: Mission: Impossible – Rogue Nation

Blu-ray-recension

Femte vändan med Tom Cruise i rollen som superagenten Ethan Hunt är en stilsäker actionthriller som säkrar seriens fortsatta existens.
Karakter
Action
Mission: Impossible – Rogue Nation
Annons
Annons
forfatter

Sedan 1996 har Tom Cruise spelat rollen som specialagent Ethan Hunt i den superhemliga organisationen IMF. Allt började med en ovanligt bra thriller regisserad av Brian de Palma, och har fortsatt åt ett mer actionbetonat håll. Vi blev definitivt inte imponerade av den fjärde filmen, Ghost Protocol (2011), trots intensiva actionscener hade den en ointressant handling, irriterande karaktärer och en svag skurk. Alltför ofta kom platt komedi i vägen för en bra historia. Efter att ha sett Rogue Nation är det en glädje att kunna konstatera att Tom Cruise levererar den bästa Mission: Impossible-filmen sedan den första!

 

Vid sidan av lagen

Specialagenterna i ”The Impossible Missions Force” tar hand om fall som CIA inte kan hantera eftersom de inte tål insyn och granskning. De arbetar lite vid sidan av lagen och rapporterar inte till någon. Det har nuvarande CIA-chefen (Alec Baldwin) bestämt sig för att stoppa.

En organisation som inte är öppen och ansvarig kan inte existera i det rådande politiska klimatet. IMF dras inför kongressförhör och med bland annat bombningen av Kreml på meritlistan skivan hamnar organisationen snabbt på historiens soptipp. Agenterna Renner och Rhames överförs till CIA medan Ethan Hunt blir en agent på flykt som arbetar på egen hand, jagad av både CIA och kriminella nätverk.

Annons

Eftersom Hunt befinner sig på flykt är handlingen invecklad, ”alla jagar alla” och publiken är inte säker på vilken agenda de olika sidorna har.

MISSION: IMPOSSIBLE - ROGUE NATION

James Bond

I och med Rogue Nation har Mission: Impossible-franchisen tagit ett stort (och lyckat) steg åt samma håll som den moderna James Bond (Craig-eran).

Rogue Nations manus tar Hunt på en jakt efter ett globalt brottssyndikat, ”Syndikatet”, som påminner misstänkt mycket om 007:s Spectre. Dessutom har Hunt den här gången nästan lika omfattande resplaner som i en hektisk James Bond-film, han åker bland annat till Marocko, Wien och London.

Den här gången har Bond faktiskt också kopierats, eftersom filmens action-höjdpunkt ligger före förtexterna. Och en sådan scen det är när Hunt ska stoppa en leverans av kemiska vapen och, bokstavligt talat, måste hoppa på ett flygplan i farten!

Annons

MISSION: IMPOSSIBLE – ROGUE NATION

Inget ont i att snegla på andra filmer och ”låna” sådant som fungerar, och den här gången har manusförfattarna och regissören också gett oss en mer trovärdig och realistisk Ethan Hunt. Handskar som kan hålla sig fast på utsidan av en 800 meter hög byggnad har försvunnit och den fejkade och platta humorn från förra filmen är också (lyckligtvis) rejält nedtonad. Hela IMF känns mer som en riktig organisation där Jeremy Renner (The Bourne Legacy) nu har hittat en stil som passar hans karaktär.

MISSION: IMPOSSIBLE ROGUE NATION

Till och med en av förra filmens största irritationsmoment, den högdragne och konstlat rolige Simon Pegg, fungerar bra som humoristisk distraktion i Rogue Nation.

Och Tom Cruise själv, med sina 53 år på nacken, är fortfarande en mycket lyckad actionhjälte med charmig glimt i ögat och kraft i benen.

Annons

MISSION: IMPOSSIBLE ROGUE NATION

Svensk hjältinna

Vi vet inte vilket slags förhållande Tom Cruise (producent) har till svenskar, men det är ett faktum att skurken i förra filmen spelades av Michael Nyqvist. I våra ögon var det ingen stor framgång, men ännu en gång är det en svensk som har en av huvudrollerna. I Rogue Nation spelar svensk-brittiska Rebecca Ferguson MI6-agenten Ilsa Faust – och det gör hon med bravur.

Faust är den mest handlingskraftiga, och trovärdiga, kvinnliga huvudrollen i hela filmserien. Hon är filmens femme fatale, men har mycket mer än sitt vackra yttre (även om det också framhävs) att bidra med. Ferguson gör en gnistrande roll som komplex agent, och bidrar till att den spännande karaktären får fler dimensioner och blir historiens mest intressanta. Man undrar både vilken sida hon är på och vilket hennes egentliga mål är.

MISSION: IMPOSSIBLE - ROGUE NATION

Det har faktiskt blivit plats för ännu en svensk (!), eftersom Jens Hultén spelar muskelknippet som älskar att tortera sina fångar. En otroligt överdriven karaktär som vi lyckligtvis inte får se så mycket av.

Annons

 

Upprepning

Filmens svaghet är att det finns alldeles för många saker som bara måste finnas med i varje Mission: Impossible-film. Det går uppenbarligen inte att skriva ett manus om Hunt & Co utan att ha med åtminstone en scen där de ska bryta sig in i en (tillsynes) omöjlig byggnad. Det må vara CIA, en av världens högsta skyskrapor (två gånger!), Kreml eller, som den här gången, en fusion-forskningsanläggning där Hunt måste manipulera data i en tank under vatten utan syrgas. Tufft och förhållandevis spektakulärt, men absolut inte vare sig nydanande eller originellt, och det bromsar faktiskt upp filmens handling!

MISSION: IMPOSSIBLE - ROGUE NATION MISSION: IMPOSSIBLE - ROGUE NATION MISSION: IMPOSSIBLE - ROGUE NATION MISSION: IMPOSSIBLE – ROGUE NATION MISSION: IMPOSSIBLE – ROGUE NATION MISSION: IMPOSSIBLE – ROGUE NATION MISSION: IMPOSSIBLE – ROGUE NATION
<
>
(Foto: Tillverkare)

Med det sagt så är Mission: Impossible – Rogue Nation en mycket lyckad fusion mellan halsbrytande actionscener och klassisk spionthriller. Den är ofta intensivt spännande men ständigt befriande opretentiös och har ett uppfriskande och lekfullt skådespeleri. Om vi även i framtiden kan förvänta oss så här bra manus så säger vi mer än gärna Ja tack till att få se mer av Hunt & Co. Fem stjärnor!

Bildkvaliteten är knivskarp och dialogen sitter som gjuten i det härligt mixade surroundspåret (Dolby Atmos). Bland bonusmaterialet vill vi gärna nämna det fina och informativa kommentatorsspåret med McQuarrie och Cruise. Dessutom finns sju minidokumentärer om allt från specialeffekter till Cruises inblandning i hela processen.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 19 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
Fakta
  • Release: 30 november 2015
  • Regi: Christopher McQuarrie
  • Med: Tom Cruise, Rebecca Fergusson, Jeremy Renner, Simon Pegg, Sean Harris, Ving Rhames, Simon McBurney, Jens Hultén
  • Genre: Action
  • Land: USA
  • År: 2015
  • Längd: 2:11
IMDB Rating

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.
Annons
Annons

Läs också

Att 40 % av de spanska männen går på bordeller var en chockerande nyhet för oss – men bannemej om inte Álex Pina lyckas göra hejdundrande underhållning av tragedin.
April bjuder på mycket godis från strömningstjänsterna, nu kan du också titta på innehåll från nykomlingen Paramount+.
Påsken blir definitivt bättre med en riktigt bra thriller eller deckare!
Nykomlingen Paramount+ lanseras med Maisie Williams som snabbkäftad eremit som plötsligt släpps lös i det fria. Roligt, men lite oförlöst.
Disney+ bevisar att det fortfarande finns mer spännande material att förmedla från Marvels rikliga universum.
Många filmer har ”finputsats” i efterhand av missnöjda regissörer – men ingen lika omfattande som Justice League.
Den efterlängtade uppföljaren till fräscha Wonder Woman är årets största besvikelse.
En av 1980-talets stora komiker, Eddie Murphy, försöker stenhårt att återuppliva sin klassiska komedi – men åstadkommer bara en mycket mindre charmig kopia.
Uppföljaren går i samma fascinerande fotspår som första säsongen – och det är inte negativt.
New Orleans mest respekterade domare hamnar i klammeri med rättvisan.
Under årets första vårmånad får vi ljusare dagar, mindre snö och massor av spännande innehåll från strömningstjänsterna.
Tänk om det om var Sovjetunionen som hann först till månen?
Big Sky ett levande bevis på att även en av branschens mest erfarna och välrenommerade kan misslyckas.
Två personer ägnar en hel natt åt att göra sitt yttersta för att såra och förnedra sin partner. Sådant blir det filmkonst av.
Tom Hanks briljerar i sobert western-epos som har hjärtat på rätta stället.
Starka kvinnor med högst personliga problem är den drivande kraften i detta starka Netflix-drama.