: The Captive

Blu-ray-recension

Ryan Reynolds och hans fru upplever alla föräldrars mardröm när deras 10 år gamla dotter försvinner spårlöst. Sex år senare dyker det upp små livstecken.
Karakter
Thriller
The Captive
Annons
Annons
forfatter

Det är en obehaglig historia som kanadensiske Atom Egoyan (Exotica, Where the Truth Lies) serverar, med föräldrarnas desperation i centrum, en polis som misstänker pappan och en avskyvärd pedofilhärva som lurar i bakgrunden

Filmen har en genomgående kuslig stämning när vi befinner oss i tillsynes vardagliga situationer i vackra Niagra Falls, men monster lurar i skuggorna och blandar sig med ”vanligt folk”. Handlingen hoppar mellan tiden för kidnappningen och nutid. Det är vinter och bitande kallt ute, och inomhus råder en iskall stämning. Polisens sökande leds av en plikttrogen Nicole (Rosario Dawson) som löpande håller fallet varmt genom samtal med offrets mor. Hennes kollega Jeffrey (Scott Speedman) misstänker omedelbart den förtvivlade fadern (Reynolds). Det är ett grepp som varken känns trovärdigt eller sannolikt, utan verkar snarare vara ett konstruerat grepp för att skapa spänning.

Som i alla Egoyans filmer är fotot snyggt och klippningen lugn, med scener som ger historien tid att byggas upp. Reynolds visar återigen hur mycket han har växt som skådespelare sedan ”Tre vänner och en pizzeria”, här uppvisar han en bottenlös förtvivlan som nästan går att röra vid. Detta är en historia som visserligen inte är helt befriad från glapp i handlingen och brister i trovärdigheten, men som gör sitt jobb med att sprida kusligheter och spänning. 4 stjärnor.

The-Captive_2 The-Captive_6 The-Captive_5 The-Captive_4 The-Captive_3
<
>

I bonusmaterialet finns några borttagna scener, kommentatorsspår, ett alternativt slut samt ett par korta intervjuer. Bildkvaliteten är gnistrande skarp med fantastisk kontrast och naturliga färger. Ljudspåret (DTS 5.1) är detaljerat och precist.

Annons
Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 39 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
Fakta
  • Release: 9 mars 2015
  • Regi: Atom Egoyan
  • Med: Ryan Reynolds, Rosario Dawson, Alexia Fast, Kevind Durand, Mireille Enos, Bruce Greenwood
  • Genre: Thriller
  • Land: Kanada
  • År: 2014
  • Längd: 1:52
IMDB Rating

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.
Annons
Annons

Läs också

Den danska storstjärnan har fått ytterligare en internationell mega-roll.
Strömningsjätten har tecknat ett stort avtal om innehåll med Sony Pictures.
Ännu en gång flyttas premiärerna för stora filmtitlar fram.
Harrison Ford-filmen från 1986 gör comeback som TV-serie.
Serieversionen av filmsuccén levererar mer av samma sak, i ett halsbrytande men så småningom upprepande tempo.
Att 40 % av de spanska männen går på bordeller var en chockerande nyhet för oss – men bannemej om inte Álex Pina lyckas göra hejdundrande underhållning av tragedin.
April bjuder på mycket godis från strömningstjänsterna, nu kan du också titta på innehåll från nykomlingen Paramount+.
Påsken blir definitivt bättre med en riktigt bra thriller eller deckare!
Nykomlingen Paramount+ lanseras med Maisie Williams som snabbkäftad eremit som plötsligt släpps lös i det fria. Roligt, men lite oförlöst.
Disney+ bevisar att det fortfarande finns mer spännande material att förmedla från Marvels rikliga universum.
Många filmer har ”finputsats” i efterhand av missnöjda regissörer – men ingen lika omfattande som Justice League.
Den efterlängtade uppföljaren till fräscha Wonder Woman är årets största besvikelse.
En av 1980-talets stora komiker, Eddie Murphy, försöker stenhårt att återuppliva sin klassiska komedi – men åstadkommer bara en mycket mindre charmig kopia.
Uppföljaren går i samma fascinerande fotspår som första säsongen – och det är inte negativt.
New Orleans mest respekterade domare hamnar i klammeri med rättvisan.
Under årets första vårmånad får vi ljusare dagar, mindre snö och massor av spännande innehåll från strömningstjänsterna.
Tänk om det om var Sovjetunionen som hann först till månen?
Big Sky ett levande bevis på att även en av branschens mest erfarna och välrenommerade kan misslyckas.
Två personer ägnar en hel natt åt att göra sitt yttersta för att såra och förnedra sin partner. Sådant blir det filmkonst av.
Tom Hanks briljerar i sobert western-epos som har hjärtat på rätta stället.