Recension: Project Power

Cool, dum och fullpackad syra-actionfest i halvmånestaden

Stenhård socialrealism mixas med intressanta karaktärer och en rörig, halvdan handling i Netflix senaste storfilm.
Karakter
Action
Project Power
Annons
Annons
forfatter

Coola Jamie Foxx syns inte så mycket på vita duken längre, både förra och förrförra året fick vi bara se enda film med karaktärsskådespelaren som är känd från Collateral, Django Unchained och Ray. Nu återvänder han, i par med Joseph Gordon-Levitt, på jakt efter distributörerna av en ny fantomdrog på New Orleans bakgator.

 

Övermänsklig superdrog

Superdrogen ”Power” ger personen som tar den omänskliga krafter, hämtade från djurvärlden och unika för varje individ, den får fram personens ”äkta” genetiska styrka – till exempel superkrafter, osynlighet eller förmågan att tåla kulor.

Project Power (Foto: Netflix)

Härligt samspel

Det vore enkelt att göra slarvsylta av Project Power. Filmen har en oförlöst och inte tillräckligt genomarbetad handling, dramaturgin haltar emellanåt, skurkarna är mest endimensionella karikatyrer och en del av superkrafterna som drogen framkallar är helt enkelt mer korkade än tuffa. Trots detta blir vi charmade av huvudrollerna, som förutom Foxx och Gordon-Levitt spelas av ”nykomlingen” Dominique Fishback.

Annons

Fishback spelar tonåringen (i verkligheten är hon, otroligt nog, 29 år gammal!) Robin som finansierar sin mammas hälsoproblem genom att sälja den nya, livsfarliga drogen. På hennes lista över kunder finns polisen Frank (Gordon-Levitt). Han har tröttnat på att polisen inte lyckas fånga knarkskurkarna och försöker ”jämna ut” oddsen – alltså poppar han superpiller i sin jakt på skurkarna.

Sedan dyker ex-elitsoldaten Art (Foxx), även känd som ”Majoren”, upp. Han jagar de som rövat bort hans dotter, men polisen är övertygad om att han är en av de som ligger bakom droghelvetet.

 

Project Power_8 Project Power_7 Project Power_6 Project Power_5 Project Power_4 Project Power_3 Project Power_2
<
>
Project Power (Foto: Netflix)

Systemet utnyttjar dig!

Relativt okända Mattson Tomlin har skrivit manus, som förutom stenhård action fokuserar starkt på samhällets orättvisor, att den svarta befolkningen befinner sig längst ner på samhällsstegen och att ”systemet” utnyttjar dig – alltså är det ganska så naturligt att handlingen är förlagd till en av städerna i USA som har störst afroamerikansk befolkning och som har stora ekonomiska ojämlikheter.

Tyvärr låter det lite ihåligt när Gordon-Levitt basunerar ut att han inte kommer att låta detta ”hända i hans stad”. New Orleans har råkat ut för både översvämningar och andra katastrofer genom åren, det känns lite som att utnyttja stadens lidande för att främja filmens kommersiella intressen.

Annons

Coola killar

Trots invändningarna är Jamie Foxx ändå übercool och Gordon-Levitt (som reciterar klassiska Clint Eastwood-kommentarer) är hans vita, lite nördiga, snabbkäftade version. Men det är samspelet mellan Foxx och den unge Fishback som bitvis får det att gnistra om Project Power.

Fishback är verkligen vad vi på ren svenska kallar för ”street smart”. Hon har verkligen inga toppbetyg i skolan, kommer inte överens med den nedlåtande läraren och är inte stolt över att sälja droger. Men hon vet hur man tar människor och hur man förvandlar motgång till framgång. Hon snackar, rappar, tar sig ur alla situationer och är inte rädd för mörker. När handlingen tightar till sig och Frank och Robin uppträder som ”Batman & Robin” blir vi (nästan) sålda. Fishback är utan tvekan filmens starkaste kort.

