TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Recension The OA, säsong 1

Trevande spirituell seans

Netflix nya serie är en salig blandning av mystik, drama, thriller och rena rama dravlet. Ofta mycket underhållande och fängslande men bitvis väldigt ojämnt.

forfatter
Publicerad 2017-02-13 - 11:59
Karakter
Drama
The OA, säsong 1

Seriens huvudperson är 28-åriga Prairie Johnson (Brit Marling). Hon återvänder plötsligt till sin gamla sömniga hemstad i Mellanvästern som hon försvann spårlöst från sju år tidigare. På sjukhuset träffar hon sina adoptivföräldrar – som hon kan se för första gången! När hon försvann var hon blind men nu kan mirakeltjejen se!

Hon vägrar däremot att berätta någonting alls om de sju åren som gått, varken för sina föräldrar eller för FBI. Hon öppnar sig inte förrän hon kommer i kontakt med en brokig skara utstötta.

Kill Your Darlings
Skaparna bakom denna överraskningsserie (som ingen hade hört talas om förrän den släpptes) är Brit Marling (som även spelar huvudrollen) och Zal Batmanglij (som även har regisserat).

Vi misstänker att de fått carte blanche från Netflix och sedan författat handlingen under ett våldsamt centralstimulerande rus en sen kväll – och efteråt har ingen gjort några korrigeringar. Här finns nämligen gott om vag spiritism som inte hänger ihop med resten av historien och mycket som borde ha strukits innan inspelningen ens påbörjades.

Men jösses en sådan speciell och annorlunda serie Marling och Batmanglij har gjort, den lär definitivt hitta sin publik – därmed inte sagt att alla som gillade Stranger Things kommer att tycka att The OA är lika bra.

The OA, säsong 1

Spänningsdrama utan nerv
The OA är en serie som är svår att beskriva utan att beröra den centrala delen av handlingen och det är samtidigt svårt att göra en begriplig sammanfattning av den, för detta är en salig kompott!

Prairie Johnson, som efter återkomsten insisterar på att kallas för ” The OA” sätter sig ner med sina fem utvalda ”freaks” och berättar för att få hjälp. Ett gäng med skolans utstötta, á la gänget i The Goonies, samt lärarinnan som genom ”The OA” har skådat ljuset. Hon berättar en helt otrolig och fascinerande historia som börjar på 1980-talet bland Moskvas oligarker.

The OA, säsong 1

Prairie föddes uppenbarligen i den högsta överklassen i Ryssland, men eftersom hennes pappa var omgiven av fiender råkade hon ut för en olycka som gjorde henne blind. Efter detta skickades hon till USA för att skyddas, tills hon på omvägar lämnades bort för adoption.

Så börjar serien, och det är en mycket bra och lovande början som är en utmärkt utgångspunkt för många olika vändningar och fascinerande händelser proppfulla av spänning. Men sedan lyckas inte The OA bestämma sig för vad den ska vara. Är den en klassisk kidnappningshistoria, genonsyrad av spänning och efterföljande trauma, eller befinner vi oss på en spirituell nirvana-resa? Efter mer än sju timmar vi är faktiskt inte säkra, däremot är vi helt säkra på att spänningen försvinner mitt i all kvasi-spiritualism.

Brokig skara
Det är ett blandat gäng som serieskaparna har samlat ihop, med kända och mindre kända skådespelare. Den absolut starkaste rollprestationen är det Phyllis Smith som står för, som den åldrande lärarinnan som blir förförd av ”The OA”. Gnistrande subtilt och tvättäkta skådespeleri.

Brit Marling är märkligt neutral och endimensionell i huvudrollen – hon lyckas inte förmedla all den mystik som omger hennes karaktär. Jason Isaacs gör för övrigt ett utmärkt jobb som en passionerad forskare som inte skyr några som helst medel.

Fågel eller fisk?
Manusförfattarna lyckas alltså inte bestämma sig för vad serien egentligen ska handla om, så det här är varken fågel eller fisk, utan en ”fisk-fågel” som desperat försöker få luft under vingarna.

Serien är som bäst när den fokuserar på kidnapparen och hans ofrivilliga försökspersoner. Då känner vi ibland en pirrande klaustrofobisk spänning och får nästan ont i magen. Dessutom fungerar scenerna bra där Prairie sitter i det ofärdiga huset, omgiven av levande ljus, och berättar sin dramatiska historia för sina lyhörda ”lärjungar”.

The OA, sesong 1_9 The OA, sesong 1_8 The OA, sesong 1_7 The OA, sesong 1_6 The OA, sesong 1_5 The OA, sesong 1_4 The OA, sesong 1_3 The OA, sesong 1_2 The OA, sesong 1_1 (1)
<
>
The OA, säsong 1

Sammantaget är detta många bra enskilda scener, men som helhet hänger serien inte ihop alls och när den försöker vara okonventionell och ”annorlunda” så slutar den oftast som en oavsiktlig klyscha. När vi förväntas sitta och gapa av förvåning sitter vi ofta och skrattar. 3 stjärnor.

För att vara en Netflix-produktion är bilden förvånansvärt blek, grynig och har ont om tryck i färgerna. Ljudkvaliteten går det däremot inte att klaga på. Hela första säsongen ligger på Netflix.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

Fakta
 • Netflix
 • Release: 16 december 2016
 • Regi: Zal Batmanglij
 • Med: Brit Marling, Jason Isaacs, Emory Cohen, Scott Wilson, Alice Krige, Patrick Gibson, Phyllis Smith
 • Genre: Drama
 • Land: USA
 • År: 2016
 • Längd: 7:16
IMDB Rating
forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Drakens tidsålder HBO Max satser stort på att prequel-serien till Game of Thrones ska lyfta streamingtjänsten till gamla höjder. Det tror vi att den gör!
En kvinnlig Hulk kan väl omöjligen vara bra? Det finns många droppar i havet – och uppenbarligen ännu fler i Marvel-universumet. Men She-Hulk är faktiskt en frisk fläkt i genren.
Se Karpe på Viaplay Från och med idag kan du se den kritikerrosade Karpe-dokumentären på Viaplay.
Vi vill hellre se Durek som norsk kung! Netflix kokar pinsam, bitvis amatörmässig, såpopera-soppa av historien om det norska kronprinsparet.
HBO rasar över jätteläcka Handlingen i alla avsnitt av den nya HBO-serien House of the Dragon har läckt ut på Reddit.
Marvel lanserar kvinnlig version av Hulken! Marvel-universumet är uppenbarligen inkomplett utan en kvinnlig version av den arga gröna mannen känd som Hulken.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend