Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Recension: Innan undergången

Förbered dig på det värsta!

Bakom nästa krök väntar varje tänkbar katastrof. Om du vill överleva måste du ta ansvar för din egen säkerhet och hälsa.

Publicerad 2020-05-24 - 10:56
Innan undergången
Tor Aavatsmark

Fråga dig själv när du såg en film från Kanada senast. Var det länge sedan, säger du? Och när var senaste gången du såg film från Kanada där de pratade franska? Det har antagligen aldrig hänt förut – men då är det på tiden nu, för Innan undergången är både dagsaktuell och våldsamt spännande i all sin enkelhet.

Manusförfattare Charles Dionne och regissör Patrice Laliberté visste ingenting om den världsomspännande coronapandemin när de spelade in filmen Innan undergången (Jusqu’au déclin) i hjärtat av det franskspråkiga Kanada, Quebec. I dagens samhällssituation kunde filmen (tragiskt nog) inte ha varit mer relevant.

https://www.youtube.com/watch?v=Cc4SrtApxxA

 

Vi har nog alla sett dem, när vi har zappat runt bland YouTube-videor en sen kväll: knäppgökar som visar överlevnadsvideor om hur man kan överlever en totalt förödande händelse som ekonomisk kollaps (läs: finanskris x 10), en oväntad militär attack (från Ryssland), alla satans invandrare, den demokratiska regeringens kollaps (eller, gud förbjude!, att de tar ifrån dig dina konstitutionellt skyddade automat vapen), miljökatastrof – eller en världsomspännande viruspandemi som slår ut hela samhället som vi lever i och som vi litar på ska ta hand om oss.

När du ser de ”tuffa” rednecks-grabbarna med bazooka på ryggen och automatvapen över axeln som protesterar mot corona-nedstängningen av USA (eller som Trump skulle kalla dem: ”There’s very fine people on both sides!”), så är det just den här sortens människor som tittar på överlevnadsvideorna som Alain (Réal Bossé), huvudpersonen i Innan undergången, spelar in. När de skrävlande klappar varandra på axeln (tro oss, inga mjuka kramar här inte) och självsäkert säger till varandra: ”I told you so!”

I metropolen i Montréal läs vi snabbt känna småbarnspappan Antoines (Guillaume Laurin) familj. Det verkar vara en ”normal” familj, men de är lite väl intresserade av hur man förvarar stora mängder ris, konserver och vapen. Han är en sådan där pappa som väcker barnen mitt i natten och övar på evakuering, och han har överlevnadsgurun Alain som sin stora förebild. Sedan får han plötsligt en möjlighet att vara med på ett ”överlevnadsläger” hos självaste ”guden”.

Innan undergången är beviset på att man inte behöver ha 100 miljoner dollar för att göra en fängslande spänningsfilm, och inte heller behöver man ha Leonardo DiCaprio eller Will Smith i rollistan. Vi får lära känna ett gäng relativt genomsnittliga personer, som alla är helt övertygade om att katastrofen lurar runt nästa hörn och att regeringen inte går att lita på för fem öre. Vi är inte helt säkra, men vi tvivlar på att de här killarna är de som står först i kön när det är dags att vaccinera barnen i grundskolan.

Någon som har sett några demokrater i närheten? The Decline (Foto: Netflix)

Mitt ute i den stora kanadensiska vildmarken kommer de till Alnes ”fästning”. På sin 2 000 hektar stora egendom, med otaliga säkerhetsåtgärder inklusive hemmagjorda bomber, fällor med snaror och helautomatiska vapen är Alain förberedd för det absolut värsta. Nu ska han lotsa runt ett helt gäng storstadsmänniskor som har samma inställning – men sedan går allt till helvetet.

När överlevnadsprogrammet går helt åt skogen blir goda råd dyra. I rena rama Flugornas herre-stil splittras gänget, börjar konspirera mot varandra och tänka på sin egen överlevnad.

Charles Dionne har skrivit ett oerhört autentiskt manus som suger in dig i spänningen, och regissör Laliberté tar oss med på en nästan dokumentarisk resa till skrämmande, men ack så fascinerande, redneck-land. Spännande, äkta och extremt välspelat.

