Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Into the Woods

Blu-ray-recension

Disney har gjort en film där vi får delar, fint hopflätade, av ”alla” de klassiska Disney-filmerna.

Av / 2015-08-21 - 16:21
Into the Woods
Tor Aavatsmark

Filmen bygger på musikalen av Lapine och Sondheim och sjunger oss genom ett härlig sammelsurium av bröderna Grimm-sagorna Rödluvan och vargen (Johnny Depp), Rapunzel (med Meryl Streep i glansrollen som mamman/häxan), Jack och bönstjälken och Askungena (Anna Kendrick). Allt kretsar kring det barnlösa bagarparet (Emily Blunt och James Corden). Sedan en häxa kastat en förbannelse över bagarens pappa är hela familjen dömd att för evigt vara barnlösa, så länge de inte skaffar häxan en röd luva, en sko av guld, en mjölkvit ko och gyllene hår. Alltså styr kosan ut i den imponerande skogen för att rädda dagen – och barnet – och i skogen händer det verkligen mycket, och hela tiden. Under tiden lär de sig en del om sig själva och utvecklas (förbättras?) som människor.

Filmen är ett ymnighetshorn av äventyrliga påhitt och smittsam entusiasm, allt snyggt koreograferat och med bra skådespeleri/sång – och inte minst humor med udd. Trots mycket humor är filmen absolut inget för de minsta i familjen, den är för dyster och mörk för det när vi får uppleva många av dragen från bröderna Grimms ofta ”vuxna” sagor. Vilket bidrar till att filmen hamnar lite mellan två stolar eftersom den inte passar för små barn men eventuellt känns för ”barnslig” för vuxna.

Into the Woods_12

Samtliga skådespelare sjunger imponerande bra, med Meryl Streep (som gör sin andra musikal) i en klass för sig. Karaktärerna är intressanta och ofta överdrivna, fullproppade med mänskliga fel, till exempel den synnerligen veliga och osäkra Askungen, prinsen som bedrar sin nygifta brud, Rödluvan som stjäl och frossar och bagarparet som nästan är beredda att gå över lik för att skaffa sig sitt efterlängtade barn. Alla får så småningom en liten uppenbarelse.

INTO THE WOODS Into the Woods_11 INTO THE WOODS INTO THE WOODS Into the Woods_8 INTO THE WOODS INTO THE WOODS INTO THE WOODS INTO THE WOODS INTO THE WOODS
<
>

Högt tempo och elegant musik genomsyrar Into the Woods, men efter Prinsen fått sin Askungen sjunker tempot och intresset för den fortsatta historien. Den sista halvtimmen blir en onödigt lång och omusikalisk avslutning på en annars bra och svängig saga. Fyra starka stjärnor.
Ljudspåret (DTS 7.1) är i särklass, med ovanligt kristallklar dialog och en superb surroundmix. Bildkvaliteten är på samma nivå, med klara färger och vackra detaljer även i de mörkaste scenerna. Det omfattande bonusmaterialet ger oss en halvtimmes bakomfilm (Deeper Into the Woods), ett intressant kommentatorsspår, trailer och massor mer om musiken samt ett musikalnummer med Streep som klipptes bort.

Karakter
Into the Woods

Fakta:

  • Release: 17 augusti 2015
  • Regi: Rob Marshall
  • Med: Anna Kendrick, Meryl Streep, Emily Blunt, Chris Pine, James Corden, Johnny Depp
  • Genre: Äventyr
  • Land: USA
  • År: 2014
  • Längd: 2:05

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen