TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Trassel

Blu-ray anmeldelse

Trassel (”Tangled”) är Disneys 50:e långfilm och den gör minsann inte skam på Walt Disneys fantastiska arv.

forfatter
Publicerad 2011-08-27 - 13:04
Karakter
Trassel

Ursprunglig titel var Rapunzel och det första manusutkastet var betydligt närmare knuten historien om den långhåriga prinsessan Rapunzel som satt instängd i tornet. I stället har Dan Fogelman (som även skrev Bilar och Bolt) författat ett mer modernt manus om den starka kvinnan Rapunzel, som utspelas i en svunnen tid med en storcharmör (och tjuv) som följeslagare när hon upptäcker världen utanför sitt torn där hon suttit instängd sedan barnsben. Det blir ingen disneyfilm utan en skurk, och häxan i den här är av slemmigaste sort, som en veritabel Dr Jekyll och Mr Hyde växlar hon mellan att vara älskvärd mor och en furie av oförutsägbar ondska.

Trollpackan Gothel har kidnappat Rapunzel (Mandy Moore) på grund av hennes hår, som är rena ungdomskällan. Därför hålls hon instängd i det höga tornet – ända tills svindlaren Flynn Rider (Zachari Levi) tar sin tillflykt i tornet och hittar henne. Tillsammans ger de sig ut för att upptäcka världen. Men i buskarna lurar häxan – och en häst med dålig attityd!

Filmen dryper av charm, äventyrslust, klassiskt historieberättande, bländande vacker animering och praktfulla sångnummer. Den är mörk, kul och har tillräckligt med action och glimten i ögat för att räcka till flera stycken tecknade filmer. Till skillnad från förra disneyfilmen (Prinsessan och grodan) är Trassel dator­animerad, fast sällan har vi sett animering se så handritad ut! Det svänger inte lika mycket om alla sånger, och historien hade kunnat vara mer koncentrerad, men vi delar med glädje ut sex stjärnor till ännu en familjefest från Disney!

Som förväntat är filmen felfri när det handlar om ljud (DTS-HD) och bild. Knivskarp kontrast och bländande färger förstärker det läckra intrycket. Som bonus får man en DVD-version av filmen, alternativ öppningsscen, kortfilm, ett par borttagna scener och en dokumentär. Tyvärr har Disney valt att bara släppa 2D-versionen av Trassel, trots att den finns i 3D i USA. Det sägs att det kommer en 3D-version i november …

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

Fakta
 • Regi: Nathan Greno
 • Med: Mandy Moore, Zacharay Levi, Donna Murphy, Ron Perlman, M.C.
 • Gainey, Richard Kiel
 • Genre: Familj
 • Land: USA
 • År: 2010
 • Längd: 1:40
IMDB Rating
forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Ofullbordad alien-charm Det fanns en tid när Netflix öppnade plånboken – och sin enorma mängd abonnenter – för vilken hoppfull filmnörd som helst. Men den tiden är nog förbi.
Nytt Netflix-abonnemang med annonser precis runt hörnet Netflix vd motiverar det nya initiativet med att streamingjätten tappar för många priskänsliga tittare.
Mer skön förvirring i Westworld Efter ett långt corona-uppehåll är Westworld tillbaka på rätt spår, och går mer till sina rötter.
NY Stranger Things 4 II trailer! Netflix har nu släppt en ny trailer för sista kapitlet i Stranger Things säsong 4.
"Tillbaka till framtiden" VHS satte rekord på auktion Great Scott! Se videon från den vilda budgivningen.
"You know nothing, Jon Snow." Eller? HBO Max tillkännager nu ytterligare en spin-off-serie från Game of Thrones-universumet.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend