Recension: Spider-Man: Into the Spider-Verse

Originell, fräsch animation

Förvånansvärt frisk animationsfläkt med vår spindelbitna vigilante.
Karakter
Action
Spider-Man: Into the Spider-Verse
Annons
Annons
forfatter

Vi har faktiskt tappat räkningen på hur många gånger Spider-Man-serien har fått en nystart, och lika bra det eftersom han numera har blivit en del av Disneys Avengers-universum. Men Sony hade fortfarande en liten andel i den vanliga och sympatiske superhjälten – och det har de verkligen utnyttjat fullt ut. Spider-Man: Into the Spider-Verse har helt enkelt blivit en chockerande underhållande och originell film!

På Brooklyns bakgator får vi lära känna den lite osäkre afroamerikanen Miles Morales (Shameik Moore), en helt vanlig pojke med en pappa som är polis. När han är på ”utflykt” med sin lite udda morbror blir han biten av en spindel – och livet blir plötsligt helt annorlunda.

Vad är det vi antyder? Har Spider-Man blivit afroamerikan? På samma sätt som det länge har pratats om att Idris Elba ska ta över rollen som James Bond? Både ja och nej. Den ”ursprungliga” Spider-Man är fortfarande Peter Parker (Jake Johnson), men han är avdankad, nyskild och halvfet och befinner sig i ett annat universum (någon som minns Tillbaka till framtiden 2?).

När ärkeskurken Kingpin hotar hela jordens existens i ett försök att få tillbaka familjen måste ”Spider-Men” från alla dimensioner hjälpas åt – och ur detta kaos uppstår det faktiskt förbaskat bra underhållning med originella karaktärer, fräscha repliker och till och med en Nicolas Cage i högform (när såg vi det senast?).

Annons

En sak är att filmen är underhållande, karaktärerna är intressanta och hjärtevärmande och att Miles historia är både trovärdiga och fängslande, desto mer glädjande är att kunna konstatera att animeringen är enastående, originell och en fröjd för ögat! Det finns tydliga element från de ursprungliga, klassiska Spider-Man-serierna, på samma gång som formspråket är ett fyrverkeri av färger, djup och innovativ originalitet.

(Foto: Universal/Sony)

Sällan har vi haft lägre förväntningar på en film och blivit desto mer förvånade. Spider-Man: Into the Spider-Verse vann också, ytterst förtjänt, en Oscar för årets bästa animerade film. Den hade med fördel kunnat klippas ner en smula, det finns ett par onödiga döda stunder – men redan nu kan den kallas för en animeringsklassiker. 5 stjärnor.

4K-utgåvan har alldeles enastående ljud (Dolby Atmos) och bild. De många färg-orgierna gnistrar mot oss i fläckfri upplösning och med exceptionellt bra svärta. Skivan har en uppsjö av bonusmaterial, inklusive ett bra kommentatorsspår, massor av minidokumentärer och en fascinerande alternativ version av filmen, ”Alternate Universe Mode”.

<
>
(Foto: Universal/Sony)
Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 39 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
Fakta
  • 4K UHD BD
  • Release: 29/4/19
  • Regi: Bob Persichetti
  • Med: Shameik Moore, Jake Johnson, Hailee Steinfeld, Mahershala Ali, Brian T. Henry, Lily Tomlin, Zöe Kravitz
  • Genre: Action
  • Land: USA
  • År: 2018
  • Längd: 1:57
 
IMDB Rating

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.
Annons
Annons

Läs också

Den danska storstjärnan har fått ytterligare en internationell mega-roll.
Strömningsjätten har tecknat ett stort avtal om innehåll med Sony Pictures.
Ännu en gång flyttas premiärerna för stora filmtitlar fram.
Harrison Ford-filmen från 1986 gör comeback som TV-serie.
Serieversionen av filmsuccén levererar mer av samma sak, i ett halsbrytande men så småningom upprepande tempo.
Att 40 % av de spanska männen går på bordeller var en chockerande nyhet för oss – men bannemej om inte Álex Pina lyckas göra hejdundrande underhållning av tragedin.
April bjuder på mycket godis från strömningstjänsterna, nu kan du också titta på innehåll från nykomlingen Paramount+.
Påsken blir definitivt bättre med en riktigt bra thriller eller deckare!
Nykomlingen Paramount+ lanseras med Maisie Williams som snabbkäftad eremit som plötsligt släpps lös i det fria. Roligt, men lite oförlöst.
Disney+ bevisar att det fortfarande finns mer spännande material att förmedla från Marvels rikliga universum.
Många filmer har ”finputsats” i efterhand av missnöjda regissörer – men ingen lika omfattande som Justice League.
Den efterlängtade uppföljaren till fräscha Wonder Woman är årets största besvikelse.
En av 1980-talets stora komiker, Eddie Murphy, försöker stenhårt att återuppliva sin klassiska komedi – men åstadkommer bara en mycket mindre charmig kopia.
Uppföljaren går i samma fascinerande fotspår som första säsongen – och det är inte negativt.
New Orleans mest respekterade domare hamnar i klammeri med rättvisan.
Under årets första vårmånad får vi ljusare dagar, mindre snö och massor av spännande innehåll från strömningstjänsterna.
Tänk om det om var Sovjetunionen som hann först till månen?
Big Sky ett levande bevis på att även en av branschens mest erfarna och välrenommerade kan misslyckas.
Två personer ägnar en hel natt åt att göra sitt yttersta för att såra och förnedra sin partner. Sådant blir det filmkonst av.
Tom Hanks briljerar i sobert western-epos som har hjärtat på rätta stället.