: The Counselor

Blu-ray-recension

En del filmer är det inte så lätta att bli klok på. The Counselor lämnar oss med många frågor.
Karakter
Thriller
The Counselor
Annons
Annons
forfatter

Ridley Scotts senaste film har en superstark rollista och ett manus som skapar kvalitet och fascination. På samma gång orsakar filmen mycket frustration och förvirring och bör kanske ses flera gånger?

Filmen berättar historien om en icke namngiven jurist – ”The Counselor” (Michael Fassbender) – som är en framgångsrik advokat med ett stort behov av pengar. Han kommer i kontakt med den excentriske Reiner (Javier Bardem) som blandar in honom en stor narkotikasmuggling med en mexikansk kartell. Problemen radar upp sig när en av kompanjonerna blir förrådd och de måste fly från livsfarliga skurkar samtidigt som de måste ta hand om sina krävande älskarinnor (Penélope Cruz, Cameron Diaz).

Ridley Scott är en duktig regissör rent visuellt, men den här gången har han varit för ambitiös med själva berättandet, som är skrivet av Pulitzer-vinnaren Cormac McCarthy (The Road, No Country for Old Men). Detta är hans första filmmanus och det är helt enkelt för poetiskt och subtilt för att fungera. Dialogen är för högtravande och diffus, vilket är irriterande i längden – ingen pratar så nu för tiden, även om detta är fiktion. Karaktärerna är också väl överdrivna, även om det antagligen är meningen. Största problemet är dock att Scott väljer att bryta rytmen genom att dämpa förväntningarna publiken kan ha. Detta är förmodligen gjort medvetet för att engagera och provocera fram en reaktion, men det kräver mycket tålamod. Sammantaget är detta en otroligt fascinerande film med stora kvaliteter på produktionssidan, men som ofta snubblar med dramaturgin och berättandet. Tre starka stjärnor.

Vad man än tycker om The Counselor så är det en helgjuten utgåva på Blu-ray. På en extraskiva finns en ”unrated extended cut” som är 20 minuter längre än originalversionen. Det finns också ett kommentatorsspor som innehåller 13 bakomfilmer som kommer och går sömlöst under filmen. Sammanlagda versionen är alltså hela 3 timmar och 36 minuter lång! Mycket intressant, och definitivt ett material som belyser filmen. Ljud och bild är också bra, bara ett par millimeter från toppbetyg.

knapp

Annons

Fakta
  • Release: 26 mars
  • Regi: Ridley Scott
  • Med: Michael Fassbender, Penélope Cruz, Cameron Diaz, Javier Bardem, Brad Pitt, Bruno Ganz
  • Genre: Thriller
  • Land: USA
  • År: 2013
  • Tid: 1:57
IMDB Rating

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Lorentz Celo


Senaste artiklar:

Annons
Annons

Läs också

Serieversionen av filmsuccén levererar mer av samma sak, i ett halsbrytande men så småningom upprepande tempo.
Att 40 % av de spanska männen går på bordeller var en chockerande nyhet för oss – men bannemej om inte Álex Pina lyckas göra hejdundrande underhållning av tragedin.
April bjuder på mycket godis från strömningstjänsterna, nu kan du också titta på innehåll från nykomlingen Paramount+.
Påsken blir definitivt bättre med en riktigt bra thriller eller deckare!
Nykomlingen Paramount+ lanseras med Maisie Williams som snabbkäftad eremit som plötsligt släpps lös i det fria. Roligt, men lite oförlöst.
Disney+ bevisar att det fortfarande finns mer spännande material att förmedla från Marvels rikliga universum.
Många filmer har ”finputsats” i efterhand av missnöjda regissörer – men ingen lika omfattande som Justice League.
Den efterlängtade uppföljaren till fräscha Wonder Woman är årets största besvikelse.
En av 1980-talets stora komiker, Eddie Murphy, försöker stenhårt att återuppliva sin klassiska komedi – men åstadkommer bara en mycket mindre charmig kopia.
Uppföljaren går i samma fascinerande fotspår som första säsongen – och det är inte negativt.
New Orleans mest respekterade domare hamnar i klammeri med rättvisan.
Under årets första vårmånad får vi ljusare dagar, mindre snö och massor av spännande innehåll från strömningstjänsterna.
Tänk om det om var Sovjetunionen som hann först till månen?
Big Sky ett levande bevis på att även en av branschens mest erfarna och välrenommerade kan misslyckas.
Två personer ägnar en hel natt åt att göra sitt yttersta för att såra och förnedra sin partner. Sådant blir det filmkonst av.
Tom Hanks briljerar i sobert western-epos som har hjärtat på rätta stället.