TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
SOMMARERBJUDANDE PÅ LB+

Recension The Shape of Water

Visuell filmkonst

Del Toro Skapar filmmagi i en hyllning till klassisk filmkonst.

forfatter
Publicerad 2018-08-24 - 13:09
Karakter
Drama
The Shape of Water

Mexikanske Guillermo del Toro har gett oss filmiska njutningar som Pans Labyrint och Crimson Peak. Han har dessutom regisserat über-kommersiella filmer som Pacific Rim och Hellboy. Gemensamt för alla hans verk, både de mer udda/”konstnärliga” och de ”kommersiella, är hans uppenbara passion för filmkonsten, detaljer och det rena, visuella budskapet. I del Toros filmer överlåts ingenting åt slumpen.

Trots en relativt speciell historia vann The Shape of Water Oscar för Årets bästa film och Bästa regi. Och vad man än tycker om filmen så är den obestridligt en av årets vackraste.

Ensamma och stumma Elisa (Sally Hawkins i sitt livs roll) jobbar som städerska på ett rymdcenter. Vi befinner oss i början av 1960-talet, precis i början av rymdkapplöpningen mellan Sovjet och USA, och amerikanarna har fångat en helt okänd amfibieman i Sydamerikas träskmarker. Går det kanske att skicka upp honom i rymden?

Anläggningens säkerhetschef är den sadistiske psykopaten Strickland (Michael Shannon i ännu en glansroll). När vanlig tortyr inte hjälper, och ryssarna är ute efter ”djuret”, bestämmer han sig för att döda det. Under tiden har Elisa fått djup kontakt och känslor för varelsen. Tillsammans med sin lojala granne (Richard Jenkins) gör de upp en kidnappningsplan.

Rent visuellt är The Shape of Water rena fyrverkeriet att beskåda. Det är slående hur mycket kärlek del Toro har lagt på minsta lilla detalj, återskapandet av 1960-talet och det vackra gröna färgsticket (i både ljus och rekvisita). Allt i fulländad harmoni med Dan Laustsens läckra foto.

Filmen är ett äventyr, ett drama och en kärlekshistoria – den handlar både om att älska det som är annorlunda och är en kärleksförklaring till klassisk film och en svunnen epok. Som, trots sitt udda tema, kommer att röra och beröra dig. Gräver man lite djupare så ser man det klara politiska budskapet/kritiken mot hur vi behandlar det som är främmande, oberoende av om det är homosexuella, mörkhyade, handikappade eller personer av ”lägre rang”. 5 superstarka stjärnor till del Toros estetiska lilla mästerverk.

Det starka visuella intrycket förstärks av den tekniskt felfria 4K-versionen. Kort och gott vacker bildkvalitet med förbluffande detaljrikedom, ljus och djup. Surroundspåret (DTS 5.1) är läckert balanserat och får fram minsta lilla detalj i den komplexa ljudmixen. Som bonus får vi en halvtimmes fascinerande bakomfilm samt fyra minidokumentärer och trailer.

picture2
<
>
(Foto: Tillverkare)
Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
  • Fler än 6 000 produkttester
  • Undvik felköp med våra tips och guider
  • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
  • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
  • Alltid uppdaterad med senaste nytt
  • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
  • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
  • L&B TechCast – en podcast med L&B
  • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

Fakta
Release: 09/07/18 Regi: Guillermo del Toro Med: Sally Hawkins, Octavia Spencer, Michael Shannon, Octavia Spencer, Michael Stuhlbarg, Doug Jones Land: USA År: 2017 Längd: 2:03
IMDB Rating
forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Alla nya streaming-titlar i juli Här är alla nya serier och filmer du kan streama i juli.
Svensk storfilm! Tom Wlaschiba (från Game of Thrones) syns i den nya Hallström-filmen på Viaplay.
Hör musiken från "Stranger Things" Är du redo för säsongsfinalen av Stranger Things? Med den här spellistan kommer du på rätt humör.
Ofullbordad alien-charm Det fanns en tid när Netflix öppnade plånboken – och sin enorma mängd abonnenter – för vilken hoppfull filmnörd som helst. Men den tiden är nog förbi.
Nytt Netflix-abonnemang med annonser precis runt hörnet Netflix vd motiverar det nya initiativet med att streamingjätten tappar för många priskänsliga tittare.
Mer skön förvirring i Westworld Efter ett långt corona-uppehåll är Westworld tillbaka på rätt spår, och går mer till sina rötter.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend