Recension: The Martian

Blu-ray-recension

Vad gör du om du är strandsatt ensam på Mars och måste vänta minst tre år på en räddningsexpedition? Matt Damon vet!
Karakter
Drama
The Martian
Annons
Annons
forfatter

Filmen bygger på en mycket vetenskaplig, framgångsrik roman av Andy Weir och handlar om en bemannad rymdfärd till Mars med forskare från NASA. När en våldsam storm bryter ut tvingas teamet avbryta expeditionen i förtid och en man dör. Tror de …

Biologen Mark Watney (Matt Damon) har naturligtvis överlevt. Och nu befinner han sig helt ensam på den karga ökenplaneten – och har ont om luft, vatten och mat, och ingen möjlighet att kommunicera med Houston. Goda råd är dyra, men Watney tillhör inte den pessimistiska eller apatiska typen som ger upp i första taget. Fast hur håller man moralen och humöret uppe när man är fullständigt övergiven?

THE MARTIAN

Vår man på Mars upptäcks så småningom av Houston och får igång en enkel kommunikation. Filmens drivkraft är dock alla de prövningar han utsätts för – och hans otroliga kreativitet när det gäller att lösa problemen. Till och med när allt är som allra mörkast biter Watney ihop, river av en ironisk/sarkastisk kommentar och insisterar på att han ska överleva. Man kommer verkligen nära inpå hans karaktär, hejar på honom och biter på naglarna när det ser ut som om han kommer att leva sina sista dagar på den röda planeten. De svåra förhållandena på Mars pausas av scener från jorden, när alla på NASA slår sina kloka huvuden ihop för att försöka komma på en plan som kan rädda vår astronaut. Det skulle vara en PR-katastrof om inte NASA lyckades rädda honom, vilket högste chefen (Jeff Daniels) är väl medveten om.

THE MARTIAN

Ridley Scott är som bekant inte främmande för filmer som utspelas i den kalla, ogästvänliga, enorma världsrymden. Med klassiker som Alien och Prometheus han har levererat storslagna, läckra och intensivt spännande filmer från det stora intet. The Martian bjuder också publiken på en intensivt spännande och vacker film rent tekniskt, men den bistra handlingen lyses upp av sarkastisk och nyckfull humor från Watneys sida. Lite väl överdrivet ibland kanske, men jösses en sådan sympatisk karl, han är verkligen helt perfekt ur ett amerikanskt PR-perspektiv – alla håller handen på hjärtat, sjunger nationalsången och vrålar: ”Bring him home!”

THE MARTIAN

The Martian är en film som kräver väldigt mycket av huvudrollen eftersom Matt Damon är ensam på filmduken nästan 75 % av tiden. Det är en uppgift han bemästrar med glans. Långa monologer, eller voice-over, är svårt att lyckas med på film. Sir Ridley har löst detta genom att flitigt använda videodagbok, där Watney pratar in i sin GoPro-kamera, vilket är ett mycket effektfullt grepp som gör att filmen känns äkta och intim. Och kanske lär du dig någonting om naturvetenskap under tiden, när vi får vara med på kampen mellan vetenskapen och naturen. Detta är definitivt en intensivt fängslande och spännande film, med en härlig roll av den meste ”man-next-door”-skådisen USA har att erbjuda. 5 stabila, högst rekommenderade, stjärnor.

THE MARTIAN THE MARTIAN THE MARTIAN THE MARTIAN THE MARTIAN THE MARTIAN THE MARTIAN THE MARTIAN
<
>
(Foto: Tillverkare)

Som alltid med Ridley Scott-filmer kan du räkna med utsökt foto och klippning, vilket The Martian har rakt igenom och som kommer till sin rätt i Blu-ray-versionen. Knivskarp bildkvalitet, även om 3D-bilden är i mörkaste laget ibland. Ett härligt blandat ljudspår (DTS 7.1) med tryck och en otroligt detaljerad ljudbild gör detta till en riktig referensfilm för hemmabion. I bonusmaterialet finns ledsamt nog ingen riktig bakomfilm, vi får nöja oss med två minidokumentärer med intervjuer och fokus på kostymerna. Dessutom finns bloopers, stillbilder, trailer och ett par ”fuskdokumentärer”.

Läs fler recensioner av Matt Damons filmer!

Fakta
  • Release: 8 februari 2016
  • Regi: Ridley Scott
  • Med: Matt Damon, Jessica Chastain, Jeff Daniels, Sean Bean, Aksel Hennie, Kate Mara, Michael Peña
  • Genre: Drama
  • Land: USA
  • År: 2015
  • Längd: 2:24
IMDB Rating

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.
Annons
Annons

Läs också

Nu kan du se fram emot mer pompa och ståt, intriger och sex bland societeten på 1800-talet.
Ännu en gång flyttas premiären av den 25:e Bond-filmen fram.
Med ännu en global aktör på den nordiska marknaden hårdnar kampen om strömningsabonnenterna.
Nikolaj Coster-Waldau har huvudrollen i en dansk Netflix-film.
Lyckat kostymdrama som är en blandning av Dynastin, Askungen, Farliga förbindelser och Downton Abbey – med en touch av Fifty Shades of Grey.
En graviditet som går fruktansvärt fel är på väg att slita den unga familjen i bitar.
Januari har långa och mörka kvällar – bara synd att streaming- och filmbolagen verkar ha tagit semester.
Med Equinox levererar Netflix en av sina bästa nordiska produktioner.
Äntligen lite ledigt mitt i corona-mörkret. Vad ska du titta på för att mysa och koppla av?
Ännu en gång levererar Pixar en teknisk fullträff, ackompanjerad av en ytterst emotionell historia.
Ännu en gång får vi tillbringa tiden fram till jul med ensamstående, smådesperata Johanne som jagar den rätte – och visst blir det riktigt roligt.
En av bluesens absoluta första grand old ladies bjuder på häftiga toner i ett laddat kammarspel, ackompanjerad av ”Black Panther”.
Disney försöker skamlöst utnyttja folks sug efter lättsam julunderhållning.
Alla fördomar du kan tänkas ha mot homosexuella, musikalälskare och intoleranta konservativa kristna i småstads-Amerika blir bekräftade i The Prom.
December har kalla dagar och mörka kvällar – det är läge för många timmar framför TV:n.
Mulan är en av Disneys bästa live-nyinspelningar av tecknade klassiker.
Michael J. Fox briljerar i smått föråldrad ”klassiker”.
Att schack kunde vara så fascinerande och spännande kunde vi väl aldrig tro!
Den suveräna Trump-imitatören kraschlandar i sin nya Netflix-special.
Apple och Hanks åstadkommer en platt spänningskurva i ett tandlöst andra världskrigsdrama.