TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Recension: Green Book

Varmt vänskapsdrama

Årets bästa film (enligt Oscar-akademin) ger oss ett varmt möte mellan två omaka män – i ett segregerat sydstats- amerika.

Karakter
Drama
Green Book

Fakta:

 • Blu-ray
 • Release: 6/5/19
 • Regi: Peter Farrelly
 • Med: Mahershala Ali, Viggo Mortensen, ­Linda Cardellini, Sebastian Maniscalco, ­Dimiter D. Marinov, Mike Hatton, Maggie Nixon
 • Genre: Drama
 • Land: USA
 • År: 2018
 • Längd: 2:10
 

I 1960-talets New York är den italiensk-ättade Tony Lip (Viggo Mortensen) en lite ”simpel” nattklubbsutkastare som inte har särskilt mycket till övers för svarta. Efter att ha tappat humöret, och därmed jobbet, tvingas han bita i det sura äpplet och tacka ja till ett jobb som chaufför/allt-i-allo till den excentriske, svarte (!) pianisten Dr. Donald Shirley (Mahershala ”True Detective” Ali).

Shirley lever ett stilla och fashionabelt liv i liberala New York men insisterar på en omfattande serie konserter i Sydstaterna. Vi får se en annorlunda roadmovie om vänskap, ett mycket omaka par, varm humor och upprepade tecken på USA:s nära, mörka historia med rasmotsättningar.

Green Book bygger på en sann historia och har blivit en väldigt mysig feelgood-film, som lider av stereotypiska karaktärer och en förenklad handling men bärs fram av strålande rolltolkningar av Ali och Mortensen. Ali fick också, mycket välförtjänt, en Oscar för årets bästa manliga huvudroll. Filmen fick dessutom en Oscar för årets bästa film – vilket vi däremot inte kan hålla med om. Å andra sidan så älskar Oscar-akademin älskar historier som bygger på verkliga händelser – och lägger man sedan till rasism så har man ett säkert kort.

(Foto: Nordisk film)

Den ruffige sluggern från stadens mindre bemedlade kvarter är den rena motsatsen till den sofistikerade pianisten, som inte kan tänka sig att äta friterade kycklingvingar ur en papphink. Sådana komiska ögonblick finns det gott om, men det som väcker större känslomässigt intresse är all dubbelmoral – Shirley välkomnas varmt till konserterna men måste äta sin mat ensam (i ett kyffe) och får inte använda samma toaletter som vita – men när sällskapet ska underhållas duger han mer än väl.

En fin, varm film som med fördel hade kunnat presenteras lite mer subtilt, inte så svartvitt och lite mindre förutsägbart. 5 svaga stjärnor.

picture1
<
>
(Foto: Nordisk film)

Både bilden och ljudet (Dolby Atmos) är mycket bra i den här BD-releasen. Trist ont om bonusmaterial, speciellt med tanke på att filmen bygger på verkliga personer.

LB+ ERBJUDANDE: 1 vecka för 19 kr
Få full tillgång till ljudochbild.se, testarkiv med fler än 6 000 tester, fördelsklubb, guider, nyheter, recensioner av filmer och TV-serier, och mycket mer.

1 svar på ”Green Book”

 1. ”Efter att ha tappat humöret, och därmed jobbet, tvingas han bita i det sura äpplet och tacka ja till ett jobb som chaufför”

  Han blev inte alls av med jobbet för att han tappade humöret. Dem stängde ner nattklubben pga att den skulle renoveras under två/tre månader.

  Svara

Lämna en kommentar

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.