Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Harry Potter 1-7B, Limited Edition

Blu-ray-recension

När den panka fransklärarinnan och ensamstående mamman J.K. Rowlings i början av 1990-talet fick idén till sagan om den föräldralösa trollkarlen Harry Potter, anade varken hon eller någon annan en sådan global mani den skulle framkalla.

Av / 2012-01-30 - 14:33
Harry Potter 1-7B, Limited Edition
Tor Aavatsmark

Första boken kom 1996 och det dröjde inte länge förrän flera filmbolag blev intresserade av den framgångsrika serien. De såg att den hade stor potential att bli en spännande – och lukrativ – filmföljetong. Och om inte Harry Potter-febern var stor nog när alla började läsa böckerna så blev hysterin desto större 2001 när den första filmen släpptes.

Hittills har böckerna översatts till 67 språk och är den bäst säljande bokserien någonsin, vilket gjort J.K Rowling till mångmiljonär. I pund.

Det är inte konstigt att barn fascineras av Harry Potters värld. Där sker allt på barns premisser, det är dem allt handlar om och alla äventyr och all spänning är resultat av barns handlingar, dessutom har de massor av hyss för sig och kan spela Quidditch! Till på köpet är barnen kompetenta och smarta och serien är härligt befriad från moraliteter, vilket de flesta böcker och filmer för barn är mer eller mindre fulla av – all heder åt Rowling för det!

En väsentlig del av förklaringen på Harry Potters framgång är att Rowling har lyckats med mästerverket att erövra en stor del av den vuxna läsarskaran. Dessutom har hon haft duktiga ekonomiska rådgivare som har satsat nästan lika mycket på spin-off-produkter och merchandise som självaste George Lucas. Varje gång det lanserats en ny bok eller film har det funnits Harry Potter överallt, från hamburgare till datorspel. Rowling själv har försvarat detta med att det är så filmbolag tjänar pengar nu för tiden.

När det bestämdes att böckerna skulle filmatiseras, och att skådespelarna huvudsakligen skulle vara britter, påbörjades den största casting-jakten i Storbritanniens historia. Till slut föll valet på tre okända och relativt oerfarna barn: Daniel Radcliffe som Harry Potter, Emma Watson som den lillgamla och duktiga Hermione Granger samt Rupert Grint som Ron Weasley. Filmerna har smått genialt fått draghjälp av en lång rad stjärnor i form av brittiska karaktärsskådespelare, bland annat Richard Harris, Alan Rickman, Kenneth Branagh, Emma Thompson, Maggie Smith, John Hurt, David Thewlis, Robbie Coltrane, Gary Oldman och John Cleese. De har tveklöst bidragit till seriens stora popularitet. Och när britterna också lyckats få till specialeffekter fullt i klass med det bästa från Hollywood, finns alla ingredienser för succé.

Till den första filmen var faktiskt Steven Spielberg tänkt som regissör. Samarbetet skar sig dock, främst beroende på att Rowlings insisterade på ”an all-british cast” medan Spielberg ville ha Haley Joel Osment (från ”Sjätte sinnet”) i rollen som Harry. De flesta britter drog en lättnadens suck när Spielberg ratades, de var rädda för att han skulle ”amerikanisera” historien.

Nu har alltså serien nått sitt slut – och kommit till din hemmabio! För att fira har Warner släppt en fantastisk samlarbox (i begränsad upplaga) med samtliga sju (åtta) filmer och en uppsjö av extramaterial.

HP1: Harry Potter och De vises sten

Vi möter 11-årige Harry som bor hos sin morbror och moster, där han sover under trappan och behandlas som ohyra. När han kommer till Hogwarts träffar han äntligen likasinnade barn, får två goda vänner i Ron och Hermione – och en fiende i sliskige Draco Malfoy.

Det viktigaste i HP1 är att Harry får reda på vem han är och vad som hänt hans familj. Dessutom möter publiken hela persongalleriet, samtidigt som handlingen dras mot höjdpunkten: Harrys möte med sina föräldrars mördare, Lord Voldemort! Filmen är trogen boken och en riktigt lyckad presentation av Potter-världen, och vänder sig främst till barn.

4 stjärnor 

 

HP2: Harry Potter och Hemligheternas kammare

Elever som inte är av rent blod, det vill säga barn som inte har två föräldrar som är trollkarlar, riskerar att bli förvisade från Hogwarts. Malfoy-familjen vill införa rent blod-klausulen, men än en gång visar det sig att det är Harrys ärkefiende, Lord Voldemort som ligger bakom. I HP2 har Harry växt både i kroppen och sinnet, och det har skådespelaren Radcliffe också gjort, det är uppenbart att han nu agerar med större självförtroende.

Filmen följer boken nästan slaviskt och får därför en något underlig filmatisk prägel. Det tas också för givet att publiken känner till Harry Potter-världen. Trettio, fyrtio minuter borde ligga kvar i klipprummet!

3 stjärnor

 

HP3: Harry Potter och fången från Azkaban 

Ännu en gång hinner Harrys förflutna ikapp honom. En före detta kumpan till Voldemort, Sirius Black, har rymt från Azkaban och är på väg att ta livet av vår unge hjälte. Harry måste förlita sig på sitt mod, sina magiska förmågor och sina trogna vänner för att avslöja sanningen om Black.

HP3 skiljer sig markant från de två föregångarna, främst genom att en ny regissör innebär att filmen är betydligt mörkare och dystrare. De tre huvudrollsinnehavarna har blivit riktigt duktiga i sitt samspel, vilket ger filmen en ny och fräsch dimension. Detta är en oerhört underhållande familjefilm.

5 stjärnor

 

HP4: Harry Potter och den flammande bägaren 

Det fjärde året på Hogwarts är en ganska så trist cineastisk historia, där det märks tydligt hur utdragen historien om Harrys liv och leverne är. Osedvanligt lite nytänkande och en kolossal brist på en bra historia – hela filmen handlar om mästerskapet och har ett ganska så förutsägbart händelseförlopp. Varken Radcliffe eller Grint kan skryta med karaktärsskådespel, och det har aldrig synts tydligare än i HP4. Regissör Newell har också lite problem med dramaturgin, själva turneringen är indelad i tre delar och det känns som om tiden däremellan är fylld med dödtid. Effekterna är imponerande men används ofta för att maskera den tunna (och för långa) handlingen.

2 stjärnor

 

HP5: Harry Potter och Fenixorden 

Femte året på Hogwarts står på tur och Harry, Hermione och Ronny har nått tonåren. Ännu en gång är mörkrets furste, Lord Voldemort tillbaka och på jakt efter unge herr Potter. Men myndigheterna (trolldomsministeriet) tror inte på vår hjälte.

Nu är det definitivt slut på Harrys barndom och rakt igenom hela filmen känner han sig ensam och missförstådd. Harry får också ta större del i vuxenlivet och invigs i den hemliga Fenixorden. Den slutgiltiga uppgörelsen med Voldemort närmar sig och Harry träder för första gången fram som en ledarfigur. David Yates (regi) har gjort ett lysande dramaturgiskt arbete. Det finns ett jämnt pulserande driv rakt igenom hela filmen, och specialeffekterna är strålande. Det är också trevligt att kunna konstatera att de tre huvudrollsinnehavarna verkligen växer med sina karaktärer.

4 stjärnor

 

HP6: Harry Potter och Halvblodsprinsen 

I den sjätte filmen har gänget blivit tonåringar på allvar, vilket sätter sin prägel på handlingen. Dessutom står den eviga maktkampen mellan Harry och Voldemort i centrum, och i skuggorna lurar en halvblodsprins …

Problemet med Halvblodsprinsen, och alla de föregående, är avsaknaden av en originell historia. Det känns som om alla episoder upprepar sig, det är bara nyanser som skiljer sig åt i handlingen. I den här filmen känns det dessutom som om de har försökt få med ”allt” från boken, här finns det verkligen utrymme för en extra vända i klipprummet. Men det måste påpekas att alltihop är riktigt bra underhållning, med fantastisk rekvisita och effektfullt foto.

4 stjärnor

 

HP7a: Harry Potter och dödsrelikerna, del 1

Harry, Ron och Hermione kan inte återvända till trollskolan Hogwarts eftersom de förföljs av Voldemort. I stället får de tre ta upp jakten på de så kallade horrokruxerna, hemligheten bakom Voldemorts odödlighet som de måste hitta innan Voldemort hittar Harry.

Trots att HP7a har en snygg scenografi och är väldigt välgjord så är det mycket som saknas. Att den bara är en första episod av en större helhet kan naturligtvis innebära att man inte kommer in riktigt i handlingen, och att man får en känsla av att den vinglar fram och tillbaka utan att egentligen få fotfäste.

Filmen är mörk och dyster och ibland känns det som det är för mycket med två och en halv timme med gråblått filter och mörka skuggor. Den saknar de tidigare filmernas humor, fräschhet och magi.

3 stjärnor

 

HP7b: Harry Potter och dödsrelikerna, del 2

”It all ends” lovar trailern – och det gör det verkligen med besked! Sällan har två halvor av en film varit så olika som här. Den första delen kändes som en två och en halv timmes vandring, medan den sista filmen är non-stop action från början till slut. Dramatiskt, skrämmande och spektakulärt är det, även om HP7b avlägsnar sig lite från den naiva och charmiga magin som varit seriens varumärke. Här är det lite väl mycket Harry Potter möter Sagan om Ringen, och för en gångs skull känns en Potter-film lite för kort – det är mycket som ska knytas ihop och lösas under den sista timmen.

4 stjärnor

 

 

Karakter
Harry Potter 1-7B, Limited Edition

Fakta:

  • Regi: Colombus, Cuarón, Newell, Yate
  • Med: Daniel Radcliffe, Emma Watson, Rupert Grint, Alan Rickman, Michael Gambon, Maggie Smith, Ian Hart
  • Genre: Äventyr
  • Land: UK
  • År: 2001-’11   
  • Längd: 19:38

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen