: Rush

Blu-ray-recension

I mitten av 70-talet slogs den sansade, seriöse och intelligente Niki Lauda med näbbar och klor om Formel 1-titeln mot den levnadsglada playboyen James Hunt – det har det blivit ett riktigt bra drama av!
Karakter
Action
Rush
Annons
Annons
forfatter

Ron Howard (Da Vinci-koden, A Beautiful Mind, Apollo 13) behärskar medmänskliga dramer ut i fingerspetsarna, men har dessvärre en tendens att hamna i den lite väl sentimentala och överdramatiserade ringhörnan. Men det gäller definitivt inte Rush!

På 1970-talet ställde varje år 25 rejäla karlar upp i de världsomspännande Formel 1-loppen, i snitt dog två av dem per säsong. Med detta som kuliss och med fokus på den intensiva kampen om världsmästartiteln mellan Lauda och Hunt, har Howard skapat ett fartfyllt drama med mänsklig själ om två tillsynes två helt olika personligheter. Perfektionisten Lauda kom från en förmögen österrikisk familj och köpte sig en plats i Ferrari-teamet, medan Hunt mest var intresserad av att njuta av dagen, kvinnorna, spriten och det goda livet – och ändå vinna loppen, om än på ett okonventionellt sätt.

Manusförfattaren och Howard lyckas skapa ett fantastiskt spel mellan dessa två kompletta personligheter, vi får följa med bakom fasaden och inte alls bara se deras goda sidor. Två orubbliga personer som nästan är villiga att satsa allt, kosta vad det kosta vill, för att vinna titeln.

Förutom det mänskliga dramat får vi se massor med suveräna bilscener som får hela Fast & Furious-serien att se ut som en söndagstur på landet! Det råläckra fotot och den ovanligt effektiva klippningen suger in oss i de stenhårda loppen i Formel 1-cirkusen så att vi känner lukten av bränt gummi och avgaser. Spännande, dramatiskt och välspelat. Fem stabila stjärnor!

Bra bild och snyggt ljud (DTS-HD MA 5.1) där de kraftiga motorerna får det att skaka i golvet! Ett mycket bra och omfattande bonusmaterial med massor av minidokumentärer om allt från valet av skådespelare till intervju med den riktiga Niki Lauda.

Annons

 

Fakta
  • Release: 5 februari Regi: Ron Howard
  • Med: Chris Hemsworth, Daniel Brühl, Olivia Wild, Alexandra M. Lara, Pierfrancesco Favino, Natalie Dormer
  • Genre: Action
  • Land: USA
  • År: 2013
  • Längd: 2:03
IMDB Rating

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.
Annons
Annons

Läs också

I dag är det tio år sedan världens största TV-serie hade premiär.
Den danska storstjärnan har fått ytterligare en internationell mega-roll.
Strömningsjätten har tecknat ett stort avtal om innehåll med Sony Pictures.
Ännu en gång flyttas premiärerna för stora filmtitlar fram.
Serieversionen av filmsuccén levererar mer av samma sak, i ett halsbrytande men så småningom upprepande tempo.
Att 40 % av de spanska männen går på bordeller var en chockerande nyhet för oss – men bannemej om inte Álex Pina lyckas göra hejdundrande underhållning av tragedin.
April bjuder på mycket godis från strömningstjänsterna, nu kan du också titta på innehåll från nykomlingen Paramount+.
Påsken blir definitivt bättre med en riktigt bra thriller eller deckare!
Nykomlingen Paramount+ lanseras med Maisie Williams som snabbkäftad eremit som plötsligt släpps lös i det fria. Roligt, men lite oförlöst.
Disney+ bevisar att det fortfarande finns mer spännande material att förmedla från Marvels rikliga universum.
Många filmer har ”finputsats” i efterhand av missnöjda regissörer – men ingen lika omfattande som Justice League.
Den efterlängtade uppföljaren till fräscha Wonder Woman är årets största besvikelse.
En av 1980-talets stora komiker, Eddie Murphy, försöker stenhårt att återuppliva sin klassiska komedi – men åstadkommer bara en mycket mindre charmig kopia.
Uppföljaren går i samma fascinerande fotspår som första säsongen – och det är inte negativt.
New Orleans mest respekterade domare hamnar i klammeri med rättvisan.
Under årets första vårmånad får vi ljusare dagar, mindre snö och massor av spännande innehåll från strömningstjänsterna.
Tänk om det om var Sovjetunionen som hann först till månen?
Big Sky ett levande bevis på att även en av branschens mest erfarna och välrenommerade kan misslyckas.
Två personer ägnar en hel natt åt att göra sitt yttersta för att såra och förnedra sin partner. Sådant blir det filmkonst av.
Tom Hanks briljerar i sobert western-epos som har hjärtat på rätta stället.