TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Recension The Dig

Sobert, ärkebrittiskt drama

Den sanna historien om en otrolig arkeologisk utgrävning har blivit en liten (brittisk) filmpärla.

forfatter
Publicerad 2021-02-05 - 09:15
Karakter
Drama
The Dig

Det är bara några veckor kvar tills andra världskriget drar in Storbritannien i det stora kriget på kontinenten, med den efterföljande bombningen av de brittiska öarna.

På den pittoreska engelska landsbygden har godsägaren Edith Pretty (Carey Mulligan) flera omisskännliga jordhögar som hon misstänker är urgamla gravhögar. Hon tillkallar den självutnämnda arkeologen (”excavator”) Basil Brown (Ralph Fiennes) för att avslöja vad som döljer sig i jordens inre.

 

För 2 pund i timmen ställer den erfarna Brown sin expertis till förfogande. Brown är en lågmäld, introvert och korrekt engelsman. Mycket stolt över sitt arbete och med hög arbetsmoral – men man kan knappast anklaga honom för att vara festens mittpunkt.

Den smått otroliga historien bygger på en historisk händelse om en av Storbritanniens viktigaste arkeologiska utgrävningar. Ett fynd som blev känt som ”The Sutton Hoo”.

Framdriven av den handlingskraftiga äventyraren Edith Pretty tar Simon Stone (regissör) oss med på ett sansat, arketypiskt drama med alla de rätta (brittiska) elementen. Tyvärr är flera av karaktärerna för endimensionella och handlingen är lite för stillastående för att lyfta filmen till några riktigt stora höjder, men The Dig har blivit ett varmt nöje om en svunnen tid.

The Dig (Foto: Netflix)

Ralph Fiennes är utan tvekan en av britternas främsta karaktärsskådespelare, han har för alltid satt sin stjärna på filmhimlen med Den engelska patienten. I The Dig fångar han den sansade, ytterst korrekta utgrävaren på pricken.

Carey Mulligan gör också en bra roll, tyvärr får hennes karaktär inte tillräckligt med utrymme för att utvecklas, detsamma kan sägas om Lily James som dyker upp och åstadkommer ett lite för konstlat kärleksdrama.

 

The Dig_7 THE DIG: RALPH FIENNES as BASIL BROWN. Cr. LARRY HORRICKS/NETFLIX © 2021  The Dig_2 The Dig_3 The Dig The Dig_8 DIG_20191008-2769.RAF The Dig_9
<
>
The Dig (Foto: Netflix)

 

Vi inser att filmskaparna haft svårigheter att göra ett fängslande och engagerande drama av något så torrt och långsamt som en arkeologisk utgrävning. Tyvärr lyckas de inte heller riktigt med att ”piffa till” historien genom att konstruera mänskligt drama, inte heller historiens utveckling sitter riktigt som den borde. Det mer än antyds en romantisk flört mellan Edith och Basil i början av dramat, men den tråden försvinner bara utan att följas upp på ett tillfredsställande sätt.

Det som ändå gör filmen till mer än sevärd är det otroligt fina skådespeleriet, ett vackert foto, ljuvliga och mänskliga karaktärer och feelgood-känslan av när den lilla mannen står upp mot arkeologins jättar. Om du bortser från filmens lätt förlåtna svagheter kommer du att trivas under de nästan två timmarna. 4 stjärnor.

The Dig (Foto: Netflix)

 

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

Fakta
 • Netflix
 • Release: 29 januari 2021
 • Regi: Simon Stone
 • Med: Ralph Fiennes, Carey Mulligan, Lily James, Johnny Flynn, Ken Stott, Ben Chaplin, Simon Stone
 • Genre: Drama
 • Land: UK
 • År: 2021
 • Längd: 1:52
 • Betyg: 4
IMDB Rating
The Dig Biography, Drama, History | January 29, 2021 (United States) Summary:
Countries: United KingdomLanguages: English
forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Marvel lanserar kvinnlig version av Hulken! Marvel-universumet är uppenbarligen inkomplett utan en kvinnlig version av den arga gröna mannen känd som Hulken.
Nu är musen störst av dem alla! Det tog bara Musse Pigg två och ett halvt år att putta ner Netflix från strömningstronen.
Vinner hon kronprinsens hjärta? Netflix släpper nu en trailer för ännu en norsk långfilm.
Dramat som fängslade en hel värld En dramatisk historia från verkligheten – men Howard lyckas aldrig höja temperaturen till kokpunkten.
Gosling vs. Evans! Bröderna Russo levererar sin version av halsbrytande spionfilm, men glömmer den mänskliga aspekten.
Se trailer för nya Star Wars-serien på Disney+ Det kommer en ny Star Wars-serie från Disney+. Se den första riktiga trailern för Andor här.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend