TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Recension Heat, Director’s Definitive Edition

Tidernas bästa krim-thriller!

Michael Manns episka mästerverk, med gigantmötet mellan De Niro och Pacino, kommer äntligen i en välförtjänt specialversion.

forfatter
Publicerad 2017-05-11 - 09:02
Karakter
Thriller
Heat, Director’s Definitive Edition

För Mann, som innan var mest känd som producent av TV-serien Miami Vice, blev Heat (1995), det stora genombrottet som regissör på vita duken. För första gången fick vi se två av filmvärldens verkliga giganter mötas ansikte mot ansikte på film – Al Pacino och Robert De Niro hade aldrig setts tillsammans i en film (båda var visserligen med i Gudfadern II, men aldrig i samma scen).
Själva handlingen är ganska så ordinär: Yrkesbrottslingen Neil McCauley (De Niro) ska göra sin sista stora stöt innan han drar sig tillbaka och börjar leva som en laglydig medborgare. Hans motståndare är den hängivne LAPD-kriminalpolisen Vincent Hannah (Pacino). Hannah är en ”klassisk” överarbetad polis som har det svårt med privatlivet.

youtu.be/RfKbIbiX458

Det som skiljer Heat från den långa raden mediokra polis/skurk-thrillers är Manns eminenta manus och fantastiska rollprestationer från alla inblandade. Kombinerar man det med Manns visuella känsla och hans tydliga och strama regi så får man en klassiker. Vi möter två män som lever på motsatta sidor av lagen, men som egentligen är väldigt lika. Dramaturgin är förträfflig och vi får verkligen lära känna karaktärerna och alla deras problem. Båda huvudpersonerna är lika besatta av sina jobb och har klara mål i livet. Även birollerna är viktiga karaktärer, inte minst övertygar Amy Brenneman (Judging Amy) som den aningen naiva och ytterst förstående Eady.
Höjdpunkten är utan tvekan den välskrivna caféscenen där Pacino och De Niro möts, men även flykten från banken är en självskriven klassiker – fantastiskt filmad och klippt.
Slutet är en liten besvikelse, filmen saknar en förlösning som lever upp till de höga förväntningarna Mann har byggt upp.
Rent filmtekniskt är Heat en snudd på perfekt stilistisk thriller med ett intelligent manus, skälvande spänning rakt igenom samt enastående skådespelare – tre timmar nästan flyger förbi. Heat tar en säker plats bland de allra bästa thrillrarna i filmhistorien. Det finns ingen ursäkt: köp omedelbart Michael Manns definitiva version av denna klassiker!
Specialversionen har en mycket bra och intressant bakomfilmen, 11 borttagna scener, intervjuer, ett par minidokumentärer och (halleluja!) kommentatorsspår av Mann. Filmen har fått en imponerande teknisk restaurering och både bild- och ljudkvaliteten (DTS 5.1) är fulländad!

 

picture1
<
>
(Foto: Filmbolaget)
Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
  • Fler än 6 000 produkttester
  • Undvik felköp med våra tips och guider
  • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
  • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
  • Alltid uppdaterad med senaste nytt
  • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
  • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
  • L&B TechCast – en podcast med L&B
  • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

Fakta

Blu-ray
Release: 24 april 2017
Regi: Michael Mann
Med: Al Pacino, Robert De Niro, Val Kilmer, Tom Sizemore, Natalie Portman, Amy Brenneman
Genre: Thriller
Land: USA
År: 1995
Längd: 2:50

IMDB Rating
forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Hör musiken från "Stranger Things" Är du redo för säsongsfinalen av Stranger Things? Med den här spellistan kommer du på rätt humör.
Ofullbordad alien-charm Det fanns en tid när Netflix öppnade plånboken – och sin enorma mängd abonnenter – för vilken hoppfull filmnörd som helst. Men den tiden är nog förbi.
Nytt Netflix-abonnemang med annonser precis runt hörnet Netflix vd motiverar det nya initiativet med att streamingjätten tappar för många priskänsliga tittare.
Mer skön förvirring i Westworld Efter ett långt corona-uppehåll är Westworld tillbaka på rätt spår, och går mer till sina rötter.
NY Stranger Things 4 II trailer! Netflix har nu släppt en ny trailer för sista kapitlet i Stranger Things säsong 4.
"Tillbaka till framtiden" VHS satte rekord på auktion Great Scott! Se videon från den vilda budgivningen.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend