: Netflix: Orange is the New Black, säsong 3

Netflix

Netflix följer upp med ännu en säsong av serien som tar oss med till insidan av kvinnofängelset Litchfield. Med stor intelligens och mörk humor ger serien en djupare inblick i mänskliga relationer och befäster sin position som en av de bättre i klassen.
Karakter
Drama
Netflix: Orange is the New Black, säsong 3
Annons
Annons

I de två första säsongerna av Orange is the New Black mötte vi Piper Chapman (Taylor Schilling) som efter olyckliga omständigheter hamnade bakom lås och bom. Vi fick se hennes brutala möte med en främmande värld och hur hon dessutom bröt med sitt gamla liv och sin fästman. Serien presenterade de olika karaktärerna och den nya vardagens små och stora problem på ett underhållande och smart sätt.

https://www.youtube.com/watch?v=njy0dFFlpAc

I säsong tre släpper vi taget om komedin och de stora händelserna och rör oss mot de enskilda ödena och mänskliga relationer. Det handlar mycket om förhållandet mellan Piper och Alex (Laura Prepon) och mer noggrann beskrivningar av de olika fångarnas och de anställdas tragiska livsöden. Serien blir också mer kritisk mot systemet när det gäller den amerikanska fångvården och politiken. Litchfield hotas av nedläggning och fängelsets fortsatta existens hänger på en eventuell privatisering vilket innebär att allas liv riskerar att förändras.

Orange is the New Black - sesong 3_9

Orange is the New Black har varit en frisk fläkt i den uppsjö av TV-serier som kommit de senaste åren. Även om den kan kännas generaliserande om både miljöer och karaktärer så har den intelligenta observationer, smart humor och många fina referenser till exempelvis andra serier och filmer.

Orange is the New Black - sesong 3_2

Tredje säsongen imponerar med en vass dialog och gott om spännande konflikter från flera parallella historier, när serien tar steget från komedi till drama. Det betyder dock inte att humorn har försvunnit, snarare tvärtom: det kryllar av komiska ögonblick och repliker, men de kvävs ofta av allvar och hjärtvärmande ögonblick. Man kommer verkligen in under skinnet på persongalleriet och får stor insikt i deras människoöden.

Orange is the New Black - sesong 3_5

Orange is the New Black är en nedbantad serie med enkel scenografi som är beroende av ett bra berättande och en handling som drivs framåt. Lyckligtvis har den båda dessa egenskaper, plus en annan faktor som gör den oerhört bra: kompetenta skådespelare. Här finns gott om stora rollprestationer, även om vissa biroller gott hade kunnat tonas ner en aning. Å andra sidan är det inte så lätt att undvika överspel och karikatyr med tanke på det färgstarka persongalleriet. Alla inblandade förtjänar mycket beröm för att de upprätthållit intresset för serien, som fortfarande är lysande. Vi ser fram emot fortsättningen! Fem stjärnor.

Orange is the New Black - sesong 3_10 Orange is the New Black - sesong 3_8 Orange is the New Black - sesong 3_7 Orange is the New Black - sesong 3_6 Orange is the New Black - sesong 3_4 Orange is the New Black - sesong 3_3
<
>

Recensionen bygger på de sex första avsnitten av den tredje säsongen. Orange is the New Black går att strömma från Netflix från och med 12 juni. Strömningskvaliteten fortsätter att imponera, både bilden och ljudet håller mycket hög standard.

Fakta
  • Release: 12 juni 2015
  • Regi: Jenji Kohan
  • Med: Taylor Schilling, Kate Mulgrew, Natasha Lyonne, Uzo Aduba, Samira Wiley, Laura Prepon, Nick Sandow
  • Genre: Drama
  • Land: USA
  • År: 2015
  • Längd: 12:50
IMDB Rating

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Lorentz Celo


Senaste artiklar:

Annons
Annons

Läs också

Lyckat kostymdrama som är en blandning av Dynastin, Askungen, Farliga förbindelser och Downton Abbey – med en touch av Fifty Shades of Grey.
En graviditet som går fruktansvärt fel är på väg att slita den unga familjen i bitar.
Januari har långa och mörka kvällar – bara synd att streaming- och filmbolagen verkar ha tagit semester.
Med Equinox levererar Netflix en av sina bästa nordiska produktioner.
Äntligen lite ledigt mitt i corona-mörkret. Vad ska du titta på för att mysa och koppla av?
Ännu en gång levererar Pixar en teknisk fullträff, ackompanjerad av en ytterst emotionell historia.
Ännu en gång får vi tillbringa tiden fram till jul med ensamstående, smådesperata Johanne som jagar den rätte – och visst blir det riktigt roligt.
En av bluesens absoluta första grand old ladies bjuder på häftiga toner i ett laddat kammarspel, ackompanjerad av ”Black Panther”.
Disney försöker skamlöst utnyttja folks sug efter lättsam julunderhållning.
Alla fördomar du kan tänkas ha mot homosexuella, musikalälskare och intoleranta konservativa kristna i småstads-Amerika blir bekräftade i The Prom.
December har kalla dagar och mörka kvällar – det är läge för många timmar framför TV:n.
Mulan är en av Disneys bästa live-nyinspelningar av tecknade klassiker.
Michael J. Fox briljerar i smått föråldrad ”klassiker”.
Att schack kunde vara så fascinerande och spännande kunde vi väl aldrig tro!
Den suveräna Trump-imitatören kraschlandar i sin nya Netflix-special.
Apple och Hanks åstadkommer en platt spänningskurva i ett tandlöst andra världskrigsdrama.