Search
Generic filters
Recension

Innan undergången

 itemprop
RecensionInnan undergången
Thriller
Innan undergången

Förbered dig på det värsta!

Bakom nästa krök väntar varje tänkbar katastrof. Om du vill överleva måste du ta ansvar för din egen säkerhet och hälsa.

Fråga dig själv när du såg en film från Kanada senast. Var det länge sedan, säger du? Och när var senaste gången du såg film från Kanada där de pratade franska? Det har antagligen aldrig hänt förut – men då är det på tiden nu, för Innan undergången är både dagsaktuell och våldsamt spännande i all sin enkelhet.

Manusförfattare Charles Dionne och regissör Patrice Laliberté visste ingenting om den världsomspännande coronapandemin när de spelade in filmen Innan undergången (Jusqu’au déclin) i hjärtat av det franskspråkiga Kanada, Quebec. I dagens samhällssituation kunde filmen (tragiskt nog) inte ha varit mer relevant.

 

Vi har nog alla sett dem, när vi har zappat runt bland YouTube-videor en sen kväll: knäppgökar som visar överlevnadsvideor om hur man kan överlever en totalt förödande händelse som ekonomisk kollaps (läs: finanskris x 10), en oväntad militär attack (från Ryssland), alla satans invandrare, den demokratiska regeringens kollaps (eller, gud förbjude!, att de tar ifrån dig dina konstitutionellt skyddade automat vapen), miljökatastrof – eller en världsomspännande viruspandemi som slår ut hela samhället som vi lever i och som vi litar på ska ta hand om oss.

När du ser de ”tuffa” rednecks-grabbarna med bazooka på ryggen och automatvapen över axeln som protesterar mot corona-nedstängningen av USA (eller som Trump skulle kalla dem: ”There’s very fine people on both sides!”), så är det just den här sortens människor som tittar på överlevnadsvideorna som Alain (Réal Bossé), huvudpersonen i Innan undergången, spelar in. När de skrävlande klappar varandra på axeln (tro oss, inga mjuka kramar här inte) och självsäkert säger till varandra: ”I told you so!”

I metropolen i Montréal läs vi snabbt känna småbarnspappan Antoines (Guillaume Laurin) familj. Det verkar vara en ”normal” familj, men de är lite väl intresserade av hur man förvarar stora mängder ris, konserver och vapen. Han är en sådan där pappa som väcker barnen mitt i natten och övar på evakuering, och han har överlevnadsgurun Alain som sin stora förebild. Sedan får han plötsligt en möjlighet att vara med på ett ”överlevnadsläger” hos självaste ”guden”.

Innan undergången är beviset på att man inte behöver ha 100 miljoner dollar för att göra en fängslande spänningsfilm, och inte heller behöver man ha Leonardo DiCaprio eller Will Smith i rollistan. Vi får lära känna ett gäng relativt genomsnittliga personer, som alla är helt övertygade om att katastrofen lurar runt nästa hörn och att regeringen inte går att lita på för fem öre. Vi är inte helt säkra, men vi tvivlar på att de här killarna är de som står först i kön när det är dags att vaccinera barnen i grundskolan.

annons
Någon som har sett några demokrater i närheten? The Decline (Foto: Netflix)

Mitt ute i den stora kanadensiska vildmarken kommer de till Alnes ”fästning”. På sin 2 000 hektar stora egendom, med otaliga säkerhetsåtgärder inklusive hemmagjorda bomber, fällor med snaror och helautomatiska vapen är Alain förberedd för det absolut värsta. Nu ska han lotsa runt ett helt gäng storstadsmänniskor som har samma inställning – men sedan går allt till helvetet.

annons

När överlevnadsprogrammet går helt åt skogen blir goda råd dyra. I rena rama Flugornas herre-stil splittras gänget, börjar konspirera mot varandra och tänka på sin egen överlevnad.

Charles Dionne har skrivit ett oerhört autentiskt manus som suger in dig i spänningen, och regissör Laliberté tar oss med på en nästan dokumentarisk resa till skrämmande, men ack så fascinerande, redneck-land. Spännande, äkta och extremt välspelat.

Jusqu'au Declin Jusqu'au Declin Jusqu'au Declin JAD_still_BCalmeau_1017.RAF
<
>
The Decline (Foto: Netflix)

Det är inte karaktärers beteende och beslut som hänger ihop lika bra, men Innan undergången är en stabil ”independent”-film som har hamnat under jätten Netflix paraply. Snyggt foto och bra klippning förbättrar helhetsintrycket – och filmens korta längd är faktiskt inget minus.

Fler sådana här filmer, Netflix, och vi blir abonnenter för alltid. 4 superstabila stjärnor till den här kanadensiska spänningstriumfen.

annons

Fakta

  • Netflix
  • Release: 27 mars 2020
  • Regi: Patrice Laliberté
  • Med: Marc Beaupré, Réal Bossé, Marie-Evelyne Lessard, Marilyn Castonguay, Marc-André Grondin, Guillaume Cyr, Isabelle Giroux, Guillaume Laurin, Juliette Maxyme Proulx
  • Genre: Thriller
  • Land: Kanada
  • År: 2020
  • Längd: 1:23
  • Betyg: 4

IMDB Rating

Summary:

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Läs också

EUROVISION SONG CONTEST: The Story of Fire Saga - Will Ferrell as Lars Erickssong, Rachel McAdams as Sigrit Ericksdottir. Credit Elizabeth Viggiano/NETFLIX © 2020

Ooriginell och tråååkig

Will Ferrells senaste film känns som rena hyllningen till världens minst inspirerande sångtävling.

SPACE FORCE

Space Farce!

Steve Carell är en strålande, självcentrerad stjärngeneral som fått Trumps absurda uppdrag att skicka människor till månen igen.

 data-srcset

Isdrottningen

Årets oscarsvinnare presenterar en ”remake” av sin dystopiska domedags-tågresa.

LD_D33_07508.dng

Sexbomb!

I en konservativ TV-miljö genomsyrad av sexism, manschauvinism och sextrakasserier slår ett par kvinnor tillbaka.

SWEET MAGNOLIAS

Såpopera-aktig sydstatskliché

Tre barndomsväninnor skrattar, gråter, kämpar och dricker sig igenom sina högst ordinära, men ack så konstlade, liv i den charmiga sydstatsstaden.

Jusqu'au Declin - Photo Credit: Netflix / Bertrand Calmeau

Rednecks på skogsvandring

Bakom nästa krök väntar varje tänkbar katastrof. Om du vill överleva måste du ta ansvar för din egen säkerhet och hälsa.

Schofield (George MacKay, left) with fellow soldiers in

Överväldigande krigsbrutalitet

Få krig har skildrats lika ofta på film som ”the Great War”, ändå lyckas Mendes tillföra genren något nytt och imponerande.

 data-srcset

Tvåan suger!

Det kan inte ha funnits någon annan tanke med det här tramset än förväntningar om avkastning på pengarna för produktionsbolaget.

SOMMARERBJUDANDE
6 VECKOR LB+
ENDAST 6 KR
Full tillgång i 6 veckor för 6 kr
PROVA i 6 VECKOR
close-link