: Trassel

Blu-ray anmeldelse

Trassel (”Tangled”) är Disneys 50:e långfilm och den gör minsann inte skam på Walt Disneys fantastiska arv.

Karakter
Trassel

Ursprunglig titel var Rapunzel och det första manusutkastet var betydligt närmare knuten historien om den långhåriga prinsessan Rapunzel som satt instängd i tornet. I stället har Dan Fogelman (som även skrev Bilar och Bolt) författat ett mer modernt manus om den starka kvinnan Rapunzel, som utspelas i en svunnen tid med en storcharmör (och tjuv) som följeslagare när hon upptäcker världen utanför sitt torn där hon suttit instängd sedan barnsben. Det blir ingen disneyfilm utan en skurk, och häxan i den här är av slemmigaste sort, som en veritabel Dr Jekyll och Mr Hyde växlar hon mellan att vara älskvärd mor och en furie av oförutsägbar ondska.

Trollpackan Gothel har kidnappat Rapunzel (Mandy Moore) på grund av hennes hår, som är rena ungdomskällan. Därför hålls hon instängd i det höga tornet – ända tills svindlaren Flynn Rider (Zachari Levi) tar sin tillflykt i tornet och hittar henne. Tillsammans ger de sig ut för att upptäcka världen. Men i buskarna lurar häxan – och en häst med dålig attityd!

Filmen dryper av charm, äventyrslust, klassiskt historieberättande, bländande vacker animering och praktfulla sångnummer. Den är mörk, kul och har tillräckligt med action och glimten i ögat för att räcka till flera stycken tecknade filmer. Till skillnad från förra disneyfilmen (Prinsessan och grodan) är Trassel dator­animerad, fast sällan har vi sett animering se så handritad ut! Det svänger inte lika mycket om alla sånger, och historien hade kunnat vara mer koncentrerad, men vi delar med glädje ut sex stjärnor till ännu en familjefest från Disney!

Som förväntat är filmen felfri när det handlar om ljud (DTS-HD) och bild. Knivskarp kontrast och bländande färger förstärker det läckra intrycket. Som bonus får man en DVD-version av filmen, alternativ öppningsscen, kortfilm, ett par borttagna scener och en dokumentär. Tyvärr har Disney valt att bara släppa 2D-versionen av Trassel, trots att den finns i 3D i USA. Det sägs att det kommer en 3D-version i november …

Fakta

 • Regi: Nathan Greno
 • Med: Mandy Moore, Zacharay Levi, Donna Murphy, Ron Perlman, M.C.
 • Gainey, Richard Kiel
 • Genre: Familj
 • Land: USA
 • År: 2010
 • Längd: 1:40

IMDB Rating

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  HBO tar oss med på en iskall och föga tillfredsställande hockey-resa.
  The Boss och hans E Street Band är tillbaka i klassisk form, på ett gediget men ojämnt album.
  Om du har en möjlighet så se till att ditt nästa biobesök blir till IMAX-bio. Du kommer inte att ångra dig.
  Kristna, konservativa Mellanvästern i USA utgör bakgrunden för Netflix skandalösa familjekrönika om våld, åtrå och den ständigt närvarande arvsynden.
  Netflix lyckas bara delvis med sin feministiska knorr på Sherlock Holmes.
  Disney berättar ”den sanna” historien om den otroliga vaccinkapplöpningen i Alaska för snart hundra år sedan.
  I dag har Disney+ premiär, men vad ska du titta på?
  Bakgrundshistorien om den legendariska, iskalla syster Ratched är en perfekt inramning för en ovanligt lyckad TV-serie.

  Aktuella erbjudanden

  Annons
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.