Hobbit: Femhäraslaget

Blu-ray-recension

Peter Jacksons filmatisering av Tolkiens Hobbiten har nått vägs ände i och med den tredje och sista episoden, Femhäraslaget. Tyvärr är finalen en besvikelse där vi ännu en gång får bevittna när substans får ge vika för ett snyggt yttre.

Hobbit: Femhäraslaget är alltså slutet på äventyret om Bilbo Bagger, Thorin Ekensköld och följet av dvärgar. De har tagit tillbaka sitt hemland från draken Smaug och samtidigt släppt lös en dödlig och fruktansvärd kraft i världen, med konsekvensen att ett raseri går ut över de oskyldiga invånarna i Sjöstaden. Besatt av den återvunna skatten offrar Thorin vänskap och ära för att få så mycket som möjligt av den. Bilbo tvingas fatta ett djärvt beslut att försöka tala förnuft med Thorin samtidigt som fienden Sauron har skickat en armé orcher för att anfalla Ensamma berget. Det drar ihop sig till ett mörker där dvärgar, alver och människor måste förenas i ett jättelikt slag för att överleva.

Peter Jackson förtjänar mycket respekt för att han vigt stora delar av sin filmkarriär åt att visualisera Tolkiens böcker. Det har blivit sex enorma produktioner med massor av kvaliteter som tusentals fans har uppskattat mycket. Det är inte många som hade klarat av en så ”omänsklig” uppgift och han har bidragit till att ge liv åt ett litterärt universum som många håller kärt. Däremot är det ingen tvekan om att Hobbit borde ha varit en film i stället för tre! Båda de två föregående filmerna har varit segdragna etapper med enorma mängder utfyllnad utan betydande substans och behovet av en värdig avslutning och katharsis har varit stor.

THE HOBBIT: THE DESOLATION OF SMAUG

Efter att ha sett Hobbit: Femhäraslaget är den bestående känslan inte bra. Ännu en gång blir vi bombarderade med svulstiga och överdådiga scener där inte en enda känsla beskrivs utan en överdos patos. Knappt en replik utväxlas utan att kameran sveper över en bakgrund med en solnedgång och frusna vattenfall och filmmusiken är uppskruvad till max. Det blir helt enkelt för mycket melodrama och för lite självdistans och förlösande humor. En av de finaste scenerna i filmen är i slutet när Bilbo och Gandalf sitter och vilar och den sistnämnde rensar sin pipa utan att de säger ett enda ord.

HBT3-fs-340317.DNG

Dessutom måste det ännu en gång påpekas att övergången från 35 mm-film, som användes i Sagan om Ringen-filmerna, till digitala kameror har lett till en konstlad värld som förmedlar en känsla av att man befinner sig i ett TV-spel. Allting är så glatt och välpolerat att all mänsklighet – och därmed allt som känns äkta – har försvunnit. Filmen ska naturligtvis ha beröm för den tekniska biten och alla inblandade har gjort en storartad insats för att skapa en så här kolossal produkt. Dessvärre är det lite kontraproduktivt när filmen trots allt ska berätta en historia om karaktärer och deras kamp i en ogästvänlig värld. Det spelar ingen roll hur läckert allt ser ut när man sällan hyser någon empati för rollfigurerna eller får en känsla av att man är med i en bra berättelse som fortskrider. Hobbit: Femhäraslaget är nog ändå tillräckligt bra för dem som gillade de föregående filmerna, och många kommer säkert att uppskatta fler spektakulära ögonblick med en roande filmlek som trots allt bara är underhållning. Peter Jackson är en begåvad filmskapare och det ska bli spännande att se vad han hittar i framtiden, bland annat filmatiseringen av den tecknade seriehjälten Tintin. Vi hoppas att det blir bättre än Hobbit. Tre stjärnor.

