TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Homeland, säsong 4

Showtime

Efter den brutala avrättningen av Brody mot slutet av den tredje säsongen var Homeland tvungen att återuppliva hela konceptet – vilket serien tjänar mycket på.

forfatter
Publicerad 2014-11-21 - 04:31
Karakter
Thriller
Homeland, säsong 4

Efter en relativt svag tredje säsong, där manusförfattarna och författarna uppenbarligen hade problem med vilken riktning serien skulle ta, och det ägnades mycket tid åt familjen Brodys privatliv och en alltmer bipolär Carrie Mathison (Claire Danes), blev den (oundvikliga) lösningen att ta livet av Brody. Med honom ur vägen kan fjärde säsongen nästan starta om hela serien, vilket den lyckas väldigt bra med.

Efter att Brody hängdes i en kran i Teheran och Carrie var gravid med hans barn, ville hon bara bort från landet – lösningen (som också innebar en befriande flykt från hennes nyfödda dotter!) blev som chef för drönarattackerna över Afghanistan och Pakistan. När ett uppdrag går fullständigt åt helvete och dödar ett fyrtiotal civila blir Carrie hemkallad, men genom komprometterande information lyckas hon snabbt pressa sig till en topposition i Islamabad – och så är spionplotten tillbaka på spåret igen.

Det finns fortfarande en del av handlingen som vi reagerar på och inte tycker är särskild trovärdig, men jämfört med föregående säsonger är de fjärde betydligt mer jordnära och realistisk. Vi får se en klassisk spionthriller med en tät, intensiv och framåtskridande handling där det ständigt dyker upp nya utmaningar för Carrie och hennes team. En ytterst dagsaktuell handling mitt i det pågående kriget mot al-Qaida, med problematiska diplomatiska implikationer efter mordet på Usama bin Laden och med det eskalerande drönarkriget som kuliss.

Carrie är tillbaka exakt där vi gillar henne bäst, som hårt arbetande och kompromisslös terroristjägare, där absolut alla ändamål helgar medlet. Serien lyckas samtidigt ställa viktiga frågor om hennes och CIA:s handlingar och har karaktärer med djup och privata problem – inte minst personifierat av en lysande Rupert Friend (Peter Quinn) samt fint fräscht blod från Suraj Sharma (Life of Pi). Vi delar med glädje ut fem gedigna thrillerstjärnor!

Bildkvaliteten på TV-sändningen är strålande skarp på vår 4K-TV, detaljerad och med naturliga färger. Ljudspåret imponerar med sin detaljrikedom. Obs! Recensionen bygger på de sex första avsnitten (av tolv).

Läs hela artikeln? Logga in eller bli medlem i LB+. Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se
Fakta
  • Release: 6 oktober 2014
  • Regi: Lesli L. Glatter
  • Med: Claire Danes, Mandy Patinkin, Rupert Friend, Suraj Sharma, Nazanin Boniadi, Laila Robins
  • Genre: Thriller
  • Land: USA
  • År: 2014
  • Längd: 10:16
forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.
You’ll want to hear this: Everything you need to know about Belkin’s audio range

Consumer electronics leader Belkin celebrates its forty-year legacy with innovations that help you to be ready for today

Följ Ljud & Bild