TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Savages

Blu-ray-recension

Ringräven Oliver Stone är inte känd för okontroversiella filmer, snarare för politiskt färgade filmer som hamnar i blåsväder. Här är däremot en tuff berättelse om narkotikahandeln – och en film som också ska underhålla.

forfatter
Publicerad 2013-04-02 - 06:00
Karakter
Thriller
Savages

Bästa kompisarna Chon (Taylor Kitsch från ”John Carter”) och Ben (Aaron Johnsen) delar på det mesta här i livet, inklusive en mångmiljonkåk i Kalifornien, knarktrippar, marijuanatillverkning i stor skala – och samma vackra kvinna. Livet ser ljust ut för den skjutglada krigshjälten Chon och idealisthippien Ben ända tills knarkdrottningen Elena (Salma Hayek) bestämmer sig för att hon vill bli partner med dem, och det är ett partnerskap som inte tilltalar våra två antihjältar. De tackar nej och hamnar i fullt krig med den mäktiga knarkligan som har förgreningar långt in i poliskåren, via en genomkorrumperad John Travolta, och inser att det är dags att fly. Enda haken är att deras gemensamma kärlek, älskogsgudinnan O, kidnappas av Elenas gäng, anförda av en osedvanligt sliskig Benicio Del Toro. Katt-och-råtta-leken kan börja.

Oliver Stone försöker sig på en delikat balansgång mellan seriös kritik mot narkotikahelvetet och lättsam underhållning. Det är inte direkt någon enkel balansgång, men han ror det i stort sett i land. ”Savages” är kanske inte någon ny ”Traffic”, snarare en absurd blandning av kompisfilm, ”Blow” och ”Natural Born Killers”. Den är bitvis supervåldsam och har en klippning och musik som nästan slår knock på publiken när Stone bjuder upp till en syra/action-tripp utöver det vanliga. Rollbesättningen är perfekt, med en härligt kul Travolta och ett bra kompisgäng, även om både Hayek och Del Toro känns väl överdrivna. Men det är Blake Lively som tar andan ur oss, i en salig blandning av gudinna, sexobjekt och femme fatale dryper hon av sensualitet, sårbarhet och tuffhet.

”Savages” är underhållning med bismak, med en handling som tar ett par genvägar och som dessvärre har ett riktigt uselt slut (det luktar publikundersökning och ett nytt slut lång väg), vilket gör att den till sist bara hamnar på fyra stjärnor.

Bilden och ljudet håller hög klass. Däremot blir vi blåsta på ett saftigt bonusmaterial, det består bara av ett par borttagna scener och ett par för lätta smådokumentärer som tar oss med bakom kameran.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

Fakta
 • Release: 13 februari 2013
 • Regi: Oliver Stone
 • Med: Taylor Kitsch, Blake Lively, Aaron Johnson, John Travolta, Salma Hayek, Benicio Del Toro
 • Genre: Thriller
 • Land: USA
 • År: 2012
 • Längd: 2:21
IMDB Rating
forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Vinner hon kronprinsens hjärta? Netflix släpper nu en trailer för ännu en norsk långfilm.
Dramat som fängslade en hel värld En dramatisk historia från verkligheten – men Howard lyckas aldrig höja temperaturen till kokpunkten.
Gosling vs. Evans! Bröderna Russo levererar sin version av halsbrytande spionfilm, men glömmer den mänskliga aspekten.
Se trailer för nya Star Wars-serien på Disney+ Det kommer en ny Star Wars-serie från Disney+. Se den första riktiga trailern för Andor här.
Schweizisk splatter testar ny crowdfunding-modell Mad Heidi finansieras av fans som får del av vinsten om filmen blir en framgång.
Nu kan du strömma Game of Thrones i 4K-kvalitet *UPPDATERAD* 4K-versionerna av Game of Thrones säsong 1-8 är nu tillgängliga på HBO Max
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend