: Get the Gringo

Blu-ray-recension

Mel Gibson har haft det tufft både privat och med karriären de senaste åren. Med The Beaver visade han att han fortfarande är en duktig skådespelare, och i ”Get the Gringo” försöker har återuppliva sig själv som hårdnackad actionskådis – men lyckas inte helt och hållet.

Två bovar, den ena av dem Gibson, är på flykt undan polisen efter ett bankrån. När de blir beskjutna under en biljakt befinner de sig precis vid gränsen till Mexico och i stundens hetta bestämmer sig gamle gode Mel för att det är bättre att bli fångad av den mexikanska polisen än den amerikanska, varpå han kraschar rakt igenom det milslånga staket som utgör gränsen. Ajöss frihet och välkommen till ett slummigt fängelse och en genomkorrupt poliskår.

Gibson hamnar i ett väldigt udda fängelse, som mer liknar en instängd slumstad än något annat. Där inne är det pengar och kontakter som håller en vid liv. Gibson blir kompis med den unge mannen som är favoriten till fängelsets ”ledare”, och av en obskyr anledning visar det sig …

Get the Gringo tjänar på sin ”billighetskänsla” med en nästan dokumentarisk prägel. Den känns nästan autentisk eftersom nästan inga andra kända skådespelare är med och fotot är så skakigt. Och Gibson då? Jodå han är på sitt sedvanliga actionhumör med (om möjligt) ännu mer endimensionellt minspel än förut och har alltid en rapp replik på lager. Allt är bitvis både spännande och underhållande, speciellt Peter Stormare är härligt bra. Handlingen har dock en del uppenbara brister, allt känns för konstruerat och filmens sista tredjedel är en märklig uppvisning i hur man lyckas klanta bort en bra början. Get the Gringo är absolut ingen ny Dödligt vapen, men helt klart en sevärd actionrulle som bevisar att Gibson fortfarande kan göra actionroller – ge honom bara ett bättre manus (där han kan ge sig på kvinnor, judar och färgade) nästa gång. Tre starka stjärnor.

Produktionen känns billigare än den är, men varken bild- eller ljudkvaliteten är särskilt lyckad. I synnerhet ljudspåret är chockerande tamt för att vara en actionfilm, det saknar mellanregister och har inget tryck i djupbasen. Inget bonusmaterial alls.

Annons
Fakta
  • Release: 29 september 2012
  • Regi: Adrian Grunberg
  • Med: Mel Gibson, Kevin Hernandez, Daniel G. Cacho, Jesús Ochoa, Dolores Heredia, Peter Stormare
  • Genre: Action
  • Land: USA
  • År: 2012
  • Längd: 1:36
IMDB Rating

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.
Annons
Annons

Läs också

Norska serien Welcome to Utmark: briljant svart komedi eller bara konstig?
I dag är det tio år sedan världens största TV-serie hade premiär.
Den danska storstjärnan har fått ytterligare en internationell mega-roll.
Strömningsjätten har tecknat ett stort avtal om innehåll med Sony Pictures.
Serieversionen av filmsuccén levererar mer av samma sak, i ett halsbrytande men så småningom upprepande tempo.
Att 40 % av de spanska männen går på bordeller var en chockerande nyhet för oss – men bannemej om inte Álex Pina lyckas göra hejdundrande underhållning av tragedin.
April bjuder på mycket godis från strömningstjänsterna, nu kan du också titta på innehåll från nykomlingen Paramount+.
Påsken blir definitivt bättre med en riktigt bra thriller eller deckare!
Nykomlingen Paramount+ lanseras med Maisie Williams som snabbkäftad eremit som plötsligt släpps lös i det fria. Roligt, men lite oförlöst.
Disney+ bevisar att det fortfarande finns mer spännande material att förmedla från Marvels rikliga universum.
Många filmer har ”finputsats” i efterhand av missnöjda regissörer – men ingen lika omfattande som Justice League.
Den efterlängtade uppföljaren till fräscha Wonder Woman är årets största besvikelse.
En av 1980-talets stora komiker, Eddie Murphy, försöker stenhårt att återuppliva sin klassiska komedi – men åstadkommer bara en mycket mindre charmig kopia.
Uppföljaren går i samma fascinerande fotspår som första säsongen – och det är inte negativt.
New Orleans mest respekterade domare hamnar i klammeri med rättvisan.
Under årets första vårmånad får vi ljusare dagar, mindre snö och massor av spännande innehåll från strömningstjänsterna.
Tänk om det om var Sovjetunionen som hann först till månen?
Big Sky ett levande bevis på att även en av branschens mest erfarna och välrenommerade kan misslyckas.
Två personer ägnar en hel natt åt att göra sitt yttersta för att såra och förnedra sin partner. Sådant blir det filmkonst av.
Tom Hanks briljerar i sobert western-epos som har hjärtat på rätta stället.