Recension: Green Book

Varmt vänskapsdrama

Årets bästa film (enligt Oscar-akademin) ger oss ett varmt möte mellan två omaka män – i ett segregerat sydstats- amerika.
Karakter
Drama
Green Book
Annons
Annons
forfatter

I 1960-talets New York är den italiensk-ättade Tony Lip (Viggo Mortensen) en lite ”simpel” nattklubbsutkastare som inte har särskilt mycket till övers för svarta. Efter att ha tappat humöret, och därmed jobbet, tvingas han bita i det sura äpplet och tacka ja till ett jobb som chaufför/allt-i-allo till den excentriske, svarte (!) pianisten Dr. Donald Shirley (Mahershala ”True Detective” Ali).

Shirley lever ett stilla och fashionabelt liv i liberala New York men insisterar på en omfattande serie konserter i Sydstaterna. Vi får se en annorlunda roadmovie om vänskap, ett mycket omaka par, varm humor och upprepade tecken på USA:s nära, mörka historia med rasmotsättningar.

Green Book bygger på en sann historia och har blivit en väldigt mysig feelgood-film, som lider av stereotypiska karaktärer och en förenklad handling men bärs fram av strålande rolltolkningar av Ali och Mortensen. Ali fick också, mycket välförtjänt, en Oscar för årets bästa manliga huvudroll. Filmen fick dessutom en Oscar för årets bästa film – vilket vi däremot inte kan hålla med om. Å andra sidan så älskar Oscar-akademin älskar historier som bygger på verkliga händelser – och lägger man sedan till rasism så har man ett säkert kort.

(Foto: Nordisk film)

Den ruffige sluggern från stadens mindre bemedlade kvarter är den rena motsatsen till den sofistikerade pianisten, som inte kan tänka sig att äta friterade kycklingvingar ur en papphink. Sådana komiska ögonblick finns det gott om, men det som väcker större känslomässigt intresse är all dubbelmoral – Shirley välkomnas varmt till konserterna men måste äta sin mat ensam (i ett kyffe) och får inte använda samma toaletter som vita – men när sällskapet ska underhållas duger han mer än väl.

En fin, varm film som med fördel hade kunnat presenteras lite mer subtilt, inte så svartvitt och lite mindre förutsägbart. 5 svaga stjärnor.

picture1
<
>
(Foto: Nordisk film)

Både bilden och ljudet (Dolby Atmos) är mycket bra i den här BD-releasen. Trist ont om bonusmaterial, speciellt med tanke på att filmen bygger på verkliga personer.

/ registrera dig för att läsa den här artikeln gratis

Var vänlig bekräfta innan du registrerar dig

Jag accepterar Ljud & Bilds villkor. Jag vill ta emot nyhetsbrev och information, som skickas ut ett par gånger i månaden. Jag kan när som helst avregistrera mig.

eller registrera dig via e-post

Glömt lösenordet? Ange din e-postadress, så får du ett mail med en länk så att du kan ange ett nytt lösenord.

Fakta
  • Blu-ray
  • Release: 6/5/19
  • Regi: Peter Farrelly
  • Med: Mahershala Ali, Viggo Mortensen, ­Linda Cardellini, Sebastian Maniscalco, ­Dimiter D. Marinov, Mike Hatton, Maggie Nixon
  • Genre: Drama
  • Land: USA
  • År: 2018
  • Längd: 2:10
 
IMDB Rating

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.
Annons
Annons

Läs också

En av Netflix mest populära filmer någonsin får snart en (eller flera) uppföljare.
Nu kan du se fram emot mer pompa och ståt, intriger och sex bland societeten på 1800-talet.
Ännu en gång flyttas premiären av den 25:e Bond-filmen fram.
Med ännu en global aktör på den nordiska marknaden hårdnar kampen om strömningsabonnenterna.
Amazon serverar oss en grov, smutsig och realistisk maffiahistoria, sedd ur en kvinnas synvinkel. En fräsch knorr på en annars lite stagnerad genre.
Lyckat kostymdrama som är en blandning av Dynastin, Askungen, Farliga förbindelser och Downton Abbey – med en touch av Fifty Shades of Grey.
En graviditet som går fruktansvärt fel är på väg att slita den unga familjen i bitar.
Januari har långa och mörka kvällar – bara synd att streaming- och filmbolagen verkar ha tagit semester.
Med Equinox levererar Netflix en av sina bästa nordiska produktioner.
Äntligen lite ledigt mitt i corona-mörkret. Vad ska du titta på för att mysa och koppla av?
Ännu en gång levererar Pixar en teknisk fullträff, ackompanjerad av en ytterst emotionell historia.
Ännu en gång får vi tillbringa tiden fram till jul med ensamstående, smådesperata Johanne som jagar den rätte – och visst blir det riktigt roligt.
En av bluesens absoluta första grand old ladies bjuder på häftiga toner i ett laddat kammarspel, ackompanjerad av ”Black Panther”.
Disney försöker skamlöst utnyttja folks sug efter lättsam julunderhållning.
Alla fördomar du kan tänkas ha mot homosexuella, musikalälskare och intoleranta konservativa kristna i småstads-Amerika blir bekräftade i The Prom.
December har kalla dagar och mörka kvällar – det är läge för många timmar framför TV:n.
Mulan är en av Disneys bästa live-nyinspelningar av tecknade klassiker.
Michael J. Fox briljerar i smått föråldrad ”klassiker”.
Att schack kunde vara så fascinerande och spännande kunde vi väl aldrig tro!
Den suveräna Trump-imitatören kraschlandar i sin nya Netflix-special.