TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Hugo Cabret 3D

Blu-ray-anmeldelse

Martin Scorsese är en oerhört bred regissör, han har fängslat filmvärlden i årtionden med allt från dystra thrillers och biografiska dramer till maffiahistorier och dokumentärer. Familjegenren har han däremot inte försökt sig på förut – men det visar sig att han kan det också!

forfatter
Publicerad 2012-09-01 - 00:00
Karakter
Äventyr
Hugo Cabret 3D

Scorseses Hugo Cabret är en hyllning till filmhistorien, i en väldigt familjevänlig inpackning. Allt är så tekniskt briljant och charmerande att både stora och små kommer att låta sig förföras!

Med filmklassikern Le voyage dans la lune (Resan till månen) från 1902, av Georges Méliès (Ben Kingsley), som bakgrund flätar han ihop en fascinerande historia och en resa genom de första åren av filmens fantastiska historia och dess pionjärer.

Filmen bygger på romanen The Invention of Hugo Cabret av Brian Selznick och handlar om den kvicka pojken Hugo Cabret (Asa Butterfield) som växer upp i Paris under mellankrigstiden med en urmakare (och uppfinnare) till far (Jude Law) som omkommer i en eldsvåda. När Hugo är ensam och föräldralös är det hans synnerligen druckne farbror (en härlig Ray Winstone) som tar över ansvaret för honom. Farbrodern är något så udda som ansvarig för att alla klockor på centralstationen i Paris tickar och går, vilket visar sig vara en utmaning när han dör. Ingen lägger märke till att Hugo tar över jobbet, och att han till och med bor på den enorma järnvägsstationen.

På ständig jakt efter hemlösa finns säkerhetsvakten, spelad av Sacha Baron Cohen som bevisar att han kan mer än att spela knasiga östeuropéer och diktatorer. Som övernitisk och pedantisk vakt har Cohen en perfekt balans mellan drama och underfundig humor.

Under sin ständiga flykt från vakten tar Hugos liv en ny vändning när han lär känna Isabelle, dottern till ägaren (Kingsley) av leksaksbutiken som han ideligen stjäl från. Ägaren Georges är en djupt olycklig man som tar livet en dag i sänder och försöker förtränga gamla minnen. Isabelle och Hugo försöker tillsammans med en mekanisk docka liva upp hans trista tillvaro, och på samma gång ta reda på vad han varit med om.

Allt är fullproppat med fantastisk scenografi, magiska ögonblick (bland annat en torgscen som tar andan ur publiken och som verkligen visar varför alla genast bör skaffa en 3DTV!), ihållande spänning och härliga rolltolkningar.

Filmen är både sorglig och upplyftande på samma gång och har ett djupare innehåll än vad man anar vid första anblicken. Här handlar det om att våga satsa på sina drömmar och få ut det mesta ur livet – och att inte ge upp. Allt berättas ur två barns synvinkel och innehåller perfekt vältajmade nedslag ur filmhistorien.

Hugo Cabret är en film som utnyttjar 3D-tekniken till det yttersta och låter den lyfta fram magin. Detta är inget annat än Scorseses kärleksförklaring till filmhistorien, och dagens unga kommer att bli fascinerade av den underbara resan! Sex strålande stjärnor!

Det är bara att slå fast omedelbart: Hugo Cabret är en ny referensfilm för 3D! Den extra dimensionen ger filmen ett imponerande djup och en oslagbar skärpa. Här finns inte någon antydan till crosstalk och bilden är inte det minsta för mörk (vilket annars ofta är problemet med 3D-filmer). Fullt i klass med Avatar – om inte bättre!

Bonusmaterialet består av en bra och grundlig bakomfilm, en intervju med Cohen, en titt på specialeffekterna och mer om Georges Méliès. Vi hade gärna sett mer av Scorsese och ännu mer om alla de spektakulära specialeffekterna.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

Fakta
 • Release: 18 juli 2012
 • Regi: Martin Scorsese
 • Med: Asa Butterfield, Ben Kingsley, Sacha Baron Cohen, Ray Winstone, Christopher Lee, Chloë G. Moretz, Emily Mortimer
 • Genre: Äventyr
 • Land: USA
 • År: 2012
 • Längd: 2:06
IMDB Rating
forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend