: The Dark Knight Rises

Blu-ray-recension

Både publik och kritiker har haft skyhöga förväntningar på Christopher Nolans sista kapitel i Batman-trilogin han påbörjade 2005 med Batman Begins och följde upp med succén The Dark Knight 2008. Till stor glädje och lättnad för alla kan man konstatera att alla förväntningar infrias – The Dark Knight Rises är en imponerande och värdig avslutning på filmserien om den bemantlade hjälten.

Åtta år har förflutit sedan förra filmen utspelades och vår stora hjälte Bruce Wayne/Batman (Christian Bale) håller en mycket låg profil och rör sig knappt utanför sitt gigantiska slott. Gotham City lever i tron om att Batman dödade distriktsåklagare Harvey Dent och eftersom kriminaliteten är låg verkar det inte finnas något större behov av superhjälten. Terroristledaren Bane (Tom Hardy) har däremot stora och destruktiva planer för Gotham och tänker ta kontroll över hela samhället med våldsam kraft.

Batman måste alltså återuppstå och får oväntad hjälp av den förföriska Selina Kyle/Catwoman (Anne Hathaway) och Miranda Tate (Marion Cotillard). Striden blir mycket svårare än förväntat eftersom Bane är helt hänsynslös och lägger beslag på allt Batman äger genom att iscensätta en stor ekonomisk krasch. Dessutom ser han till att förstöra förhållandet mellan Wayne och betjänten Alfred, vilket gör Batman ännu mer sårbar. Gary Oldman är lyckligtvis tillbaka som James Gordon och Batman får också hjälp av den ihärdige idealisten John Blake som porträtteras fint av Joseph Gordon-Levitt.

Tim Burton var filmskaparen som fick tillbaka vår bevingade vän i rampljuset med de gedigna filmerna Batman (1989) och Batman Returns (1992), innan Joel Schumacher förstörde figuren i de eländiga Batman Forever (1995) och Batman & Robin (1997). Schumacher har för övrigt bett om ursäkt offentligt för sina katastrofala bidrag!

Det kom som en stor överraskning när det visade sig att regissören som skulle blåsa nytt liv i serien var Christopher Nolan, en regissör som tidigare bara hade arbetat med smalare filmer, långtifrån actionfilmer om superhjältar. Nolan har dock fått skeptikerna att tystna och gjort filmer som är mer trogna den tecknade serien än alla de föregående. The Dark Knight Rises tar plats bland hans andra Batman-kapitel och håller lika hög klass som föregångarna. Detta är en monumental, dyster och underhållande film som imponerar på många plan.

Nolan har haft stor kreativ frihet i sitt arbete men har samtidigt visat stor respekt för de ursprungliga berättelserna och skapat en välnyanserad filmberättelse med ett grundligt arbete med både konflikter, myter och karaktärsstudier. Viktigast av allt är dock att The Dark Knight Rises är en hejdundrande bra actionfilm som får tre timmar att passera blixtsnabbt. Handlingen byggs upp på ett utsökt sätt och har ständigt en underliggande nerv som håller publiken intresserad och nyfiken.

Annons

Rollbesättningen är imponerande och Nolan får alla skådespelare att göra sitt bästa. Rent tekniskt finns det absolut ingenting att klaga på, allt från musik till scenografi bidrar till en färdig produkt som lyser särdeles starkt i sin genre. Fem stjärnor.

The Dark Knight Rises är absolut mer än godkänd på Blu-ray! Mer än tre timmars bonusmaterial som innehåller närmare 20 bakomfilmer och annan information i hög kvalitet. Ljudet (DTS-HD 5.1) är föga överraskande imponerande och klär filmen och även bilden är otroligt snygg trots att det finns många svårigheter med att göra en så mörk film.

Filmografi (i urval) Christopher Nolan

The Dark Knight Rises (2012)

Annons

Inception (2010)

The Dark Knight (2008)

The Prestige (2006)

Batman Begins (2005)

Insomnia (2002)

Annons

Memento (2000)

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 39 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
Fakta
  • Release: 28 november 2012
  • Regi: Christopher Nolan
  • Med: Christian Bale, Morgan Freeman, Gary Oldman, Michael Caine, Tom Hardy, Anne Hathaway, Marion Cotillard, Liam Neeson
  • Genre: Action
  • Land: USA
  • År: 2012
  • Längd: 2:44
IMDB Rating

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Lorentz Celo


Senaste artiklar:

Annons
Annons

Läs också

Serieversionen av filmsuccén levererar mer av samma sak, i ett halsbrytande men så småningom upprepande tempo.
Att 40 % av de spanska männen går på bordeller var en chockerande nyhet för oss – men bannemej om inte Álex Pina lyckas göra hejdundrande underhållning av tragedin.
April bjuder på mycket godis från strömningstjänsterna, nu kan du också titta på innehåll från nykomlingen Paramount+.
Påsken blir definitivt bättre med en riktigt bra thriller eller deckare!
Nykomlingen Paramount+ lanseras med Maisie Williams som snabbkäftad eremit som plötsligt släpps lös i det fria. Roligt, men lite oförlöst.
Disney+ bevisar att det fortfarande finns mer spännande material att förmedla från Marvels rikliga universum.
Många filmer har ”finputsats” i efterhand av missnöjda regissörer – men ingen lika omfattande som Justice League.
Den efterlängtade uppföljaren till fräscha Wonder Woman är årets största besvikelse.
En av 1980-talets stora komiker, Eddie Murphy, försöker stenhårt att återuppliva sin klassiska komedi – men åstadkommer bara en mycket mindre charmig kopia.
Uppföljaren går i samma fascinerande fotspår som första säsongen – och det är inte negativt.
New Orleans mest respekterade domare hamnar i klammeri med rättvisan.
Under årets första vårmånad får vi ljusare dagar, mindre snö och massor av spännande innehåll från strömningstjänsterna.
Tänk om det om var Sovjetunionen som hann först till månen?
Big Sky ett levande bevis på att även en av branschens mest erfarna och välrenommerade kan misslyckas.
Två personer ägnar en hel natt åt att göra sitt yttersta för att såra och förnedra sin partner. Sådant blir det filmkonst av.
Tom Hanks briljerar i sobert western-epos som har hjärtat på rätta stället.