annonse
annonse
annonse

Hobbit: Smaugs ödemark

Blu-ray-recension

Vi har kommit halvvägs genom Peter Jacksons planerade trilogi som bygger på J.R.R. Tolkiens mindre kända litterära verk. Resultatet är bättre än första vändan, men fortfarande långdraget och oengagerande ibland, trots en tekniskt överdådig produktion och en del lustigheter.

Andra filmen, Hobbit: Smaugs ödemark, tar oss med på den fortsatta berättelsen om Bilbo Baggins (Martin Freeman) stora äventyr tillsammans med trollkarlen Gandalf (Ian McKellen) och tretton dvärgar ledda av dvärgprinsen Thorin Oakenshield (Richard Armitage). Uppdraget är att återerövra ”The Lonely Mountain” och det mytomspunna dvärgkungariket Erebor.

Sällskapets farliga färd fortsätter österut i ”Middle-earth” där det utsätt för svåra utmaningar. Förutom den eviga kampen mot orcherna möter de den stora hamnskiftaren Beorn (Mikael Persbrandt), en flock onda jättespindlar och mystiska skogsalver med dolda motiv, innan de hamnar i ”Lake-Town” som är sista anhalten för den stora konfrontationen med mega-draken Smaug. Mötet sätter mod, kunskap och vänskap på svåra prov.

Den brittiska författaren John Ronald Reuel Tolkien har efter sin död 1973 blivit mest känd för romanen ”Sagan om Ringen”, som gavs ut redan 1954. Böckerna filmatiserades av Peter Jackson 2001–2003 och var ett enormt krävande projekt med enorm kommersiell framgång. Förvåningen var därför inte stor när Jackson meddelade att han också skulle regissera Tolkiens första litterära verk, ”Hobbiten”, som gavs ut så tidigt som 1937. Mer uppseendeväckande var att den enda (!) boken skulle bli en trilogi, fördelad på tre år och med närmare 8 timmars sammanlags speltid.

Den första filmen, Hobbit: En oväntad resa (2012), blev en stor publiksuccé men fick svidande kritik av många recensenter (inklusive Ljud & Bild) för att vara både långtråkig och ha ett drag av digitalt överflöd – filmberättandet drunknade i alla effekter. Hobbit: Smaugs ödemark kan placeras i samma kategori, men har blivit en lite starkare och mer äkta film, även om den inte imponerar så våldsamt mycket utöver den tekniska aspekten – som verkligen är imponerande!

Man kan gott säga att detta är en film för fansen och för folk som har läst boken, men som isolerad film är den tröttsam. Först och främst är den alldeles för lång med sina dryga 160 minuter. Vissa scener har olidlig dialog med sömnframkallande egenskaper och det är ingen tvekan om att den borde ha klippts ner till en mer effektiv berättelse. För det andra är det flera av karaktärerna bland dvärgarna som väcker irritation och brist på empati, vilket gör att man inte förstår uppdragets betydelse. Dessutom verkar flera andra rollfigurer ganska så oinspirerande och malplacerade. Till exempel en stel och oigenkännlig Orlando Bloom som Legolas och en karikerad Stephen Fry som Master of Lake-Town. För det tredje domineras filmen av många actionscener med för mycket digitala effekter som känns tröttsamma i längden. Ett par scener har en snygg utgångspunkt men blir så utdragna att man tappar intresset och hellre vill komma vidare.

Å andra sidan är Hobbit: Smaugs ödemark en film med gott om kvaliteter. Det är svårt att inte bli imponerad av den enorma produktionen och allt det fantastiska arbete som ligger bakom. Foto, klippning, ljuddesign, kostymer och produktionsdesign tillhör naturligtvis den högre skolan och flera av skådespelarna är både duktiga, sevärda och ibland roliga. Filmen lyckas också skapa ett fullständigt filmberättande och väcker förväntningar på ett förhoppningsvis mer tillfredsställande och avslutande kapitel längre fram i år. Fyra stjärnor.

