TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Recension: The Last Thing He Wanted

The Last Thing He Wanted

Hathaway och Affleck är på villovägar när de (bokstavligen) gräver i Iran-Contras-skandalen.

Karakter
Thriller
The Last Thing He Wanted

Fakta:

  • Netflix
  • Release: 21 februari 2020
  • Regi: Dee Rees
  • Med: Anne Hathaway, Ben Affleck, Willem Dafoe, Rosie Perez, Edi Gathegi, Mel Rodriguez
  • Genre: Thriller
  • Land: USA
  • År: 2020
  • Längd: 1:55
  • Betyg: 2

Det är utan tvekan varierande kvalitet på filmerna som streamingtjänsterna släpper, men med skådespelare som Willem Dafoe, Anne Hathaway och Ben Affleck i rollerna förväntar man sig åtminstone någon form av kvalitet. Men The Last Thing He Wanted misslyckas tyvärr på de flesta områden.

Med den milt sagt spektakulära Iran-Contras-skandalen som bakgrund borde det kunna gå att få en spännande thriller om illegal vapenhandel (”godkänd” av myndigheterna), länkar till Iran och en ambitiös, grävande journalist. Men allt Dee Rees (regi) har fått ut ur Joan Didions roman är förvirring och en helt osammanhängande historia.

Under den mycket populära Ronald Reagans omvalskampanj börjar det florera rykten i massmedia, och politiska kretsar, om olagligt stöd till gerillan i Nicaragua. Så småningom blev Oliver North den officiella syndabocken för skandalen, men att det fanns många personer högt uppe i ”systemet” som var inblandade i mörkläggningen råder det inga tvivel om.

Det är i detta getingbo som den (tillsynes) idealistiska journalisten Elena McMahon (Anne Hathaway) börjar nysta bland de lösa trådarna. Men efter en vända som stationerad reporter i Centralamerika vill hennes redaktör att hon ska täcka halleluja-presidentvalskampanjen. Det lyser igenom tydligt att hon varken är nöjd med uppdraget eller har några högre tankar om skådespelaren i det ovala kontoret. I kulissen lurar ämbetsmannen med dold agenda, Treat Morrison (Ben Affleck).

Lägligt nog håller Elenas smådementa pappa (Willem Dafoe) på med vapensmuggling till ”cancersvulsten” Nicaragua, via Costa Rica. När hennes pappa bli indisponibel träder hon in i rollen som fullfjädrad vapensmugglare, hoppar på första bästa flyg och tar emot kokain som betalning. Härifrån och framåt faller historien helt isär.

Det är en sak att handlingen är extremt förvirrande och ibland fullständigt meningslös, desto värre är att karaktärernas motiv inte har en antydan till mening eller hänger ihop med förutsättningarna. En bit in i filmen träffas Elena och Treat i exotiska Västindien, där hon förklarar att hon inte är riktigt säker på varför hon gjort som hon har gjort. Nej, det gör vi inte heller.

Anne Hathaway och Ben Affleck. The Last Thing He Wanted (Foto: Netflix)

Hathaway (långtifrån hennes sedvanliga Hollywood-glamour) gör det bästa hon kan av en förvirrad karaktär, medan Affleck ännu en gång känns mer och mer som en vaxfigur. Affleck gör sig markant bättre bakom kameran än framför, låt oss hoppas att han håller sig där.

Det mest ”imponerande” med The Last Thing He Wanted är hur de har lyckats blanda bort en så spännande utgångspunkt, och dessutom med så duktigt folk både framför och bakom kameran. Vi hoppas att det om några år kommer en ”Director’s Cut” som förhoppningsvis är mer meningsfull, till dess är detta en film du lugnt kan hoppa över.

Vi ska inte hävda att filmen är ”the last thing we wanted”, men det är inte långtifrån. 2 ynka stjärnor.

The Last Thing He Wanted_7 _MG_2851.CR2 _MG_0572.CR2 The Last Thing He Wanted_3 _MG_1343.CR2
<
>
The Last Thing He Wanted (Foto: Netflix)
LB+ ERBJUDANDE: 1 vecka för 19 kr
Få full tillgång till ljudochbild.se, testarkiv med fler än 6 000 tester, fördelsklubb, guider, nyheter, recensioner av filmer och TV-serier, och mycket mer.

Lämna en kommentar

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.