: Hugo Cabret 3D

Blu-ray-anmeldelse

Martin Scorsese är en oerhört bred regissör, han har fängslat filmvärlden i årtionden med allt från dystra thrillers och biografiska dramer till maffiahistorier och dokumentärer. Familjegenren har han däremot inte försökt sig på förut – men det visar sig att han kan det också!

Scorseses Hugo Cabret är en hyllning till filmhistorien, i en väldigt familjevänlig inpackning. Allt är så tekniskt briljant och charmerande att både stora och små kommer att låta sig förföras!

Med filmklassikern Le voyage dans la lune (Resan till månen) från 1902, av Georges Méliès (Ben Kingsley), som bakgrund flätar han ihop en fascinerande historia och en resa genom de första åren av filmens fantastiska historia och dess pionjärer.

Filmen bygger på romanen The Invention of Hugo Cabret av Brian Selznick och handlar om den kvicka pojken Hugo Cabret (Asa Butterfield) som växer upp i Paris under mellankrigstiden med en urmakare (och uppfinnare) till far (Jude Law) som omkommer i en eldsvåda. När Hugo är ensam och föräldralös är det hans synnerligen druckne farbror (en härlig Ray Winstone) som tar över ansvaret för honom. Farbrodern är något så udda som ansvarig för att alla klockor på centralstationen i Paris tickar och går, vilket visar sig vara en utmaning när han dör. Ingen lägger märke till att Hugo tar över jobbet, och att han till och med bor på den enorma järnvägsstationen.

På ständig jakt efter hemlösa finns säkerhetsvakten, spelad av Sacha Baron Cohen som bevisar att han kan mer än att spela knasiga östeuropéer och diktatorer. Som övernitisk och pedantisk vakt har Cohen en perfekt balans mellan drama och underfundig humor.

Under sin ständiga flykt från vakten tar Hugos liv en ny vändning när han lär känna Isabelle, dottern till ägaren (Kingsley) av leksaksbutiken som han ideligen stjäl från. Ägaren Georges är en djupt olycklig man som tar livet en dag i sänder och försöker förtränga gamla minnen. Isabelle och Hugo försöker tillsammans med en mekanisk docka liva upp hans trista tillvaro, och på samma gång ta reda på vad han varit med om.

Annons

Allt är fullproppat med fantastisk scenografi, magiska ögonblick (bland annat en torgscen som tar andan ur publiken och som verkligen visar varför alla genast bör skaffa en 3DTV!), ihållande spänning och härliga rolltolkningar.

Filmen är både sorglig och upplyftande på samma gång och har ett djupare innehåll än vad man anar vid första anblicken. Här handlar det om att våga satsa på sina drömmar och få ut det mesta ur livet – och att inte ge upp. Allt berättas ur två barns synvinkel och innehåller perfekt vältajmade nedslag ur filmhistorien.

Hugo Cabret är en film som utnyttjar 3D-tekniken till det yttersta och låter den lyfta fram magin. Detta är inget annat än Scorseses kärleksförklaring till filmhistorien, och dagens unga kommer att bli fascinerade av den underbara resan! Sex strålande stjärnor!

Det är bara att slå fast omedelbart: Hugo Cabret är en ny referensfilm för 3D! Den extra dimensionen ger filmen ett imponerande djup och en oslagbar skärpa. Här finns inte någon antydan till crosstalk och bilden är inte det minsta för mörk (vilket annars ofta är problemet med 3D-filmer). Fullt i klass med Avatar – om inte bättre!

Bonusmaterialet består av en bra och grundlig bakomfilm, en intervju med Cohen, en titt på specialeffekterna och mer om Georges Méliès. Vi hade gärna sett mer av Scorsese och ännu mer om alla de spektakulära specialeffekterna.

Annons

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 39 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
Fakta
  • Release: 18 juli 2012
  • Regi: Martin Scorsese
  • Med: Asa Butterfield, Ben Kingsley, Sacha Baron Cohen, Ray Winstone, Christopher Lee, Chloë G. Moretz, Emily Mortimer
  • Genre: Äventyr
  • Land: USA
  • År: 2012
  • Längd: 2:06
IMDB Rating

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.
Annons
Annons

Läs också

Den danska storstjärnan har fått ytterligare en internationell mega-roll.
Strömningsjätten har tecknat ett stort avtal om innehåll med Sony Pictures.
Ännu en gång flyttas premiärerna för stora filmtitlar fram.
Harrison Ford-filmen från 1986 gör comeback som TV-serie.
Serieversionen av filmsuccén levererar mer av samma sak, i ett halsbrytande men så småningom upprepande tempo.
Att 40 % av de spanska männen går på bordeller var en chockerande nyhet för oss – men bannemej om inte Álex Pina lyckas göra hejdundrande underhållning av tragedin.
April bjuder på mycket godis från strömningstjänsterna, nu kan du också titta på innehåll från nykomlingen Paramount+.
Påsken blir definitivt bättre med en riktigt bra thriller eller deckare!
Nykomlingen Paramount+ lanseras med Maisie Williams som snabbkäftad eremit som plötsligt släpps lös i det fria. Roligt, men lite oförlöst.
Disney+ bevisar att det fortfarande finns mer spännande material att förmedla från Marvels rikliga universum.
Många filmer har ”finputsats” i efterhand av missnöjda regissörer – men ingen lika omfattande som Justice League.
Den efterlängtade uppföljaren till fräscha Wonder Woman är årets största besvikelse.
En av 1980-talets stora komiker, Eddie Murphy, försöker stenhårt att återuppliva sin klassiska komedi – men åstadkommer bara en mycket mindre charmig kopia.
Uppföljaren går i samma fascinerande fotspår som första säsongen – och det är inte negativt.
New Orleans mest respekterade domare hamnar i klammeri med rättvisan.
Under årets första vårmånad får vi ljusare dagar, mindre snö och massor av spännande innehåll från strömningstjänsterna.
Tänk om det om var Sovjetunionen som hann först till månen?
Big Sky ett levande bevis på att även en av branschens mest erfarna och välrenommerade kan misslyckas.
Två personer ägnar en hel natt åt att göra sitt yttersta för att såra och förnedra sin partner. Sådant blir det filmkonst av.
Tom Hanks briljerar i sobert western-epos som har hjärtat på rätta stället.