TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Into the Woods

Blu-ray-recension

Disney har gjort en film där vi får delar, fint hopflätade, av ”alla” de klassiska Disney-filmerna.

forfatter
Publicerad 2015-08-21 - 16:21
Karakter
Äventyr
Into the Woods

Filmen bygger på musikalen av Lapine och Sondheim och sjunger oss genom ett härlig sammelsurium av bröderna Grimm-sagorna Rödluvan och vargen (Johnny Depp), Rapunzel (med Meryl Streep i glansrollen som mamman/häxan), Jack och bönstjälken och Askungena (Anna Kendrick). Allt kretsar kring det barnlösa bagarparet (Emily Blunt och James Corden). Sedan en häxa kastat en förbannelse över bagarens pappa är hela familjen dömd att för evigt vara barnlösa, så länge de inte skaffar häxan en röd luva, en sko av guld, en mjölkvit ko och gyllene hår. Alltså styr kosan ut i den imponerande skogen för att rädda dagen – och barnet – och i skogen händer det verkligen mycket, och hela tiden. Under tiden lär de sig en del om sig själva och utvecklas (förbättras?) som människor.

Filmen är ett ymnighetshorn av äventyrliga påhitt och smittsam entusiasm, allt snyggt koreograferat och med bra skådespeleri/sång – och inte minst humor med udd. Trots mycket humor är filmen absolut inget för de minsta i familjen, den är för dyster och mörk för det när vi får uppleva många av dragen från bröderna Grimms ofta ”vuxna” sagor. Vilket bidrar till att filmen hamnar lite mellan två stolar eftersom den inte passar för små barn men eventuellt känns för ”barnslig” för vuxna.

Into the Woods_12

Samtliga skådespelare sjunger imponerande bra, med Meryl Streep (som gör sin andra musikal) i en klass för sig. Karaktärerna är intressanta och ofta överdrivna, fullproppade med mänskliga fel, till exempel den synnerligen veliga och osäkra Askungen, prinsen som bedrar sin nygifta brud, Rödluvan som stjäl och frossar och bagarparet som nästan är beredda att gå över lik för att skaffa sig sitt efterlängtade barn. Alla får så småningom en liten uppenbarelse.

INTO THE WOODS Into the Woods_11 INTO THE WOODS INTO THE WOODS Into the Woods_8 INTO THE WOODS INTO THE WOODS INTO THE WOODS INTO THE WOODS INTO THE WOODS
<
>

Högt tempo och elegant musik genomsyrar Into the Woods, men efter Prinsen fått sin Askungen sjunker tempot och intresset för den fortsatta historien. Den sista halvtimmen blir en onödigt lång och omusikalisk avslutning på en annars bra och svängig saga. Fyra starka stjärnor.
Ljudspåret (DTS 7.1) är i särklass, med ovanligt kristallklar dialog och en superb surroundmix. Bildkvaliteten är på samma nivå, med klara färger och vackra detaljer även i de mörkaste scenerna. Det omfattande bonusmaterialet ger oss en halvtimmes bakomfilm (Deeper Into the Woods), ett intressant kommentatorsspår, trailer och massor mer om musiken samt ett musikalnummer med Streep som klipptes bort.

Fakta
  • Release: 17 augusti 2015
  • Regi: Rob Marshall
  • Med: Anna Kendrick, Meryl Streep, Emily Blunt, Chris Pine, James Corden, Johnny Depp
  • Genre: Äventyr
  • Land: USA
  • År: 2014
  • Längd: 2:05
IMDB Rating
forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Se Karpe på Viaplay Från och med idag kan du se den kritikerrosade Karpe-dokumentären på Viaplay.
Vi vill hellre se Durek som norsk kung! Netflix kokar pinsam, bitvis amatörmässig, såpopera-soppa av historien om det norska kronprinsparet.
HBO rasar över jätteläcka Handlingen i alla avsnitt av den nya HBO-serien House of the Dragon har läckt ut på Reddit.
Marvel lanserar kvinnlig version av Hulken! Marvel-universumet är uppenbarligen inkomplett utan en kvinnlig version av den arga gröna mannen känd som Hulken.
Nu är musen störst av dem alla! Det tog bara Musse Pigg två och ett halvt år att putta ner Netflix från strömningstronen.
Vinner hon kronprinsens hjärta? Netflix släpper nu en trailer för ännu en norsk långfilm.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend