data-srcset
RecensionThe Last Thing He Wanted
Thriller
The Last Thing He Wanted

The Last Thing He Wanted

Hathaway och Affleck är på villovägar när de (bokstavligen) gräver i Iran-Contras-skandalen.

Det är utan tvekan varierande kvalitet på filmerna som streamingtjänsterna släpper, men med skådespelare som Willem Dafoe, Anne Hathaway och Ben Affleck i rollerna förväntar man sig åtminstone någon form av kvalitet. Men The Last Thing He Wanted misslyckas tyvärr på de flesta områden.

Med den milt sagt spektakulära Iran-Contras-skandalen som bakgrund borde det kunna gå att få en spännande thriller om illegal vapenhandel (”godkänd” av myndigheterna), länkar till Iran och en ambitiös, grävande journalist. Men allt Dee Rees (regi) har fått ut ur Joan Didions roman är förvirring och en helt osammanhängande historia.

Under den mycket populära Ronald Reagans omvalskampanj börjar det florera rykten i massmedia, och politiska kretsar, om olagligt stöd till gerillan i Nicaragua. Så småningom blev Oliver North den officiella syndabocken för skandalen, men att det fanns många personer högt uppe i ”systemet” som var inblandade i mörkläggningen råder det inga tvivel om.

Det är i detta getingbo som den (tillsynes) idealistiska journalisten Elena McMahon (Anne Hathaway) börjar nysta bland de lösa trådarna. Men efter en vända som stationerad reporter i Centralamerika vill hennes redaktör att hon ska täcka halleluja-presidentvalskampanjen. Det lyser igenom tydligt att hon varken är nöjd med uppdraget eller har några högre tankar om skådespelaren i det ovala kontoret. I kulissen lurar ämbetsmannen med dold agenda, Treat Morrison (Ben Affleck).

Lägligt nog håller Elenas smådementa pappa (Willem Dafoe) på med vapensmuggling till ”cancersvulsten” Nicaragua, via Costa Rica. När hennes pappa bli indisponibel träder hon in i rollen som fullfjädrad vapensmugglare, hoppar på första bästa flyg och tar emot kokain som betalning. Härifrån och framåt faller historien helt isär.

Det är en sak att handlingen är extremt förvirrande och ibland fullständigt meningslös, desto värre är att karaktärernas motiv inte har en antydan till mening eller hänger ihop med förutsättningarna. En bit in i filmen träffas Elena och Treat i exotiska Västindien, där hon förklarar att hon inte är riktigt säker på varför hon gjort som hon har gjort. Nej, det gör vi inte heller.

Anne Hathaway och Ben Affleck. The Last Thing He Wanted (Foto: Netflix)

Hathaway (långtifrån hennes sedvanliga Hollywood-glamour) gör det bästa hon kan av en förvirrad karaktär, medan Affleck ännu en gång känns mer och mer som en vaxfigur. Affleck gör sig markant bättre bakom kameran än framför, låt oss hoppas att han håller sig där.

annons

Det mest ”imponerande” med The Last Thing He Wanted är hur de har lyckats blanda bort en så spännande utgångspunkt, och dessutom med så duktigt folk både framför och bakom kameran. Vi hoppas att det om några år kommer en ”Director’s Cut” som förhoppningsvis är mer meningsfull, till dess är detta en film du lugnt kan hoppa över.

annons

Vi ska inte hävda att filmen är ”the last thing we wanted”, men det är inte långtifrån. 2 ynka stjärnor.

The Last Thing He Wanted_7 _MG_2851.CR2 _MG_0572.CR2 The Last Thing He Wanted_3 _MG_1343.CR2
<
>
The Last Thing He Wanted (Foto: Netflix)

Fakta

  • Netflix
  • Release: 21 februari 2020
  • Regi: Dee Rees
  • Med: Anne Hathaway, Ben Affleck, Willem Dafoe, Rosie Perez, Edi Gathegi, Mel Rodriguez
  • Genre: Thriller
  • Land: USA
  • År: 2020
  • Längd: 1:55
  • Betyg: 2

IMDB Rating

The Last Thing He Wanted (2020) 1h 55min | Crime, Drama, Mystery | 21 February 2020 (Norway) Summary: A veteran D.C. journalist loses the thread of her own narrative when a guilt-propelled errand for her father thrusts her from byline to unwitting subject in the very story she's trying to break. Adapted from Joan Didion's namesake novel.
Countries: USALanguages: English, Spanish, French
Har du något att tillägga?
Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Läs också

Jusqu'au Declin - Photo Credit: Netflix / Bertrand Calmeau

Rednecks på skogsvandring

Bakom nästa krök väntar varje tänkbar katastrof. Om du vill överleva måste du ta ansvar för din egen säkerhet och hälsa.

Schofield (George MacKay, left) with fellow soldiers in

Överväldigande krigsbrutalitet

Få krig har skildrats lika ofta på film som ”the Great War”, ändå lyckas Mendes tillföra genren något nytt och imponerande.

 data-srcset

Tvåan suger!

Det kan inte ha funnits någon annan tanke med det här tramset än förväntningar om avkastning på pengarna för produktionsbolaget.

 data-srcset

Ännu en stabil Bosch-säsong

I sin sjätte säsong uppvisar kriminalserien om LA-snuten Bosch få svaghetstecken – men här finns inte heller mycket som påminner om förnyelse.

 data-srcset

Filmreleaser i maj

Mycket jobb hemifrån de närmaste veckorna? Då kan det vara bra att planera in vad du ska titta på under lunchen!

Extraction (Foto: Netflix)

Actionfest à la Thor!

Chris Hemsworth kan mer än kasta en stor hammare. Han är väldigt kompetent med stora handeldvapen också.