annonse
annonse
annonse

Mission: Impossible – Rogue Nation

Blu-ray-recension

Femte vändan med Tom Cruise i rollen som superagenten Ethan Hunt är en stilsäker actionthriller som säkrar seriens fortsatta existens.

Sedan 1996 har Tom Cruise spelat rollen som specialagent Ethan Hunt i den superhemliga organisationen IMF. Allt började med en ovanligt bra thriller regisserad av Brian de Palma, och har fortsatt åt ett mer actionbetonat håll. Vi blev definitivt inte imponerade av den fjärde filmen, Ghost Protocol (2011), trots intensiva actionscener hade den en ointressant handling, irriterande karaktärer och en svag skurk. Alltför ofta kom platt komedi i vägen för en bra historia. Efter att ha sett Rogue Nation är det en glädje att kunna konstatera att Tom Cruise levererar den bästa Mission: Impossible-filmen sedan den första!

 

Vid sidan av lagen

Specialagenterna i ”The Impossible Missions Force” tar hand om fall som CIA inte kan hantera eftersom de inte tål insyn och granskning. De arbetar lite vid sidan av lagen och rapporterar inte till någon. Det har nuvarande CIA-chefen (Alec Baldwin) bestämt sig för att stoppa.

En organisation som inte är öppen och ansvarig kan inte existera i det rådande politiska klimatet. IMF dras inför kongressförhör och med bland annat bombningen av Kreml på meritlistan skivan hamnar organisationen snabbt på historiens soptipp. Agenterna Renner och Rhames överförs till CIA medan Ethan Hunt blir en agent på flykt som arbetar på egen hand, jagad av både CIA och kriminella nätverk.

Eftersom Hunt befinner sig på flykt är handlingen invecklad, ”alla jagar alla” och publiken är inte säker på vilken agenda de olika sidorna har.

MISSION: IMPOSSIBLE - ROGUE NATION

Annons: Artikeln fortsätter nedan

James Bond

I och med Rogue Nation har Mission: Impossible-franchisen tagit ett stort (och lyckat) steg åt samma håll som den moderna James Bond (Craig-eran).

Rogue Nations manus tar Hunt på en jakt efter ett globalt brottssyndikat, ”Syndikatet”, som påminner misstänkt mycket om 007:s Spectre. Dessutom har Hunt den här gången nästan lika omfattande resplaner som i en hektisk James Bond-film, han åker bland annat till Marocko, Wien och London.

Den här gången har Bond faktiskt också kopierats, eftersom filmens action-höjdpunkt ligger före förtexterna. Och en sådan scen det är när Hunt ska stoppa en leverans av kemiska vapen och, bokstavligt talat, måste hoppa på ett flygplan i farten!

MISSION: IMPOSSIBLE – ROGUE NATION

Inget ont i att snegla på andra filmer och ”låna” sådant som fungerar, och den här gången har manusförfattarna och regissören också gett oss en mer trovärdig och realistisk Ethan Hunt. Handskar som kan hålla sig fast på utsidan av en 800 meter hög byggnad har försvunnit och den fejkade och platta humorn från förra filmen är också (lyckligtvis) rejält nedtonad. Hela IMF känns mer som en riktig organisation där Jeremy Renner (The Bourne Legacy) nu har hittat en stil som passar hans karaktär.

MISSION: IMPOSSIBLE ROGUE NATION

Till och med en av förra filmens största irritationsmoment, den högdragne och konstlat rolige Simon Pegg, fungerar bra som humoristisk distraktion i Rogue Nation.

Och Tom Cruise själv, med sina 53 år på nacken, är fortfarande en mycket lyckad actionhjälte med charmig glimt i ögat och kraft i benen.

MISSION: IMPOSSIBLE ROGUE NATION

Svensk hjältinna

Vi vet inte vilket slags förhållande Tom Cruise (producent) har till svenskar, men det är ett faktum att skurken i förra filmen spelades av Michael Nyqvist. I våra ögon var det ingen stor framgång, men ännu en gång är det en svensk som har en av huvudrollerna. I Rogue Nation spelar svensk-brittiska Rebecca Ferguson MI6-agenten Ilsa Faust – och det gör hon med bravur.

Faust är den mest handlingskraftiga, och trovärdiga, kvinnliga huvudrollen i hela filmserien. Hon är filmens femme fatale, men har mycket mer än sitt vackra yttre (även om det också framhävs) att bidra med. Ferguson gör en gnistrande roll som komplex agent, och bidrar till att den spännande karaktären får fler dimensioner och blir historiens mest intressanta. Man undrar både vilken sida hon är på och vilket hennes egentliga mål är.

MISSION: IMPOSSIBLE - ROGUE NATION

Det har faktiskt blivit plats för ännu en svensk (!), eftersom Jens Hultén spelar muskelknippet som älskar att tortera sina fångar. En otroligt överdriven karaktär som vi lyckligtvis inte får se så mycket av.

 

Upprepning

Filmens svaghet är att det finns alldeles för många saker som bara måste finnas med i varje Mission: Impossible-film. Det går uppenbarligen inte att skriva ett manus om Hunt & Co utan att ha med åtminstone en scen där de ska bryta sig in i en (tillsynes) omöjlig byggnad. Det må vara CIA, en av världens högsta skyskrapor (två gånger!), Kreml eller, som den här gången, en fusion-forskningsanläggning där Hunt måste manipulera data i en tank under vatten utan syrgas. Tufft och förhållandevis spektakulärt, men absolut inte vare sig nydanande eller originellt, och det bromsar faktiskt upp filmens handling!

<
>
(Foto: Tillverkare)

Med det sagt så är Mission: Impossible – Rogue Nation en mycket lyckad fusion mellan halsbrytande actionscener och klassisk spionthriller. Den är ofta intensivt spännande men ständigt befriande opretentiös och har ett uppfriskande och lekfullt skådespeleri. Om vi även i framtiden kan förvänta oss så här bra manus så säger vi mer än gärna Ja tack till att få se mer av Hunt & Co. Fem stjärnor!

Bildkvaliteten är knivskarp och dialogen sitter som gjuten i det härligt mixade surroundspåret (Dolby Atmos). Bland bonusmaterialet vill vi gärna nämna det fina och informativa kommentatorsspåret med McQuarrie och Cruise. Dessutom finns sju minidokumentärer om allt från specialeffekter till Cruises inblandning i hela processen.

Betyg

  • Release: 30 november 2015
  • Regi: Christopher McQuarrie
  • Med: Tom Cruise, Rebecca Fergusson, Jeremy Renner, Simon Pegg, Sean Harris, Ving Rhames, Simon McBurney, Jens Hultén
  • Genre: Action
  • Land: USA
  • År: 2015
  • Längd: 2:11

Film

Extra

Ljud

Bild

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
test
Nokia 8.1
Räcker ett ”Nokia”? Tja …

Nokia 8.1 är en prisvärd mellanklassmobil. Men har den något speciellt att komma med? Förutom namnet?

Flaggskeppet Galaxy S10 är här Vi har känt på Samsungs nya monstermobil som har alla finesser man kan tänka sig.
test
Datacolor SpyderX Pro
Så får du korrekta färger

Fotografer måste kalibrera skärmen om färgerna ska bli rätt.

test
SteelSeries Stratus Duo
Gör datorn till en konsol

SteelSeries trådlösa spelkontroll är perfekt för springa-och-hoppa-spel på PC:n och mobilen.

test
Sonos Amp
Sonos dubblar

Äntligen en Sonos-förstärkare som är tillräckligt stark för att driva ordentliga högtalare med övertygelse. Naturligtvis med full multiroom-funktion.

Dyk med drönare Glöm flygande drönare, en undervattensdrönare är roligare!
Resekameror med superzoom Panasonic-kameror för fotografer på resande fot.
test
Nikon Z6
Fullträff med fullformat

Billigast är bäst i Nikons nya Z-serie med systemkameror.

High End Mässan 2019 Årets mässa bjöd på det mesta av det bästa inom ljud för kräsna öron.
2019 års Panasonic-TV får Dolby Vision och HDR10+ Det är bara den allra billigaste TV-modellen som inte får vara med när Panasonic rullar ut bättre HDR-format. Och Dolby Atmos.
grupptest
Seks 55-tums 4K med HDR-videokvalitet
En bra andra-TV

På jakt efter en billig extra-TV? Nu när butikerna tömmer sina lager på förra årets modeller kan du göra riktiga klipp!

Recension
Pacific Rim 2 – Uprising
Skitfilm! Uppföljaren till ”jätterobotar slår ihjäl jättemonster” är en stor besvikelse.
Trådlös McIntosh-soundbar Här är en soundbar-högtalare som tror att den är en hel anläggning.
annonse
Sluten toppmodell och förstärkare från Focal Den fantastiska hörluren Utopia har fått ett slutet alternativ i form av Stellia. Och så släpper Focal hörlursförstärkaren Arche.
Recension
The Predator (2018)
Skugga från det förflutna Inte en remake, utan en misslyckad fortsättning och en trist hyllning till originalet från 1987.
Recension
The Truth Matters
Mörkläggningen om kriget i Irak Bush-administrationen ljög medvetet om orsakerna till andra Irak-kriget – och pressen lät bli att ställa dem till svars.
Recension
Peppermint
Fullständigt ointressant Blodtörstig Jennifer Garner i blodfattig actionklyscha.
Recension
BlacKkKlansman
En politisk ­knytnäve! Spike Lee levererar en av sina bästa filmer – om rashat förr och nu.
Släpp lös musiken Genom att jorda högtalarna har Audiovector lyckats förbättra ljudet.
16x-zoom från Olympus Kompakt 12–200 mm-objektiv.
test
Nokia 5.1 Plus
Billig Nokia ­överraskar en smula

På flera områden är Nokia 5.1 Plus bättre än man kan förvänta sig för pengarna. Fast ett par kompromisser kommer man inte undan.

test
Audeze Mobius
Utanför huvudet-upplevelse

Audezes lyx-headset bryter mot en av de grundläggande reglerna för hörlurar. Och låter bra!

Bättre skärmkalibrering Datacolor har förbättrad Spyder-kalibreringen.
Tre nya specialobjektiv från Leica Så här ser de alltså ut, de tre specialobjektiven som Leica lanserat till M-systemet.
Recension
Velvet Buzzsaw
Konstnärligt mord! En ganska så misslyckad genreblandning av ironisk satir och slasher-rysare.
grupptest
6 trådlösa hörlurar
Trådlöst ljud ­ på allvar

Hörlurar för dig som tar ljudkvaliteten seriöst men inte vill bli helt ruinerad på kuppen.