knivskarp kontrast och bländande färger förstärker det läckra intrycket. Som bonus får man en DVD-version av filmen, alternativ öppningsscen, kortfilm, ett par borttagna scener och en dokumentär. Tyvärr har Disney valt att bara släppa 2D-versionen av Trassel, trots att den finns i 3D i USA. Det sägs att det kommer en 3D-version i november …

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 19 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
Fakta
  • Regi: Nathan Greno
  • Med: Mandy Moore, Zacharay Levi, Donna Murphy, Ron Perlman, M.C.
  • Gainey, Richard Kiel
  • Genre: Familj
  • Land: USA
  • År: 2010
  • Längd: 1:40
IMDB Rating

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.
Annons
Annons

Läs också

Att 40 % av de spanska männen går på bordeller var en chockerande nyhet för oss – men bannemej om inte Álex Pina lyckas göra hejdundrande underhållning av tragedin.
April bjuder på mycket godis från strömningstjänsterna, nu kan du också titta på innehåll från nykomlingen Paramount+.
Påsken blir definitivt bättre med en riktigt bra thriller eller deckare!
Nykomlingen Paramount+ lanseras med Maisie Williams som snabbkäftad eremit som plötsligt släpps lös i det fria. Roligt, men lite oförlöst.
Disney+ bevisar att det fortfarande finns mer spännande material att förmedla från Marvels rikliga universum.
Många filmer har ”finputsats” i efterhand av missnöjda regissörer – men ingen lika omfattande som Justice League.
Den efterlängtade uppföljaren till fräscha Wonder Woman är årets största besvikelse.
En av 1980-talets stora komiker, Eddie Murphy, försöker stenhårt att återuppliva sin klassiska komedi – men åstadkommer bara en mycket mindre charmig kopia.
Uppföljaren går i samma fascinerande fotspår som första säsongen – och det är inte negativt.
New Orleans mest respekterade domare hamnar i klammeri med rättvisan.
Under årets första vårmånad får vi ljusare dagar, mindre snö och massor av spännande innehåll från strömningstjänsterna.
Tänk om det om var Sovjetunionen som hann först till månen?
Big Sky ett levande bevis på att även en av branschens mest erfarna och välrenommerade kan misslyckas.
Två personer ägnar en hel natt åt att göra sitt yttersta för att såra och förnedra sin partner. Sådant blir det filmkonst av.
Tom Hanks briljerar i sobert western-epos som har hjärtat på rätta stället.
Starka kvinnor med högst personliga problem är den drivande kraften i detta starka Netflix-drama.