TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Recension: Spider-Man: Into the Spider-Verse

Originell, fräsch animation

Förvånansvärt frisk animationsfläkt med vår spindelbitna vigilante.

Karakter
Action
Spider-Man: Into the Spider-Verse

Fakta:

  • 4K UHD BD
  • Release: 29/4/19
  • Regi: Bob Persichetti
  • Med: Shameik Moore, Jake Johnson, Hailee Steinfeld, Mahershala Ali, Brian T. Henry, Lily Tomlin, Zöe Kravitz
  • Genre: Action
  • Land: USA
  • År: 2018
  • Längd: 1:57
 

Vi har faktiskt tappat räkningen på hur många gånger Spider-Man-serien har fått en nystart, och lika bra det eftersom han numera har blivit en del av Disneys Avengers-universum. Men Sony hade fortfarande en liten andel i den vanliga och sympatiske superhjälten – och det har de verkligen utnyttjat fullt ut. Spider-Man: Into the Spider-Verse har helt enkelt blivit en chockerande underhållande och originell film!

På Brooklyns bakgator får vi lära känna den lite osäkre afroamerikanen Miles Morales (Shameik Moore), en helt vanlig pojke med en pappa som är polis. När han är på ”utflykt” med sin lite udda morbror blir han biten av en spindel – och livet blir plötsligt helt annorlunda.

Vad är det vi antyder? Har Spider-Man blivit afroamerikan? På samma sätt som det länge har pratats om att Idris Elba ska ta över rollen som James Bond? Både ja och nej. Den ”ursprungliga” Spider-Man är fortfarande Peter Parker (Jake Johnson), men han är avdankad, nyskild och halvfet och befinner sig i ett annat universum (någon som minns Tillbaka till framtiden 2?).

När ärkeskurken Kingpin hotar hela jordens existens i ett försök att få tillbaka familjen måste ”Spider-Men” från alla dimensioner hjälpas åt – och ur detta kaos uppstår det faktiskt förbaskat bra underhållning med originella karaktärer, fräscha repliker och till och med en Nicolas Cage i högform (när såg vi det senast?).

En sak är att filmen är underhållande, karaktärerna är intressanta och hjärtevärmande och att Miles historia är både trovärdiga och fängslande, desto mer glädjande är att kunna konstatera att animeringen är enastående, originell och en fröjd för ögat! Det finns tydliga element från de ursprungliga, klassiska Spider-Man-serierna, på samma gång som formspråket är ett fyrverkeri av färger, djup och innovativ originalitet.

(Foto: Universal/Sony)

Sällan har vi haft lägre förväntningar på en film och blivit desto mer förvånade. Spider-Man: Into the Spider-Verse vann också, ytterst förtjänt, en Oscar för årets bästa animerade film. Den hade med fördel kunnat klippas ner en smula, det finns ett par onödiga döda stunder – men redan nu kan den kallas för en animeringsklassiker. 5 stjärnor.

4K-utgåvan har alldeles enastående ljud (Dolby Atmos) och bild. De många färg-orgierna gnistrar mot oss i fläckfri upplösning och med exceptionellt bra svärta. Skivan har en uppsjö av bonusmaterial, inklusive ett bra kommentatorsspår, massor av minidokumentärer och en fascinerande alternativ version av filmen, ”Alternate Universe Mode”.

<
>
(Foto: Universal/Sony)
LB+ ERBJUDANDE: 1 vecka för 19 kr
Få full tillgång till ljudochbild.se, testarkiv med fler än 6 000 tester, fördelsklubb, guider, nyheter, recensioner av filmer och TV-serier, och mycket mer.

Lämna en kommentar

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.