: Lincoln

Blu-ray-recension

Steven Spielberg är en otroligt allsidig regissör som här visar att han inte har tappat stinget, vilket vi fruktade efter kalkonen War Horse. I Lincoln gör han ett fascinerande porträtt av en man och en epok som präglat historien.
Karakter
Drama
Lincoln
Annons
Annons
forfatter

Filmen fokuserar uteslutande på Lincolns fem sista månader, när han satsar hela sin prestige och makt på att få igenom det 13:e tillägget till konstitutionen, som för all framtid avskaffar slaveriet och banar väg för slutet på det blodiga inbördeskriget. Spielberg lyckas verkligen berätta vilken komplex person Lincoln var, trots klara principer och ideologier var presidenten en pragmatisk och realistisk politiker som gjorde allt för att lyckas. Det trettonde tillägget antogs till slut – om än inte på ett riktigt renhårigt sätt …

Daniel Day-Lewis har en lång CV med fantastiska porträtt av starka män, i allt från Min vänstra fot och Gangs of New York till There Will be Blood. Han är en skådespelare som uppenbarligen inte väljer roller efter gaget utan efter karaktärernas kvaliteter. Det innebär också att han spelat i förhållandevis få filmer (bara åtta stycken de senaste tjugo åren). Han porträtterar Lincoln på ett skrämmande bra sätt, med rösten, mimiken och hela hållningen ÄR han USA:s 16:e president.

Spielberg tar god tid på sig – lite väl mycket visar det sig – och ger en bra inblick i presidentens liv, både rent politiskt och i det turbulenta hemmet. Och alla detaljer i återskapandet av år 1865 är enastående. Sex stjärnor missar filmen eftersom den känns lite för lång och är väl svulstig emellanåt (något som framför allt musiken har ansvaret för) och på grund av att Spielberg kör en något rät dramaturgisk linje filmen igenom. Men sammantaget är detta en helgjuten produktion med hög kvalitet på alla fronter, och med en Day-Lewis som gör sitt livs roll som den historiska storheten. Fem stjärnor!

Från en sådan här storproduktion förväntar vi oss inget annat än högsta möjliga tekniska kvalitet, och det precis vad den här BD-skivan har att erbjuda. Trots genomgående dåligt upplysta scener i stearin- och paraffinljus kommer alla detaljer fram på ett suveränt sätt.

Det finns inget kommentatorsspår men bonusmaterialet är ändå bra, med många dokumentärer om allt från locations, kostymer, miljöer och om filmens fokus – mycket handlar om Spielberg.

Annons

Fakta
  • Release: 29 maj 2013
  • Regi: Steven Spielberg
  • Med: Daniel Day Lewis, Sally Field, David Strathairn, Joseph Gordon-Levitt, James Spader, Hal Holbrook
  • Genre: Drama
IMDB Rating

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.
Annons
Annons

Läs också

I dag är det tio år sedan världens största TV-serie hade premiär.
Den danska storstjärnan har fått ytterligare en internationell mega-roll.
Strömningsjätten har tecknat ett stort avtal om innehåll med Sony Pictures.
Ännu en gång flyttas premiärerna för stora filmtitlar fram.
Serieversionen av filmsuccén levererar mer av samma sak, i ett halsbrytande men så småningom upprepande tempo.
Att 40 % av de spanska männen går på bordeller var en chockerande nyhet för oss – men bannemej om inte Álex Pina lyckas göra hejdundrande underhållning av tragedin.
April bjuder på mycket godis från strömningstjänsterna, nu kan du också titta på innehåll från nykomlingen Paramount+.
Påsken blir definitivt bättre med en riktigt bra thriller eller deckare!
Nykomlingen Paramount+ lanseras med Maisie Williams som snabbkäftad eremit som plötsligt släpps lös i det fria. Roligt, men lite oförlöst.
Disney+ bevisar att det fortfarande finns mer spännande material att förmedla från Marvels rikliga universum.
Många filmer har ”finputsats” i efterhand av missnöjda regissörer – men ingen lika omfattande som Justice League.
Den efterlängtade uppföljaren till fräscha Wonder Woman är årets största besvikelse.
En av 1980-talets stora komiker, Eddie Murphy, försöker stenhårt att återuppliva sin klassiska komedi – men åstadkommer bara en mycket mindre charmig kopia.
Uppföljaren går i samma fascinerande fotspår som första säsongen – och det är inte negativt.
New Orleans mest respekterade domare hamnar i klammeri med rättvisan.
Under årets första vårmånad får vi ljusare dagar, mindre snö och massor av spännande innehåll från strömningstjänsterna.
Tänk om det om var Sovjetunionen som hann först till månen?
Big Sky ett levande bevis på att även en av branschens mest erfarna och välrenommerade kan misslyckas.
Två personer ägnar en hel natt åt att göra sitt yttersta för att såra och förnedra sin partner. Sådant blir det filmkonst av.
Tom Hanks briljerar i sobert western-epos som har hjärtat på rätta stället.