: Kung Caspian och skeppet Gryningen

The Chronicles of Narnia

Sedan Walt Disney kastat in handduken efter brist på biobesökare är det Fox som har rättigheterna till de återstående Narnia-filmerna. Men trots viss osäkerhet kring projektet präglas inte den tredje delen av sagan direkt av pengabrist! Tredje Narnia-filmen fortsätter att imponera, fast tyvärr är det inte historien som fängslar.
Karakter
Kung Caspian och skeppet Gryningen
Annons
Annons
forfatter

Medan Peter och Susan är i USA är Lucy och Edmund kvar hemma i England. De har långtråkigt och drömmer om Narnia medan de plågas av sin irriterande kusin Eustace. Men så plötsligt kallas de tillbaka till Narnia, denna gång för att besegra ondskan som samlats runt en ö (eller något i den stilen). De två yngsta syskonen Pevensie förenas med sina vänner i Narnia för att bekämpa den hotande ondskan, och det går bara att göra om alla tidigare riddares svärd samlas.

Den här filmen lider av ungefär samma sak som Harry Potter-filmerna gör: brist på en bra historia. Den första filmen hade magin och fördelen med att introducera publiken för det magiska landet, och den andra filmen var fullproppad med storslagna actionscener, men denna den tredje har svårigheter att engagera oss över huvud taget – och det är en bedrift när utgångspunkten är C.S.Lewis fantastiska äventyrsböcker.

Rent visuellt är filmerna bländande med sina storslagna scener och sin svepande kamera och sömlösa CGI-effekter. Vi får också en god portion humor (inte minst från musen Reepicheep), action, äventyr och ett ganska så mörkt slut. Allt är snyggt och läckert, men saknar dessvärre substans. Och det trots att barnen gör sina bästa roller hittills, särskilt Georgie Henly som den driftiga Lucy.

Detta är inte på något sätt en dålig film, och de som gillar serien blir inte besvikna den här gången heller, men några nya fans får nog inte Narnia-serien.

Både bilden och ljudet förtjänar högsta betyg. Osedvanligt skarp bild och bländande klara färger och hög kontrast. BD-skivan är full av bonusmaterial: trailer, borttagna scener, musikvideo och en rad minidokumentärer. Men Fox blåser oss på en 3D-version av filmen!

Fakta
  • Regi: Michael Apted
  • Med: Georgie Henley, Skandar Keynes, Ben Barnes, Will Poulter, Tilda Swinton
  • Genre: Äventyr
  • Land: USA
  • År: 2010
  • Längd: 1:53
IMDB Rating

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.
Annons
Annons

Läs också

Nu kan du se fram emot mer pompa och ståt, intriger och sex bland societeten på 1800-talet.
Ännu en gång flyttas premiären av den 25:e Bond-filmen fram.
Med ännu en global aktör på den nordiska marknaden hårdnar kampen om strömningsabonnenterna.
Nikolaj Coster-Waldau har huvudrollen i en dansk Netflix-film.
Lyckat kostymdrama som är en blandning av Dynastin, Askungen, Farliga förbindelser och Downton Abbey – med en touch av Fifty Shades of Grey.
En graviditet som går fruktansvärt fel är på väg att slita den unga familjen i bitar.
Januari har långa och mörka kvällar – bara synd att streaming- och filmbolagen verkar ha tagit semester.
Med Equinox levererar Netflix en av sina bästa nordiska produktioner.
Äntligen lite ledigt mitt i corona-mörkret. Vad ska du titta på för att mysa och koppla av?
Ännu en gång levererar Pixar en teknisk fullträff, ackompanjerad av en ytterst emotionell historia.
Ännu en gång får vi tillbringa tiden fram till jul med ensamstående, smådesperata Johanne som jagar den rätte – och visst blir det riktigt roligt.
En av bluesens absoluta första grand old ladies bjuder på häftiga toner i ett laddat kammarspel, ackompanjerad av ”Black Panther”.
Disney försöker skamlöst utnyttja folks sug efter lättsam julunderhållning.
Alla fördomar du kan tänkas ha mot homosexuella, musikalälskare och intoleranta konservativa kristna i småstads-Amerika blir bekräftade i The Prom.
December har kalla dagar och mörka kvällar – det är läge för många timmar framför TV:n.
Mulan är en av Disneys bästa live-nyinspelningar av tecknade klassiker.
Michael J. Fox briljerar i smått föråldrad ”klassiker”.
Att schack kunde vara så fascinerande och spännande kunde vi väl aldrig tro!
Den suveräna Trump-imitatören kraschlandar i sin nya Netflix-special.
Apple och Hanks åstadkommer en platt spänningskurva i ett tandlöst andra världskrigsdrama.