TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Recension Glass

Misslyckad uppföljare

Inte ens Jackson och Willis kan rädda denna thriller från kaos och en långsökt handling.

forfatter
Publicerad 2019-06-03 - 16:09
Karakter
Thriller
Glass

En av tidernas mest ojämna regissörer, M. Night Shyamalan, försöker återskapa thrillermagin och den skumma, osäkra spänningen från klassikern Unbreakable (2000). Men vi tvingas besviket konstatera att närmare 20 år senare har Shyamalan tappat greppet och fastnat i sina egna formelbegränsningar.

I Unbreakable upptäckte vi, sakta men säkert, att den helt vanliga mannen David Dunn (Bruce Willis) var ”okrossbar” och nästan lika stark som Hulken. Hans nemesis, och mästerhjärnan bakom, var den bensköra serietidningsnörden Mr. Glass (Samuel L. Jackson). Glass dök oväntat upp i Shyamalans Split, med en schizofren James McAvoy i huvudrollen – i Glass samlas den färgstarka treklövern igen, men resultatet är verkligen inte sprakande.

Shyamalan försöker återskapa tonen i Unbreakable men stökar till alltihop till en osammanhängande sörja där en ointressant och tröttsam McAvoy på speed (tyvärr) stjäl showen, plus att handlingen är så långsökt och full av håll att en avgångselev på Folkhögskolans filmprogram skulle ha skämts. Med hjälp av ”kreativa” bildvinklar försöker filmen åstadkomma en känsla av intensitet och klaustrofobi, men det slutar bara med att den ser billig och oproffsig ut.

(Foto: Walt Disney)

Willis och Jackson får alldeles för lite skärmtid, men när de väl får chansen att glänsa så gör de det, vilket räddar filmen från totalhaveri. Vi hade framför allt velat se mer av Mr. Glass i full vigör och galenskap. Glass saknar nerv och dramaturgi och är i stora delar förvånansvärt tråkig – och när regissören bara ”måste” hitta på ett oväntat slut så känns alltihop som ett missat tillfälle. 3 tunna stjärnor till detta konstruerade sammelsurium. Kan inte någon skaffa Shyamalan en duktig producent som får ”final cut”?

Både bild- och ljudkvalitet (Dolby Atmos) förtjänar full poäng. Bonusmaterialet består av några utelämnade scener och ett par minidokumentärer.

<
>
(Foto: Walt Disney)
Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

Fakta
 • Blu-ray
 • Release: 3/6/19
 • Regi: M. Night Shyamalan
 • Med: James McAvoy, Bruce Willis, Samuel L. Jackson, Anya Taylor-Joy, Sarah Paulson, Charlayne Woodard
 • Genre: Thriller
 • Land: USA
 • År: 2018
 • Längd: 2:09
 
IMDB Rating
forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Drakens tidsålder HBO Max satser stort på att prequel-serien till Game of Thrones ska lyfta streamingtjänsten till gamla höjder. Det tror vi att den gör!
En kvinnlig Hulk kan väl omöjligen vara bra? Det finns många droppar i havet – och uppenbarligen ännu fler i Marvel-universumet. Men She-Hulk är faktiskt en frisk fläkt i genren.
Se Karpe på Viaplay Från och med idag kan du se den kritikerrosade Karpe-dokumentären på Viaplay.
Vi vill hellre se Durek som norsk kung! Netflix kokar pinsam, bitvis amatörmässig, såpopera-soppa av historien om det norska kronprinsparet.
HBO rasar över jätteläcka Handlingen i alla avsnitt av den nya HBO-serien House of the Dragon har läckt ut på Reddit.
Marvel lanserar kvinnlig version av Hulken! Marvel-universumet är uppenbarligen inkomplett utan en kvinnlig version av den arga gröna mannen känd som Hulken.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend