: Savages

Blu-ray-recension

Ringräven Oliver Stone är inte känd för okontroversiella filmer, snarare för politiskt färgade filmer som hamnar i blåsväder. Här är däremot en tuff berättelse om narkotikahandeln – och en film som också ska underhålla.
Karakter
Thriller
Savages
Annons
Annons
forfatter

Bästa kompisarna Chon (Taylor Kitsch från ”John Carter”) och Ben (Aaron Johnsen) delar på det mesta här i livet, inklusive en mångmiljonkåk i Kalifornien, knarktrippar, marijuanatillverkning i stor skala – och samma vackra kvinna. Livet ser ljust ut för den skjutglada krigshjälten Chon och idealisthippien Ben ända tills knarkdrottningen Elena (Salma Hayek) bestämmer sig för att hon vill bli partner med dem, och det är ett partnerskap som inte tilltalar våra två antihjältar. De tackar nej och hamnar i fullt krig med den mäktiga knarkligan som har förgreningar långt in i poliskåren, via en genomkorrumperad John Travolta, och inser att det är dags att fly. Enda haken är att deras gemensamma kärlek, älskogsgudinnan O, kidnappas av Elenas gäng, anförda av en osedvanligt sliskig Benicio Del Toro. Katt-och-råtta-leken kan börja.

Oliver Stone försöker sig på en delikat balansgång mellan seriös kritik mot narkotikahelvetet och lättsam underhållning. Det är inte direkt någon enkel balansgång, men han ror det i stort sett i land. ”Savages” är kanske inte någon ny ”Traffic”, snarare en absurd blandning av kompisfilm, ”Blow” och ”Natural Born Killers”. Den är bitvis supervåldsam och har en klippning och musik som nästan slår knock på publiken när Stone bjuder upp till en syra/action-tripp utöver det vanliga. Rollbesättningen är perfekt, med en härligt kul Travolta och ett bra kompisgäng, även om både Hayek och Del Toro känns väl överdrivna. Men det är Blake Lively som tar andan ur oss, i en salig blandning av gudinna, sexobjekt och femme fatale dryper hon av sensualitet, sårbarhet och tuffhet.

”Savages” är underhållning med bismak, med en handling som tar ett par genvägar och som dessvärre har ett riktigt uselt slut (det luktar publikundersökning och ett nytt slut lång väg), vilket gör att den till sist bara hamnar på fyra stjärnor.

Bilden och ljudet håller hög klass. Däremot blir vi blåsta på ett saftigt bonusmaterial, det består bara av ett par borttagna scener och ett par för lätta smådokumentärer som tar oss med bakom kameran.

Fakta
  • Release: 13 februari 2013
  • Regi: Oliver Stone
  • Med: Taylor Kitsch, Blake Lively, Aaron Johnson, John Travolta, Salma Hayek, Benicio Del Toro
  • Genre: Thriller
  • Land: USA
  • År: 2012
  • Längd: 2:21
IMDB Rating

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.
Annons
Annons

Läs också

Nu kan du se fram emot mer pompa och ståt, intriger och sex bland societeten på 1800-talet.
Ännu en gång flyttas premiären av den 25:e Bond-filmen fram.
Med ännu en global aktör på den nordiska marknaden hårdnar kampen om strömningsabonnenterna.
Nikolaj Coster-Waldau har huvudrollen i en dansk Netflix-film.
Lyckat kostymdrama som är en blandning av Dynastin, Askungen, Farliga förbindelser och Downton Abbey – med en touch av Fifty Shades of Grey.
En graviditet som går fruktansvärt fel är på väg att slita den unga familjen i bitar.
Januari har långa och mörka kvällar – bara synd att streaming- och filmbolagen verkar ha tagit semester.
Med Equinox levererar Netflix en av sina bästa nordiska produktioner.
Äntligen lite ledigt mitt i corona-mörkret. Vad ska du titta på för att mysa och koppla av?
Ännu en gång levererar Pixar en teknisk fullträff, ackompanjerad av en ytterst emotionell historia.
Ännu en gång får vi tillbringa tiden fram till jul med ensamstående, smådesperata Johanne som jagar den rätte – och visst blir det riktigt roligt.
En av bluesens absoluta första grand old ladies bjuder på häftiga toner i ett laddat kammarspel, ackompanjerad av ”Black Panther”.
Disney försöker skamlöst utnyttja folks sug efter lättsam julunderhållning.
Alla fördomar du kan tänkas ha mot homosexuella, musikalälskare och intoleranta konservativa kristna i småstads-Amerika blir bekräftade i The Prom.
December har kalla dagar och mörka kvällar – det är läge för många timmar framför TV:n.
Mulan är en av Disneys bästa live-nyinspelningar av tecknade klassiker.
Michael J. Fox briljerar i smått föråldrad ”klassiker”.
Att schack kunde vara så fascinerande och spännande kunde vi väl aldrig tro!
Den suveräna Trump-imitatören kraschlandar i sin nya Netflix-special.
Apple och Hanks åstadkommer en platt spänningskurva i ett tandlöst andra världskrigsdrama.