: Mission: Impossible Extreme Trilogy

Blu-ray-recension

I samband med biolanseringen av Mission: Impossible – Ghost Protocol passar det fint att släppa den actionfyllda spiontrilogin på Blu-ray. Trilogin har tidigare släppts på BD i Skandinavien, fast då otextad.
Karakter
Mission: Impossible Extreme Trilogy
Annons
Annons
forfatter

Mission: Impossible

Mission: Impossible var på 60-talet en TV-serie där CIA-agenter kämpade med omöjliga uppgifter som de löste under femtio minuter. Det här var under kalla krigets dagar då kampen stod mellan oss, de goda, och de ondskefulla skurkarna på andra sidan järnridån. Därmed faller det sig naturligt att förlägga filmens öppningssekvens till Prag med sin bro, sin katedral och sina vackra hus i jugendstil. Redan efter några minuter har många av CIA:s duktigaste män dödats när de försöker förhindra att en diskett med alla CIA-agenters namn hamnar i orätta händer. Bara Tom Cruise klarar sig, men blir anklagad för att vara mullvad!

Regissören Brian De Palma har full kontroll över detta i grund och botten klassiska spiondrama som är fullspäckat med fartfylld action, och han behärskar mästerligt alla moderna leksaker och utnyttjar inspelningsplatserna till fullo. Tom Cruise är som klippt och skuren för rollen och är rena rama Duracell-kaninen till agent. Härligt överdrivna stuntscener i en smart ”adrenalinfilm”!

6 stjärnor

Mission: Impossible II

Andra kapitlet av Mission: Impossible är seriens svagaste. Hunt måste jaga rätt på en tidigare kollega som planerar att sprida ett nytt, dödligt virus som det inte verkar finnas något botemedel mot – och som leder till döden inom 20 timmar.

Det märks tydligt att Jon Woo sitter i regissörsstolen – på gott och ont. Vi får slow motion-action en masse, fladdrande duvor och nynnande musik till intensiva och överkoreograferade actionscener. Läckert att titta på, visst, men dessvärre är manuset väldigt tunt jämfört med originalet. Thandie Newton är dock ett fynd i rollen som den vackra, feminina mästertjuven som blir Hunts nyckel till skurkens hjärta och hjärna. Handlingen ter sig sökt och överdriven, men Cruise levererar ett väldigt välpolerat actionäventyr med spektakulära scener och fängslande stunttrick. Men det är långt från den första filmens subtila intriger och berättarstil.

Annons

6 stjärnor

Mission: Impossible III

Producenterna tog en stor risk när de lät den unge J.J. Abrams regissera – och debutera med – denna gigantiska actionfilm. Men det visade sig vara ett bra val. Hunt har slagit sig till ro och ska gifta sig med Julia (Michelle Monaghan) som självklart inte har en aning om vad han egentligen har för sig. Förlovningsfesten blir avbruten och i gryningen ger sig Hunt av för att rädda en agentkollega som tagits till fånga och är illa ute i Berlin. Där får Hunt kontakt med filmens huvudskurk, spelad av Philip Seymour Hoffman, som tänker förgöra världen med något som kallas ”Hartassen”.

Det är imponerande välgjort och spännande hela vägen, utan andrum, och vi är aldrig säkra på om allt kommer att sluta väl. Samtidigt finns förstås en viss risk att tekniken ska ta överhanden och att det inte finns plats för annat än skottsalvor och förvridna metalldelar som yr omkring i luften. Hoffman är väldigt lyckad som cynisk, arrogant och intelligent superskurk, och det blir självklart extra spännande när Hunts egen familj hamnar i skottlinjen. Ett väldigt lyckat actionäventyr!

5 stjärnor

Det är trevligt att kunna konstatera att bildkvaliteten förbättrats flera steg sedan förra BD-utgåvan, och här är den nästintill optimal. Optimalt är dock ljudspåret! Det omfattande bonusmaterialet bjuder bl.a. på en mängd minidokumentärer, bakomfilmer, trailers, intervjuer, tillbakablickar, stillbilder och kommentarspår. Dock är materialet lite tunt kring tredje filmen.

Annons
Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 39 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
Fakta
  • Regi: B. De Palma/J. Woo/J.J. Abrams
  • Med: Tom Cruise, Ving Rhames, Thandie Newton, Philip Seymour Hoffman, Michelle Monaghan
  • Genre: Action
  • Land: USA
  • År: 1996-'06
  • Längd: 4:59
IMDB Rating

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.
Annons
Annons

Läs också

Den danska storstjärnan har fått ytterligare en internationell mega-roll.
Strömningsjätten har tecknat ett stort avtal om innehåll med Sony Pictures.
Ännu en gång flyttas premiärerna för stora filmtitlar fram.
Harrison Ford-filmen från 1986 gör comeback som TV-serie.
Att 40 % av de spanska männen går på bordeller var en chockerande nyhet för oss – men bannemej om inte Álex Pina lyckas göra hejdundrande underhållning av tragedin.
April bjuder på mycket godis från strömningstjänsterna, nu kan du också titta på innehåll från nykomlingen Paramount+.
Påsken blir definitivt bättre med en riktigt bra thriller eller deckare!
Nykomlingen Paramount+ lanseras med Maisie Williams som snabbkäftad eremit som plötsligt släpps lös i det fria. Roligt, men lite oförlöst.
Disney+ bevisar att det fortfarande finns mer spännande material att förmedla från Marvels rikliga universum.
Många filmer har ”finputsats” i efterhand av missnöjda regissörer – men ingen lika omfattande som Justice League.
Den efterlängtade uppföljaren till fräscha Wonder Woman är årets största besvikelse.
En av 1980-talets stora komiker, Eddie Murphy, försöker stenhårt att återuppliva sin klassiska komedi – men åstadkommer bara en mycket mindre charmig kopia.
Uppföljaren går i samma fascinerande fotspår som första säsongen – och det är inte negativt.
New Orleans mest respekterade domare hamnar i klammeri med rättvisan.
Under årets första vårmånad får vi ljusare dagar, mindre snö och massor av spännande innehåll från strömningstjänsterna.
Tänk om det om var Sovjetunionen som hann först till månen?
Big Sky ett levande bevis på att även en av branschens mest erfarna och välrenommerade kan misslyckas.
Två personer ägnar en hel natt åt att göra sitt yttersta för att såra och förnedra sin partner. Sådant blir det filmkonst av.
Tom Hanks briljerar i sobert western-epos som har hjärtat på rätta stället.
Starka kvinnor med högst personliga problem är den drivande kraften i detta starka Netflix-drama.