TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Lincoln

Blu-ray-recension

Steven Spielberg är en otroligt allsidig regissör som här visar att han inte har tappat stinget, vilket vi fruktade efter kalkonen War Horse. I Lincoln gör han ett fascinerande porträtt av en man och en epok som präglat historien.

forfatter
Publicerad 2013-07-15 - 06:00
Karakter
Drama
Lincoln

Filmen fokuserar uteslutande på Lincolns fem sista månader, när han satsar hela sin prestige och makt på att få igenom det 13:e tillägget till konstitutionen, som för all framtid avskaffar slaveriet och banar väg för slutet på det blodiga inbördeskriget. Spielberg lyckas verkligen berätta vilken komplex person Lincoln var, trots klara principer och ideologier var presidenten en pragmatisk och realistisk politiker som gjorde allt för att lyckas. Det trettonde tillägget antogs till slut – om än inte på ett riktigt renhårigt sätt …

Daniel Day-Lewis har en lång CV med fantastiska porträtt av starka män, i allt från Min vänstra fot och Gangs of New York till There Will be Blood. Han är en skådespelare som uppenbarligen inte väljer roller efter gaget utan efter karaktärernas kvaliteter. Det innebär också att han spelat i förhållandevis få filmer (bara åtta stycken de senaste tjugo åren). Han porträtterar Lincoln på ett skrämmande bra sätt, med rösten, mimiken och hela hållningen ÄR han USA:s 16:e president.

Spielberg tar god tid på sig – lite väl mycket visar det sig – och ger en bra inblick i presidentens liv, både rent politiskt och i det turbulenta hemmet. Och alla detaljer i återskapandet av år 1865 är enastående. Sex stjärnor missar filmen eftersom den känns lite för lång och är väl svulstig emellanåt (något som framför allt musiken har ansvaret för) och på grund av att Spielberg kör en något rät dramaturgisk linje filmen igenom. Men sammantaget är detta en helgjuten produktion med hög kvalitet på alla fronter, och med en Day-Lewis som gör sitt livs roll som den historiska storheten. Fem stjärnor!

Från en sådan här storproduktion förväntar vi oss inget annat än högsta möjliga tekniska kvalitet, och det precis vad den här BD-skivan har att erbjuda. Trots genomgående dåligt upplysta scener i stearin- och paraffinljus kommer alla detaljer fram på ett suveränt sätt.

Det finns inget kommentatorsspår men bonusmaterialet är ändå bra, med många dokumentärer om allt från locations, kostymer, miljöer och om filmens fokus – mycket handlar om Spielberg.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

Fakta
 • Release: 29 maj 2013
 • Regi: Steven Spielberg
 • Med: Daniel Day Lewis, Sally Field, David Strathairn, Joseph Gordon-Levitt, James Spader, Hal Holbrook
 • Genre: Drama
IMDB Rating
forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Drakens tidsålder HBO Max satser stort på att prequel-serien till Game of Thrones ska lyfta streamingtjänsten till gamla höjder. Det tror vi att den gör!
En kvinnlig Hulk kan väl omöjligen vara bra? Det finns många droppar i havet – och uppenbarligen ännu fler i Marvel-universumet. Men She-Hulk är faktiskt en frisk fläkt i genren.
Se Karpe på Viaplay Från och med idag kan du se den kritikerrosade Karpe-dokumentären på Viaplay.
Vi vill hellre se Durek som norsk kung! Netflix kokar pinsam, bitvis amatörmässig, såpopera-soppa av historien om det norska kronprinsparet.
HBO rasar över jätteläcka Handlingen i alla avsnitt av den nya HBO-serien House of the Dragon har läckt ut på Reddit.
Marvel lanserar kvinnlig version av Hulken! Marvel-universumet är uppenbarligen inkomplett utan en kvinnlig version av den arga gröna mannen känd som Hulken.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend