: Total Recall

Blu-ray-recension

En av muskelknippet Arnold Schwarzeneggers mer sevärda filmer, Total Recall från 1990, kommer här i uppiffad version, med en mer ”modern” handling – och massor av modernare specialeffekter, plus en Colin Farrell som springer benen av sig!
Karakter
Action
Total Recall
Annons
Annons
forfatter

Som det lite äldre gardet säkert minns från originalfilmen lever huvudpersonen Douglas Quaid ett ganska så tråkigt och enformigt liv. I 2012-versionen är han en fabriksarbetare som varje dag pendlar mellan sitt hem i Australien och jobbet i Storbritannien! Världen som vi känner den har i stort sett gått åt helvete och det är bara Stor-Storbritannien som fungerar, med Australien som kuvad koloni. Folket styrs med järnhand och det existerar nästan ingen fri vilja.

Märkligt nog har regissör Len Wiseman och manusförfattarna valt bort planeten Mars som det förlovade landet – det var dit Schwarzenegger drömde om att få resa, och det var dit ”drömfabriken” Rekall skulle ta honom. I den nya filmen är det resan till Stor-Storbritannien som är Quaids mål, och det med en spektakulär hiss rakt igenom jorden – på bara ett par minuter. Ändå känns det inte alls lika exotiskt som Mars.

Att supervackra och superduktiga Kate Beckinsale kan sparka vilt omkring sig har hon visat med besked i en ändlös rad pinsamt usla Underworld-filmer. Det är en stridsteknik hon även får användning för här när hon leder jakten på Quaid. Beckinsale känns faktiskt som den mest intressanta karaktären i filmen, hjältens stora kärlek (Jessica Biel) är inte mycket annat än rekvisita.

Farrell springer bra och skjuter MYCKET, men han verkar distanserad och har inte den pondus som rollen kräver. Största problemet är dock dramaturgin och själva handlingen, tar man bort actionscenerna (och dem finns det got om) blir allt tråkigt och platt. Det som är kvar är imponerande specialeffekter, ändlöst skjutande i snabba scener, ackompanjerade av en dyster, digital framtidsvärld. Snyggt att titta på men i längden (filmen är lång!) bara tröttsamt. Dessutom spelas det alltför lite på det spännande temat om vad som är verkligt och vad som är fantasi. Tre stjärnor för okej popcornunderhållning.

Om filmen i sig inte är något mästerverk så är åtminstone ljud- och bildkvaliteten absolut superb! Här får verkligen subbasen jobba, och bildkvaliteten gnistrar av skärpa och detaljer. Bonusmaterialet utgörs bland annat av tre omfattande dokumentärer, två minidokumentärer, kommentatorsspår och en rejält förlängd version av filmen, samt en möjlighet att se filmen med löpande inblickar.

Fakta
  • Release: 5 december 2012
  • Regi: Len Wiseman
  • Med: Colin Farrell, Kate Beckinsale, Jessica Biel, Bryan Cranstone, Bill Nighy, Bokeem Woodbine
  • Genre: Action
  • Land: USA                      
  • År: 2012                      
  • Längd: 1:58
IMDB Rating

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.
Annons
Annons

Läs också

HBO blåser nytt liv i en av tidernas mest populära TV-serier.
Sedan HBO avslutade sin flaggskeppsserie Game of Thrones har tittarsiffrorna verkligen fått sig en knäck.
HBO har presenterat skådespelarna till andra säsongen av den norska serien Beforeigners. Och ett av ansiktena är en gammal bekant från Game of Thrones.
Netflix har släppt en trailer till seriemördar-serien Night Stalker.
En graviditet som går fruktansvärt fel är på väg att slita den unga familjen i bitar.
Januari har långa och mörka kvällar – bara synd att streaming- och filmbolagen verkar ha tagit semester.
Med Equinox levererar Netflix en av sina bästa nordiska produktioner.
Äntligen lite ledigt mitt i corona-mörkret. Vad ska du titta på för att mysa och koppla av?
Ännu en gång levererar Pixar en teknisk fullträff, ackompanjerad av en ytterst emotionell historia.
Ännu en gång får vi tillbringa tiden fram till jul med ensamstående, smådesperata Johanne som jagar den rätte – och visst blir det riktigt roligt.
En av bluesens absoluta första grand old ladies bjuder på häftiga toner i ett laddat kammarspel, ackompanjerad av ”Black Panther”.
Disney försöker skamlöst utnyttja folks sug efter lättsam julunderhållning.
Alla fördomar du kan tänkas ha mot homosexuella, musikalälskare och intoleranta konservativa kristna i småstads-Amerika blir bekräftade i The Prom.
December har kalla dagar och mörka kvällar – det är läge för många timmar framför TV:n.
Mulan är en av Disneys bästa live-nyinspelningar av tecknade klassiker.
Michael J. Fox briljerar i smått föråldrad ”klassiker”.
Att schack kunde vara så fascinerande och spännande kunde vi väl aldrig tro!
Den suveräna Trump-imitatören kraschlandar i sin nya Netflix-special.
Apple och Hanks åstadkommer en platt spänningskurva i ett tandlöst andra världskrigsdrama.
Disney återskapar det amerikanska rymdäventyrets barndom.