annons
(Foto: Universal/Sony)
Action
Spider-Man: Into the Spider-Verse

Recension:
Spider-Man: Into the Spider-Verse

Originell, fräsch animation

Förvånansvärt frisk animationsfläkt med vår spindelbitna vigilante.

Vi har faktiskt tappat räkningen på hur många gånger Spider-Man-serien har fått en nystart, och lika bra det eftersom han numera har blivit en del av Disneys Avengers-universum. Men Sony hade fortfarande en liten andel i den vanliga och sympatiske superhjälten – och det har de verkligen utnyttjat fullt ut. Spider-Man: Into the Spider-Verse har helt enkelt blivit en chockerande underhållande och originell film!

På Brooklyns bakgator får vi lära känna den lite osäkre afroamerikanen Miles Morales (Shameik Moore), en helt vanlig pojke med en pappa som är polis. När han är på ”utflykt” med sin lite udda morbror blir han biten av en spindel – och livet blir plötsligt helt annorlunda.

Vad är det vi antyder? Har Spider-Man blivit afroamerikan? På samma sätt som det länge har pratats om att Idris Elba ska ta över rollen som James Bond? Både ja och nej. Den ”ursprungliga” Spider-Man är fortfarande Peter Parker (Jake Johnson), men han är avdankad, nyskild och halvfet och befinner sig i ett annat universum (någon som minns Tillbaka till framtiden 2?).

När ärkeskurken Kingpin hotar hela jordens existens i ett försök att få tillbaka familjen måste ”Spider-Men” från alla dimensioner hjälpas åt – och ur detta kaos uppstår det faktiskt förbaskat bra underhållning med originella karaktärer, fräscha repliker och till och med en Nicolas Cage i högform (när såg vi det senast?).

En sak är att filmen är underhållande, karaktärerna är intressanta och hjärtevärmande och att Miles historia är både trovärdiga och fängslande, desto mer glädjande är att kunna konstatera att animeringen är enastående, originell och en fröjd för ögat! Det finns tydliga element från de ursprungliga, klassiska Spider-Man-serierna, på samma gång som formspråket är ett fyrverkeri av färger, djup och innovativ originalitet.

(Foto: Universal/Sony)

Sällan har vi haft lägre förväntningar på en film och blivit desto mer förvånade. Spider-Man: Into the Spider-Verse vann också, ytterst förtjänt, en Oscar för årets bästa animerade film. Den hade med fördel kunnat klippas ner en smula, det finns ett par onödiga döda stunder – men redan nu kan den kallas för en animeringsklassiker. 5 stjärnor.

annons
annons

4K-utgåvan har alldeles enastående ljud (Dolby Atmos) och bild. De många färg-orgierna gnistrar mot oss i fläckfri upplösning och med exceptionellt bra svärta. Skivan har en uppsjö av bonusmaterial, inklusive ett bra kommentatorsspår, massor av minidokumentärer och en fascinerande alternativ version av filmen, ”Alternate Universe Mode”.

<
>
(Foto: Universal/Sony)
  • 4K UHD BD
  • Release: 29/4/19
  • Regi: Bob Persichetti
  • Med: Shameik Moore, Jake Johnson, Hailee Steinfeld, Mahershala Ali, Brian T. Henry, Lily Tomlin, Zöe Kravitz
  • Genre: Action
  • Land: USA
  • År: 2018
  • Längd: 1:57
 
Film
Extra
Ljud
Bild

Vad tycker du?

  Subscribe  
Notify of
annons

Sista natten med (maffia)gänget

The Irishman är en av mästerregissören Martin Scorseses bästa filmer på flera årtionden och en omedelbar episk klassiker.

Befria dem!

Nya skådespelare kastar nytt ljus över den mytomspunna familjen Windsor i en storslagen tredjesäsong av The Crown.

Heeeere’s Johnny!

Stanley Kubrick är fortfarande, 20 år efter sin död, en av tidernas mest spännande regissörer. Nu när höstmörkret sänker sig kommer hans rysarklassiker i en nyrenoverad och förlängd version.

Superagenter på tomgång

Kul, men den fjärde MiB-filmen kommer aldrig riktigt igång.

Fifflarcirkus

Steven Soderbergh ger sig på Panama Papers-skandalen på ett ganska så enkelt och ironiskt sätt.

Rysarkick à la Stephen King

Stephen Kings mångfasetterade rysarvärld får nytt liv i andra säsongen av sagolika Castle Rock.

Strumpebandshållare, stilettklack och pungspark!

Luc Besson gör det igen: förvandlar en ”vanlig” ung kvinna till den ultimata mördarmaskinen.

Sex, drugs, money, and drugs!

En fascinerande inblick i macho- och skitstövelskulturen i ”grabbgängets” finansvärld.

Din egen bästa sida?

Paul Rudd är på gränsen till sammanbrott, har en 40-årskris och är missnöjd med livet i största allmänhet. Lösningen (?) Blir en total ”rening” på ett obskyrt spa ...

Det räcker nu!

Handlingen är en enda lång gäspning, med helt ointressanta karaktärer.