annonse
annonse
annonse

Recension: The OA, säsong 1

Trevande spirituell seans

Netflix nya serie är en salig blandning av mystik, drama, thriller och rena rama dravlet. Ofta mycket underhållande och fängslande men bitvis väldigt ojämnt.

Seriens huvudperson är 28-åriga Prairie Johnson (Brit Marling). Hon återvänder plötsligt till sin gamla sömniga hemstad i Mellanvästern som hon försvann spårlöst från sju år tidigare. På sjukhuset träffar hon sina adoptivföräldrar – som hon kan se för första gången! När hon försvann var hon blind men nu kan mirakeltjejen se!

Hon vägrar däremot att berätta någonting alls om de sju åren som gått, varken för sina föräldrar eller för FBI. Hon öppnar sig inte förrän hon kommer i kontakt med en brokig skara utstötta.

Kill Your Darlings
Skaparna bakom denna överraskningsserie (som ingen hade hört talas om förrän den släpptes) är Brit Marling (som även spelar huvudrollen) och Zal Batmanglij (som även har regisserat).

Vi misstänker att de fått carte blanche från Netflix och sedan författat handlingen under ett våldsamt centralstimulerande rus en sen kväll – och efteråt har ingen gjort några korrigeringar. Här finns nämligen gott om vag spiritism som inte hänger ihop med resten av historien och mycket som borde ha strukits innan inspelningen ens påbörjades.

Men jösses en sådan speciell och annorlunda serie Marling och Batmanglij har gjort, den lär definitivt hitta sin publik – därmed inte sagt att alla som gillade Stranger Things kommer att tycka att The OA är lika bra.

The OA, säsong 1

Spänningsdrama utan nerv
The OA är en serie som är svår att beskriva utan att beröra den centrala delen av handlingen och det är samtidigt svårt att göra en begriplig sammanfattning av den, för detta är en salig kompott!

Annons: Artikeln fortsätter nedan

Prairie Johnson, som efter återkomsten insisterar på att kallas för ” The OA” sätter sig ner med sina fem utvalda ”freaks” och berättar för att få hjälp. Ett gäng med skolans utstötta, á la gänget i The Goonies, samt lärarinnan som genom ”The OA” har skådat ljuset. Hon berättar en helt otrolig och fascinerande historia som börjar på 1980-talet bland Moskvas oligarker.

The OA, säsong 1

Prairie föddes uppenbarligen i den högsta överklassen i Ryssland, men eftersom hennes pappa var omgiven av fiender råkade hon ut för en olycka som gjorde henne blind. Efter detta skickades hon till USA för att skyddas, tills hon på omvägar lämnades bort för adoption.

Så börjar serien, och det är en mycket bra och lovande början som är en utmärkt utgångspunkt för många olika vändningar och fascinerande händelser proppfulla av spänning. Men sedan lyckas inte The OA bestämma sig för vad den ska vara. Är den en klassisk kidnappningshistoria, genonsyrad av spänning och efterföljande trauma, eller befinner vi oss på en spirituell nirvana-resa? Efter mer än sju timmar vi är faktiskt inte säkra, däremot är vi helt säkra på att spänningen försvinner mitt i all kvasi-spiritualism.

Brokig skara
Det är ett blandat gäng som serieskaparna har samlat ihop, med kända och mindre kända skådespelare. Den absolut starkaste rollprestationen är det Phyllis Smith som står för, som den åldrande lärarinnan som blir förförd av ”The OA”. Gnistrande subtilt och tvättäkta skådespeleri.

Brit Marling är märkligt neutral och endimensionell i huvudrollen – hon lyckas inte förmedla all den mystik som omger hennes karaktär. Jason Isaacs gör för övrigt ett utmärkt jobb som en passionerad forskare som inte skyr några som helst medel.

Fågel eller fisk?
Manusförfattarna lyckas alltså inte bestämma sig för vad serien egentligen ska handla om, så det här är varken fågel eller fisk, utan en ”fisk-fågel” som desperat försöker få luft under vingarna.

Serien är som bäst när den fokuserar på kidnapparen och hans ofrivilliga försökspersoner. Då känner vi ibland en pirrande klaustrofobisk spänning och får nästan ont i magen. Dessutom fungerar scenerna bra där Prairie sitter i det ofärdiga huset, omgiven av levande ljus, och berättar sin dramatiska historia för sina lyhörda ”lärjungar”.

<
>
The OA, säsong 1

Sammantaget är detta många bra enskilda scener, men som helhet hänger serien inte ihop alls och när den försöker vara okonventionell och ”annorlunda” så slutar den oftast som en oavsiktlig klyscha. När vi förväntas sitta och gapa av förvåning sitter vi ofta och skrattar. 3 stjärnor.

