TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Recension Green Book

Varmt vänskapsdrama

Årets bästa film (enligt Oscar-akademin) ger oss ett varmt möte mellan två omaka män – i ett segregerat sydstats- amerika.

forfatter
Publicerad 2019-05-14 - 18:07
Karakter
Drama
Green Book

I 1960-talets New York är den italiensk-ättade Tony Lip (Viggo Mortensen) en lite ”simpel” nattklubbsutkastare som inte har särskilt mycket till övers för svarta. Efter att ha tappat humöret, och därmed jobbet, tvingas han bita i det sura äpplet och tacka ja till ett jobb som chaufför/allt-i-allo till den excentriske, svarte (!) pianisten Dr. Donald Shirley (Mahershala ”True Detective” Ali).

Shirley lever ett stilla och fashionabelt liv i liberala New York men insisterar på en omfattande serie konserter i Sydstaterna. Vi får se en annorlunda roadmovie om vänskap, ett mycket omaka par, varm humor och upprepade tecken på USA:s nära, mörka historia med rasmotsättningar.

Green Book bygger på en sann historia och har blivit en väldigt mysig feelgood-film, som lider av stereotypiska karaktärer och en förenklad handling men bärs fram av strålande rolltolkningar av Ali och Mortensen. Ali fick också, mycket välförtjänt, en Oscar för årets bästa manliga huvudroll. Filmen fick dessutom en Oscar för årets bästa film – vilket vi däremot inte kan hålla med om. Å andra sidan så älskar Oscar-akademin älskar historier som bygger på verkliga händelser – och lägger man sedan till rasism så har man ett säkert kort.

(Foto: Nordisk film)

Den ruffige sluggern från stadens mindre bemedlade kvarter är den rena motsatsen till den sofistikerade pianisten, som inte kan tänka sig att äta friterade kycklingvingar ur en papphink. Sådana komiska ögonblick finns det gott om, men det som väcker större känslomässigt intresse är all dubbelmoral – Shirley välkomnas varmt till konserterna men måste äta sin mat ensam (i ett kyffe) och får inte använda samma toaletter som vita – men när sällskapet ska underhållas duger han mer än väl.

En fin, varm film som med fördel hade kunnat presenteras lite mer subtilt, inte så svartvitt och lite mindre förutsägbart. 5 svaga stjärnor.

picture1
<
>
(Foto: Nordisk film)

Både bilden och ljudet (Dolby Atmos) är mycket bra i den här BD-releasen. Trist ont om bonusmaterial, speciellt med tanke på att filmen bygger på verkliga personer.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

Fakta
 • Blu-ray
 • Release: 6/5/19
 • Regi: Peter Farrelly
 • Med: Mahershala Ali, Viggo Mortensen, ­Linda Cardellini, Sebastian Maniscalco, ­Dimiter D. Marinov, Mike Hatton, Maggie Nixon
 • Genre: Drama
 • Land: USA
 • År: 2018
 • Längd: 2:10
 
IMDB Rating
forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of

1 Kommentar
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments

”Efter att ha tappat humöret, och därmed jobbet, tvingas han bita i det sura äpplet och tacka ja till ett jobb som chaufför”

Han blev inte alls av med jobbet för att han tappade humöret. Dem stängde ner nattklubben pga att den skulle renoveras under två/tre månader.

En kvinnlig Hulk kan väl omöjligen vara bra? Det finns många droppar i havet – och uppenbarligen ännu fler i Marvel-universumet. Men She-Hulk är faktiskt en frisk fläkt i genren.
Se Karpe på Viaplay Från och med idag kan du se den kritikerrosade Karpe-dokumentären på Viaplay.
Vi vill hellre se Durek som norsk kung! Netflix kokar pinsam, bitvis amatörmässig, såpopera-soppa av historien om det norska kronprinsparet.
HBO rasar över jätteläcka Handlingen i alla avsnitt av den nya HBO-serien House of the Dragon har läckt ut på Reddit.
Marvel lanserar kvinnlig version av Hulken! Marvel-universumet är uppenbarligen inkomplett utan en kvinnlig version av den arga gröna mannen känd som Hulken.
Nu är musen störst av dem alla! Det tog bara Musse Pigg två och ett halvt år att putta ner Netflix från strömningstronen.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend