Recension: Green Book

Varmt vänskapsdrama

Årets bästa film (enligt Oscar-akademin) ger oss ett varmt möte mellan två omaka män – i ett segregerat sydstats- amerika.
Karakter
Drama
Green Book
Annons
Annons
forfatter

I 1960-talets New York är den italiensk-ättade Tony Lip (Viggo Mortensen) en lite ”simpel” nattklubbsutkastare som inte har särskilt mycket till övers för svarta. Efter att ha tappat humöret, och därmed jobbet, tvingas han bita i det sura äpplet och tacka ja till ett jobb som chaufför/allt-i-allo till den excentriske, svarte (!) pianisten Dr. Donald Shirley (Mahershala ”True Detective” Ali).

Shirley lever ett stilla och fashionabelt liv i liberala New York men insisterar på en omfattande serie konserter i Sydstaterna. Vi får se en annorlunda roadmovie om vänskap, ett mycket omaka par, varm humor och upprepade tecken på USA:s nära, mörka historia med rasmotsättningar.

Green Book bygger på en sann historia och har blivit en väldigt mysig feelgood-film, som lider av stereotypiska karaktärer och en förenklad handling men bärs fram av strålande rolltolkningar av Ali och Mortensen. Ali fick också, mycket välförtjänt, en Oscar för årets bästa manliga huvudroll. Filmen fick dessutom en Oscar för årets bästa film – vilket vi däremot inte kan hålla med om. Å andra sidan så älskar Oscar-akademin älskar historier som bygger på verkliga händelser – och lägger man sedan till rasism så har man ett säkert kort.

(Foto: Nordisk film)

Den ruffige sluggern från stadens mindre bemedlade kvarter är den rena motsatsen till den sofistikerade pianisten, som inte kan tänka sig att äta friterade kycklingvingar ur en papphink. Sådana komiska ögonblick finns det gott om, men det som väcker större känslomässigt intresse är all dubbelmoral – Shirley välkomnas varmt till konserterna men måste äta sin mat ensam (i ett kyffe) och får inte använda samma toaletter som vita – men när sällskapet ska underhållas duger han mer än väl.

Annons

En fin, varm film som med fördel hade kunnat presenteras lite mer subtilt, inte så svartvitt och lite mindre förutsägbart. 5 svaga stjärnor.

picture1
<
>
(Foto: Nordisk film)

Både bilden och ljudet (Dolby Atmos) är mycket bra i den här BD-releasen. Trist ont om bonusmaterial, speciellt med tanke på att filmen bygger på verkliga personer.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 19 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
Fakta
 • Blu-ray
 • Release: 6/5/19
 • Regi: Peter Farrelly
 • Med: Mahershala Ali, Viggo Mortensen, ­Linda Cardellini, Sebastian Maniscalco, ­Dimiter D. Marinov, Mike Hatton, Maggie Nixon
 • Genre: Drama
 • Land: USA
 • År: 2018
 • Längd: 2:10
 
IMDB Rating

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

 1. “Efter att ha tappat humöret, och därmed jobbet, tvingas han bita i det sura äpplet och tacka ja till ett jobb som chaufför”

  Han blev inte alls av med jobbet för att han tappade humöret. Dem stängde ner nattklubben pga att den skulle renoveras under två/tre månader.

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.
Annons
Annons

Läs också

För första gången kan du strömma video i nästan förlustfri UHD Blu-ray-kvalitet. Men långt ifrån alla får tillgång till tjänsten.
Ny actionfylld Marveltrailer är släppt
Marvel/Disney har släppt ännu en trailer till Black Widow.
Kommande ”House of the Dragon” är inte den enda Game of Thrones-prequeln som HBO håller på med!
Att 40 % av de spanska männen går på bordeller var en chockerande nyhet för oss – men bannemej om inte Álex Pina lyckas göra hejdundrande underhållning av tragedin.
April bjuder på mycket godis från strömningstjänsterna, nu kan du också titta på innehåll från nykomlingen Paramount+.
Påsken blir definitivt bättre med en riktigt bra thriller eller deckare!
Nykomlingen Paramount+ lanseras med Maisie Williams som snabbkäftad eremit som plötsligt släpps lös i det fria. Roligt, men lite oförlöst.
Disney+ bevisar att det fortfarande finns mer spännande material att förmedla från Marvels rikliga universum.
Många filmer har ”finputsats” i efterhand av missnöjda regissörer – men ingen lika omfattande som Justice League.
Den efterlängtade uppföljaren till fräscha Wonder Woman är årets största besvikelse.
En av 1980-talets stora komiker, Eddie Murphy, försöker stenhårt att återuppliva sin klassiska komedi – men åstadkommer bara en mycket mindre charmig kopia.
Uppföljaren går i samma fascinerande fotspår som första säsongen – och det är inte negativt.
New Orleans mest respekterade domare hamnar i klammeri med rättvisan.
Under årets första vårmånad får vi ljusare dagar, mindre snö och massor av spännande innehåll från strömningstjänsterna.
Tänk om det om var Sovjetunionen som hann först till månen?
Big Sky ett levande bevis på att även en av branschens mest erfarna och välrenommerade kan misslyckas.
Två personer ägnar en hel natt åt att göra sitt yttersta för att såra och förnedra sin partner. Sådant blir det filmkonst av.
Tom Hanks briljerar i sobert western-epos som har hjärtat på rätta stället.
Starka kvinnor med högst personliga problem är den drivande kraften i detta starka Netflix-drama.