Project Power (Foto: Netflix)

Att den här gången göra en del okonventionella val, som att låta bossen för brottssyndikatet och ledaren för den sydamerikanska knarkkartellen gestaltas av kvinnliga roller, är tufft. Tyvärr är den lokala representanten (Rodrigo Westworld Santoro) bara en irriterande narkotikaskurk-klyscha, och de många specialeffekterna är inte särskilt imponerande ur ett 2020-perspektiv. Majorens relativt spännande förflutna är också helt outnyttjat.

Läs också
Lucy Den otroligt aktiva filmskaparen Luc Besson har främst ägnat sig åt att producera filmer de senaste femton åren. Nu har han både skrivit manus och regisserat sin egen lyckade spelfilm för första gången på länge. Lucy är bra underhållning, men hade kunnat vara mycket bättre.

Gillar du vackra Scarlett Johansson på speed (bokstavligt talat) i Lucy så kommer du säkert att tycka att Project Power är mer än godkänd underhållning, trots uppenbara svagheter. 4 svaga stjärnor.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 39 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
Fakta
  • Netflix
  • Release: 14 augusti 2020
  • Regi: Henry Joost
  • Med: Jamie Foxx, Joseph Gordon-Levitt, Dominique Fishback, Rodrigo Santoro, Courtney B. Vance, Amy Landecker, Tait Fletcher
  • Genre: Action
  • Land: USA
  • År: 2020
  • Längd: 1:53
  • Betyg: 4
IMDB Rating
Project Power (2020) 111min | Action, Crime, Sci-Fi | 14 August 2020 (USA) Summary: When a pill that gives its users unpredictable superpowers for five minutes hits the streets of New Orleans, a teenage dealer and a local cop must team with an ex-soldier to take down the group responsible for its creation.
Countries: USALanguages: English

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.
Annons
Annons

Läs också

Den danska storstjärnan har fått ytterligare en internationell mega-roll.
Strömningsjätten har tecknat ett stort avtal om innehåll med Sony Pictures.
Ännu en gång flyttas premiärerna för stora filmtitlar fram.
Harrison Ford-filmen från 1986 gör comeback som TV-serie.
Serieversionen av filmsuccén levererar mer av samma sak, i ett halsbrytande men så småningom upprepande tempo.
Att 40 % av de spanska männen går på bordeller var en chockerande nyhet för oss – men bannemej om inte Álex Pina lyckas göra hejdundrande underhållning av tragedin.
April bjuder på mycket godis från strömningstjänsterna, nu kan du också titta på innehåll från nykomlingen Paramount+.
Påsken blir definitivt bättre med en riktigt bra thriller eller deckare!
Nykomlingen Paramount+ lanseras med Maisie Williams som snabbkäftad eremit som plötsligt släpps lös i det fria. Roligt, men lite oförlöst.
Disney+ bevisar att det fortfarande finns mer spännande material att förmedla från Marvels rikliga universum.
Många filmer har ”finputsats” i efterhand av missnöjda regissörer – men ingen lika omfattande som Justice League.
Den efterlängtade uppföljaren till fräscha Wonder Woman är årets största besvikelse.
En av 1980-talets stora komiker, Eddie Murphy, försöker stenhårt att återuppliva sin klassiska komedi – men åstadkommer bara en mycket mindre charmig kopia.
Uppföljaren går i samma fascinerande fotspår som första säsongen – och det är inte negativt.
New Orleans mest respekterade domare hamnar i klammeri med rättvisan.
Under årets första vårmånad får vi ljusare dagar, mindre snö och massor av spännande innehåll från strömningstjänsterna.
Tänk om det om var Sovjetunionen som hann först till månen?
Big Sky ett levande bevis på att även en av branschens mest erfarna och välrenommerade kan misslyckas.
Två personer ägnar en hel natt åt att göra sitt yttersta för att såra och förnedra sin partner. Sådant blir det filmkonst av.
Tom Hanks briljerar i sobert western-epos som har hjärtat på rätta stället.