: Get the Gringo

Blu-ray-recension

Mel Gibson har haft det tufft både privat och med karriären de senaste åren. Med The Beaver visade han att han fortfarande är en duktig skådespelare, och i ”Get the Gringo” försöker har återuppliva sig själv som hårdnackad actionskådis – men lyckas inte helt och hållet.

Två bovar, den ena av dem Gibson, är på flykt undan polisen efter ett bankrån. När de blir beskjutna under en biljakt befinner de sig precis vid gränsen till Mexico och i stundens hetta bestämmer sig gamle gode Mel för att det är bättre att bli fångad av den mexikanska polisen än den amerikanska, varpå han kraschar rakt igenom det milslånga staket som utgör gränsen. Ajöss frihet och välkommen till ett slummigt fängelse och en genomkorrupt poliskår.

Gibson hamnar i ett väldigt udda fängelse, som mer liknar en instängd slumstad än något annat. Där inne är det pengar och kontakter som håller en vid liv. Gibson blir kompis med den unge mannen som är favoriten till fängelsets ”ledare”, och av en obskyr anledning visar det sig …

Get the Gringo tjänar på sin ”billighetskänsla” med en nästan dokumentarisk prägel. Den känns nästan autentisk eftersom nästan inga andra kända skådespelare är med och fotot är så skakigt. Och Gibson då? Jodå han är på sitt sedvanliga actionhumör med (om möjligt) ännu mer endimensionellt minspel än förut och har alltid en rapp replik på lager. Allt är bitvis både spännande och underhållande, speciellt Peter Stormare är härligt bra. Handlingen har dock en del uppenbara brister, allt känns för konstruerat och filmens sista tredjedel är en märklig uppvisning i hur man lyckas klanta bort en bra början. Get the Gringo är absolut ingen ny Dödligt vapen, men helt klart en sevärd actionrulle som bevisar att Gibson fortfarande kan göra actionroller – ge honom bara ett bättre manus (där han kan ge sig på kvinnor, judar och färgade) nästa gång. Tre starka stjärnor.

Produktionen känns billigare än den är, men varken bild- eller ljudkvaliteten är särskilt lyckad. I synnerhet ljudspåret är chockerande tamt för att vara en actionfilm, det saknar mellanregister och har inget tryck i djupbasen. Inget bonusmaterial alls.

Fakta
  • Release: 29 september 2012
  • Regi: Adrian Grunberg
  • Med: Mel Gibson, Kevin Hernandez, Daniel G. Cacho, Jesús Ochoa, Dolores Heredia, Peter Stormare
  • Genre: Action
  • Land: USA
  • År: 2012
  • Längd: 1:36
IMDB Rating

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.
Annons
Annons

Läs också

Efter upploppen i Washington har sociala medier tagit i med hårdhandskarna. Är det censur eller helt nödvändigt?
Man måste registrera sig som operatör och genomgå prov för drönarkortet
Google varnar användare av Gmail, Drive och Foton – ditt innehåll kan raderas
Parlamentet vill skapa bättre hållbarhet genom att främja återvinning och reparation och genom att bekämpa metoder som förkortar enheternas livslängd.
Lyckat kostymdrama som är en blandning av Dynastin, Askungen, Farliga förbindelser och Downton Abbey – med en touch av Fifty Shades of Grey.
En graviditet som går fruktansvärt fel är på väg att slita den unga familjen i bitar.
Januari har långa och mörka kvällar – bara synd att streaming- och filmbolagen verkar ha tagit semester.
Med Equinox levererar Netflix en av sina bästa nordiska produktioner.
Äntligen lite ledigt mitt i corona-mörkret. Vad ska du titta på för att mysa och koppla av?
Ännu en gång levererar Pixar en teknisk fullträff, ackompanjerad av en ytterst emotionell historia.
Ännu en gång får vi tillbringa tiden fram till jul med ensamstående, smådesperata Johanne som jagar den rätte – och visst blir det riktigt roligt.
En av bluesens absoluta första grand old ladies bjuder på häftiga toner i ett laddat kammarspel, ackompanjerad av ”Black Panther”.
Disney försöker skamlöst utnyttja folks sug efter lättsam julunderhållning.
Alla fördomar du kan tänkas ha mot homosexuella, musikalälskare och intoleranta konservativa kristna i småstads-Amerika blir bekräftade i The Prom.
December har kalla dagar och mörka kvällar – det är läge för många timmar framför TV:n.
Mulan är en av Disneys bästa live-nyinspelningar av tecknade klassiker.
Michael J. Fox briljerar i smått föråldrad ”klassiker”.
Att schack kunde vara så fascinerande och spännande kunde vi väl aldrig tro!
Den suveräna Trump-imitatören kraschlandar i sin nya Netflix-special.
Apple och Hanks åstadkommer en platt spänningskurva i ett tandlöst andra världskrigsdrama.