: Into the Woods

Blu-ray-recension

Disney har gjort en film där vi får delar, fint hopflätade, av ”alla” de klassiska Disney-filmerna.
Karakter
Äventyr
Into the Woods
Annons
Annons
forfatter

Filmen bygger på musikalen av Lapine och Sondheim och sjunger oss genom ett härlig sammelsurium av bröderna Grimm-sagorna Rödluvan och vargen (Johnny Depp), Rapunzel (med Meryl Streep i glansrollen som mamman/häxan), Jack och bönstjälken och Askungena (Anna Kendrick). Allt kretsar kring det barnlösa bagarparet (Emily Blunt och James Corden). Sedan en häxa kastat en förbannelse över bagarens pappa är hela familjen dömd att för evigt vara barnlösa, så länge de inte skaffar häxan en röd luva, en sko av guld, en mjölkvit ko och gyllene hår. Alltså styr kosan ut i den imponerande skogen för att rädda dagen – och barnet – och i skogen händer det verkligen mycket, och hela tiden. Under tiden lär de sig en del om sig själva och utvecklas (förbättras?) som människor.

Filmen är ett ymnighetshorn av äventyrliga påhitt och smittsam entusiasm, allt snyggt koreograferat och med bra skådespeleri/sång – och inte minst humor med udd. Trots mycket humor är filmen absolut inget för de minsta i familjen, den är för dyster och mörk för det när vi får uppleva många av dragen från bröderna Grimms ofta ”vuxna” sagor. Vilket bidrar till att filmen hamnar lite mellan två stolar eftersom den inte passar för små barn men eventuellt känns för ”barnslig” för vuxna.

Into the Woods_12

Samtliga skådespelare sjunger imponerande bra, med Meryl Streep (som gör sin andra musikal) i en klass för sig. Karaktärerna är intressanta och ofta överdrivna, fullproppade med mänskliga fel, till exempel den synnerligen veliga och osäkra Askungen, prinsen som bedrar sin nygifta brud, Rödluvan som stjäl och frossar och bagarparet som nästan är beredda att gå över lik för att skaffa sig sitt efterlängtade barn. Alla får så småningom en liten uppenbarelse.

Annons
INTO THE WOODS Into the Woods_11 INTO THE WOODS INTO THE WOODS Into the Woods_8 INTO THE WOODS INTO THE WOODS INTO THE WOODS INTO THE WOODS INTO THE WOODS
<
>

Högt tempo och elegant musik genomsyrar Into the Woods, men efter Prinsen fått sin Askungen sjunker tempot och intresset för den fortsatta historien. Den sista halvtimmen blir en onödigt lång och omusikalisk avslutning på en annars bra och svängig saga. Fyra starka stjärnor.
Ljudspåret (DTS 7.1) är i särklass, med ovanligt kristallklar dialog och en superb surroundmix. Bildkvaliteten är på samma nivå, med klara färger och vackra detaljer även i de mörkaste scenerna. Det omfattande bonusmaterialet ger oss en halvtimmes bakomfilm (Deeper Into the Woods), ett intressant kommentatorsspår, trailer och massor mer om musiken samt ett musikalnummer med Streep som klipptes bort.

Fakta
  • Release: 17 augusti 2015
  • Regi: Rob Marshall
  • Med: Anna Kendrick, Meryl Streep, Emily Blunt, Chris Pine, James Corden, Johnny Depp
  • Genre: Äventyr
  • Land: USA
  • År: 2014
  • Längd: 2:05
IMDB Rating

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.
Annons
Annons

Läs också

Samsungs nya tv-tjänst erbjuder direktsända tv-kanaler gratis.
Norska serien Welcome to Utmark: briljant svart komedi eller bara konstig?
I dag är det tio år sedan världens största TV-serie hade premiär.
Den danska storstjärnan har fått ytterligare en internationell mega-roll.
Serieversionen av filmsuccén levererar mer av samma sak, i ett halsbrytande men så småningom upprepande tempo.
Att 40 % av de spanska männen går på bordeller var en chockerande nyhet för oss – men bannemej om inte Álex Pina lyckas göra hejdundrande underhållning av tragedin.
April bjuder på mycket godis från strömningstjänsterna, nu kan du också titta på innehåll från nykomlingen Paramount+.
Påsken blir definitivt bättre med en riktigt bra thriller eller deckare!
Nykomlingen Paramount+ lanseras med Maisie Williams som snabbkäftad eremit som plötsligt släpps lös i det fria. Roligt, men lite oförlöst.
Disney+ bevisar att det fortfarande finns mer spännande material att förmedla från Marvels rikliga universum.
Många filmer har ”finputsats” i efterhand av missnöjda regissörer – men ingen lika omfattande som Justice League.
Den efterlängtade uppföljaren till fräscha Wonder Woman är årets största besvikelse.
En av 1980-talets stora komiker, Eddie Murphy, försöker stenhårt att återuppliva sin klassiska komedi – men åstadkommer bara en mycket mindre charmig kopia.
Uppföljaren går i samma fascinerande fotspår som första säsongen – och det är inte negativt.
New Orleans mest respekterade domare hamnar i klammeri med rättvisan.
Under årets första vårmånad får vi ljusare dagar, mindre snö och massor av spännande innehåll från strömningstjänsterna.
Tänk om det om var Sovjetunionen som hann först till månen?
Big Sky ett levande bevis på att även en av branschens mest erfarna och välrenommerade kan misslyckas.
Två personer ägnar en hel natt åt att göra sitt yttersta för att såra och förnedra sin partner. Sådant blir det filmkonst av.
Tom Hanks briljerar i sobert western-epos som har hjärtat på rätta stället.