Recension: Marco Polo, säsong 2

Netflix

Andra säsongen av Marco Polo imponerar mycket mer än det första mötet.
Karakter
Äventyr
Marco Polo, säsong 2
Annons
Annons
forfatter

Netflix hade som mål att göra en historisk succé-serie som motsvarande konkurrenten HBO:s Game of Thrones. Resultatet blev berättelsen om den fascinerande personen Marco Polos liv och leverne. Lagom till nyår 2016 fick vi se den första – och ganska nedslående – säsongen av Marco Polo. Men vi konstaterade också att den hade potential, och den potentialen uppfylls i den andra säsongen.

Alla har väl hört talas om de otroliga resorna till Asien som italienaren Marco Polo gjorde i slutet av 1200-talet. I den första säsongen mötte vi den unge Marco Polo (Lorenzo Richelmy) när han följde med sin handelsresande far längs Sidenvägen till Fjärran Östern. Han stannade kvar för att hans far och farbror skulle kunna resa vidare och blev en viktig rådgivare till den mäktige Kublai Khan (en färgstark och mycket intressant karaktär som porträtteras av Benedict Wong).

När andra säsongen tar sin början är Polo fortfarande gäst/fånge hos Kublai Khan. Khan har utvidgat sitt rike och härskar nu även över Kina. Vi möter Polo och Mei Lin (som försökte ta livet av Khan i förra avsnittet) när de är på jakt efter den avsatte kejsaren av Kina, en liten pojke med stort symboliskt värde. Men även hemma utmanas Khan. Hans brorson Kaidu (Rick Yune) tänker slåss om tronen och hetsar Khan till krig.

Marco Polo, säsong 2
Marco Polo, säsong 2

I säsong 1 var det den norska regissörsduon Joachim Rønning och Espen Sandberg (Kon-Tiki, Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales) som stod för regin av de två första avsnitten. Det var faktiskt de två mest klyschiga avsnitten under hela säsongen. Nu är de bara med som exekutiva producenter och har bidragit till att strama till handlingen och berätta en mycket intressantare historia.

Annons

De flesta invändningarna vi hade mot säsong 1 är nu antingen fixade/förbättrade eller eliminerade. Om vi ska börja med huvudrollen så känns Lorenzo Richelmy mycket mindre osäker, den här gången gör han en övertygande roll som världsvan handelsresande. Dramaturgin är markant förbättrad och det finns mycket mindre dödtid.

Marco Polo, säsong 2
Marco Polo, säsong 2

Lyckligtvis har de värsta språkliga klyschorna rensats bort och dialogen känns mindre teatralisk. Den här vändan utsätts vi också för moraliska och etiska dilemman, inklusive en scen som förmodligen kommer att chocka de flesta. Sist men inte minst har rekvisita och scenografi tagit steget upp till elitnivå. Säsong 1 påminde ofta om en billig B-film med plastrekvisita, men nu ligger miljöer, rekvisita och kostymer på samma höga nivå som vi är vana vid från Game of Thrones. Dessutom har persongalleriet växt, bland annat med Michelle Yeohs färdigheter i stridskonst.

Fortsätter det så här kan serien bli riktigt intressant, för Marco Popos styrka är just förmågan att kombinera modernt drama med historiska händelser. Allt ackompanjerat av klassisk intriger, svek och bedrägeri vid det kungliga hovet. Och när vi dessutom får en religiös dimension – med självaste Gabriel Byrne som påven – så bådar allt väldigt gott för fortsättningen. 4 starka stjärnor!

Marco Polo, sesong 2_11 Marco Polo, sesong 2_10 Marco Polo, sesong 2_9 Marco Polo, sesong 2_8 Marco Polo, sesong 2_6 Marco Polo, sesong 2_5 Marco Polo, sesong 2_4 Marco Polo, sesong 2_3
<
>
Marco Polo, säsong 2

Netflix serverar Marco Polo i läcker 4K-kvalitet som verkligen imponerar och garanterar full poäng på bildkvaliteten. Ljudspåret också mycket bra, fast ibland är dialogen i skarpaste laget skarp. Recensionen bygger på de första fyra avsnitten (av tio). Hela säsong 2 (och 1) går att strömma från 1 juli.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 19 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
Fakta
  • Release: 1 juli 2016
  • Regi: David Petrarca
  • Med: Lorenzo Richelmy, Benedict Wong, Ron Yuan, Michelle Yeoh, Leonard Wu, Jason Chong, Gabriel Byrne
  • Genre: Äventyr
  • Land: USA
  • År: 2016
  • Längd: 10:00
IMDB Rating

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.
Annons
Annons

Läs också

För första gången kan du strömma video i nästan förlustfri UHD Blu-ray-kvalitet. Men långt ifrån alla får tillgång till tjänsten.
Ny actionfylld Marveltrailer är släppt
Marvel/Disney har släppt ännu en trailer till Black Widow.
Kommande ”House of the Dragon” är inte den enda Game of Thrones-prequeln som HBO håller på med!
Att 40 % av de spanska männen går på bordeller var en chockerande nyhet för oss – men bannemej om inte Álex Pina lyckas göra hejdundrande underhållning av tragedin.
April bjuder på mycket godis från strömningstjänsterna, nu kan du också titta på innehåll från nykomlingen Paramount+.
Påsken blir definitivt bättre med en riktigt bra thriller eller deckare!
Nykomlingen Paramount+ lanseras med Maisie Williams som snabbkäftad eremit som plötsligt släpps lös i det fria. Roligt, men lite oförlöst.
Disney+ bevisar att det fortfarande finns mer spännande material att förmedla från Marvels rikliga universum.
Många filmer har ”finputsats” i efterhand av missnöjda regissörer – men ingen lika omfattande som Justice League.
Den efterlängtade uppföljaren till fräscha Wonder Woman är årets största besvikelse.
En av 1980-talets stora komiker, Eddie Murphy, försöker stenhårt att återuppliva sin klassiska komedi – men åstadkommer bara en mycket mindre charmig kopia.
Uppföljaren går i samma fascinerande fotspår som första säsongen – och det är inte negativt.
New Orleans mest respekterade domare hamnar i klammeri med rättvisan.
Under årets första vårmånad får vi ljusare dagar, mindre snö och massor av spännande innehåll från strömningstjänsterna.
Tänk om det om var Sovjetunionen som hann först till månen?
Big Sky ett levande bevis på att även en av branschens mest erfarna och välrenommerade kan misslyckas.
Två personer ägnar en hel natt åt att göra sitt yttersta för att såra och förnedra sin partner. Sådant blir det filmkonst av.
Tom Hanks briljerar i sobert western-epos som har hjärtat på rätta stället.
Starka kvinnor med högst personliga problem är den drivande kraften i detta starka Netflix-drama.