Recension: Spider-Man: Into the Spider-Verse

Originell, fräsch animation

Förvånansvärt frisk animationsfläkt med vår spindelbitna vigilante.
Karakter
Action
Spider-Man: Into the Spider-Verse
Annons
Annons
forfatter

Vi har faktiskt tappat räkningen på hur många gånger Spider-Man-serien har fått en nystart, och lika bra det eftersom han numera har blivit en del av Disneys Avengers-universum. Men Sony hade fortfarande en liten andel i den vanliga och sympatiske superhjälten – och det har de verkligen utnyttjat fullt ut. Spider-Man: Into the Spider-Verse har helt enkelt blivit en chockerande underhållande och originell film!

På Brooklyns bakgator får vi lära känna den lite osäkre afroamerikanen Miles Morales (Shameik Moore), en helt vanlig pojke med en pappa som är polis. När han är på ”utflykt” med sin lite udda morbror blir han biten av en spindel – och livet blir plötsligt helt annorlunda.

Vad är det vi antyder? Har Spider-Man blivit afroamerikan? På samma sätt som det länge har pratats om att Idris Elba ska ta över rollen som James Bond? Både ja och nej. Den ”ursprungliga” Spider-Man är fortfarande Peter Parker (Jake Johnson), men han är avdankad, nyskild och halvfet och befinner sig i ett annat universum (någon som minns Tillbaka till framtiden 2?).

När ärkeskurken Kingpin hotar hela jordens existens i ett försök att få tillbaka familjen måste ”Spider-Men” från alla dimensioner hjälpas åt – och ur detta kaos uppstår det faktiskt förbaskat bra underhållning med originella karaktärer, fräscha repliker och till och med en Nicolas Cage i högform (när såg vi det senast?).

En sak är att filmen är underhållande, karaktärerna är intressanta och hjärtevärmande och att Miles historia är både trovärdiga och fängslande, desto mer glädjande är att kunna konstatera att animeringen är enastående, originell och en fröjd för ögat! Det finns tydliga element från de ursprungliga, klassiska Spider-Man-serierna, på samma gång som formspråket är ett fyrverkeri av färger, djup och innovativ originalitet.

(Foto: Universal/Sony)

Sällan har vi haft lägre förväntningar på en film och blivit desto mer förvånade. Spider-Man: Into the Spider-Verse vann också, ytterst förtjänt, en Oscar för årets bästa animerade film. Den hade med fördel kunnat klippas ner en smula, det finns ett par onödiga döda stunder – men redan nu kan den kallas för en animeringsklassiker. 5 stjärnor.

4K-utgåvan har alldeles enastående ljud (Dolby Atmos) och bild. De många färg-orgierna gnistrar mot oss i fläckfri upplösning och med exceptionellt bra svärta. Skivan har en uppsjö av bonusmaterial, inklusive ett bra kommentatorsspår, massor av minidokumentärer och en fascinerande alternativ version av filmen, ”Alternate Universe Mode”.

<
>
(Foto: Universal/Sony)
Fakta
  • 4K UHD BD
  • Release: 29/4/19
  • Regi: Bob Persichetti
  • Med: Shameik Moore, Jake Johnson, Hailee Steinfeld, Mahershala Ali, Brian T. Henry, Lily Tomlin, Zöe Kravitz
  • Genre: Action
  • Land: USA
  • År: 2018
  • Längd: 1:57
 
IMDB Rating

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.
Annons
Annons

Läs också

Nikolaj Coster-Waldau har huvudrollen i en dansk Netflix-film.
Netflix har säkrat Gal Gadots nästa film.
Succéförfattaren till ”Bosch” kommer med en ny serie på Netflix.
HBO blåser nytt liv i en av tidernas mest populära TV-serier.
Lyckat kostymdrama som är en blandning av Dynastin, Askungen, Farliga förbindelser och Downton Abbey – med en touch av Fifty Shades of Grey.
En graviditet som går fruktansvärt fel är på väg att slita den unga familjen i bitar.
Januari har långa och mörka kvällar – bara synd att streaming- och filmbolagen verkar ha tagit semester.
Med Equinox levererar Netflix en av sina bästa nordiska produktioner.
Äntligen lite ledigt mitt i corona-mörkret. Vad ska du titta på för att mysa och koppla av?
Ännu en gång levererar Pixar en teknisk fullträff, ackompanjerad av en ytterst emotionell historia.
Ännu en gång får vi tillbringa tiden fram till jul med ensamstående, smådesperata Johanne som jagar den rätte – och visst blir det riktigt roligt.
En av bluesens absoluta första grand old ladies bjuder på häftiga toner i ett laddat kammarspel, ackompanjerad av ”Black Panther”.
Disney försöker skamlöst utnyttja folks sug efter lättsam julunderhållning.
Alla fördomar du kan tänkas ha mot homosexuella, musikalälskare och intoleranta konservativa kristna i småstads-Amerika blir bekräftade i The Prom.
December har kalla dagar och mörka kvällar – det är läge för många timmar framför TV:n.
Mulan är en av Disneys bästa live-nyinspelningar av tecknade klassiker.
Michael J. Fox briljerar i smått föråldrad ”klassiker”.
Att schack kunde vara så fascinerande och spännande kunde vi väl aldrig tro!
Den suveräna Trump-imitatören kraschlandar i sin nya Netflix-special.
Apple och Hanks åstadkommer en platt spänningskurva i ett tandlöst andra världskrigsdrama.