Recension: The Dig

Sobert, ärkebrittiskt drama

Den sanna historien om en otrolig arkeologisk utgrävning har blivit en liten (brittisk) filmpärla.
Karakter
Drama
The Dig
Annons
Annons
forfatter

Det är bara några veckor kvar tills andra världskriget drar in Storbritannien i det stora kriget på kontinenten, med den efterföljande bombningen av de brittiska öarna.

På den pittoreska engelska landsbygden har godsägaren Edith Pretty (Carey Mulligan) flera omisskännliga jordhögar som hon misstänker är urgamla gravhögar. Hon tillkallar den självutnämnda arkeologen (”excavator”) Basil Brown (Ralph Fiennes) för att avslöja vad som döljer sig i jordens inre.

 

För 2 pund i timmen ställer den erfarna Brown sin expertis till förfogande. Brown är en lågmäld, introvert och korrekt engelsman. Mycket stolt över sitt arbete och med hög arbetsmoral – men man kan knappast anklaga honom för att vara festens mittpunkt.

Annons

Den smått otroliga historien bygger på en historisk händelse om en av Storbritanniens viktigaste arkeologiska utgrävningar. Ett fynd som blev känt som ”The Sutton Hoo”.

Framdriven av den handlingskraftiga äventyraren Edith Pretty tar Simon Stone (regissör) oss med på ett sansat, arketypiskt drama med alla de rätta (brittiska) elementen. Tyvärr är flera av karaktärerna för endimensionella och handlingen är lite för stillastående för att lyfta filmen till några riktigt stora höjder, men The Dig har blivit ett varmt nöje om en svunnen tid.

The Dig (Foto: Netflix)

Ralph Fiennes är utan tvekan en av britternas främsta karaktärsskådespelare, han har för alltid satt sin stjärna på filmhimlen med Den engelska patienten. I The Dig fångar han den sansade, ytterst korrekta utgrävaren på pricken.

Carey Mulligan gör också en bra roll, tyvärr får hennes karaktär inte tillräckligt med utrymme för att utvecklas, detsamma kan sägas om Lily James som dyker upp och åstadkommer ett lite för konstlat kärleksdrama.

 

Annons
The Dig_7 THE DIG: RALPH FIENNES as BASIL BROWN. Cr. LARRY HORRICKS/NETFLIX © 2021  The Dig_2 The Dig_3 The Dig The Dig_8 DIG_20191008-2769.RAF The Dig_9
<
>
The Dig (Foto: Netflix)

 

Vi inser att filmskaparna haft svårigheter att göra ett fängslande och engagerande drama av något så torrt och långsamt som en arkeologisk utgrävning. Tyvärr lyckas de inte heller riktigt med att ”piffa till” historien genom att konstruera mänskligt drama, inte heller historiens utveckling sitter riktigt som den borde. Det mer än antyds en romantisk flört mellan Edith och Basil i början av dramat, men den tråden försvinner bara utan att följas upp på ett tillfredsställande sätt.

Det som ändå gör filmen till mer än sevärd är det otroligt fina skådespeleriet, ett vackert foto, ljuvliga och mänskliga karaktärer och feelgood-känslan av när den lilla mannen står upp mot arkeologins jättar. Om du bortser från filmens lätt förlåtna svagheter kommer du att trivas under de nästan två timmarna. 4 stjärnor.

The Dig (Foto: Netflix)

 

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 19 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
Fakta
  • Netflix
  • Release: 29 januari 2021
  • Regi: Simon Stone
  • Med: Ralph Fiennes, Carey Mulligan, Lily James, Johnny Flynn, Ken Stott, Ben Chaplin, Simon Stone
  • Genre: Drama
  • Land: UK
  • År: 2021
  • Längd: 1:52
  • Betyg: 4
IMDB Rating
The Dig (2021) 1h 52min | Biography, Drama, History | 29 January 2021 (USA) Summary: An archaeologist embarks on the historically important excavation of Sutton Hoo in 1938.
Countries: UKLanguages: English

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.
Annons
Annons

Läs också

Historisk Golden Globe till avliden stjärna.
Amazons strömningstjänst erbjuder mer exklusivt innehåll till nordiska kunder och påbörjar ett samarbete med ErosSTX.
Efter ett långt corona-uppehåll är väntan (snart) över – här är trailern till den fjärde säsongen.
Den nya internationella strömningstjänsten Paramount kommer snart till Sverige. Nu är månadskostnaden (och en del av innehållet) klart.
New Orleans mest respekterade domare hamnar i klammeri med rättvisan.
Under årets första vårmånad får vi ljusare dagar, mindre snö och massor av spännande innehåll från strömningstjänsterna.
Tänk om det om var Sovjetunionen som hann först till månen?
Big Sky ett levande bevis på att även en av branschens mest erfarna och välrenommerade kan misslyckas.
Två personer ägnar en hel natt åt att göra sitt yttersta för att såra och förnedra sin partner. Sådant blir det filmkonst av.
Tom Hanks briljerar i sobert western-epos som har hjärtat på rätta stället.
Starka kvinnor med högst personliga problem är den drivande kraften i detta starka Netflix-drama.
Den sanna historien om en otrolig arkeologisk utgrävning har blivit en liten (brittisk) filmpärla.
Årets kortaste månad bjuder på ljusare dagar och enorma mängder nya titlar.
Omar Sy är en fransk gentlemannatjuv med finess och list, i en serie som dryper av charm och lekfullhet.
Amazon serverar oss en grov, smutsig och realistisk maffiahistoria, sedd ur en kvinnas synvinkel. En fräsch knorr på en annars lite stagnerad genre.
Lyckat kostymdrama som är en blandning av Dynastin, Askungen, Farliga förbindelser och Downton Abbey – med en touch av Fifty Shades of Grey.
En graviditet som går fruktansvärt fel är på väg att slita den unga familjen i bitar.
Januari har långa och mörka kvällar – bara synd att streaming- och filmbolagen verkar ha tagit semester.
Med Equinox levererar Netflix en av sina bästa nordiska produktioner.
Äntligen lite ledigt mitt i corona-mörkret. Vad ska du titta på för att mysa och koppla av?