TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
BLACK WEEK PÅ LB+ - 12 MND 30%!

The Captive

Blu-ray-recension

Ryan Reynolds och hans fru upplever alla föräldrars mardröm när deras 10 år gamla dotter försvinner spårlöst. Sex år senare dyker det upp små livstecken.

forfatter
Publicerad 2015-03-21 - 10:57
Karakter
Thriller
The Captive

Det är en obehaglig historia som kanadensiske Atom Egoyan (Exotica, Where the Truth Lies) serverar, med föräldrarnas desperation i centrum, en polis som misstänker pappan och en avskyvärd pedofilhärva som lurar i bakgrunden

Filmen har en genomgående kuslig stämning när vi befinner oss i tillsynes vardagliga situationer i vackra Niagra Falls, men monster lurar i skuggorna och blandar sig med ”vanligt folk”. Handlingen hoppar mellan tiden för kidnappningen och nutid. Det är vinter och bitande kallt ute, och inomhus råder en iskall stämning. Polisens sökande leds av en plikttrogen Nicole (Rosario Dawson) som löpande håller fallet varmt genom samtal med offrets mor. Hennes kollega Jeffrey (Scott Speedman) misstänker omedelbart den förtvivlade fadern (Reynolds). Det är ett grepp som varken känns trovärdigt eller sannolikt, utan verkar snarare vara ett konstruerat grepp för att skapa spänning.

Som i alla Egoyans filmer är fotot snyggt och klippningen lugn, med scener som ger historien tid att byggas upp. Reynolds visar återigen hur mycket han har växt som skådespelare sedan ”Tre vänner och en pizzeria”, här uppvisar han en bottenlös förtvivlan som nästan går att röra vid. Detta är en historia som visserligen inte är helt befriad från glapp i handlingen och brister i trovärdigheten, men som gör sitt jobb med att sprida kusligheter och spänning. 4 stjärnor.

The-Captive_2 The-Captive_6 The-Captive_5 The-Captive_4 The-Captive_3
<
>

I bonusmaterialet finns några borttagna scener, kommentatorsspår, ett alternativt slut samt ett par korta intervjuer. Bildkvaliteten är gnistrande skarp med fantastisk kontrast och naturliga färger. Ljudspåret (DTS 5.1) är detaljerat och precist.

Fakta
  • Release: 9 mars 2015
  • Regi: Atom Egoyan
  • Med: Ryan Reynolds, Rosario Dawson, Alexia Fast, Kevind Durand, Mireille Enos, Bruce Greenwood
  • Genre: Thriller
  • Land: Kanada
  • År: 2014
  • Längd: 1:52
IMDB Rating
Annons
forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.

Lämna en kommentar

Den starkaste säsongen! I den tredje omgången av komedisocialdramat Pörni gör Henriette Steenstrup sin starkaste säsong.
Norsk rövar-folklore! Katastroffilmer med troll i huvudrollen är sällsynta. Men Netflix lyckas med en förvånansvärt underhållande äventyrsfilm.
Grönt ljus! HBO Max har precis gett Mike White klartecken för en tredje säsong av det dekadenta rikemansdramat.
Nytt från Pixar! Artisterna på Disney/Pixar är på gång med en ny animerad film. Nu har den första teasern släppts.
Huawei: Så går du runt HBO:s blockad Huawei bekräftar problem med streamingtjänster men föreslår en lösning.
Ny "Yellowstone"-serie! I januari kommer Taylor Sheridan med ytterligare en prequel-serie till Yellowstone. Nu är den första teasern här.
Följ Ljud & Bild