: Kung Caspian och skeppet Gryningen

The Chronicles of Narnia

Sedan Walt Disney kastat in handduken efter brist på biobesökare är det Fox som har rättigheterna till de återstående Narnia-filmerna. Men trots viss osäkerhet kring projektet präglas inte den tredje delen av sagan direkt av pengabrist! Tredje Narnia-filmen fortsätter att imponera, fast tyvärr är det inte historien som fängslar.
Karakter
Kung Caspian och skeppet Gryningen
Annons
Annons
forfatter

Medan Peter och Susan är i USA är Lucy och Edmund kvar hemma i England. De har långtråkigt och drömmer om Narnia medan de plågas av sin irriterande kusin Eustace. Men så plötsligt kallas de tillbaka till Narnia, denna gång för att besegra ondskan som samlats runt en ö (eller något i den stilen). De två yngsta syskonen Pevensie förenas med sina vänner i Narnia för att bekämpa den hotande ondskan, och det går bara att göra om alla tidigare riddares svärd samlas.

Den här filmen lider av ungefär samma sak som Harry Potter-filmerna gör: brist på en bra historia. Den första filmen hade magin och fördelen med att introducera publiken för det magiska landet, och den andra filmen var fullproppad med storslagna actionscener, men denna den tredje har svårigheter att engagera oss över huvud taget – och det är en bedrift när utgångspunkten är C.S.Lewis fantastiska äventyrsböcker.

Rent visuellt är filmerna bländande med sina storslagna scener och sin svepande kamera och sömlösa CGI-effekter. Vi får också en god portion humor (inte minst från musen Reepicheep), action, äventyr och ett ganska så mörkt slut. Allt är snyggt och läckert, men saknar dessvärre substans. Och det trots att barnen gör sina bästa roller hittills, särskilt Georgie Henly som den driftiga Lucy.

Detta är inte på något sätt en dålig film, och de som gillar serien blir inte besvikna den här gången heller, men några nya fans får nog inte Narnia-serien.

Både bilden och ljudet förtjänar högsta betyg. Osedvanligt skarp bild och bländande klara färger och hög kontrast. BD-skivan är full av bonusmaterial: trailer, borttagna scener, musikvideo och en rad minidokumentärer. Men Fox blåser oss på en 3D-version av filmen!

Annons
Fakta
  • Regi: Michael Apted
  • Med: Georgie Henley, Skandar Keynes, Ben Barnes, Will Poulter, Tilda Swinton
  • Genre: Äventyr
  • Land: USA
  • År: 2010
  • Längd: 1:53
IMDB Rating

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.
Annons
Annons

Läs också

I dag är det tio år sedan världens största TV-serie hade premiär.
Den danska storstjärnan har fått ytterligare en internationell mega-roll.
Strömningsjätten har tecknat ett stort avtal om innehåll med Sony Pictures.
Ännu en gång flyttas premiärerna för stora filmtitlar fram.
Serieversionen av filmsuccén levererar mer av samma sak, i ett halsbrytande men så småningom upprepande tempo.
Att 40 % av de spanska männen går på bordeller var en chockerande nyhet för oss – men bannemej om inte Álex Pina lyckas göra hejdundrande underhållning av tragedin.
April bjuder på mycket godis från strömningstjänsterna, nu kan du också titta på innehåll från nykomlingen Paramount+.
Påsken blir definitivt bättre med en riktigt bra thriller eller deckare!
Nykomlingen Paramount+ lanseras med Maisie Williams som snabbkäftad eremit som plötsligt släpps lös i det fria. Roligt, men lite oförlöst.
Disney+ bevisar att det fortfarande finns mer spännande material att förmedla från Marvels rikliga universum.
Många filmer har ”finputsats” i efterhand av missnöjda regissörer – men ingen lika omfattande som Justice League.
Den efterlängtade uppföljaren till fräscha Wonder Woman är årets största besvikelse.
En av 1980-talets stora komiker, Eddie Murphy, försöker stenhårt att återuppliva sin klassiska komedi – men åstadkommer bara en mycket mindre charmig kopia.
Uppföljaren går i samma fascinerande fotspår som första säsongen – och det är inte negativt.
New Orleans mest respekterade domare hamnar i klammeri med rättvisan.
Under årets första vårmånad får vi ljusare dagar, mindre snö och massor av spännande innehåll från strömningstjänsterna.
Tänk om det om var Sovjetunionen som hann först till månen?
Big Sky ett levande bevis på att även en av branschens mest erfarna och välrenommerade kan misslyckas.
Två personer ägnar en hel natt åt att göra sitt yttersta för att såra och förnedra sin partner. Sådant blir det filmkonst av.
Tom Hanks briljerar i sobert western-epos som har hjärtat på rätta stället.