: Homeland, säsong 4

Showtime

Efter den brutala avrättningen av Brody mot slutet av den tredje säsongen var Homeland tvungen att återuppliva hela konceptet – vilket serien tjänar mycket på.
Karakter
Thriller
Homeland, säsong 4
Annons
Annons
forfatter

Efter en relativt svag tredje säsong, där manusförfattarna och författarna uppenbarligen hade problem med vilken riktning serien skulle ta, och det ägnades mycket tid åt familjen Brodys privatliv och en alltmer bipolär Carrie Mathison (Claire Danes), blev den (oundvikliga) lösningen att ta livet av Brody. Med honom ur vägen kan fjärde säsongen nästan starta om hela serien, vilket den lyckas väldigt bra med.

Efter att Brody hängdes i en kran i Teheran och Carrie var gravid med hans barn, ville hon bara bort från landet – lösningen (som också innebar en befriande flykt från hennes nyfödda dotter!) blev som chef för drönarattackerna över Afghanistan och Pakistan. När ett uppdrag går fullständigt åt helvete och dödar ett fyrtiotal civila blir Carrie hemkallad, men genom komprometterande information lyckas hon snabbt pressa sig till en topposition i Islamabad – och så är spionplotten tillbaka på spåret igen.

Det finns fortfarande en del av handlingen som vi reagerar på och inte tycker är särskild trovärdig, men jämfört med föregående säsonger är de fjärde betydligt mer jordnära och realistisk. Vi får se en klassisk spionthriller med en tät, intensiv och framåtskridande handling där det ständigt dyker upp nya utmaningar för Carrie och hennes team. En ytterst dagsaktuell handling mitt i det pågående kriget mot al-Qaida, med problematiska diplomatiska implikationer efter mordet på Usama bin Laden och med det eskalerande drönarkriget som kuliss.

Carrie är tillbaka exakt där vi gillar henne bäst, som hårt arbetande och kompromisslös terroristjägare, där absolut alla ändamål helgar medlet. Serien lyckas samtidigt ställa viktiga frågor om hennes och CIA:s handlingar och har karaktärer med djup och privata problem – inte minst personifierat av en lysande Rupert Friend (Peter Quinn) samt fint fräscht blod från Suraj Sharma (Life of Pi). Vi delar med glädje ut fem gedigna thrillerstjärnor!

Annons

Bildkvaliteten på TV-sändningen är strålande skarp på vår 4K-TV, detaljerad och med naturliga färger. Ljudspåret imponerar med sin detaljrikedom. Obs! Recensionen bygger på de sex första avsnitten (av tolv).

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 39 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
Fakta
  • Release: 6 oktober 2014
  • Regi: Lesli L. Glatter
  • Med: Claire Danes, Mandy Patinkin, Rupert Friend, Suraj Sharma, Nazanin Boniadi, Laila Robins
  • Genre: Thriller
  • Land: USA
  • År: 2014
  • Längd: 10:16
IMDB Rating

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.
Annons
Annons

Läs också

Den danska storstjärnan har fått ytterligare en internationell mega-roll.
Strömningsjätten har tecknat ett stort avtal om innehåll med Sony Pictures.
Ännu en gång flyttas premiärerna för stora filmtitlar fram.
Harrison Ford-filmen från 1986 gör comeback som TV-serie.
Serieversionen av filmsuccén levererar mer av samma sak, i ett halsbrytande men så småningom upprepande tempo.
Att 40 % av de spanska männen går på bordeller var en chockerande nyhet för oss – men bannemej om inte Álex Pina lyckas göra hejdundrande underhållning av tragedin.
April bjuder på mycket godis från strömningstjänsterna, nu kan du också titta på innehåll från nykomlingen Paramount+.
Påsken blir definitivt bättre med en riktigt bra thriller eller deckare!
Nykomlingen Paramount+ lanseras med Maisie Williams som snabbkäftad eremit som plötsligt släpps lös i det fria. Roligt, men lite oförlöst.
Disney+ bevisar att det fortfarande finns mer spännande material att förmedla från Marvels rikliga universum.
Många filmer har ”finputsats” i efterhand av missnöjda regissörer – men ingen lika omfattande som Justice League.
Den efterlängtade uppföljaren till fräscha Wonder Woman är årets största besvikelse.
En av 1980-talets stora komiker, Eddie Murphy, försöker stenhårt att återuppliva sin klassiska komedi – men åstadkommer bara en mycket mindre charmig kopia.
Uppföljaren går i samma fascinerande fotspår som första säsongen – och det är inte negativt.
New Orleans mest respekterade domare hamnar i klammeri med rättvisan.
Under årets första vårmånad får vi ljusare dagar, mindre snö och massor av spännande innehåll från strömningstjänsterna.
Tänk om det om var Sovjetunionen som hann först till månen?
Big Sky ett levande bevis på att även en av branschens mest erfarna och välrenommerade kan misslyckas.
Två personer ägnar en hel natt åt att göra sitt yttersta för att såra och förnedra sin partner. Sådant blir det filmkonst av.
Tom Hanks briljerar i sobert western-epos som har hjärtat på rätta stället.