Recension: The Last Thing He Wanted

The Last Thing He Wanted

Hathaway och Affleck är på villovägar när de (bokstavligen) gräver i Iran-Contras-skandalen.
Karakter
Thriller
The Last Thing He Wanted
Annons
Annons
forfatter

Det är utan tvekan varierande kvalitet på filmerna som streamingtjänsterna släpper, men med skådespelare som Willem Dafoe, Anne Hathaway och Ben Affleck i rollerna förväntar man sig åtminstone någon form av kvalitet. Men The Last Thing He Wanted misslyckas tyvärr på de flesta områden.

Med den milt sagt spektakulära Iran-Contras-skandalen som bakgrund borde det kunna gå att få en spännande thriller om illegal vapenhandel (”godkänd” av myndigheterna), länkar till Iran och en ambitiös, grävande journalist. Men allt Dee Rees (regi) har fått ut ur Joan Didions roman är förvirring och en helt osammanhängande historia.

Under den mycket populära Ronald Reagans omvalskampanj börjar det florera rykten i massmedia, och politiska kretsar, om olagligt stöd till gerillan i Nicaragua. Så småningom blev Oliver North den officiella syndabocken för skandalen, men att det fanns många personer högt uppe i ”systemet” som var inblandade i mörkläggningen råder det inga tvivel om.

Det är i detta getingbo som den (tillsynes) idealistiska journalisten Elena McMahon (Anne Hathaway) börjar nysta bland de lösa trådarna. Men efter en vända som stationerad reporter i Centralamerika vill hennes redaktör att hon ska täcka halleluja-presidentvalskampanjen. Det lyser igenom tydligt att hon varken är nöjd med uppdraget eller har några högre tankar om skådespelaren i det ovala kontoret. I kulissen lurar ämbetsmannen med dold agenda, Treat Morrison (Ben Affleck).

Annons

Lägligt nog håller Elenas smådementa pappa (Willem Dafoe) på med vapensmuggling till ”cancersvulsten” Nicaragua, via Costa Rica. När hennes pappa bli indisponibel träder hon in i rollen som fullfjädrad vapensmugglare, hoppar på första bästa flyg och tar emot kokain som betalning. Härifrån och framåt faller historien helt isär.

Det är en sak att handlingen är extremt förvirrande och ibland fullständigt meningslös, desto värre är att karaktärernas motiv inte har en antydan till mening eller hänger ihop med förutsättningarna. En bit in i filmen träffas Elena och Treat i exotiska Västindien, där hon förklarar att hon inte är riktigt säker på varför hon gjort som hon har gjort. Nej, det gör vi inte heller.

Anne Hathaway och Ben Affleck. The Last Thing He Wanted (Foto: Netflix)

Hathaway (långtifrån hennes sedvanliga Hollywood-glamour) gör det bästa hon kan av en förvirrad karaktär, medan Affleck ännu en gång känns mer och mer som en vaxfigur. Affleck gör sig markant bättre bakom kameran än framför, låt oss hoppas att han håller sig där.

Det mest ”imponerande” med The Last Thing He Wanted är hur de har lyckats blanda bort en så spännande utgångspunkt, och dessutom med så duktigt folk både framför och bakom kameran. Vi hoppas att det om några år kommer en ”Director’s Cut” som förhoppningsvis är mer meningsfull, till dess är detta en film du lugnt kan hoppa över.

Vi ska inte hävda att filmen är ”the last thing we wanted”, men det är inte långtifrån. 2 ynka stjärnor.

Annons
The Last Thing He Wanted_7 _MG_2851.CR2 _MG_0572.CR2 The Last Thing He Wanted_3 _MG_1343.CR2
<
>
The Last Thing He Wanted (Foto: Netflix)
Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 19 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
Fakta
  • Netflix
  • Release: 21 februari 2020
  • Regi: Dee Rees
  • Med: Anne Hathaway, Ben Affleck, Willem Dafoe, Rosie Perez, Edi Gathegi, Mel Rodriguez
  • Genre: Thriller
  • Land: USA
  • År: 2020
  • Längd: 1:55
  • Betyg: 2
IMDB Rating
The Last Thing He Wanted (2020) 115min | Crime, Drama, Mystery | 21 February 2020 (Norway) Summary: A veteran D.C. journalist loses the thread of her own narrative when a guilt-propelled errand for her father thrusts her from byline to unwitting subject in the very story she's trying to break. Adapted from Joan Didion's namesake novel.
Countries: USALanguages: English, Spanish, French

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.
Annons
Annons

Läs också

För första gången kan du strömma video i nästan förlustfri UHD Blu-ray-kvalitet. Men långt ifrån alla får tillgång till tjänsten.
Ny actionfylld Marveltrailer är släppt
Marvel/Disney har släppt ännu en trailer till Black Widow.
Kommande ”House of the Dragon” är inte den enda Game of Thrones-prequeln som HBO håller på med!
Att 40 % av de spanska männen går på bordeller var en chockerande nyhet för oss – men bannemej om inte Álex Pina lyckas göra hejdundrande underhållning av tragedin.
April bjuder på mycket godis från strömningstjänsterna, nu kan du också titta på innehåll från nykomlingen Paramount+.
Påsken blir definitivt bättre med en riktigt bra thriller eller deckare!
Nykomlingen Paramount+ lanseras med Maisie Williams som snabbkäftad eremit som plötsligt släpps lös i det fria. Roligt, men lite oförlöst.
Disney+ bevisar att det fortfarande finns mer spännande material att förmedla från Marvels rikliga universum.
Många filmer har ”finputsats” i efterhand av missnöjda regissörer – men ingen lika omfattande som Justice League.
Den efterlängtade uppföljaren till fräscha Wonder Woman är årets största besvikelse.
En av 1980-talets stora komiker, Eddie Murphy, försöker stenhårt att återuppliva sin klassiska komedi – men åstadkommer bara en mycket mindre charmig kopia.
Uppföljaren går i samma fascinerande fotspår som första säsongen – och det är inte negativt.
New Orleans mest respekterade domare hamnar i klammeri med rättvisan.
Under årets första vårmånad får vi ljusare dagar, mindre snö och massor av spännande innehåll från strömningstjänsterna.
Tänk om det om var Sovjetunionen som hann först till månen?
Big Sky ett levande bevis på att även en av branschens mest erfarna och välrenommerade kan misslyckas.
Två personer ägnar en hel natt åt att göra sitt yttersta för att såra och förnedra sin partner. Sådant blir det filmkonst av.
Tom Hanks briljerar i sobert western-epos som har hjärtat på rätta stället.
Starka kvinnor med högst personliga problem är den drivande kraften i detta starka Netflix-drama.