För att vara en Netflix-produktion är bilden förvånansvärt blek, grynig och har ont om tryck i färgerna. Ljudkvaliteten går det däremot inte att klaga på. Hela första säsongen ligger på Netflix.

Betyg

  • Netflix
  • Release: 16 december 2016
  • Regi: Zal Batmanglij
  • Med: Brit Marling, Jason Isaacs, Emory Cohen, Scott Wilson, Alice Krige, Patrick Gibson, Phyllis Smith
  • Genre: Drama
  • Land: USA
  • År: 2016
  • Längd: 7:16

Film

Extra

Ljud

Bild

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
test
Nokia 8.1
Räcker ett ”Nokia”? Tja …

Nokia 8.1 är en prisvärd mellanklassmobil. Men har den något speciellt att komma med? Förutom namnet?

Flaggskeppet Galaxy S10 är här Vi har känt på Samsungs nya monstermobil som har alla finesser man kan tänka sig.
test
Datacolor SpyderX Pro
Så får du korrekta färger

Fotografer måste kalibrera skärmen om färgerna ska bli rätt.

test
SteelSeries Stratus Duo
Gör datorn till en konsol

SteelSeries trådlösa spelkontroll är perfekt för springa-och-hoppa-spel på PC:n och mobilen.

test
Sonos Amp
Sonos dubblar

Äntligen en Sonos-förstärkare som är tillräckligt stark för att driva ordentliga högtalare med övertygelse. Naturligtvis med full multiroom-funktion.

Dyk med drönare Glöm flygande drönare, en undervattensdrönare är roligare!
Resekameror med superzoom Panasonic-kameror för fotografer på resande fot.
test
Nikon Z6
Fullträff med fullformat

Billigast är bäst i Nikons nya Z-serie med systemkameror.

High End Mässan 2019 Årets mässa bjöd på det mesta av det bästa inom ljud för kräsna öron.
2019 års Panasonic-TV får Dolby Vision och HDR10+ Det är bara den allra billigaste TV-modellen som inte får vara med när Panasonic rullar ut bättre HDR-format. Och Dolby Atmos.
grupptest
Seks 55-tums 4K med HDR-videokvalitet
En bra andra-TV

På jakt efter en billig extra-TV? Nu när butikerna tömmer sina lager på förra årets modeller kan du göra riktiga klipp!

Recension
Pacific Rim 2 – Uprising
Skitfilm! Uppföljaren till ”jätterobotar slår ihjäl jättemonster” är en stor besvikelse.
Trådlös McIntosh-soundbar Här är en soundbar-högtalare som tror att den är en hel anläggning.
annonse
Sluten toppmodell och förstärkare från Focal Den fantastiska hörluren Utopia har fått ett slutet alternativ i form av Stellia. Och så släpper Focal hörlursförstärkaren Arche.
Recension
The Predator (2018)
Skugga från det förflutna Inte en remake, utan en misslyckad fortsättning och en trist hyllning till originalet från 1987.
Recension
The Truth Matters
Mörkläggningen om kriget i Irak Bush-administrationen ljög medvetet om orsakerna till andra Irak-kriget – och pressen lät bli att ställa dem till svars.
Recension
Peppermint
Fullständigt ointressant Blodtörstig Jennifer Garner i blodfattig actionklyscha.
Recension
BlacKkKlansman
En politisk ­knytnäve! Spike Lee levererar en av sina bästa filmer – om rashat förr och nu.
Släpp lös musiken Genom att jorda högtalarna har Audiovector lyckats förbättra ljudet.
16x-zoom från Olympus Kompakt 12–200 mm-objektiv.
test
Nokia 5.1 Plus
Billig Nokia ­överraskar en smula

På flera områden är Nokia 5.1 Plus bättre än man kan förvänta sig för pengarna. Fast ett par kompromisser kommer man inte undan.

test
Audeze Mobius
Utanför huvudet-upplevelse

Audezes lyx-headset bryter mot en av de grundläggande reglerna för hörlurar. Och låter bra!

Bättre skärmkalibrering Datacolor har förbättrad Spyder-kalibreringen.
Tre nya specialobjektiv från Leica Så här ser de alltså ut, de tre specialobjektiven som Leica lanserat till M-systemet.
Recension
Velvet Buzzsaw
Konstnärligt mord! En ganska så misslyckad genreblandning av ironisk satir och slasher-rysare.
grupptest
6 trådlösa hörlurar
Trådlöst ljud ­ på allvar

Hörlurar för dig som tar ljudkvaliteten seriöst men inte vill bli helt ruinerad på kuppen.