TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Rush

Blu-ray-recension

I mitten av 70-talet slogs den sansade, seriöse och intelligente Niki Lauda med näbbar och klor om Formel 1-titeln mot den levnadsglada playboyen James Hunt – det har det blivit ett riktigt bra drama av!

forfatter
Publicerad 2014-04-23 - 06:00
Karakter
Action
Rush

Ron Howard (Da Vinci-koden, A Beautiful Mind, Apollo 13) behärskar medmänskliga dramer ut i fingerspetsarna, men har dessvärre en tendens att hamna i den lite väl sentimentala och överdramatiserade ringhörnan. Men det gäller definitivt inte Rush!

På 1970-talet ställde varje år 25 rejäla karlar upp i de världsomspännande Formel 1-loppen, i snitt dog två av dem per säsong. Med detta som kuliss och med fokus på den intensiva kampen om världsmästartiteln mellan Lauda och Hunt, har Howard skapat ett fartfyllt drama med mänsklig själ om två tillsynes två helt olika personligheter. Perfektionisten Lauda kom från en förmögen österrikisk familj och köpte sig en plats i Ferrari-teamet, medan Hunt mest var intresserad av att njuta av dagen, kvinnorna, spriten och det goda livet – och ändå vinna loppen, om än på ett okonventionellt sätt.

Manusförfattaren och Howard lyckas skapa ett fantastiskt spel mellan dessa två kompletta personligheter, vi får följa med bakom fasaden och inte alls bara se deras goda sidor. Två orubbliga personer som nästan är villiga att satsa allt, kosta vad det kosta vill, för att vinna titeln.

Förutom det mänskliga dramat får vi se massor med suveräna bilscener som får hela Fast & Furious-serien att se ut som en söndagstur på landet! Det råläckra fotot och den ovanligt effektiva klippningen suger in oss i de stenhårda loppen i Formel 1-cirkusen så att vi känner lukten av bränt gummi och avgaser. Spännande, dramatiskt och välspelat. Fem stabila stjärnor!

Bra bild och snyggt ljud (DTS-HD MA 5.1) där de kraftiga motorerna får det att skaka i golvet! Ett mycket bra och omfattande bonusmaterial med massor av minidokumentärer om allt från valet av skådespelare till intervju med den riktiga Niki Lauda.

 

Fakta
  • Release: 5 februari Regi: Ron Howard
  • Med: Chris Hemsworth, Daniel Brühl, Olivia Wild, Alexandra M. Lara, Pierfrancesco Favino, Natalie Dormer
  • Genre: Action
  • Land: USA
  • År: 2013
  • Längd: 2:03

Lämna en kommentar

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.
MSI RTX 40: Nya prisbelönta serier med bärbara datorer

Ta språnget till en helt ny nivå med de senaste grafikkorten i GeForce RTX 40-serien och 13:e generationens Intel® Core™-processorer.

Följ Ljud & Bild