annonse
annonse
annonse

Sherlock Holmes: A Game of Shadows

Blu-ray-recension

I andra filmen i serien med Robert Downey Jr. som Sherlock Holmes hamnar mästerdetektiven i ett politiskt maktspel om krig, fred och ekonomiska vinster. Än mer spektakulär än den första – och ännu längre från den ursprunglige Holmes.

När det blev känt att amerikanerna – måhända med en brittisk regissör (Guy Ritchie) – höll på att filmatisera britternas nationalklenod Sherlock Homes, var det många skeptiker som trodde att Sir Arthur Conan Doyles älskade skapelse skulle gå om intet. Efter premiären av den första filmen fick många Doyle-fans vatten på kvarnen – frågan är bara om inte andra filmen utlöst en syndaflod!

Det finns en TV-serie om vår vän Sherlock som utspelar sig i nutid, dock med alla de rätta elementen, rätt stil och Conan Doyles berättelser i behåll. Ritchies Holmes-filmer hamnar i andra änden av skalan. Här befinner vi oss fortfarande i slutet av 1800-talet, men vår hjälte, mästerdetektiven, har gjorts om till en skrytsam, vulgär, försupen cowboy – och i A Game of Shadows blir han både storspion och superhjälte! Bland böckernas fans kommer nog inte 2012-utgåvan att falla i god jord. För oss med en lite mer distanserad inställning till Sir Arthur Conan Doyles verk har det blivit en visuell njutning som präglas av strålande skådespel och en intrikat – men (väldigt) långsökt – handling.

Vi känner alla till historien om mästerdetektiven från Baker Street, ett femtiotal noveller, böcker och ett otal filmer har präntat in bilden av en sofistikerad och distingerad herre med skärpt hjärna som i minsta detalj kan resonera sig fram med en alldeles otrolig slutledningsförmåga – allt medan han nöjt puffar på sin pipa och sorgset spelar på sin fiol. Och in träder Robert Downey Jr.!

Där första filmen präglades av spektakulär scenografi, tuffa repliker, aggressiv klipping och frikostig användning av slow motion så verkar det som om Ritchie har bestämt sig för att uppföljaren konstant ska gå på speed (ett centralstimulerande preparat som säkert inte är helt obekant för filmens huvudrollsinnehavare). Här ska Holmes som rena rama storspionen avvärja inget mindre än första världskriget! Vi befinner oss i slutet av 1800-talet och Holmes måste bekämpa professor Moriarty (en bra Jared Harris) som har ett storhetsvansinne värdigt en klassisk Bond-skurk. Scenografin och cgi-effekterna är fortfarande fullkomliga och Downey Jr. gör det han kan bäst och spelar en oförskämd, överlägsen och smart excentriker – alltid med en vass replik i beredskap. Men det är väldigt långt mellan Ritchies och Conan Doyles Sherlock Holmes och om du inte accepterar detta ska du inte se filmen!

Vi får en handling som är så överbelastad och fullmatad med adrenalin att vissa superhjältefilmer bleknar i jämförelse och Ritchie brer på med strider och välkoreograferade slow motion-slagsmål en masse! Downey Jr. införlivar lite av den excentriske, osympatiske och torre Tony Stark från Iron Man utan att göra en karikatyr av honom. Istället blir han betydligt mer fysisk och mänsklig, med alla de svagheter det innebär. Holmes är en person vi hejar på och känner med. Jude Law levererar en väldigt träffsäker tolkning av den något mer distingerade doktor Watson. Det är dock synd att inte Rachel McAdams har fått en större roll som vacker, farlig femme fatale. Inget ont om Noomi Rapace, men här spelar hon definitivt på andra fiolen. De humoristiska elementen borde också ha tonats ner en aning.

Spänn fast säkerhetsbältet, fyll godisskålen, häll upp en kall dricka och bänka dig framför två timmar renodlad popcornunderhållning med Downey Jr. på speed – du kommer garanterat att få en väldigt underhållande (om än lättsmält) filmupplevelse. Fyra stjärnor!

Annons: Artikeln fortsätter nedan

Ljudspåret (DTS-HD) går inte att klaga på och bildkvaliteten är också väldigt bra, men kontrasten svajar lite i de mörkaste scenerna. Bonusmaterialet bjuder på BD-Live, bild-i-bild, stillbilder, storyboards och fokus på nyckelscener. Dessvärre saknas en heltäckande bakomfilm.

