Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Savages

Blu-ray-recension

Ringräven Oliver Stone är inte känd för okontroversiella filmer, snarare för politiskt färgade filmer som hamnar i blåsväder. Här är däremot en tuff berättelse om narkotikahandeln – och en film som också ska underhålla.

Publicerad 2013-04-02 - 06:00
Savages
Tor Aavatsmark

Bästa kompisarna Chon (Taylor Kitsch från ”John Carter”) och Ben (Aaron Johnsen) delar på det mesta här i livet, inklusive en mångmiljonkåk i Kalifornien, knarktrippar, marijuanatillverkning i stor skala – och samma vackra kvinna. Livet ser ljust ut för den skjutglada krigshjälten Chon och idealisthippien Ben ända tills knarkdrottningen Elena (Salma Hayek) bestämmer sig för att hon vill bli partner med dem, och det är ett partnerskap som inte tilltalar våra två antihjältar. De tackar nej och hamnar i fullt krig med den mäktiga knarkligan som har förgreningar långt in i poliskåren, via en genomkorrumperad John Travolta, och inser att det är dags att fly. Enda haken är att deras gemensamma kärlek, älskogsgudinnan O, kidnappas av Elenas gäng, anförda av en osedvanligt sliskig Benicio Del Toro. Katt-och-råtta-leken kan börja.

Oliver Stone försöker sig på en delikat balansgång mellan seriös kritik mot narkotikahelvetet och lättsam underhållning. Det är inte direkt någon enkel balansgång, men han ror det i stort sett i land. ”Savages” är kanske inte någon ny ”Traffic”, snarare en absurd blandning av kompisfilm, ”Blow” och ”Natural Born Killers”. Den är bitvis supervåldsam och har en klippning och musik som nästan slår knock på publiken när Stone bjuder upp till en syra/action-tripp utöver det vanliga. Rollbesättningen är perfekt, med en härligt kul Travolta och ett bra kompisgäng, även om både Hayek och Del Toro känns väl överdrivna. Men det är Blake Lively som tar andan ur oss, i en salig blandning av gudinna, sexobjekt och femme fatale dryper hon av sensualitet, sårbarhet och tuffhet.

”Savages” är underhållning med bismak, med en handling som tar ett par genvägar och som dessvärre har ett riktigt uselt slut (det luktar publikundersökning och ett nytt slut lång väg), vilket gör att den till sist bara hamnar på fyra stjärnor.

Bilden och ljudet håller hög klass. Däremot blir vi blåsta på ett saftigt bonusmaterial, det består bara av ett par borttagna scener och ett par för lätta smådokumentärer som tar oss med bakom kameran.

Karakter
Savages

Fakta:

  • Release: 13 februari 2013
  • Regi: Oliver Stone
  • Med: Taylor Kitsch, Blake Lively, Aaron Johnson, John Travolta, Salma Hayek, Benicio Del Toro
  • Genre: Thriller
  • Land: USA
  • År: 2012
  • Längd: 2:21

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen