: The Thing

Blu-ray-recension

Rysarklassikern från 1982 som både prequel och remake – i väldigt bra tappning! Vi roade oss kungligt i ett islandskap med fulla, skämtande norrmän och läskiga utomjordingar!

Karakter
The Thing

Vi befinner oss på den norska forskningsstationen Thule i Antarktis 1982. En av forskarteamets bandvagnar störtar ner i en spricka, där de gör en otrolig upptäckt.

Originalfilmen, The Thing, från 1982 som regisserades av John Carpenter och hade en hårig Kurt Russell i huvudrollen fick snabbt kultstatus inom genren. Det var en film som låg långt före sin tid, och med animerade dockor lyckades man både skrämma och underhålla sina tittare. Här snackar vi inte om någon ”vanlig” utomjording, utan en riktig djäkel som antar offrens mänskliga form – innan den bokstavlig talat bryter ut i sin egen skräckinjagande form!

Här serveras vi historien om vad som hände de norska forskarna innan amerikanerna kom till basen, men i stort sett följer den här uppföljaren originalets ram. Den största skillnaden är att de nu har låtit äkta norrmän spela norrmän, samtidigt som man använt både CGI-effekter och dockor.

Vi ska inte påstå att man får någon karaktärsstudie, men det något excentriska persongalleriet blir väl introducerat, med en magnifik Erik Hivju som filmens viking-stand-in. Filmen är långt ifrån lika banbrytande som originalet, men roligare och med imponerande, fasansfulla effekter – stundtals säkert lite för häftigt för veka själar. Dock blir den lite mindre subtil än versionen från 1982 – här får vi se monstret i minsta klibbiga detalj. Och därmed är det den psykologiska spänningen – i det att vem som helst kan vara monstret – som bär upp filmen. På det hela taget levererar alla skådespelare bra, där vi särskilt föll för den analytiska och tuffa Mary W. Winstead som går loss på häftigaste Ripley-manér, vilket naturligtvis för tankarna till Aliens-filmerna! Snyggt och rysligt underhållande!

Ett utsökt ljudspår på BD:n (DTS-HD) och väldigt bra bildkvalitet. Bonusmaterialet bjuder på en fascinerande bakomfilm med en mängd intervjuer och mycket fokus på CGI-effekterna och utvecklingen av dockorna. Vi bjuds också på några bortklippta scener, ett kommentarspår och bild-i-bild.

Fakta

 • Regi: Matthijs van Heijningen Jr.
 • Med: Mary W. Winstead, Joel Edgerton, Ulrich Thomsen, Trond Espen Seim, Kristoffer Hivju, Jan Gunnar Røise,
 • Genre: Rysare
 • Land: USA
 • År: 2011     
 • Längd: 1:43

IMDB Rating

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  HBO tar oss med på en iskall och föga tillfredsställande hockey-resa.
  The Boss och hans E Street Band är tillbaka i klassisk form, på ett gediget men ojämnt album.
  Om du har en möjlighet så se till att ditt nästa biobesök blir till IMAX-bio. Du kommer inte att ångra dig.
  Kristna, konservativa Mellanvästern i USA utgör bakgrunden för Netflix skandalösa familjekrönika om våld, åtrå och den ständigt närvarande arvsynden.
  Netflix lyckas bara delvis med sin feministiska knorr på Sherlock Holmes.
  Disney berättar ”den sanna” historien om den otroliga vaccinkapplöpningen i Alaska för snart hundra år sedan.
  I dag har Disney+ premiär, men vad ska du titta på?
  Bakgrundshistorien om den legendariska, iskalla syster Ratched är en perfekt inramning för en ovanligt lyckad TV-serie.

  Aktuella erbjudanden

  Annons
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.