: The Dark Knight Rises

Blu-ray-recension

Både publik och kritiker har haft skyhöga förväntningar på Christopher Nolans sista kapitel i Batman-trilogin han påbörjade 2005 med Batman Begins och följde upp med succén The Dark Knight 2008. Till stor glädje och lättnad för alla kan man konstatera att alla förväntningar infrias – The Dark Knight Rises är en imponerande och värdig avslutning på filmserien om den bemantlade hjälten.

Karakter
Action
The Dark Knight Rises

Åtta år har förflutit sedan förra filmen utspelades och vår stora hjälte Bruce Wayne/Batman (Christian Bale) håller en mycket låg profil och rör sig knappt utanför sitt gigantiska slott. Gotham City lever i tron om att Batman dödade distriktsåklagare Harvey Dent och eftersom kriminaliteten är låg verkar det inte finnas något större behov av superhjälten. Terroristledaren Bane (Tom Hardy) har däremot stora och destruktiva planer för Gotham och tänker ta kontroll över hela samhället med våldsam kraft.

Batman måste alltså återuppstå och får oväntad hjälp av den förföriska Selina Kyle/Catwoman (Anne Hathaway) och Miranda Tate (Marion Cotillard). Striden blir mycket svårare än förväntat eftersom Bane är helt hänsynslös och lägger beslag på allt Batman äger genom att iscensätta en stor ekonomisk krasch. Dessutom ser han till att förstöra förhållandet mellan Wayne och betjänten Alfred, vilket gör Batman ännu mer sårbar. Gary Oldman är lyckligtvis tillbaka som James Gordon och Batman får också hjälp av den ihärdige idealisten John Blake som porträtteras fint av Joseph Gordon-Levitt.

Tim Burton var filmskaparen som fick tillbaka vår bevingade vän i rampljuset med de gedigna filmerna Batman (1989) och Batman Returns (1992), innan Joel Schumacher förstörde figuren i de eländiga Batman Forever (1995) och Batman & Robin (1997). Schumacher har för övrigt bett om ursäkt offentligt för sina katastrofala bidrag!

Det kom som en stor överraskning när det visade sig att regissören som skulle blåsa nytt liv i serien var Christopher Nolan, en regissör som tidigare bara hade arbetat med smalare filmer, långtifrån actionfilmer om superhjältar. Nolan har dock fått skeptikerna att tystna och gjort filmer som är mer trogna den tecknade serien än alla de föregående. The Dark Knight Rises tar plats bland hans andra Batman-kapitel och håller lika hög klass som föregångarna. Detta är en monumental, dyster och underhållande film som imponerar på många plan.

Nolan har haft stor kreativ frihet i sitt arbete men har samtidigt visat stor respekt för de ursprungliga berättelserna och skapat en välnyanserad filmberättelse med ett grundligt arbete med både konflikter, myter och karaktärsstudier. Viktigast av allt är dock att The Dark Knight Rises är en hejdundrande bra actionfilm som får tre timmar att passera blixtsnabbt. Handlingen byggs upp på ett utsökt sätt och har ständigt en underliggande nerv som håller publiken intresserad och nyfiken.

Rollbesättningen är imponerande och Nolan får alla skådespelare att göra sitt bästa. Rent tekniskt finns det absolut ingenting att klaga på, allt från musik till scenografi bidrar till en färdig produkt som lyser särdeles starkt i sin genre. Fem stjärnor.

The Dark Knight Rises är absolut mer än godkänd på Blu-ray! Mer än tre timmars bonusmaterial som innehåller närmare 20 bakomfilmer och annan information i hög kvalitet. Ljudet (DTS-HD 5.1) är föga överraskande imponerande och klär filmen och även bilden är otroligt snygg trots att det finns många svårigheter med att göra en så mörk film.

Filmografi (i urval) Christopher Nolan

The Dark Knight Rises (2012)

Inception (2010)

The Dark Knight (2008)

The Prestige (2006)

Batman Begins (2005)

Insomnia (2002)

Memento (2000)

Fakta

 • Release: 28 november 2012
 • Regi: Christopher Nolan
 • Med: Christian Bale, Morgan Freeman, Gary Oldman, Michael Caine, Tom Hardy, Anne Hathaway, Marion Cotillard, Liam Neeson
 • Genre: Action
 • Land: USA
 • År: 2012
 • Längd: 2:44

IMDB Rating

Lorentz Celo


Senaste artiklar:

Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Netflix första norska spelfilm har stora ambitioner och en fascinerande handling – men misslyckas tyvärr på viktiga punkter.
  HBO tar oss med på en iskall och föga tillfredsställande hockey-resa.
  The Boss och hans E Street Band är tillbaka i klassisk form, på ett gediget men ojämnt album.
  Om du har en möjlighet så se till att ditt nästa biobesök blir till IMAX-bio. Du kommer inte att ångra dig.
  Kristna, konservativa Mellanvästern i USA utgör bakgrunden för Netflix skandalösa familjekrönika om våld, åtrå och den ständigt närvarande arvsynden.
  Netflix lyckas bara delvis med sin feministiska knorr på Sherlock Holmes.
  Disney berättar ”den sanna” historien om den otroliga vaccinkapplöpningen i Alaska för snart hundra år sedan.
  I dag har Disney+ premiär, men vad ska du titta på?

  Aktuella erbjudanden

  Annons
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.