: The Thing

Blu-ray-recension

Rysarklassikern från 1982 som både prequel och remake – i väldigt bra tappning! Vi roade oss kungligt i ett islandskap med fulla, skämtande norrmän och läskiga utomjordingar!
Karakter
The Thing
Annons
Annons
forfatter

Vi befinner oss på den norska forskningsstationen Thule i Antarktis 1982. En av forskarteamets bandvagnar störtar ner i en spricka, där de gör en otrolig upptäckt.

Originalfilmen, The Thing, från 1982 som regisserades av John Carpenter och hade en hårig Kurt Russell i huvudrollen fick snabbt kultstatus inom genren. Det var en film som låg långt före sin tid, och med animerade dockor lyckades man både skrämma och underhålla sina tittare. Här snackar vi inte om någon ”vanlig” utomjording, utan en riktig djäkel som antar offrens mänskliga form – innan den bokstavlig talat bryter ut i sin egen skräckinjagande form!

Här serveras vi historien om vad som hände de norska forskarna innan amerikanerna kom till basen, men i stort sett följer den här uppföljaren originalets ram. Den största skillnaden är att de nu har låtit äkta norrmän spela norrmän, samtidigt som man använt både CGI-effekter och dockor.

Vi ska inte påstå att man får någon karaktärsstudie, men det något excentriska persongalleriet blir väl introducerat, med en magnifik Erik Hivju som filmens viking-stand-in. Filmen är långt ifrån lika banbrytande som originalet, men roligare och med imponerande, fasansfulla effekter – stundtals säkert lite för häftigt för veka själar. Dock blir den lite mindre subtil än versionen från 1982 – här får vi se monstret i minsta klibbiga detalj. Och därmed är det den psykologiska spänningen – i det att vem som helst kan vara monstret – som bär upp filmen. På det hela taget levererar alla skådespelare bra, där vi särskilt föll för den analytiska och tuffa Mary W. Winstead som går loss på häftigaste Ripley-manér, vilket naturligtvis för tankarna till Aliens-filmerna! Snyggt och rysligt underhållande!

Ett utsökt ljudspår på BD:n (DTS-HD) och väldigt bra bildkvalitet. Bonusmaterialet bjuder på en fascinerande bakomfilm med en mängd intervjuer och mycket fokus på CGI-effekterna och utvecklingen av dockorna. Vi bjuds också på några bortklippta scener, ett kommentarspår och bild-i-bild.

Annons
Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 19 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
Fakta
  • Regi: Matthijs van Heijningen Jr.
  • Med: Mary W. Winstead, Joel Edgerton, Ulrich Thomsen, Trond Espen Seim, Kristoffer Hivju, Jan Gunnar Røise,
  • Genre: Rysare
  • Land: USA
  • År: 2011     
  • Längd: 1:43
IMDB Rating

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.
Annons
Annons

Läs också

Att 40 % av de spanska männen går på bordeller var en chockerande nyhet för oss – men bannemej om inte Álex Pina lyckas göra hejdundrande underhållning av tragedin.
April bjuder på mycket godis från strömningstjänsterna, nu kan du också titta på innehåll från nykomlingen Paramount+.
Påsken blir definitivt bättre med en riktigt bra thriller eller deckare!
Nykomlingen Paramount+ lanseras med Maisie Williams som snabbkäftad eremit som plötsligt släpps lös i det fria. Roligt, men lite oförlöst.
Disney+ bevisar att det fortfarande finns mer spännande material att förmedla från Marvels rikliga universum.
Många filmer har ”finputsats” i efterhand av missnöjda regissörer – men ingen lika omfattande som Justice League.
Den efterlängtade uppföljaren till fräscha Wonder Woman är årets största besvikelse.
En av 1980-talets stora komiker, Eddie Murphy, försöker stenhårt att återuppliva sin klassiska komedi – men åstadkommer bara en mycket mindre charmig kopia.
Uppföljaren går i samma fascinerande fotspår som första säsongen – och det är inte negativt.
New Orleans mest respekterade domare hamnar i klammeri med rättvisan.
Under årets första vårmånad får vi ljusare dagar, mindre snö och massor av spännande innehåll från strömningstjänsterna.
Tänk om det om var Sovjetunionen som hann först till månen?
Big Sky ett levande bevis på att även en av branschens mest erfarna och välrenommerade kan misslyckas.
Två personer ägnar en hel natt åt att göra sitt yttersta för att såra och förnedra sin partner. Sådant blir det filmkonst av.
Tom Hanks briljerar i sobert western-epos som har hjärtat på rätta stället.
Starka kvinnor med högst personliga problem är den drivande kraften i detta starka Netflix-drama.