Search
Generic filters

: The Gunman

Blu-ray-recension

Gamla synder i utnyttjandet av fattiga människor i u-länder hinner ikapp Sean Penn, och den här gången är motståndet övermäktigt.

Karakter
Thriller
The Gunman

Att det är regissören av Taken (Pierre Morel) som har regisserat The Gunman ser vi tydliga tecken på tidigt. Här finns samma snabba actionscener, korsklippningen, omfattande användning av handhållen kamera, smala gränder och bakgator och många närkamper – och det fungerar (den här gången också). Historien om legosoldaterna som gjorde ”allt” för pengar och som många år senare tas av daga en efter en, är intensiv och medryckande, men inte alls originell eller nydanande.

Sean Penn befinner sig plötsligt i en situation där han jagas av en organisation med stora resurser och inte kan lita på någon. Samtidigt dyker plötsligt hans livs stora kärlek upp igen. Är det en slump?

The Gunman drar klara växlar på både Bourne-filmerna och Blood Diamonds och The Perfect Gardener, men är definitivt inte nydanande eller se en film som har överraskande vändningar. Utnyttjandet av u-ländernas resurser är bara en bakgrund för spelet kring Penn och hans förflutna. Filmens stora styrka är Penns intensiva skådespeleri (han får massor av chanser att visa upp sin nytränade muskelkropp) och filmens ihållande thrillerkänsla. En av de största svagheterna är Javier Bardems extremt överdrivna skurkroll, plus att den är för lång. Vi sträcker oss till fyra svaga stjärnor.

TA3A5404.CR2 TA3A3896.CR2 TA3A3152.CR2 TA3A3125.CR2 C005R0WK
<
>

Ett häftigt och effektfullt surroundspår höjer intensiteten. Även bildkvaliteten imponerar. Inget bonusmaterial.

Fakta

 • Release: 3 augusti 2015
 • Regi: Pierre Morel
 • Med: Sean Penn, Idris Elba, Jasmine Trinca, Javier Bardem, Ray Winstone, Mark Rylance
 • Genre: Thriller
 • Land: USA
 • År: 2015
 • Längd: 1:55

IMDB Rating

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  I dag har Disney+ premiär, men vad ska du titta på?
  Bakgrundshistorien om den legendariska, iskalla syster Ratched är en perfekt inramning för en ovanligt lyckad TV-serie.
  Med sin första originalserie andas Disney nytt – och klassiskt – liv i Star Wars-sagan.
  I ett ganska så genomsnittligt drama om att återhämta sig efter en familjetragedi, vilket lett till alkoholism, levererar Affleck äkta vara.
  September betyder kallare dagar och mörkare kvällar. Allt är upplagt för långa, sköna dagar framför TV:n.
  Hilary Swank styr sin internationella besättning med kurs mot Mars – men både färden och familjen där hemma råkar ut för ”grus i maskineriet”.
  Christopher Nolans senaste film är en härlig, bitvis absurd, blandning av James Bond, sci-fi och domedagsprofetia.
  Amerikanerna försöker återskapa magin från Braveheart – och kraschar.

  Aktuella erbjudanden

  Annons
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.