: Hobbit: Smaugs ödemark

Blu-ray-recension

Vi har kommit halvvägs genom Peter Jacksons planerade trilogi som bygger på J.R.R. Tolkiens mindre kända litterära verk. Resultatet är bättre än första vändan, men fortfarande långdraget och oengagerande ibland, trots en tekniskt överdådig produktion och en del lustigheter.
Karakter
Fantasy
Hobbit: Smaugs ödemark
Annons
Annons
forfatter

Andra filmen, Hobbit: Smaugs ödemark, tar oss med på den fortsatta berättelsen om Bilbo Baggins (Martin Freeman) stora äventyr tillsammans med trollkarlen Gandalf (Ian McKellen) och tretton dvärgar ledda av dvärgprinsen Thorin Oakenshield (Richard Armitage). Uppdraget är att återerövra ”The Lonely Mountain” och det mytomspunna dvärgkungariket Erebor.

Sällskapets farliga färd fortsätter österut i ”Middle-earth” där det utsätt för svåra utmaningar. Förutom den eviga kampen mot orcherna möter de den stora hamnskiftaren Beorn (Mikael Persbrandt), en flock onda jättespindlar och mystiska skogsalver med dolda motiv, innan de hamnar i ”Lake-Town” som är sista anhalten för den stora konfrontationen med mega-draken Smaug. Mötet sätter mod, kunskap och vänskap på svåra prov.

Den brittiska författaren John Ronald Reuel Tolkien har efter sin död 1973 blivit mest känd för romanen ”Sagan om Ringen”, som gavs ut redan 1954. Böckerna filmatiserades av Peter Jackson 2001–2003 och var ett enormt krävande projekt med enorm kommersiell framgång. Förvåningen var därför inte stor när Jackson meddelade att han också skulle regissera Tolkiens första litterära verk, ”Hobbiten”, som gavs ut så tidigt som 1937. Mer uppseendeväckande var att den enda (!) boken skulle bli en trilogi, fördelad på tre år och med närmare 8 timmars sammanlags speltid.

Den första filmen, Hobbit: En oväntad resa (2012), blev en stor publiksuccé men fick svidande kritik av många recensenter (inklusive Ljud & Bild) för att vara både långtråkig och ha ett drag av digitalt överflöd – filmberättandet drunknade i alla effekter. Hobbit: Smaugs ödemark kan placeras i samma kategori, men har blivit en lite starkare och mer äkta film, även om den inte imponerar så våldsamt mycket utöver den tekniska aspekten – som verkligen är imponerande!

Man kan gott säga att detta är en film för fansen och för folk som har läst boken, men som isolerad film är den tröttsam. Först och främst är den alldeles för lång med sina dryga 160 minuter. Vissa scener har olidlig dialog med sömnframkallande egenskaper och det är ingen tvekan om att den borde ha klippts ner till en mer effektiv berättelse. För det andra är det flera av karaktärerna bland dvärgarna som väcker irritation och brist på empati, vilket gör att man inte förstår uppdragets betydelse. Dessutom verkar flera andra rollfigurer ganska så oinspirerande och malplacerade. Till exempel en stel och oigenkännlig Orlando Bloom som Legolas och en karikerad Stephen Fry som Master of Lake-Town. För det tredje domineras filmen av många actionscener med för mycket digitala effekter som känns tröttsamma i längden. Ett par scener har en snygg utgångspunkt men blir så utdragna att man tappar intresset och hellre vill komma vidare.

Annons

Å andra sidan är Hobbit: Smaugs ödemark en film med gott om kvaliteter. Det är svårt att inte bli imponerad av den enorma produktionen och allt det fantastiska arbete som ligger bakom. Foto, klippning, ljuddesign, kostymer och produktionsdesign tillhör naturligtvis den högre skolan och flera av skådespelarna är både duktiga, sevärda och ibland roliga. Filmen lyckas också skapa ett fullständigt filmberättande och väcker förväntningar på ett förhoppningsvis mer tillfredsställande och avslutande kapitel längre fram i år. Fyra stjärnor.

Ingen stor överraskning: Hobbit: Smaugs ödemark är mycket bra på Blu-ray och är du ett fan så finns det ingen anledning att inte köpa. BD-utgåvan har en egen skiva med nästan en och en halv timme extramaterial med massor av bakomfilmer, lärorika dokumentärer och kommentarer. 3D-bilden är synnerligen bra och något av det bästa vi har sett, med en helt otrolig djupkänsla och bland annat gigantiska humlor som kommer susande rakt upp i ansiktet på dig. Ljudet (DTS-HD MA 7.1) är helt fantastisk och skapar en helt ny standard för genren. Ovanligt bra!

knapp

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 39 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
Fakta
  • Release: 8 april
  • Regi: Peter Jackson
  • Med: Martin Freeman, Benedict Cumberbatch, Evangeline Lilly, Cate Blanchett, Luke Evans, Ian McKellen, Orlando Bloom
  • Genre: Fantasy
  • Land: USA
  • År: 2013
  • Längd: 2:41
IMDB Rating

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Lorentz Celo


Senaste artiklar:

Annons
Annons

Läs också

Serieversionen av filmsuccén levererar mer av samma sak, i ett halsbrytande men så småningom upprepande tempo.
Att 40 % av de spanska männen går på bordeller var en chockerande nyhet för oss – men bannemej om inte Álex Pina lyckas göra hejdundrande underhållning av tragedin.
April bjuder på mycket godis från strömningstjänsterna, nu kan du också titta på innehåll från nykomlingen Paramount+.
Påsken blir definitivt bättre med en riktigt bra thriller eller deckare!
Nykomlingen Paramount+ lanseras med Maisie Williams som snabbkäftad eremit som plötsligt släpps lös i det fria. Roligt, men lite oförlöst.
Disney+ bevisar att det fortfarande finns mer spännande material att förmedla från Marvels rikliga universum.
Många filmer har ”finputsats” i efterhand av missnöjda regissörer – men ingen lika omfattande som Justice League.
Den efterlängtade uppföljaren till fräscha Wonder Woman är årets största besvikelse.
En av 1980-talets stora komiker, Eddie Murphy, försöker stenhårt att återuppliva sin klassiska komedi – men åstadkommer bara en mycket mindre charmig kopia.
Uppföljaren går i samma fascinerande fotspår som första säsongen – och det är inte negativt.
New Orleans mest respekterade domare hamnar i klammeri med rättvisan.
Under årets första vårmånad får vi ljusare dagar, mindre snö och massor av spännande innehåll från strömningstjänsterna.
Tänk om det om var Sovjetunionen som hann först till månen?
Big Sky ett levande bevis på att även en av branschens mest erfarna och välrenommerade kan misslyckas.
Två personer ägnar en hel natt åt att göra sitt yttersta för att såra och förnedra sin partner. Sådant blir det filmkonst av.
Tom Hanks briljerar i sobert western-epos som har hjärtat på rätta stället.