: Star Trek: Into Darkness 3D

Blu-ray-recension

Tiden som rekryter är definitivt över för Kirk och Spock. Med Spock som kapten för legendariska USS Enterprise sätts stjärnflottan på ett av sina svåraste prov: kampen mot ”oövervinnlige” Khan.
Karakter
Sci-Fi
Star Trek: Into Darkness 3D
Annons
Annons
forfatter

J.J. Abrams blåste nytt liv i gamla trista och nördiga Star Trek med sin fräscha ”Star Trek” 2009. Plötsligt fick TV-serien från 1960-talet, som väl hos de flesta lockade fram mer skratt än spänning, ett nytt och sprudlande liv med hjälp av en modernisering av karaktärerna och miljöerna. Men det fanns ändå kvar tillräckligt många stora och små drag från ursprungsserien för att till och med de mest ihärdiga ”trekkies” skulle bli nöjda. Star Trek förvandlades från smal nisch till något för den breda massan. Filmen var definitivt en bidragande orsak till att Abrams fick den stora äran att regissera fortsättningen av Star Wars-berättelsen, som kommer om två år.

Abrams första Star Trek-film var en bergochdalbana med halsbrytande action, massor av härlig humor och bra (fast ytliga) karaktärer. I korta ordalag har tvåan mer av precis samma sak, fast ännu mer och ännu bättre. Den första filmen var tvungen att ägna mycket tid åt att introducera Star Trek-universum och åt att etablera karaktärerna, medan Into Darkness kan sätta igång med spektakulär sciencefiction med en gång – och början är något av det läckraste vi har skådat, när Kirk (Chris Pine) och Bones (Karl Urban) jagas av infödingar genom en röd skog. Det är fantastiskt filmad och elegant uppbyggd dramatik, ackompanjerad av passande komik. Hysteriskt underhållande och så läckert att man blir sugen på att se hela scenen en gång till i slowmotion!
Nere på jorden hamnar Kirk i trubbel efter att ha försatt hela besättningen och skeppet i fara för att rädda sin vän Spock (Zachary Quinto) från en exploderande vulkan. Han blir fråntagen sitt befäl men smugglas ombord av Spock och drar ut i rymden för att jaga terrorister.

Den här gången är superskurken Khan, elegant och nedtonat spelad av Benedict Cumberbatch (från nya Sherlock Holmes-TV-serien), en skurk från det förflutna som uppenbart inte låter sig stoppas av någonting och som har en djävulsk plan för hur han ska vinna. En tillsynes omänsklig ”superhjälte” men ändå gör Cumberbatch honom till en intressant karaktär med personlighet och många olika sidor – en skurk som växer ju längre filmen pågår.

Låt dig inte luras, Star Trek: Into Darkness är inte mycket mer än en hejdundrande popcorn-rulle. Styrkan ligger i de ändlösa och spektakulära actionscenerna, den ena läckrare koreograferad än den andra, samt väldigt bra timing och klippning från regissör Abrams. Det här är en genre han kan ut i fingerspetsarna.

Om vi ska ha några invändningar så måste det vara att vi får för lite tid att hämta oss mellan alla strider, å andra sidan försvinner filmens två timmar på ett ögonblick. Men till skillnad från många hjärndöda actionfilmer som bara innehåller explosioner, lyckas Abrams (och manusförfattarna) krydda historien med tillräckligt fascinerande karaktärer och konflikter (framför allt det ständiga käbblet mellan Spock och Kirk) för att vi inte ska tappa intresset. Fem underhållande stjärnor – vi ser redan fram emot att se vad Abrams kan få ut av Luke Skywalker, prinsessan Leia och Han Solo!
Ljuset (DTS-HD MA 7.1) är en ren njutning – och detta är en film med MYCKET ljud som verkligen sätter fart på hemmabioanläggningen. Bildkvaliteten (3D) är skarp och har klara färger och svarta områden som är just svarta. Filmen är däremot inte filmad i 3D utan har konverterats efteråt. Detta är absolut en av de bättre 3D-konverteringarna vi har sett, men bilden har ändå en del crosstalk och aningen mattare färger än 2D-versionen. Även om bilden får ett extra djup innehåller inte filmen så mycket hoppa-ut-ur-skärmen-3D.

Annons

Bonusmaterialet är godkänt, men väldigt begränsat. BD-skivan har 6 okej minidokumentärer (på mellan 2 och 8 minuter) med allt från crewen till attacken på stjärnflottan. Extramaterialet skrapar bara på ytan.

Filmen släpps också i en ”Limited Steelbook Extra Bonus Edition”, med massor av extramaterial.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 39 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
Fakta
  • Release: 11 september 2013
  • Regi: J.J. Abrams
  • Med: Chris Pine, Zachary Quinto, Zoe Saldana, Karl Urban, Simon Pegg, Benedict Cumberbatch, John Cho
  • Genre: Sci-fi
  • Land: USA
  • År: 2013
  • Längd: 2,12
IMDB Rating

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.
Annons
Annons

Läs också

Den danska storstjärnan har fått ytterligare en internationell mega-roll.
Strömningsjätten har tecknat ett stort avtal om innehåll med Sony Pictures.
Ännu en gång flyttas premiärerna för stora filmtitlar fram.
Harrison Ford-filmen från 1986 gör comeback som TV-serie.
Serieversionen av filmsuccén levererar mer av samma sak, i ett halsbrytande men så småningom upprepande tempo.
Att 40 % av de spanska männen går på bordeller var en chockerande nyhet för oss – men bannemej om inte Álex Pina lyckas göra hejdundrande underhållning av tragedin.
April bjuder på mycket godis från strömningstjänsterna, nu kan du också titta på innehåll från nykomlingen Paramount+.
Påsken blir definitivt bättre med en riktigt bra thriller eller deckare!
Nykomlingen Paramount+ lanseras med Maisie Williams som snabbkäftad eremit som plötsligt släpps lös i det fria. Roligt, men lite oförlöst.
Disney+ bevisar att det fortfarande finns mer spännande material att förmedla från Marvels rikliga universum.
Många filmer har ”finputsats” i efterhand av missnöjda regissörer – men ingen lika omfattande som Justice League.
Den efterlängtade uppföljaren till fräscha Wonder Woman är årets största besvikelse.
En av 1980-talets stora komiker, Eddie Murphy, försöker stenhårt att återuppliva sin klassiska komedi – men åstadkommer bara en mycket mindre charmig kopia.
Uppföljaren går i samma fascinerande fotspår som första säsongen – och det är inte negativt.
New Orleans mest respekterade domare hamnar i klammeri med rättvisan.
Under årets första vårmånad får vi ljusare dagar, mindre snö och massor av spännande innehåll från strömningstjänsterna.
Tänk om det om var Sovjetunionen som hann först till månen?
Big Sky ett levande bevis på att även en av branschens mest erfarna och välrenommerade kan misslyckas.
Två personer ägnar en hel natt åt att göra sitt yttersta för att såra och förnedra sin partner. Sådant blir det filmkonst av.
Tom Hanks briljerar i sobert western-epos som har hjärtat på rätta stället.