Betyg

  • Release: 13 juni 2012
  • Regi: Guy Ritchie
  • Med: Robert Downey Jr., Jude Law, Noomi Rapace, Jared Harris, Eddie Marsan, Rachel McAdams
  • Genre: Action
  • Land: USA           
  • År: 2011           
  • Längd: 2:08

Film

Extra

Ljud

Bild

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
test
Nokia 8.1
Räcker ett ”Nokia”? Tja …

Nokia 8.1 är en prisvärd mellanklassmobil. Men har den något speciellt att komma med? Förutom namnet?

Flaggskeppet Galaxy S10 är här Vi har känt på Samsungs nya monstermobil som har alla finesser man kan tänka sig.
test
Datacolor SpyderX Pro
Så får du korrekta färger

Fotografer måste kalibrera skärmen om färgerna ska bli rätt.

test
SteelSeries Stratus Duo
Gör datorn till en konsol

SteelSeries trådlösa spelkontroll är perfekt för springa-och-hoppa-spel på PC:n och mobilen.

test
Sonos Amp
Sonos dubblar

Äntligen en Sonos-förstärkare som är tillräckligt stark för att driva ordentliga högtalare med övertygelse. Naturligtvis med full multiroom-funktion.

Dyk med drönare Glöm flygande drönare, en undervattensdrönare är roligare!
Resekameror med superzoom Panasonic-kameror för fotografer på resande fot.
test
Nikon Z6
Fullträff med fullformat

Billigast är bäst i Nikons nya Z-serie med systemkameror.

High End Mässan 2019 Årets mässa bjöd på det mesta av det bästa inom ljud för kräsna öron.
2019 års Panasonic-TV får Dolby Vision och HDR10+ Det är bara den allra billigaste TV-modellen som inte får vara med när Panasonic rullar ut bättre HDR-format. Och Dolby Atmos.
grupptest
Seks 55-tums 4K med HDR-videokvalitet
En bra andra-TV

På jakt efter en billig extra-TV? Nu när butikerna tömmer sina lager på förra årets modeller kan du göra riktiga klipp!

Recension
Pacific Rim 2 – Uprising
Skitfilm! Uppföljaren till ”jätterobotar slår ihjäl jättemonster” är en stor besvikelse.
Trådlös McIntosh-soundbar Här är en soundbar-högtalare som tror att den är en hel anläggning.
annonse
Sluten toppmodell och förstärkare från Focal Den fantastiska hörluren Utopia har fått ett slutet alternativ i form av Stellia. Och så släpper Focal hörlursförstärkaren Arche.
Recension
The Predator (2018)
Skugga från det förflutna Inte en remake, utan en misslyckad fortsättning och en trist hyllning till originalet från 1987.
Recension
The Truth Matters
Mörkläggningen om kriget i Irak Bush-administrationen ljög medvetet om orsakerna till andra Irak-kriget – och pressen lät bli att ställa dem till svars.
Recension
Peppermint
Fullständigt ointressant Blodtörstig Jennifer Garner i blodfattig actionklyscha.
Recension
BlacKkKlansman
En politisk ­knytnäve! Spike Lee levererar en av sina bästa filmer – om rashat förr och nu.
Släpp lös musiken Genom att jorda högtalarna har Audiovector lyckats förbättra ljudet.
16x-zoom från Olympus Kompakt 12–200 mm-objektiv.
test
Nokia 5.1 Plus
Billig Nokia ­överraskar en smula

På flera områden är Nokia 5.1 Plus bättre än man kan förvänta sig för pengarna. Fast ett par kompromisser kommer man inte undan.

test
Audeze Mobius
Utanför huvudet-upplevelse

Audezes lyx-headset bryter mot en av de grundläggande reglerna för hörlurar. Och låter bra!

Bättre skärmkalibrering Datacolor har förbättrad Spyder-kalibreringen.
Tre nya specialobjektiv från Leica Så här ser de alltså ut, de tre specialobjektiven som Leica lanserat till M-systemet.
Recension
Velvet Buzzsaw
Konstnärligt mord! En ganska så misslyckad genreblandning av ironisk satir och slasher-rysare.
grupptest
6 trådlösa hörlurar
Trådlöst ljud ­ på allvar

Hörlurar för dig som tar ljudkvaliteten seriöst men inte vill bli helt ruinerad på kuppen.