: Lincoln

Blu-ray-recension

Steven Spielberg är en otroligt allsidig regissör som här visar att han inte har tappat stinget, vilket vi fruktade efter kalkonen War Horse. I Lincoln gör han ett fascinerande porträtt av en man och en epok som präglat historien.
Karakter
Drama
Lincoln
Annons
Annons
forfatter

Filmen fokuserar uteslutande på Lincolns fem sista månader, när han satsar hela sin prestige och makt på att få igenom det 13:e tillägget till konstitutionen, som för all framtid avskaffar slaveriet och banar väg för slutet på det blodiga inbördeskriget. Spielberg lyckas verkligen berätta vilken komplex person Lincoln var, trots klara principer och ideologier var presidenten en pragmatisk och realistisk politiker som gjorde allt för att lyckas. Det trettonde tillägget antogs till slut – om än inte på ett riktigt renhårigt sätt …

Daniel Day-Lewis har en lång CV med fantastiska porträtt av starka män, i allt från Min vänstra fot och Gangs of New York till There Will be Blood. Han är en skådespelare som uppenbarligen inte väljer roller efter gaget utan efter karaktärernas kvaliteter. Det innebär också att han spelat i förhållandevis få filmer (bara åtta stycken de senaste tjugo åren). Han porträtterar Lincoln på ett skrämmande bra sätt, med rösten, mimiken och hela hållningen ÄR han USA:s 16:e president.

Spielberg tar god tid på sig – lite väl mycket visar det sig – och ger en bra inblick i presidentens liv, både rent politiskt och i det turbulenta hemmet. Och alla detaljer i återskapandet av år 1865 är enastående. Sex stjärnor missar filmen eftersom den känns lite för lång och är väl svulstig emellanåt (något som framför allt musiken har ansvaret för) och på grund av att Spielberg kör en något rät dramaturgisk linje filmen igenom. Men sammantaget är detta en helgjuten produktion med hög kvalitet på alla fronter, och med en Day-Lewis som gör sitt livs roll som den historiska storheten. Fem stjärnor!

Från en sådan här storproduktion förväntar vi oss inget annat än högsta möjliga tekniska kvalitet, och det precis vad den här BD-skivan har att erbjuda. Trots genomgående dåligt upplysta scener i stearin- och paraffinljus kommer alla detaljer fram på ett suveränt sätt.

Det finns inget kommentatorsspår men bonusmaterialet är ändå bra, med många dokumentärer om allt från locations, kostymer, miljöer och om filmens fokus – mycket handlar om Spielberg.

Fakta
  • Release: 29 maj 2013
  • Regi: Steven Spielberg
  • Med: Daniel Day Lewis, Sally Field, David Strathairn, Joseph Gordon-Levitt, James Spader, Hal Holbrook
  • Genre: Drama
IMDB Rating

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.
Annons
Annons

Läs också

Nu kan du se fram emot mer pompa och ståt, intriger och sex bland societeten på 1800-talet.
Ännu en gång flyttas premiären av den 25:e Bond-filmen fram.
Med ännu en global aktör på den nordiska marknaden hårdnar kampen om strömningsabonnenterna.
Nikolaj Coster-Waldau har huvudrollen i en dansk Netflix-film.
Lyckat kostymdrama som är en blandning av Dynastin, Askungen, Farliga förbindelser och Downton Abbey – med en touch av Fifty Shades of Grey.
En graviditet som går fruktansvärt fel är på väg att slita den unga familjen i bitar.
Januari har långa och mörka kvällar – bara synd att streaming- och filmbolagen verkar ha tagit semester.
Med Equinox levererar Netflix en av sina bästa nordiska produktioner.
Äntligen lite ledigt mitt i corona-mörkret. Vad ska du titta på för att mysa och koppla av?
Ännu en gång levererar Pixar en teknisk fullträff, ackompanjerad av en ytterst emotionell historia.
Ännu en gång får vi tillbringa tiden fram till jul med ensamstående, smådesperata Johanne som jagar den rätte – och visst blir det riktigt roligt.
En av bluesens absoluta första grand old ladies bjuder på häftiga toner i ett laddat kammarspel, ackompanjerad av ”Black Panther”.
Disney försöker skamlöst utnyttja folks sug efter lättsam julunderhållning.
Alla fördomar du kan tänkas ha mot homosexuella, musikalälskare och intoleranta konservativa kristna i småstads-Amerika blir bekräftade i The Prom.
December har kalla dagar och mörka kvällar – det är läge för många timmar framför TV:n.
Mulan är en av Disneys bästa live-nyinspelningar av tecknade klassiker.
Michael J. Fox briljerar i smått föråldrad ”klassiker”.
Att schack kunde vara så fascinerande och spännande kunde vi väl aldrig tro!
Den suveräna Trump-imitatören kraschlandar i sin nya Netflix-special.
Apple och Hanks åstadkommer en platt spänningskurva i ett tandlöst andra världskrigsdrama.