TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Kung Caspian och skeppet Gryningen

The Chronicles of Narnia

Sedan Walt Disney kastat in handduken efter brist på biobesökare är det Fox som har rättigheterna till de återstående Narnia-filmerna. Men trots viss osäkerhet kring projektet präglas inte den tredje delen av sagan direkt av pengabrist! Tredje Narnia-filmen fortsätter att imponera, fast tyvärr är det inte historien som fängslar.

forfatter
Publicerad 2011-06-06 - 12:54
Karakter
Kung Caspian och skeppet Gryningen

Medan Peter och Susan är i USA är Lucy och Edmund kvar hemma i England. De har långtråkigt och drömmer om Narnia medan de plågas av sin irriterande kusin Eustace. Men så plötsligt kallas de tillbaka till Narnia, denna gång för att besegra ondskan som samlats runt en ö (eller något i den stilen). De två yngsta syskonen Pevensie förenas med sina vänner i Narnia för att bekämpa den hotande ondskan, och det går bara att göra om alla tidigare riddares svärd samlas.

Den här filmen lider av ungefär samma sak som Harry Potter-filmerna gör: brist på en bra historia. Den första filmen hade magin och fördelen med att introducera publiken för det magiska landet, och den andra filmen var fullproppad med storslagna actionscener, men denna den tredje har svårigheter att engagera oss över huvud taget – och det är en bedrift när utgångspunkten är C.S.Lewis fantastiska äventyrsböcker.

Rent visuellt är filmerna bländande med sina storslagna scener och sin svepande kamera och sömlösa CGI-effekter. Vi får också en god portion humor (inte minst från musen Reepicheep), action, äventyr och ett ganska så mörkt slut. Allt är snyggt och läckert, men saknar dessvärre substans. Och det trots att barnen gör sina bästa roller hittills, särskilt Georgie Henly som den driftiga Lucy.

Detta är inte på något sätt en dålig film, och de som gillar serien blir inte besvikna den här gången heller, men några nya fans får nog inte Narnia-serien.

Både bilden och ljudet förtjänar högsta betyg. Osedvanligt skarp bild och bländande klara färger och hög kontrast. BD-skivan är full av bonusmaterial: trailer, borttagna scener, musikvideo och en rad minidokumentärer. Men Fox blåser oss på en 3D-version av filmen!

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

Fakta
 • Regi: Michael Apted
 • Med: Georgie Henley, Skandar Keynes, Ben Barnes, Will Poulter, Tilda Swinton
 • Genre: Äventyr
 • Land: USA
 • År: 2010
 • Längd: 1:53
IMDB Rating
forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Drakens tidsålder HBO Max satser stort på att prequel-serien till Game of Thrones ska lyfta streamingtjänsten till gamla höjder. Det tror vi att den gör!
En kvinnlig Hulk kan väl omöjligen vara bra? Det finns många droppar i havet – och uppenbarligen ännu fler i Marvel-universumet. Men She-Hulk är faktiskt en frisk fläkt i genren.
Se Karpe på Viaplay Från och med idag kan du se den kritikerrosade Karpe-dokumentären på Viaplay.
Vi vill hellre se Durek som norsk kung! Netflix kokar pinsam, bitvis amatörmässig, såpopera-soppa av historien om det norska kronprinsparet.
HBO rasar över jätteläcka Handlingen i alla avsnitt av den nya HBO-serien House of the Dragon har läckt ut på Reddit.
Marvel lanserar kvinnlig version av Hulken! Marvel-universumet är uppenbarligen inkomplett utan en kvinnlig version av den arga gröna mannen känd som Hulken.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend