annonse
annonse
annonse

Kon-Tiki

Blu-ray-recension

Hela sextio år skulle passera från det att Norges stolthet Thor Heyerdahl vann en Oscar för bästa dokumentärfilm till det kom en spelfilm om hans äventyrliga expedition. Mot alla odds har det till och med blivit en norsk produktion, även om den definitivt har berättarkonst som är stabilt planterad i Hollywood – med ett absolut godkänt resultat. Och en oscarsnominering!

Den episka filmberättelsen Kon-Tiki tar upp stora delar av Thor Heyerdahls (Pål Sverre Hagen) liv, från unga upplevelser i Larvik till exotiska resor med hustrun Liv (Agnes Kittelsen), och höjdpunkten med den legendariska expeditionen från Perus kust till Polynesien i en spartansk flotte av balsaträ och en besättning på bara sex personer.

Filmen skildrar Heyerdahls tidiga upptäckter om hur människor från Sydamerika bosatte sig på öarna i Polynesien och hur han ifrågasattes av fackfolk som han hoppades skulle publicera hans artiklar. Till slut kom vändpunkten när han bestämde sig för att bevisa sina teorier genom att segla 8 000 kilometer över Stilla Havet på en flotte i något som påminner om ett självmordsuppdrag.

Kon-Tiki har blivit en av Skandinaviens dyraste filmproduktioner vilket naturligtvis skapat stora förväntningar, särskilt som Heyerdahls egen film Kon-Tiki från 1950 är den enda norska filmen som vunnit en Oscar. Pressen har inte heller blivit mindre efter regissörerna Rønnings och Sandbergs framgångar med filmen Max Manus 2008. Glädjande nog är det bara att konstatera en gång för alla att filmen om den norske folkhjälten har blivit en imponerande film som både fascinerar och underhåller! Handlingen är ju egentligen mycket enkel – och de flesta vet ju vad som händer – desto större är prestationen att lyckas bygga upp ett drama med överraskningar och vändningar som driver historien framåt utan några större dödpunkter. Styrkan ligger i ett bra manus av Petter Skavlan samt regissörernas förmåga att krydda med visuella godbitar och fantastiska naturbilder. Kon-Tiki är full av små ögonblick som framkallar gåshud, allt från en jättelik valhaj som kommer på besök, Johan Søderqvists fina filmmusik eller en knivskarp stjärnhimmel vid horisonten.

Kammarspelet som utspelar sig på flotten kunde lätt ha blivit olidligt tråkigt men skådespelarna bär upp handlingen mycket väl med trovärdiga karaktärer och en bra dialog som skapar intressanta små konflikter. Pål Sverre Hagen ska ha mycket beröm för sin tolkning av Thor Heyerdahl. Hela filmen, från början till slut, gör han med stor intensitet, auktoritet och inlevelse. Detta kan mycket väl bli hans internationella genombrott som skådespelare. Anders Baasmo Christiansen är också oerhört duktig i rollen som Hermann Watzinger, även om hans karaktär har kritiserats eftersom filmskaparna tagit sig friheter i tolkningen för att skapa ett större drama. Det är också högst befriande att se Odd-Magnus Williamson i en seriös roll som Erik Hesselberg. Gustaf Skarsgård spelar etnografen Bengt Danielsson.

Kon-Tiki är en internationell storfilm som i hög grad använder sig av Hollywood-dramaturgi, men som ändå lyckas imponera och underhålla med både värdighet och integritet i behåll. En film som både hedrar en nordisk legend och som kastar nytt ljus – och skapar intresse för – hans otroliga arbete. Den har redan blivit nominerad till en Golden Globe och en Oscar för bästa icke-engelskspråkiga film, så vem vet, kanske Kon-Tiki vinner ännu en Oscar? Fem stjärnor.

Även om filmen ännu inte nått svenska biografer så kan det definitivt vara värt att hålla koll på när den släpps på DVD och BD så småningom. Blu-ray-versionen reflekterar i allra högsta grad filmskaparnas höga ambitioner. Kon-Tiki är filmad med tre olika sorters HD-kameror och det färdiga arbetet är helt enkelt strålande! Vackra färger och skarpa bilder utan digitalt brus och med gedigen svärta. Ljudspåret är också imponerande och detta är första norska filmen som har DTS-HD Master Audio-mix i 7.1. Resultatet är väldigt bra, bara lite minus i kanten för en inte helt komplett ljudbild i vissa scener. Det ingår en extra skiva med bonusmaterial som bland annat innehåller två underhållande och informativa dokumentärer i HD-kvalitet på 45 minuter vardera. Rekommenderas å det varmaste!

Annons: Artikeln fortsätter nedan

Betyg

  • Release (bio): 22 mars
  • Regi: Joachim Rønning og Espen Sandberg
  • Med: Pål Sverre Hagen, Odd-Magnus Williamson, Tobias Santelmann, Anders B. Christiansen, Jakob Oftebro, Gustaf Skarsgård, Agnes Kittelsen
  • Genre: Drama
  • Land: Norge
  • År: 2012
  • Längd: 1:58

Film

Extra

Ljud

Bild

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
test
Audio Pro A40
Exklusivt och exceptionellt

Jubileums-högtalaren Audio Pro A40 är ett crescendo av 40 års högtalarbyggande.

test
Nokia 8.1
Räcker ett ”Nokia”? Tja …

Nokia 8.1 är en prisvärd mellanklassmobil. Men har den något speciellt att komma med? Förutom namnet?

Flaggskeppet Galaxy S10 är här Vi har känt på Samsungs nya monstermobil som har alla finesser man kan tänka sig.
test
Datacolor SpyderX Pro
Så får du korrekta färger

Fotografer måste kalibrera skärmen om färgerna ska bli rätt.

test
SteelSeries Stratus Duo
Gör datorn till en konsol

SteelSeries trådlösa spelkontroll är perfekt för springa-och-hoppa-spel på PC:n och mobilen.

test
Sonos Amp
Sonos dubblar

Äntligen en Sonos-förstärkare som är tillräckligt stark för att driva ordentliga högtalare med övertygelse. Naturligtvis med full multiroom-funktion.

Dyk med drönare Glöm flygande drönare, en undervattensdrönare är roligare!
Resekameror med superzoom Panasonic-kameror för fotografer på resande fot.
test
Nikon Z6
Fullträff med fullformat

Billigast är bäst i Nikons nya Z-serie med systemkameror.

High End Mässan 2019 Årets mässa bjöd på det mesta av det bästa inom ljud för kräsna öron.
2019 års Panasonic-TV får Dolby Vision och HDR10+ Det är bara den allra billigaste TV-modellen som inte får vara med när Panasonic rullar ut bättre HDR-format. Och Dolby Atmos.
grupptest
Seks 55-tums 4K med HDR-videokvalitet
En bra andra-TV

På jakt efter en billig extra-TV? Nu när butikerna tömmer sina lager på förra årets modeller kan du göra riktiga klipp!

Recension
Pacific Rim 2 – Uprising
Skitfilm! Uppföljaren till ”jätterobotar slår ihjäl jättemonster” är en stor besvikelse.
annonse
Trådlös McIntosh-soundbar Här är en soundbar-högtalare som tror att den är en hel anläggning.
Sluten toppmodell och förstärkare från Focal Den fantastiska hörluren Utopia har fått ett slutet alternativ i form av Stellia. Och så släpper Focal hörlursförstärkaren Arche.
Recension
The Predator (2018)
Skugga från det förflutna Inte en remake, utan en misslyckad fortsättning och en trist hyllning till originalet från 1987.
Recension
The Truth Matters
Mörkläggningen om kriget i Irak Bush-administrationen ljög medvetet om orsakerna till andra Irak-kriget – och pressen lät bli att ställa dem till svars.
Recension
Peppermint
Fullständigt ointressant Blodtörstig Jennifer Garner i blodfattig actionklyscha.
Recension
BlacKkKlansman
En politisk ­knytnäve! Spike Lee levererar en av sina bästa filmer – om rashat förr och nu.
Släpp lös musiken Genom att jorda högtalarna har Audiovector lyckats förbättra ljudet.
16x-zoom från Olympus Kompakt 12–200 mm-objektiv.
test
Nokia 5.1 Plus
Billig Nokia ­överraskar en smula

På flera områden är Nokia 5.1 Plus bättre än man kan förvänta sig för pengarna. Fast ett par kompromisser kommer man inte undan.

test
Audeze Mobius
Utanför huvudet-upplevelse

Audezes lyx-headset bryter mot en av de grundläggande reglerna för hörlurar. Och låter bra!

Bättre skärmkalibrering Datacolor har förbättrad Spyder-kalibreringen.
Tre nya specialobjektiv från Leica Så här ser de alltså ut, de tre specialobjektiven som Leica lanserat till M-systemet.
Recension
Velvet Buzzsaw
Konstnärligt mord! En ganska så misslyckad genreblandning av ironisk satir och slasher-rysare.