TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Recension: Project Power

Cool, dum och fullpackad syra-actionfest i halvmånestaden

Stenhård socialrealism mixas med intressanta karaktärer och en rörig, halvdan handling i Netflix senaste storfilm.

Karakter
Action
Project Power
forfatter
Publicerad 2020-08-14 - 06:00

Coola Jamie Foxx syns inte så mycket på vita duken längre, både förra och förrförra året fick vi bara se enda film med karaktärsskådespelaren som är känd från Collateral, Django Unchained och Ray. Nu återvänder han, i par med Joseph Gordon-Levitt, på jakt efter distributörerna av en ny fantomdrog på New Orleans bakgator.

 

Övermänsklig superdrog

Superdrogen ”Power” ger personen som tar den omänskliga krafter, hämtade från djurvärlden och unika för varje individ, den får fram personens ”äkta” genetiska styrka – till exempel superkrafter, osynlighet eller förmågan att tåla kulor.

Project Power (Foto: Netflix)

Härligt samspel

Det vore enkelt att göra slarvsylta av Project Power. Filmen har en oförlöst och inte tillräckligt genomarbetad handling, dramaturgin haltar emellanåt, skurkarna är mest endimensionella karikatyrer och en del av superkrafterna som drogen framkallar är helt enkelt mer korkade än tuffa. Trots detta blir vi charmade av huvudrollerna, som förutom Foxx och Gordon-Levitt spelas av ”nykomlingen” Dominique Fishback.

Fishback spelar tonåringen (i verkligheten är hon, otroligt nog, 29 år gammal!) Robin som finansierar sin mammas hälsoproblem genom att sälja den nya, livsfarliga drogen. På hennes lista över kunder finns polisen Frank (Gordon-Levitt). Han har tröttnat på att polisen inte lyckas fånga knarkskurkarna och försöker ”jämna ut” oddsen – alltså poppar han superpiller i sin jakt på skurkarna.

Sedan dyker ex-elitsoldaten Art (Foxx), även känd som ”Majoren”, upp. Han jagar de som rövat bort hans dotter, men polisen är övertygad om att han är en av de som ligger bakom droghelvetet.

 

Project Power_8 Project Power_7 Project Power_6 Project Power_5 Project Power_4 Project Power_3 Project Power_2
<
>
Project Power (Foto: Netflix)

Systemet utnyttjar dig!

Relativt okända Mattson Tomlin har skrivit manus, som förutom stenhård action fokuserar starkt på samhällets orättvisor, att den svarta befolkningen befinner sig längst ner på samhällsstegen och att ”systemet” utnyttjar dig – alltså är det ganska så naturligt att handlingen är förlagd till en av städerna i USA som har störst afroamerikansk befolkning och som har stora ekonomiska ojämlikheter.

Tyvärr låter det lite ihåligt när Gordon-Levitt basunerar ut att han inte kommer att låta detta ”hända i hans stad”. New Orleans har råkat ut för både översvämningar och andra katastrofer genom åren, det känns lite som att utnyttja stadens lidande för att främja filmens kommersiella intressen.

Coola killar

Trots invändningarna är Jamie Foxx ändå übercool och Gordon-Levitt (som reciterar klassiska Clint Eastwood-kommentarer) är hans vita, lite nördiga, snabbkäftade version. Men det är samspelet mellan Foxx och den unge Fishback som bitvis får det att gnistra om Project Power.

Fishback är verkligen vad vi på ren svenska kallar för ”street smart”. Hon har verkligen inga toppbetyg i skolan, kommer inte överens med den nedlåtande läraren och är inte stolt över att sälja droger. Men hon vet hur man tar människor och hur man förvandlar motgång till framgång. Hon snackar, rappar, tar sig ur alla situationer och är inte rädd för mörker. När handlingen tightar till sig och Frank och Robin uppträder som ”Batman & Robin” blir vi (nästan) sålda. Fishback är utan tvekan filmens starkaste kort.

Project Power (Foto: Netflix)

Att den här gången göra en del okonventionella val, som att låta bossen för brottssyndikatet och ledaren för den sydamerikanska knarkkartellen gestaltas av kvinnliga roller, är tufft. Tyvärr är den lokala representanten (Rodrigo Westworld Santoro) bara en irriterande narkotikaskurk-klyscha, och de många specialeffekterna är inte särskilt imponerande ur ett 2020-perspektiv. Majorens relativt spännande förflutna är också helt outnyttjat.

Läs också Lucy Den otroligt aktiva filmskaparen Luc Besson har främst ägnat sig åt att producera filmer de senaste femton åren. Nu har han både skrivit manus och regisserat sin egen lyckade spelfilm för första gången på länge. Lucy är bra underhållning, men hade kunnat vara mycket bättre.

Gillar du vackra Scarlett Johansson på speed (bokstavligt talat) i Lucy så kommer du säkert att tycka att Project Power är mer än godkänd underhållning, trots uppenbara svagheter. 4 svaga stjärnor.

Fakta
  • Netflix
  • Release: 14 augusti 2020
  • Regi: Henry Joost
  • Med: Jamie Foxx, Joseph Gordon-Levitt, Dominique Fishback, Rodrigo Santoro, Courtney B. Vance, Amy Landecker, Tait Fletcher
  • Genre: Action
  • Land: USA
  • År: 2020
  • Längd: 1:53
  • Betyg: 4
IMDB Rating
Project Power Action, Crime, Sci-Fi, Thriller | August 14, 2020 (United States) Summary:
Countries: United StatesLanguages: English, Spanish
forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Maverick är (äntligen!) tillbaka Endast få dagar kvar tills Maverick flyger igen - i Top Gun 2.
Marvel-hjältarna kommer hem Alla de ursprungliga Marvel-serierna, som från början producerade av Netflix, har nu försvunnit från streamingtjänsten.
Svensk Prime Video-serie Äntligen satsar Prime Video på lokalproducerat innehåll.
Spänningsthriller från Mellanöstern håller tempot Mossads intrikata skuggkrig mot ärkefienden är fortfarande en av de bättre spionserierna.
Medelmåttigt av Connelly Halvbrodern till den mer berömde Harry Bosch har fått en egen TV-serie – men vi är inte särskilt imponerade.
Se den första Avatar 2-trailern Nu är trailern till James Cameron efterlängtade (?) uppföljare till megasuccén Avatar här.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend