: Lincoln

Blu-ray-recension

Steven Spielberg är en otroligt allsidig regissör som här visar att han inte har tappat stinget, vilket vi fruktade efter kalkonen War Horse. I Lincoln gör han ett fascinerande porträtt av en man och en epok som präglat historien.

Karakter
Drama
Lincoln

Filmen fokuserar uteslutande på Lincolns fem sista månader, när han satsar hela sin prestige och makt på att få igenom det 13:e tillägget till konstitutionen, som för all framtid avskaffar slaveriet och banar väg för slutet på det blodiga inbördeskriget. Spielberg lyckas verkligen berätta vilken komplex person Lincoln var, trots klara principer och ideologier var presidenten en pragmatisk och realistisk politiker som gjorde allt för att lyckas. Det trettonde tillägget antogs till slut – om än inte på ett riktigt renhårigt sätt …

Daniel Day-Lewis har en lång CV med fantastiska porträtt av starka män, i allt från Min vänstra fot och Gangs of New York till There Will be Blood. Han är en skådespelare som uppenbarligen inte väljer roller efter gaget utan efter karaktärernas kvaliteter. Det innebär också att han spelat i förhållandevis få filmer (bara åtta stycken de senaste tjugo åren). Han porträtterar Lincoln på ett skrämmande bra sätt, med rösten, mimiken och hela hållningen ÄR han USA:s 16:e president.

Spielberg tar god tid på sig – lite väl mycket visar det sig – och ger en bra inblick i presidentens liv, både rent politiskt och i det turbulenta hemmet. Och alla detaljer i återskapandet av år 1865 är enastående. Sex stjärnor missar filmen eftersom den känns lite för lång och är väl svulstig emellanåt (något som framför allt musiken har ansvaret för) och på grund av att Spielberg kör en något rät dramaturgisk linje filmen igenom. Men sammantaget är detta en helgjuten produktion med hög kvalitet på alla fronter, och med en Day-Lewis som gör sitt livs roll som den historiska storheten. Fem stjärnor!

Från en sådan här storproduktion förväntar vi oss inget annat än högsta möjliga tekniska kvalitet, och det precis vad den här BD-skivan har att erbjuda. Trots genomgående dåligt upplysta scener i stearin- och paraffinljus kommer alla detaljer fram på ett suveränt sätt.

Det finns inget kommentatorsspår men bonusmaterialet är ändå bra, med många dokumentärer om allt från locations, kostymer, miljöer och om filmens fokus – mycket handlar om Spielberg.

Fakta

 • Release: 29 maj 2013
 • Regi: Steven Spielberg
 • Med: Daniel Day Lewis, Sally Field, David Strathairn, Joseph Gordon-Levitt, James Spader, Hal Holbrook
 • Genre: Drama

IMDB Rating

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Susanne Bier serverar ett spännende och välgjort thrillerdrama på HBO.
  Netflix första norska spelfilm har stora ambitioner och en fascinerande handling – men misslyckas tyvärr på viktiga punkter.
  HBO tar oss med på en iskall och föga tillfredsställande hockey-resa.
  The Boss och hans E Street Band är tillbaka i klassisk form, på ett gediget men ojämnt album.
  Om du har en möjlighet så se till att ditt nästa biobesök blir till IMAX-bio. Du kommer inte att ångra dig.
  Kristna, konservativa Mellanvästern i USA utgör bakgrunden för Netflix skandalösa familjekrönika om våld, åtrå och den ständigt närvarande arvsynden.
  Netflix lyckas bara delvis med sin feministiska knorr på Sherlock Holmes.
  Disney berättar ”den sanna” historien om den otroliga vaccinkapplöpningen i Alaska för snart hundra år sedan.

  Aktuella erbjudanden

  Annons
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.