Annons: Artikeln fortsätter nedan

Precis som förväntat är Blu-ray-utgåvan väldigt imponerande. Det ingår hela fyra diskar som innehåller 2D-versionen, 3D-versionen och en särskild disk med extramaterial. Den senare har tyvärr sina brister, men det finns sex olika bakomfilmer av olika slag. Lite senare i år kommer en ”extended version” som innehåller mycket mer bonusmaterial. Dessutom släpps en box med hela trilogin. Bild- och ljudkvaliteten (DTS 7.1) är helt suverän, precis som i de föregående filmerna.

Betyg

 • Release: 20 april 2015

 • Regi: Peter Jackson
 • Med: Ian McKellen, Martin Freeman, Cate Blanchett, Orlando Bloom, Ian Holm, Christopher Lee
 • Genre: Äventyr
 • Land: USA
 • År: 2014
 • Längd: 2:24
 • Film

  Extra

  Ljud

  Bild

  Har du något att tillägga?

  Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
  test
  Samsung QE65Q900R

  8K mot 4K: ­Teknisk knockout

  Är Samsungs minsta och billigaste 8K-skärm bättre än en vanlig, bra 4K-TV? Vi testar!

  Mässbilder från Sound Society 2019

  Även i vårt grannland Danmark finns det naturligtvis hifi-mässor. Här är bilder från en av dem!

  Tidal ger studioljud i iPhone

  Tidal-användare kan glädja sig åt att iPhone har fått MQA-stöd, och alltså kommer närmare ljudet från inspelningsstudion.

  grupptest
  5 trådlösa brusreducerande hörlurar

  Tyst och skönt på flyget

  Brusreducerande hörlurar motverkar trötthet och skonar hörseln på långa flygresor.

  test
  Line Magnetic Audio 805iA

  Glödande klangmästare

  En av de bästa rörförstärkare vi har testat raserar alla fördomar.

  test
  Audiovector QR5

  Den mest kompletta ­högtalaren

  Audiovector QR5 levererar rytmen utan att tveka, ger musiken luft – och slår nästan undan benen på sina egna toppmodeller.

  test
  ikko OH1

  Glänsande ljud

  Kinesiska ikko debuterar med stora ambitioner till små priser.

  Recension
  Triple Frontier

  Greed is good…

  Före detta amerikanska elitsoldater bestämmer sig för att råna en sydamerikansk knarkbaron. Det går inte riktigt som planerat.

  test
  RME ADI-2 DAC

  Bästa ljudet vi har hört

  Du hittar knappast en bättre DAC för pengarna än RME ADI-2 DAC.

  test
  Stax SR-009s

  Detta är inte ljud – det är magi

  Nu vet jag hur det känns att ha ett helt universum inklämt mellan öronen.

  Recension
  A star is Born

  Gnistrande personkemi

  Cooper och Gaga sjunger sig in i filmhistorien med en fängslande remake av motgångar-gör-dig-stark-klassikern.

  test
  IKEA Trådfri Set med uttag

  På och av och mer

  Gör dum elektronik lite smartare. Särskilt med Trådfri Gateway

  test
  IKEA Trådfri Gateway

  IKEAs port till det smarta hemmet

  Om du vill få ut det mesta ur dina Trådfri-enheter så klarar du dig inte utan en Trådfri Gateway.

  test
  IKEA Trådfri Set för dimning

  Smart lampa för nybörjare

  Det är enkelt att komma igång med de dimbara Trådfri-lamporna, men på egen hand är de inte så smarta.

  MWC 2019: Nya datorer från Lenovo

  MWC är inte bara en mobilmässa. Lenovo hade datorer för både lek och allvar.

  test
  Nikon Nikkor Z 50 mm f1.8 S

  Nikons skarpaste 50 mm

  Nikons bästa objektiv är en känslig 50 mm.

  test
  Pinell Supersound 701

  Välljudande och kompetent stereo

  Pinells kompakta anläggning är bäst i klassen.

  Sigma släpper optik till Panasonic och Leica

  11 nya Art-objektiv till fullformatkameror med L-fattning

  Skarpare porträttobjektiv från Sony

  Ljusstarka 135mm f1.8 är gjord för fullformatkamerorna.

  10 mm ultravidvinkel för fullformat

  Supervidvinkel för de största kamerorna.