Recension: Heat, Director’s Definitive Edition

Tidernas bästa krim-thriller!

Michael Manns episka mästerverk, med gigantmötet mellan De Niro och Pacino, kommer äntligen i en välförtjänt specialversion.
Karakter
Thriller
Heat, Director’s Definitive Edition
Annons
Annons
forfatter

För Mann, som innan var mest känd som producent av TV-serien Miami Vice, blev Heat (1995), det stora genombrottet som regissör på vita duken. För första gången fick vi se två av filmvärldens verkliga giganter mötas ansikte mot ansikte på film – Al Pacino och Robert De Niro hade aldrig setts tillsammans i en film (båda var visserligen med i Gudfadern II, men aldrig i samma scen).
Själva handlingen är ganska så ordinär: Yrkesbrottslingen Neil McCauley (De Niro) ska göra sin sista stora stöt innan han drar sig tillbaka och börjar leva som en laglydig medborgare. Hans motståndare är den hängivne LAPD-kriminalpolisen Vincent Hannah (Pacino). Hannah är en ”klassisk” överarbetad polis som har det svårt med privatlivet.

https://www.youtube.com/watch?v=RfKbIbiX458

Det som skiljer Heat från den långa raden mediokra polis/skurk-thrillers är Manns eminenta manus och fantastiska rollprestationer från alla inblandade. Kombinerar man det med Manns visuella känsla och hans tydliga och strama regi så får man en klassiker. Vi möter två män som lever på motsatta sidor av lagen, men som egentligen är väldigt lika. Dramaturgin är förträfflig och vi får verkligen lära känna karaktärerna och alla deras problem. Båda huvudpersonerna är lika besatta av sina jobb och har klara mål i livet. Även birollerna är viktiga karaktärer, inte minst övertygar Amy Brenneman (Judging Amy) som den aningen naiva och ytterst förstående Eady.
Höjdpunkten är utan tvekan den välskrivna caféscenen där Pacino och De Niro möts, men även flykten från banken är en självskriven klassiker – fantastiskt filmad och klippt.
Slutet är en liten besvikelse, filmen saknar en förlösning som lever upp till de höga förväntningarna Mann har byggt upp.
Rent filmtekniskt är Heat en snudd på perfekt stilistisk thriller med ett intelligent manus, skälvande spänning rakt igenom samt enastående skådespelare – tre timmar nästan flyger förbi. Heat tar en säker plats bland de allra bästa thrillrarna i filmhistorien. Det finns ingen ursäkt: köp omedelbart Michael Manns definitiva version av denna klassiker!
Specialversionen har en mycket bra och intressant bakomfilmen, 11 borttagna scener, intervjuer, ett par minidokumentärer och (halleluja!) kommentatorsspår av Mann. Filmen har fått en imponerande teknisk restaurering och både bild- och ljudkvaliteten (DTS 5.1) är fulländad!

 

picture1
<
>
(Foto: Filmbolaget)
Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 19 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
Fakta

Blu-ray
Release: 24 april 2017
Regi: Michael Mann
Med: Al Pacino, Robert De Niro, Val Kilmer, Tom Sizemore, Natalie Portman, Amy Brenneman
Genre: Thriller
Land: USA
År: 1995
Längd: 2:50

IMDB Rating

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.
Annons
Annons

Läs också

New Orleans mest respekterade domare hamnar i klammeri med rättvisan.
Under årets första vårmånad får vi ljusare dagar, mindre snö och massor av spännande innehåll från strömningstjänsterna.
Tänk om det om var Sovjetunionen som hann först till månen?
Big Sky ett levande bevis på att även en av branschens mest erfarna och välrenommerade kan misslyckas.
Två personer ägnar en hel natt åt att göra sitt yttersta för att såra och förnedra sin partner. Sådant blir det filmkonst av.
Tom Hanks briljerar i sobert western-epos som har hjärtat på rätta stället.
Starka kvinnor med högst personliga problem är den drivande kraften i detta starka Netflix-drama.
Den sanna historien om en otrolig arkeologisk utgrävning har blivit en liten (brittisk) filmpärla.
Årets kortaste månad bjuder på ljusare dagar och enorma mängder nya titlar.
Omar Sy är en fransk gentlemannatjuv med finess och list, i en serie som dryper av charm och lekfullhet.
Amazon serverar oss en grov, smutsig och realistisk maffiahistoria, sedd ur en kvinnas synvinkel. En fräsch knorr på en annars lite stagnerad genre.
Lyckat kostymdrama som är en blandning av Dynastin, Askungen, Farliga förbindelser och Downton Abbey – med en touch av Fifty Shades of Grey.
En graviditet som går fruktansvärt fel är på väg att slita den unga familjen i bitar.
Januari har långa och mörka kvällar – bara synd att streaming- och filmbolagen verkar ha tagit semester.
Med Equinox levererar Netflix en av sina bästa nordiska produktioner.
Äntligen lite ledigt mitt i corona-mörkret. Vad ska du titta på för att mysa och koppla av?