: The Captive

Blu-ray-recension

Ryan Reynolds och hans fru upplever alla föräldrars mardröm när deras 10 år gamla dotter försvinner spårlöst. Sex år senare dyker det upp små livstecken.

Karakter
Thriller
The Captive

Det är en obehaglig historia som kanadensiske Atom Egoyan (Exotica, Where the Truth Lies) serverar, med föräldrarnas desperation i centrum, en polis som misstänker pappan och en avskyvärd pedofilhärva som lurar i bakgrunden

Filmen har en genomgående kuslig stämning när vi befinner oss i tillsynes vardagliga situationer i vackra Niagra Falls, men monster lurar i skuggorna och blandar sig med ”vanligt folk”. Handlingen hoppar mellan tiden för kidnappningen och nutid. Det är vinter och bitande kallt ute, och inomhus råder en iskall stämning. Polisens sökande leds av en plikttrogen Nicole (Rosario Dawson) som löpande håller fallet varmt genom samtal med offrets mor. Hennes kollega Jeffrey (Scott Speedman) misstänker omedelbart den förtvivlade fadern (Reynolds). Det är ett grepp som varken känns trovärdigt eller sannolikt, utan verkar snarare vara ett konstruerat grepp för att skapa spänning.

Som i alla Egoyans filmer är fotot snyggt och klippningen lugn, med scener som ger historien tid att byggas upp. Reynolds visar återigen hur mycket han har växt som skådespelare sedan ”Tre vänner och en pizzeria”, här uppvisar han en bottenlös förtvivlan som nästan går att röra vid. Detta är en historia som visserligen inte är helt befriad från glapp i handlingen och brister i trovärdigheten, men som gör sitt jobb med att sprida kusligheter och spänning. 4 stjärnor.

The-Captive_2 The-Captive_6 The-Captive_5 The-Captive_4 The-Captive_3
<
>

I bonusmaterialet finns några borttagna scener, kommentatorsspår, ett alternativt slut samt ett par korta intervjuer. Bildkvaliteten är gnistrande skarp med fantastisk kontrast och naturliga färger. Ljudspåret (DTS 5.1) är detaljerat och precist.

Fakta

 • Release: 9 mars 2015
 • Regi: Atom Egoyan
 • Med: Ryan Reynolds, Rosario Dawson, Alexia Fast, Kevind Durand, Mireille Enos, Bruce Greenwood
 • Genre: Thriller
 • Land: Kanada
 • År: 2014
 • Längd: 1:52

IMDB Rating

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.
1 kommentar

Lämna ett svar

  Läs också

  HBO tar oss med på en iskall och föga tillfredsställande hockey-resa.
  The Boss och hans E Street Band är tillbaka i klassisk form, på ett gediget men ojämnt album.
  Om du har en möjlighet så se till att ditt nästa biobesök blir till IMAX-bio. Du kommer inte att ångra dig.
  Kristna, konservativa Mellanvästern i USA utgör bakgrunden för Netflix skandalösa familjekrönika om våld, åtrå och den ständigt närvarande arvsynden.
  Netflix lyckas bara delvis med sin feministiska knorr på Sherlock Holmes.
  Disney berättar ”den sanna” historien om den otroliga vaccinkapplöpningen i Alaska för snart hundra år sedan.
  I dag har Disney+ premiär, men vad ska du titta på?
  Bakgrundshistorien om den legendariska, iskalla syster Ratched är en perfekt inramning för en ovanligt lyckad TV-serie.

  Aktuella erbjudanden

  Annons
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.