Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Orange is the New Black, säsong 2

Netflix

Strömningsgiganten Netflix har satt en hög standard och lyckats väl med sina egenproducerade TV-serier. Den mest populära av dem har nu fått en efterlängtad andra säsong, och resultatet är definitivt lyckat.

Av / 2014-06-17 - 09:45
Orange is the New Black, säsong 2
Lorentz Celo

http://www.youtube.com/watch?v=e99SkdcB2UU

Spänningen har varit stor för de många anhängarna av Orange is the New Black. Hur skulle det gå för den tillsynes oskyldiga förortsflickan Piper Chapman (Taylor Schilling) nu när första säsongen slutade med att hon gick loss på den religiösa hetsporren Pennsatucky (Taryn Manning)?

Den uppenbara förlängningen av hennes vistelse på Litchfield-fängelset innebär att det blir 13 nya avsnitt där hon måste ta sig igenom många stenhårda utmaningar bland ett gäng farliga, kriminella kvinnor och en mer eller mindre korrumperad fängelseledning.

Den här säsongen har serieskaparen Jenji Kohan tagit sig mycket större friheter i berättandet av historien. Den första säsongen byggde på Piper Kermans bok men nu berättas allt med större frihet och mer intensitet utan påverkan från andra författare. Resultatet är en mycket mörkare serie med mer komplexa och invecklade karaktärer, med mer trovärdiga och störande förflutna i en väletablerad och bekant miljö.

Den största och bästa förändringen i den andra säsongen är att Piper har funnit sig tillrätta i fängelselivet, och den nya tillvaron har tvingat henne att hårdna och bli mer egoistisk för att överleva. På samma gång märker vi att hon fortfarande är sårbar och har samma problem, även om hennes karaktär är mer dynamisk och enklare att tycka om.

I den andra säsongen har fokus flyttats mer mot internernas bakgrund och förflutna, vilket skapat intressantare roller och gör handlingen mer sevärd. Kärnan i själva konflikterna och händelseförloppet byggs upp runt det som efter hand utvecklas till ett rent gängkrig mellan två grupper. På ena sidan finns de färgade, anförda av den gamla och legendariska Vee (Lorraine Toussaint) och på den andra de vita som leds av för detta kökschefen Red (Kate Mulgrew). Serien handlar också mycket om den delvis korrupta fängelseledningen och framför allt den manipulativa Natalia Figueroa (Alysia Reiner).

Andra säsongen av Orange is the New Black är både stor underhållning och en beundransvärd serie. Den har ett mycket bra flyt i berättande och använder sig av intelligenta grepp för att förmedla historier och beskriva karaktärer och konflikter. Skådespeleriet är i stort sett högst beundransvärt rakt igenom, även om några av fångarna kan kännas en smula karikerade. Fast det är väl svårt att undvika i en sådan miljö? En av få saker som irriterar en smula är Jason Briggs i rollen som Pipers make Larry. Han har inte riktigt lyckats skaka av sig tidigare roller och framstår som en lättviktare i sammanhanget.

Annars blir man imponerad över seriens många roliga detaljer och replikskiften, samtidigt som fotograferna gör ett utmärkt jobb med att fånga allting och förstärka närvarokänslan. Vi ser fram emot säsong 3! Fem stjärnor.

Rent tekniskt har Netflix gjort ett fenomenalt jobb. Både bild- och ljudkvaliteten är riktigt tjusig och visar verkligen hur man gör!

Karakter
Orange is the New Black, säsong 2

Fakta:

  • Release: 6 juni Regi: Jenji Kohan
  • Med: Taylor Schilling, Michael Harney, Jason Biggs, Kate Mulgrew, Natasha Lyonne, Danielle Brooks
  • Genre: Drama
  • Land: USA
  • År: 2014
  • Längd: 13:30

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen