TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

The Thing

Blu-ray-recension

Rysarklassikern från 1982 som både prequel och remake – i väldigt bra tappning! Vi roade oss kungligt i ett islandskap med fulla, skämtande norrmän och läskiga utomjordingar!

forfatter
Publicerad 2012-06-05 - 13:26
Karakter
The Thing

Vi befinner oss på den norska forskningsstationen Thule i Antarktis 1982. En av forskarteamets bandvagnar störtar ner i en spricka, där de gör en otrolig upptäckt.

Originalfilmen, The Thing, från 1982 som regisserades av John Carpenter och hade en hårig Kurt Russell i huvudrollen fick snabbt kultstatus inom genren. Det var en film som låg långt före sin tid, och med animerade dockor lyckades man både skrämma och underhålla sina tittare. Här snackar vi inte om någon ”vanlig” utomjording, utan en riktig djäkel som antar offrens mänskliga form – innan den bokstavlig talat bryter ut i sin egen skräckinjagande form!

Här serveras vi historien om vad som hände de norska forskarna innan amerikanerna kom till basen, men i stort sett följer den här uppföljaren originalets ram. Den största skillnaden är att de nu har låtit äkta norrmän spela norrmän, samtidigt som man använt både CGI-effekter och dockor.

Vi ska inte påstå att man får någon karaktärsstudie, men det något excentriska persongalleriet blir väl introducerat, med en magnifik Erik Hivju som filmens viking-stand-in. Filmen är långt ifrån lika banbrytande som originalet, men roligare och med imponerande, fasansfulla effekter – stundtals säkert lite för häftigt för veka själar. Dock blir den lite mindre subtil än versionen från 1982 – här får vi se monstret i minsta klibbiga detalj. Och därmed är det den psykologiska spänningen – i det att vem som helst kan vara monstret – som bär upp filmen. På det hela taget levererar alla skådespelare bra, där vi särskilt föll för den analytiska och tuffa Mary W. Winstead som går loss på häftigaste Ripley-manér, vilket naturligtvis för tankarna till Aliens-filmerna! Snyggt och rysligt underhållande!

Ett utsökt ljudspår på BD:n (DTS-HD) och väldigt bra bildkvalitet. Bonusmaterialet bjuder på en fascinerande bakomfilm med en mängd intervjuer och mycket fokus på CGI-effekterna och utvecklingen av dockorna. Vi bjuds också på några bortklippta scener, ett kommentarspår och bild-i-bild.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

Fakta
 • Regi: Matthijs van Heijningen Jr.
 • Med: Mary W. Winstead, Joel Edgerton, Ulrich Thomsen, Trond Espen Seim, Kristoffer Hivju, Jan Gunnar Røise,
 • Genre: Rysare
 • Land: USA
 • År: 2011     
 • Längd: 1:43
IMDB Rating
forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend