: Total Recall

Blu-ray-recension

En av muskelknippet Arnold Schwarzeneggers mer sevärda filmer, Total Recall från 1990, kommer här i uppiffad version, med en mer ”modern” handling – och massor av modernare specialeffekter, plus en Colin Farrell som springer benen av sig!
Karakter
Action
Total Recall
Annons
Annons
forfatter

Som det lite äldre gardet säkert minns från originalfilmen lever huvudpersonen Douglas Quaid ett ganska så tråkigt och enformigt liv. I 2012-versionen är han en fabriksarbetare som varje dag pendlar mellan sitt hem i Australien och jobbet i Storbritannien! Världen som vi känner den har i stort sett gått åt helvete och det är bara Stor-Storbritannien som fungerar, med Australien som kuvad koloni. Folket styrs med järnhand och det existerar nästan ingen fri vilja.

Märkligt nog har regissör Len Wiseman och manusförfattarna valt bort planeten Mars som det förlovade landet – det var dit Schwarzenegger drömde om att få resa, och det var dit ”drömfabriken” Rekall skulle ta honom. I den nya filmen är det resan till Stor-Storbritannien som är Quaids mål, och det med en spektakulär hiss rakt igenom jorden – på bara ett par minuter. Ändå känns det inte alls lika exotiskt som Mars.

Att supervackra och superduktiga Kate Beckinsale kan sparka vilt omkring sig har hon visat med besked i en ändlös rad pinsamt usla Underworld-filmer. Det är en stridsteknik hon även får användning för här när hon leder jakten på Quaid. Beckinsale känns faktiskt som den mest intressanta karaktären i filmen, hjältens stora kärlek (Jessica Biel) är inte mycket annat än rekvisita.

Farrell springer bra och skjuter MYCKET, men han verkar distanserad och har inte den pondus som rollen kräver. Största problemet är dock dramaturgin och själva handlingen, tar man bort actionscenerna (och dem finns det got om) blir allt tråkigt och platt. Det som är kvar är imponerande specialeffekter, ändlöst skjutande i snabba scener, ackompanjerade av en dyster, digital framtidsvärld. Snyggt att titta på men i längden (filmen är lång!) bara tröttsamt. Dessutom spelas det alltför lite på det spännande temat om vad som är verkligt och vad som är fantasi. Tre stjärnor för okej popcornunderhållning.

Om filmen i sig inte är något mästerverk så är åtminstone ljud- och bildkvaliteten absolut superb! Här får verkligen subbasen jobba, och bildkvaliteten gnistrar av skärpa och detaljer. Bonusmaterialet utgörs bland annat av tre omfattande dokumentärer, två minidokumentärer, kommentatorsspår och en rejält förlängd version av filmen, samt en möjlighet att se filmen med löpande inblickar.

Annons

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 39 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
Fakta
  • Release: 5 december 2012
  • Regi: Len Wiseman
  • Med: Colin Farrell, Kate Beckinsale, Jessica Biel, Bryan Cranstone, Bill Nighy, Bokeem Woodbine
  • Genre: Action
  • Land: USA                      
  • År: 2012                      
  • Längd: 1:58
IMDB Rating

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.
Annons
Annons

Läs också

Den danska storstjärnan har fått ytterligare en internationell mega-roll.
Strömningsjätten har tecknat ett stort avtal om innehåll med Sony Pictures.
Ännu en gång flyttas premiärerna för stora filmtitlar fram.
Harrison Ford-filmen från 1986 gör comeback som TV-serie.
Serieversionen av filmsuccén levererar mer av samma sak, i ett halsbrytande men så småningom upprepande tempo.
Att 40 % av de spanska männen går på bordeller var en chockerande nyhet för oss – men bannemej om inte Álex Pina lyckas göra hejdundrande underhållning av tragedin.
April bjuder på mycket godis från strömningstjänsterna, nu kan du också titta på innehåll från nykomlingen Paramount+.
Påsken blir definitivt bättre med en riktigt bra thriller eller deckare!
Nykomlingen Paramount+ lanseras med Maisie Williams som snabbkäftad eremit som plötsligt släpps lös i det fria. Roligt, men lite oförlöst.
Disney+ bevisar att det fortfarande finns mer spännande material att förmedla från Marvels rikliga universum.
Många filmer har ”finputsats” i efterhand av missnöjda regissörer – men ingen lika omfattande som Justice League.
Den efterlängtade uppföljaren till fräscha Wonder Woman är årets största besvikelse.
En av 1980-talets stora komiker, Eddie Murphy, försöker stenhårt att återuppliva sin klassiska komedi – men åstadkommer bara en mycket mindre charmig kopia.
Uppföljaren går i samma fascinerande fotspår som första säsongen – och det är inte negativt.
New Orleans mest respekterade domare hamnar i klammeri med rättvisan.
Under årets första vårmånad får vi ljusare dagar, mindre snö och massor av spännande innehåll från strömningstjänsterna.
Tänk om det om var Sovjetunionen som hann först till månen?
Big Sky ett levande bevis på att även en av branschens mest erfarna och välrenommerade kan misslyckas.
Två personer ägnar en hel natt åt att göra sitt yttersta för att såra och förnedra sin partner. Sådant blir det filmkonst av.
Tom Hanks briljerar i sobert western-epos som har hjärtat på rätta stället.