Recension: The Last Thing He Wanted

The Last Thing He Wanted

Hathaway och Affleck är på villovägar när de (bokstavligen) gräver i Iran-Contras-skandalen.
Karakter
Thriller
The Last Thing He Wanted
Annons
Annons
forfatter

Det är utan tvekan varierande kvalitet på filmerna som streamingtjänsterna släpper, men med skådespelare som Willem Dafoe, Anne Hathaway och Ben Affleck i rollerna förväntar man sig åtminstone någon form av kvalitet. Men The Last Thing He Wanted misslyckas tyvärr på de flesta områden.

Med den milt sagt spektakulära Iran-Contras-skandalen som bakgrund borde det kunna gå att få en spännande thriller om illegal vapenhandel (”godkänd” av myndigheterna), länkar till Iran och en ambitiös, grävande journalist. Men allt Dee Rees (regi) har fått ut ur Joan Didions roman är förvirring och en helt osammanhängande historia.

Under den mycket populära Ronald Reagans omvalskampanj börjar det florera rykten i massmedia, och politiska kretsar, om olagligt stöd till gerillan i Nicaragua. Så småningom blev Oliver North den officiella syndabocken för skandalen, men att det fanns många personer högt uppe i ”systemet” som var inblandade i mörkläggningen råder det inga tvivel om.

Det är i detta getingbo som den (tillsynes) idealistiska journalisten Elena McMahon (Anne Hathaway) börjar nysta bland de lösa trådarna. Men efter en vända som stationerad reporter i Centralamerika vill hennes redaktör att hon ska täcka halleluja-presidentvalskampanjen. Det lyser igenom tydligt att hon varken är nöjd med uppdraget eller har några högre tankar om skådespelaren i det ovala kontoret. I kulissen lurar ämbetsmannen med dold agenda, Treat Morrison (Ben Affleck).

Lägligt nog håller Elenas smådementa pappa (Willem Dafoe) på med vapensmuggling till ”cancersvulsten” Nicaragua, via Costa Rica. När hennes pappa bli indisponibel träder hon in i rollen som fullfjädrad vapensmugglare, hoppar på första bästa flyg och tar emot kokain som betalning. Härifrån och framåt faller historien helt isär.

Det är en sak att handlingen är extremt förvirrande och ibland fullständigt meningslös, desto värre är att karaktärernas motiv inte har en antydan till mening eller hänger ihop med förutsättningarna. En bit in i filmen träffas Elena och Treat i exotiska Västindien, där hon förklarar att hon inte är riktigt säker på varför hon gjort som hon har gjort. Nej, det gör vi inte heller.

Anne Hathaway och Ben Affleck. The Last Thing He Wanted (Foto: Netflix)

Hathaway (långtifrån hennes sedvanliga Hollywood-glamour) gör det bästa hon kan av en förvirrad karaktär, medan Affleck ännu en gång känns mer och mer som en vaxfigur. Affleck gör sig markant bättre bakom kameran än framför, låt oss hoppas att han håller sig där.

Det mest ”imponerande” med The Last Thing He Wanted är hur de har lyckats blanda bort en så spännande utgångspunkt, och dessutom med så duktigt folk både framför och bakom kameran. Vi hoppas att det om några år kommer en ”Director’s Cut” som förhoppningsvis är mer meningsfull, till dess är detta en film du lugnt kan hoppa över.

Vi ska inte hävda att filmen är ”the last thing we wanted”, men det är inte långtifrån. 2 ynka stjärnor.

The Last Thing He Wanted_7 _MG_2851.CR2 _MG_0572.CR2 The Last Thing He Wanted_3 _MG_1343.CR2
<
>
The Last Thing He Wanted (Foto: Netflix)

/ registrera dig för att läsa den här artikeln gratis

Var vänlig bekräfta innan du registrerar dig

Jag accepterar Ljud & Bilds villkor. Jag vill ta emot nyhetsbrev och information, som skickas ut ett par gånger i månaden. Jag kan när som helst avregistrera mig.

eller registrera dig via e-post

Glömt lösenordet? Ange din e-postadress, så får du ett mail med en länk så att du kan ange ett nytt lösenord.

Fakta
  • Netflix
  • Release: 21 februari 2020
  • Regi: Dee Rees
  • Med: Anne Hathaway, Ben Affleck, Willem Dafoe, Rosie Perez, Edi Gathegi, Mel Rodriguez
  • Genre: Thriller
  • Land: USA
  • År: 2020
  • Längd: 1:55
  • Betyg: 2
IMDB Rating
The Last Thing He Wanted (2020) 1h 55min | Crime, Drama, Mystery | 21 February 2020 (Norway) Summary: A veteran D.C. journalist loses the thread of her own narrative when a guilt-propelled errand for her father thrusts her from byline to unwitting subject in the very story she's trying to break. Adapted from Joan Didion's namesake novel.
Countries: USALanguages: English, Spanish, French

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.
Annons
Annons

Läs också

En av Netflix mest populära filmer någonsin får snart en (eller flera) uppföljare.
Nu kan du se fram emot mer pompa och ståt, intriger och sex bland societeten på 1800-talet.
Ännu en gång flyttas premiären av den 25:e Bond-filmen fram.
Med ännu en global aktör på den nordiska marknaden hårdnar kampen om strömningsabonnenterna.
Amazon serverar oss en grov, smutsig och realistisk maffiahistoria, sedd ur en kvinnas synvinkel. En fräsch knorr på en annars lite stagnerad genre.
Lyckat kostymdrama som är en blandning av Dynastin, Askungen, Farliga förbindelser och Downton Abbey – med en touch av Fifty Shades of Grey.
En graviditet som går fruktansvärt fel är på väg att slita den unga familjen i bitar.
Januari har långa och mörka kvällar – bara synd att streaming- och filmbolagen verkar ha tagit semester.
Med Equinox levererar Netflix en av sina bästa nordiska produktioner.
Äntligen lite ledigt mitt i corona-mörkret. Vad ska du titta på för att mysa och koppla av?
Ännu en gång levererar Pixar en teknisk fullträff, ackompanjerad av en ytterst emotionell historia.
Ännu en gång får vi tillbringa tiden fram till jul med ensamstående, smådesperata Johanne som jagar den rätte – och visst blir det riktigt roligt.
En av bluesens absoluta första grand old ladies bjuder på häftiga toner i ett laddat kammarspel, ackompanjerad av ”Black Panther”.
Disney försöker skamlöst utnyttja folks sug efter lättsam julunderhållning.
Alla fördomar du kan tänkas ha mot homosexuella, musikalälskare och intoleranta konservativa kristna i småstads-Amerika blir bekräftade i The Prom.
December har kalla dagar och mörka kvällar – det är läge för många timmar framför TV:n.
Mulan är en av Disneys bästa live-nyinspelningar av tecknade klassiker.
Michael J. Fox briljerar i smått föråldrad ”klassiker”.
Att schack kunde vara så fascinerande och spännande kunde vi väl aldrig tro!
Den suveräna Trump-imitatören kraschlandar i sin nya Netflix-special.