Annons: Artikeln fortsätter nedan

Ingen stor överraskning: Hobbit: Smaugs ödemark är mycket bra på Blu-ray och är du ett fan så finns det ingen anledning att inte köpa. BD-utgåvan har en egen skiva med nästan en och en halv timme extramaterial med massor av bakomfilmer, lärorika dokumentärer och kommentarer. 3D-bilden är synnerligen bra och något av det bästa vi har sett, med en helt otrolig djupkänsla och bland annat gigantiska humlor som kommer susande rakt upp i ansiktet på dig. Ljudet (DTS-HD MA 7.1) är helt fantastisk och skapar en helt ny standard för genren. Ovanligt bra!

knapp

Betyg

  • Release: 8 april
  • Regi: Peter Jackson
  • Med: Martin Freeman, Benedict Cumberbatch, Evangeline Lilly, Cate Blanchett, Luke Evans, Ian McKellen, Orlando Bloom
  • Genre: Fantasy
  • Land: USA
  • År: 2013
  • Längd: 2:41

Film

Extra

Ljud

Bild

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
test
Nokia 8.1
Räcker ett ”Nokia”? Tja …

Nokia 8.1 är en prisvärd mellanklassmobil. Men har den något speciellt att komma med? Förutom namnet?

Flaggskeppet Galaxy S10 är här Vi har känt på Samsungs nya monstermobil som har alla finesser man kan tänka sig.
test
Datacolor SpyderX Pro
Så får du korrekta färger

Fotografer måste kalibrera skärmen om färgerna ska bli rätt.

test
SteelSeries Stratus Duo
Gör datorn till en konsol

SteelSeries trådlösa spelkontroll är perfekt för springa-och-hoppa-spel på PC:n och mobilen.

test
Sonos Amp
Sonos dubblar

Äntligen en Sonos-förstärkare som är tillräckligt stark för att driva ordentliga högtalare med övertygelse. Naturligtvis med full multiroom-funktion.

Dyk med drönare Glöm flygande drönare, en undervattensdrönare är roligare!
Resekameror med superzoom Panasonic-kameror för fotografer på resande fot.
test
Nikon Z6
Fullträff med fullformat

Billigast är bäst i Nikons nya Z-serie med systemkameror.

High End Mässan 2019 Årets mässa bjöd på det mesta av det bästa inom ljud för kräsna öron.
2019 års Panasonic-TV får Dolby Vision och HDR10+ Det är bara den allra billigaste TV-modellen som inte får vara med när Panasonic rullar ut bättre HDR-format. Och Dolby Atmos.
grupptest
Seks 55-tums 4K med HDR-videokvalitet
En bra andra-TV

På jakt efter en billig extra-TV? Nu när butikerna tömmer sina lager på förra årets modeller kan du göra riktiga klipp!

Recension
Pacific Rim 2 – Uprising
Skitfilm! Uppföljaren till ”jätterobotar slår ihjäl jättemonster” är en stor besvikelse.
Trådlös McIntosh-soundbar Här är en soundbar-högtalare som tror att den är en hel anläggning.
annonse
Sluten toppmodell och förstärkare från Focal Den fantastiska hörluren Utopia har fått ett slutet alternativ i form av Stellia. Och så släpper Focal hörlursförstärkaren Arche.
Recension
The Predator (2018)
Skugga från det förflutna Inte en remake, utan en misslyckad fortsättning och en trist hyllning till originalet från 1987.
Recension
The Truth Matters
Mörkläggningen om kriget i Irak Bush-administrationen ljög medvetet om orsakerna till andra Irak-kriget – och pressen lät bli att ställa dem till svars.
Recension
Peppermint
Fullständigt ointressant Blodtörstig Jennifer Garner i blodfattig actionklyscha.
Recension
BlacKkKlansman
En politisk ­knytnäve! Spike Lee levererar en av sina bästa filmer – om rashat förr och nu.
Släpp lös musiken Genom att jorda högtalarna har Audiovector lyckats förbättra ljudet.
16x-zoom från Olympus Kompakt 12–200 mm-objektiv.
test
Nokia 5.1 Plus
Billig Nokia ­överraskar en smula

På flera områden är Nokia 5.1 Plus bättre än man kan förvänta sig för pengarna. Fast ett par kompromisser kommer man inte undan.

test
Audeze Mobius
Utanför huvudet-upplevelse

Audezes lyx-headset bryter mot en av de grundläggande reglerna för hörlurar. Och låter bra!

Bättre skärmkalibrering Datacolor har förbättrad Spyder-kalibreringen.
Tre nya specialobjektiv från Leica Så här ser de alltså ut, de tre specialobjektiven som Leica lanserat till M-systemet.
Recension
Velvet Buzzsaw
Konstnärligt mord! En ganska så misslyckad genreblandning av ironisk satir och slasher-rysare.
grupptest
6 trådlösa hörlurar
Trådlöst ljud ­ på allvar

Hörlurar för dig som tar ljudkvaliteten seriöst men inte vill bli helt ruinerad på kuppen.