Recension: Marco Polo, säsong 2

Netflix

Andra säsongen av Marco Polo imponerar mycket mer än det första mötet.
Karakter
Äventyr
Marco Polo, säsong 2
Annons
Annons
forfatter

Netflix hade som mål att göra en historisk succé-serie som motsvarande konkurrenten HBO:s Game of Thrones. Resultatet blev berättelsen om den fascinerande personen Marco Polos liv och leverne. Lagom till nyår 2016 fick vi se den första – och ganska nedslående – säsongen av Marco Polo. Men vi konstaterade också att den hade potential, och den potentialen uppfylls i den andra säsongen.

Alla har väl hört talas om de otroliga resorna till Asien som italienaren Marco Polo gjorde i slutet av 1200-talet. I den första säsongen mötte vi den unge Marco Polo (Lorenzo Richelmy) när han följde med sin handelsresande far längs Sidenvägen till Fjärran Östern. Han stannade kvar för att hans far och farbror skulle kunna resa vidare och blev en viktig rådgivare till den mäktige Kublai Khan (en färgstark och mycket intressant karaktär som porträtteras av Benedict Wong).

När andra säsongen tar sin början är Polo fortfarande gäst/fånge hos Kublai Khan. Khan har utvidgat sitt rike och härskar nu även över Kina. Vi möter Polo och Mei Lin (som försökte ta livet av Khan i förra avsnittet) när de är på jakt efter den avsatte kejsaren av Kina, en liten pojke med stort symboliskt värde. Men även hemma utmanas Khan. Hans brorson Kaidu (Rick Yune) tänker slåss om tronen och hetsar Khan till krig.

Marco Polo, säsong 2
Marco Polo, säsong 2

I säsong 1 var det den norska regissörsduon Joachim Rønning och Espen Sandberg (Kon-Tiki, Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales) som stod för regin av de två första avsnitten. Det var faktiskt de två mest klyschiga avsnitten under hela säsongen. Nu är de bara med som exekutiva producenter och har bidragit till att strama till handlingen och berätta en mycket intressantare historia.

De flesta invändningarna vi hade mot säsong 1 är nu antingen fixade/förbättrade eller eliminerade. Om vi ska börja med huvudrollen så känns Lorenzo Richelmy mycket mindre osäker, den här gången gör han en övertygande roll som världsvan handelsresande. Dramaturgin är markant förbättrad och det finns mycket mindre dödtid.

Marco Polo, säsong 2
Marco Polo, säsong 2

Lyckligtvis har de värsta språkliga klyschorna rensats bort och dialogen känns mindre teatralisk. Den här vändan utsätts vi också för moraliska och etiska dilemman, inklusive en scen som förmodligen kommer att chocka de flesta. Sist men inte minst har rekvisita och scenografi tagit steget upp till elitnivå. Säsong 1 påminde ofta om en billig B-film med plastrekvisita, men nu ligger miljöer, rekvisita och kostymer på samma höga nivå som vi är vana vid från Game of Thrones. Dessutom har persongalleriet växt, bland annat med Michelle Yeohs färdigheter i stridskonst.

Fortsätter det så här kan serien bli riktigt intressant, för Marco Popos styrka är just förmågan att kombinera modernt drama med historiska händelser. Allt ackompanjerat av klassisk intriger, svek och bedrägeri vid det kungliga hovet. Och när vi dessutom får en religiös dimension – med självaste Gabriel Byrne som påven – så bådar allt väldigt gott för fortsättningen. 4 starka stjärnor!

Marco Polo, sesong 2_11 Marco Polo, sesong 2_10 Marco Polo, sesong 2_9 Marco Polo, sesong 2_8 Marco Polo, sesong 2_6 Marco Polo, sesong 2_5 Marco Polo, sesong 2_4 Marco Polo, sesong 2_3
<
>
Marco Polo, säsong 2

Netflix serverar Marco Polo i läcker 4K-kvalitet som verkligen imponerar och garanterar full poäng på bildkvaliteten. Ljudspåret också mycket bra, fast ibland är dialogen i skarpaste laget skarp. Recensionen bygger på de första fyra avsnitten (av tio). Hela säsong 2 (och 1) går att strömma från 1 juli.

/ registrera dig för att läsa den här artikeln gratis

Var vänlig bekräfta innan du registrerar dig

Jag accepterar Ljud & Bilds villkor. Jag vill ta emot nyhetsbrev och information, som skickas ut ett par gånger i månaden. Jag kan när som helst avregistrera mig.

eller registrera dig via e-post

Glömt lösenordet? Ange din e-postadress, så får du ett mail med en länk så att du kan ange ett nytt lösenord.

Fakta
  • Release: 1 juli 2016
  • Regi: David Petrarca
  • Med: Lorenzo Richelmy, Benedict Wong, Ron Yuan, Michelle Yeoh, Leonard Wu, Jason Chong, Gabriel Byrne
  • Genre: Äventyr
  • Land: USA
  • År: 2016
  • Längd: 10:00
IMDB Rating

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.
Annons
Annons

Läs också

Nu kan du se fram emot mer pompa och ståt, intriger och sex bland societeten på 1800-talet.
Ännu en gång flyttas premiären av den 25:e Bond-filmen fram.
Med ännu en global aktör på den nordiska marknaden hårdnar kampen om strömningsabonnenterna.
Nikolaj Coster-Waldau har huvudrollen i en dansk Netflix-film.
Lyckat kostymdrama som är en blandning av Dynastin, Askungen, Farliga förbindelser och Downton Abbey – med en touch av Fifty Shades of Grey.
En graviditet som går fruktansvärt fel är på väg att slita den unga familjen i bitar.
Januari har långa och mörka kvällar – bara synd att streaming- och filmbolagen verkar ha tagit semester.
Med Equinox levererar Netflix en av sina bästa nordiska produktioner.
Äntligen lite ledigt mitt i corona-mörkret. Vad ska du titta på för att mysa och koppla av?
Ännu en gång levererar Pixar en teknisk fullträff, ackompanjerad av en ytterst emotionell historia.
Ännu en gång får vi tillbringa tiden fram till jul med ensamstående, smådesperata Johanne som jagar den rätte – och visst blir det riktigt roligt.
En av bluesens absoluta första grand old ladies bjuder på häftiga toner i ett laddat kammarspel, ackompanjerad av ”Black Panther”.
Disney försöker skamlöst utnyttja folks sug efter lättsam julunderhållning.
Alla fördomar du kan tänkas ha mot homosexuella, musikalälskare och intoleranta konservativa kristna i småstads-Amerika blir bekräftade i The Prom.
December har kalla dagar och mörka kvällar – det är läge för många timmar framför TV:n.
Mulan är en av Disneys bästa live-nyinspelningar av tecknade klassiker.
Michael J. Fox briljerar i smått föråldrad ”klassiker”.
Att schack kunde vara så fascinerande och spännande kunde vi väl aldrig tro!
Den suveräna Trump-imitatören kraschlandar i sin nya Netflix-special.
Apple och Hanks åstadkommer en platt spänningskurva i ett tandlöst andra världskrigsdrama.