: Trassel

Blu-ray anmeldelse

Trassel (”Tangled”) är Disneys 50:e långfilm och den gör minsann inte skam på Walt Disneys fantastiska arv.
Karakter
Trassel
Annons
Annons
forfatter

Ursprunglig titel var Rapunzel och det första manusutkastet var betydligt närmare knuten historien om den långhåriga prinsessan Rapunzel som satt instängd i tornet. I stället har Dan Fogelman (som även skrev Bilar och Bolt) författat ett mer modernt manus om den starka kvinnan Rapunzel, som utspelas i en svunnen tid med en storcharmör (och tjuv) som följeslagare när hon upptäcker världen utanför sitt torn där hon suttit instängd sedan barnsben. Det blir ingen disneyfilm utan en skurk, och häxan i den här är av slemmigaste sort, som en veritabel Dr Jekyll och Mr Hyde växlar hon mellan att vara älskvärd mor och en furie av oförutsägbar ondska.

Trollpackan Gothel har kidnappat Rapunzel (Mandy Moore) på grund av hennes hår, som är rena ungdomskällan. Därför hålls hon instängd i det höga tornet – ända tills svindlaren Flynn Rider (Zachari Levi) tar sin tillflykt i tornet och hittar henne. Tillsammans ger de sig ut för att upptäcka världen. Men i buskarna lurar häxan – och en häst med dålig attityd!

Filmen dryper av charm, äventyrslust, klassiskt historieberättande, bländande vacker animering och praktfulla sångnummer. Den är mörk, kul och har tillräckligt med action och glimten i ögat för att räcka till flera stycken tecknade filmer. Till skillnad från förra disneyfilmen (Prinsessan och grodan) är Trassel dator­animerad, fast sällan har vi sett animering se så handritad ut! Det svänger inte lika mycket om alla sånger, och historien hade kunnat vara mer koncentrerad, men vi delar med glädje ut sex stjärnor till ännu en familjefest från Disney!

Som förväntat är filmen felfri när det handlar om ljud (DTS-HD) och bild. Knivskarp kontrast och bländande färger förstärker det läckra intrycket. Som bonus får man en DVD-version av filmen, alternativ öppningsscen, kortfilm, ett par borttagna scener och en dokumentär. Tyvärr har Disney valt att bara släppa 2D-versionen av Trassel, trots att den finns i 3D i USA. Det sägs att det kommer en 3D-version i november …

Fakta
  • Regi: Nathan Greno
  • Med: Mandy Moore, Zacharay Levi, Donna Murphy, Ron Perlman, M.C.
  • Gainey, Richard Kiel
  • Genre: Familj
  • Land: USA
  • År: 2010
  • Längd: 1:40
IMDB Rating

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.
Annons
Annons

Läs också

Nu kan du se fram emot mer pompa och ståt, intriger och sex bland societeten på 1800-talet.
Ännu en gång flyttas premiären av den 25:e Bond-filmen fram.
Med ännu en global aktör på den nordiska marknaden hårdnar kampen om strömningsabonnenterna.
Nikolaj Coster-Waldau har huvudrollen i en dansk Netflix-film.
Lyckat kostymdrama som är en blandning av Dynastin, Askungen, Farliga förbindelser och Downton Abbey – med en touch av Fifty Shades of Grey.
En graviditet som går fruktansvärt fel är på väg att slita den unga familjen i bitar.
Januari har långa och mörka kvällar – bara synd att streaming- och filmbolagen verkar ha tagit semester.
Med Equinox levererar Netflix en av sina bästa nordiska produktioner.
Äntligen lite ledigt mitt i corona-mörkret. Vad ska du titta på för att mysa och koppla av?
Ännu en gång levererar Pixar en teknisk fullträff, ackompanjerad av en ytterst emotionell historia.
Ännu en gång får vi tillbringa tiden fram till jul med ensamstående, smådesperata Johanne som jagar den rätte – och visst blir det riktigt roligt.
En av bluesens absoluta första grand old ladies bjuder på häftiga toner i ett laddat kammarspel, ackompanjerad av ”Black Panther”.
Disney försöker skamlöst utnyttja folks sug efter lättsam julunderhållning.
Alla fördomar du kan tänkas ha mot homosexuella, musikalälskare och intoleranta konservativa kristna i småstads-Amerika blir bekräftade i The Prom.
December har kalla dagar och mörka kvällar – det är läge för många timmar framför TV:n.
Mulan är en av Disneys bästa live-nyinspelningar av tecknade klassiker.
Michael J. Fox briljerar i smått föråldrad ”klassiker”.
Att schack kunde vara så fascinerande och spännande kunde vi väl aldrig tro!
Den suveräna Trump-imitatören kraschlandar i sin nya Netflix-special.
Apple och Hanks åstadkommer en platt spänningskurva i ett tandlöst andra världskrigsdrama.