Jusqu'au Declin Jusqu'au Declin Jusqu'au Declin JAD_still_BCalmeau_1017.RAF
<
>
The Decline (Foto: Netflix)

Det är inte karaktärers beteende och beslut som hänger ihop lika bra, men Innan undergången är en stabil ”independent”-film som har hamnat under jätten Netflix paraply. Snyggt foto och bra klippning förbättrar helhetsintrycket – och filmens korta längd är faktiskt inget minus.

Fler sådana här filmer, Netflix, och vi blir abonnenter för alltid. 4 superstabila stjärnor till den här kanadensiska spänningstriumfen.

Karakter
Innan undergången

Fakta:

 • Netflix
 • Release: 27 mars 2020
 • Regi: Patrice Laliberté
 • Med: Marc Beaupré, Réal Bossé, Marie-Evelyne Lessard, Marilyn Castonguay, Marc-André Grondin, Guillaume Cyr, Isabelle Giroux, Guillaume Laurin, Juliette Maxyme Proulx
 • Genre: Thriller
 • Land: Kanada
 • År: 2020
 • Längd: 1:23
 • Betyg: 4

2 reaktioner på ”Innan undergången”

 1. Anton Stensaxpåse

  Tor,

  Jag tycker du har rätt kring filmens kvaliteter. Men vilken enfaldig ignorant och politiserad recension du bjuder på, i bästa tänkbara Tv-soffaperspektiv.

  Jag sätter min månadslön på att dina skrivarambitioner formades ur en kort folkhögskolekurs på Södertörn, omgiven av lika vänstersinnade kurskamrater i Palestinasjal, glest skägg och Kafkakomplex större än byn du väste upp i. Istället för att faktiskt mana till eftertanke i huruvida människor kan tänkas reagera i dessa situationer under givna förutsättningar, eller ur den moraliska aspekten kring första olyckan sett ur både ledarens och deltagarnas perspektiv så travesterar du istället kring ett högst målmedvetet och för många människor tänkbart ”om det värsta händer-scenario”. Irriterande oprofessionellt.

  Att du dessutom har mage att blanda in Trump i en kanadensisk produktion (och amerikanskt grundlagsskyddad vapenlag) i denna prepperkultur som funnits långt innan Clinton fick en avsugning i Ovala rummet verkar inte bekomma dig och signalerar okunskap. Tvärtom visar du din totala okunnighet och kognitiva dissonans.

  Ponera OM strömmen någon gång skulle fimpas i ”trygga” Sverige, om så bara för ett dygn -sväljer du nog snabbt din självgodhet. Inte sant?. Ett inte alls otänkbart scenario enligt svensk underrättelsetjänst och militär i dessa dagar.

  Sådär, även en världsfrånvänd sk. recensent behöver recenseras. Tack för ordet!

 2. Tor Aavatsmark

  Hej, Anton Stensaxpåse!

  Tack så hemskt mycket för din informativa, upplysande och inspirerande kommentar.

  Du kan vara lugn, jag försäkrar dig att undertecknad inte är vänstervriden, jag har inte heller någonsin (Gud förbjude!) iklätt mig en palestinasjal; jag är faktisk stabilt placerad på den borgerliga/konservativa sidan i det politiska landskapet.

  När det gäller att du ”… sätter (…) månadslön på att dina skrivarambitioner formades ur en kort folkhögskolekurs på Södertörn…” så är det faktiskt möjligt att du har lite rätt – å andra sidan är det något som säger mig att jag väl inte direkt har så mycket att tjäna på att eventuellt inkassera en av dina månadslöner …?

  Jag har för övrigt en magisterexamen från mina 6,5 år på universitetet, när det däremot gäller mina skriv- och filmkunskaper är jag nog, tyvärr (?), relativt autodidakt.

  Att jag har valt att ”blanda in” den inkompetenta demagogen, narcissisten och misogynisten Donald J. Trump i recensionen beror helt enkelt på att det är en mycket relevant jämförelse med filmens karaktärer, deras tankesätt och beteende. Det är exakt sådana personer som Alain och hans anhängare som Trump apellerar till med sitt avslappnade förhållande till fakta och vetenskap samt sin eklatant splittrande vokabulär och härskarteknik. Han underminerar, fullt medvetet, medvetet demokratin – med det sagt hade vi gärna kunnat ha en givande diskussion, på krogen (?), om demokrati verkligen är det bästa statsskicket 2020.

  Önskar dig allt gott, och lycka till med ”preppningen”!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen